Άργιλος Kaolin

Ο άργιλος kaolin, που ονομάζεται ακόμα καολίνης, λευκός και κινέζικος πηλός, είναι ουσιώδους σημασίας στη κατασκευή πορσελάνινων και κεραμικών ειδών. Ακόμη χρησιμοποιείται στη παρασκευή χαρτιού, ελαστικών, χρωμάτων, φαρμάκων καθώς και στη κοσμετολογία.


Γενικές πληροφορίες
Η ονομασία του προέρχεται από έναν λόφο στη περιοχή Jianxi της Κίνας, που λέγεται Kao-ling και σημαίνει "ψηλό βουνό". Στο συγκεκριμένο λόφο πρωτοανακαλύφτηκε και εξορυσσόταν ο άργιλος για αιώνες. Οι κινέζοι διατηρούσαν για πολλά χρόνια σαν κόρη οφθαλμού το μυστικό συστατικό της μοναδικής τέχνης της πορσελάνης, μέχρι που το 1700 στάλθηκαν κρυφά δείγματα του άργιλου στην Ευρώπη από έναν Γάλλο Ιησουίτη ιεραπόστολο.Στην αρχική του μορφή ο άργιλος kaolin είναι μια λεπτή και απαλή, λευκή εώς υποκίτρινη σκόνη που μοιάζει πολύ με το talc και αποτελείται από το ορυκτό καολινίτη. Ο καολινίτης είναι ένα λευκό, ένυδρο αργιλοπυριτικό ορυκτό με χημικό τύπο Al2Si2O5(OH)4. Όταν αναμιγνύεται με νερό, σε αναλογία 20-35%, γίνεται πλαστικός και μπορεί να χυτευθεί σε καλούπια κάτω από πίεση, διατηρώντας το σχήμα του αφότου αφαιρεθεί η πίεση. Όταν προστεθεί περισσότερο νερό παράγεται εναιώρημα.


Σήμερα ο άργιλος kaolin εξορρύσεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπως  Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βοημία (Τσεχία), Ουκρανία, Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ. Το 40% του άργιλου που παράγεται χρησιμοποιείται στη παραγωγή χαρτιού. Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται από τους καλλιεργητές ως βιολογικό μέσο καταπολέμησης του δάκου. Τα ελαιόδεντρα ψεκάζονται, τη περίοδο της καρποφορίας, με άργιλο kaolin και το έντομο δυσκολεύεται να γεννήσει αυγά και να τραφεί από τον καρπό της ελιάς.

Στη φαρμακοβιομηχανία
Ο άργιλος kaolin χρησιμοποιείται σε φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία γαστρεντερολογικών προβλημάτων. Συμβάλλει στον έλεγχο της διάρροιας, στην απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων και ιών από το πεπτικό σύστημα και στον έλεγχο της δυσπεψίας, του πόνου και των στομαχικών διαταραχών. Το κατάπλασμα με kaolin θεραπεύει μώλωπες και οιδήματα, καθαρίζει πληγές και επιπλέον απορροφά το πύον από τα επιμολυσμένα έλκη. Η χρήση του άργιλου έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και στα κτηνιατρικά φάρμακα.

Στα καλλυντικά
Ο άργιλος kaolin συναντάται σχεδόν στη πλειονότητα των καλλυντικών σε μορφή σκόνης αλλά και σε πολλά προϊόντα σε υγρή μορφή. Οι απορροφητικές του ιδιότητες το καθιστούν απαραίτητο συστατικό σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης όπως σαπούνια, scrub, αποσμητικά και καλλυντικές μάσκες. Είναι ίσως ο πιο ήπιος για το δέρμα άργιλος, από όλους τους υπόλοιπους, και συστήνεται για όλους τους τύπους δέρματος και ιδίως σε ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα. Απομακρύνει τις ακαθαρσίες, κάνει πολύ ήπια απολέπιση, καθαρίζει από τα μαύρα στίγματα που προκαλούν σπυράκια, ενισχύωντας παράλληλα τη μικροκυκλοφορία στα τριχοειδή του δέρματος. Δεν απορροφά το φυσική λιπαρότητα του δέρματος, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για προϊόντα που προορίζονται για τη περιποίηση της ξηρής επιδερμίδας. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία και έχει την ικανότητα να διορθώνει-απαλύνει την οσμή των προϊόντων.

Kaolin στο σαπούνι
Ο άργιλος θα δώσει στο σαπούνι σας μεταξένια υφή και θα ενισχύσει τη ποιότητα του αφρού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προστεθεί ο άργιλος στο σαπούνι.
  1. Στο νερό διάλυσης της καυστικής σόδας
  2. Μέσα στα έλαια από την αρχή
  3. Σε μια μικρή ποσότητα ελαίου. Το προσθέτετε μετά την ανάμιξη σόδας-ελαίων
Από τις τρεις μεθόδους επιλέξτε αυτή που σας εξυπηρετεί καλύτερα. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Credits: candleandsoap, buzzle, cosmeticsinfo, mountainroseherbs, britannica, beautyview, geo, lesvosnews

1 σχόλιο:

  1. ξέρετε πού μπορώ να βρω στην Αθήνα kaolin clay??
    ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF