Pizza με "επαγγελματικό" άρωμα

Pizza με "επαγγελματικό" άρωμα
Η δεύτερη εκδοχή της pizza που θέλω να μοιραστώ μαζί σας δε διαφοροποιείται καθόλου στα υλικά, αλλά στον τρόπο μεταχείρισης της ζύμης κατά το ζύμωμα και το φούσκωμα.
Αυτός ο τρόπος είναι ακόμη πιο εύκολος και γρήγορος. Μέσα σε μια ώρα το πολύ η pizza είναι έτοιμη για φούρνο και θα τρώτε σε λιγότερο από 1½ ώρα, από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να τη φτιάξετε.
Θα χρειαστείτε:

4 κούπες καλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

*Η ποσότητα ζύμης που σας δίνω είναι αρκετή για τα δύο μεγάλα ταψιά που έρχονται πακέτο με το φούρνο.
Φτιάχνουμε το ζυμάρι. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το νερό και το λάδι. Ξεκινάτε σιγά-σιγά να προσθέτετε το νερό, ζυμώνοντας παράλληλα. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό, ούτε ζεστό να μη το αντέχει το χέρι μας, αλλά ούτε και κρύο.
Στην αρχή θα προσθέσετε σιγά-σιγά 1½ κούπα χλιαρό νερό και θα το ζυμώσετε για να δείτε πως γίνεται το ζυμάρι. Θέλουμε η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Αν έχει λιγότερο νερό από όσο πρέπει, θα είναι σκληρή και θα μας ζορίζει στο ζύμωμα. Αν βάλουμε περισσότερο νερό από όσο πρέπει θα κολλάει στα χέρια.
Στη πρώτη περίπτωση προσθέτουμε κάθε φορά ελάχιστο νερό και ζυμώνουμε. Μόλις το ρουφήξει βλέπουμε αν έγινε όσο μαλακό το θέλουμε. Αν όχι ξαναβρέχουμε τα δάκτυλα και ξαναζυμώνουμε. Αυτό το κάνουμε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη δεύτερη περίπτωση, που θα έχουμε βάλει πολύ νερό, δε πανικοβαλλόμαστε. Απλά προσθέτουμε λίγο-λίγο αλευράκι για να πυκνώσουμε το ζυμάρι. Όταν λέω λίγο-λίγο, εννοώ όσο πιάνουν τα δάκτυλα του χεριού μας, μια πρέζα.
Η ζύμη μπορεί να "πάρει" και τις δύο κούπες νερό, μπορεί να "πάρει" παραπάνω από δύο κούπες, μπορεί όμως και να χρειάζεται λιγότερο από δύο κούπες. Όλα εξαρτώνται από το αλεύρι που επιλέξατε.
Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε δύο μπαλάκια και ζυμώνουμε το καθένα για 1-2 λεπτά με το ελαιόλαδο ώστε να το ενσωματώσουμε στη ζύμη. Βάζουμε το κάθε μπαλάκι σε ξεχωριστό λαδωμένο ταψί, το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού.
Μετά το μισάωρο το ξεσκεπάζουμε, το αναποδογυρίζουμε και το πατάμε ελαφρώς με τα δάκτυλα μας. Η ζύμη θα ανοίξει περίπου στο της επιφάνειας του ταψιού. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά.
Μετά το πρώτο 15λεπτο ξεσκεπάζουμε και ξαναπατάμε με τα δάκτυλα μας να ανοίξει λίγο ακόμα η ζύμη. Το ζυμάρι δε θα φτάσει ακόμα μέχρι τις άκρες του ταψιού αλλά περίπου στα ¾ της συνολικής του επιφάνειας. Το αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Φτάσαμε στο τελικό στάδιο του φουσκώματος. Μετά το τελευταίο 15λεπτο πατάμε με τα δάκτυλα το ζυμάρι μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Είναι έτοιμο.
Πιο συνοπτικά: Κάνω μπαλάκι, σκεπάζω και το αφήνω για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Ξεσκεπάζω, αναποδογυρίζω το μπαλάκι στο ταψί, το πατάω με τα δάκτυλα να ανοίξει ελαφρά, σκεπάζω και το αφήνω για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζω, ξαναπατάω να ανοίξει λίγο ακόμα και αφήνω για άλλα 15 λεπτά. Τέλος ξεσκεπάζω, ανοίγω με τα δάκτυλα τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και αρχίζω να τη "διακοσμώ".
Συνολικός χρόνος: 30 + 15 + 15 = 1 ώρα
Αν παρ'όλαυτα παρατηρήσετε πως "ανοίγετε" το ζυμάρι και αυτό "επανέρχεται" είναι σημάδι πως πρέπει να το αφήσετε να φουσκώσει για λίγη ώρα ακόμα. Μη το ζορίσετε να ανοίξει, δεν υπάρχει λόγος.
Τώρα είναι η ώρα για τη σάλτσα. Θα χρειαστείτε:

2 κούπες ψιλοκομμένο τοματάκι σπιτικό ή από κονσέρβα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο πιπέρι
λίγη ρίγανη

Ρίχνετε τη σάλτσα να καλύψει όλη την επιφάνεια, εκτός από τις άκρες, έπειτα το τυρί και από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλλαντικά και λαχανικά). Όχι κάτω από το τυρί, δε πρόκειται να ψηθούν καθόλου και δε το θέλουμε αυτό.
Το μόνο αλλαντικό που βάζουμε κάτω από το τυρί είναι το ζαμπόν και τα υπόλοιπα άπαχα αλλαντικά γιατί καίγονται πολύ γρήγορα. Το bacon μπαίνει από πάνω από το τυρί γιατί είναι λιπαρό και προστατεύεται από τη θερμοκρασία και επιπλέον το θέλουμε ξεροψημμένο.
Μόλις φτάσει ο φούρνος στους 275°C και σβήσει το λαμπάκι, βάζετε μέσα το ταψί και τη ψήνετε για 10 με 12 λεπτά της ώρας, στη μεσαία ή τη χαμηλή σχάρα, ανάλογα με το πως ψήνει ο φούρνος σας. Θέλουμε να ψηθεί καλά από τη κάτω μεριά.
Στο διάστημα των 10 λεπτών μην ανοιγοκλείνετε τη πόρτα του φούρνου για να δείτε τη pizza. Γιαυτό το λόγο υπάρχει το τζάμι στη πόρτα. Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τη πόρτα του φούρνου χάνουμε θερμότητα και δε το θέλουμε αυτό.
Ελέγξτε τη pizza από κάτω αν έχει ψηθεί καλά σηκώνοντας μιαν άκρη με ένα μαχαίρι. Αν όλα είναι εντάξει βγάλτε την από το φούρνο και κόψτε τη. Καλή όρεξη!


Σημείωση
Αν δε σκοπεύετε να ψήσετε τη pizza άμεσα βάζετε από πάνω τη σάλτσα και τη τοποθετείτε στο ψυγείο. Μισή ώρα πριν από τη στιγμή που θα τη ψήσετε τη βγάζετε από το ψυγείο και τη διακοσμείτε. Μόλις ετοιμαστεί ο φούρνος τη βάζετε μέσα να ψηθεί.

Credits: Ο μπαμπάς μου!

7 σχόλια:

  1. Εχω φτιαξει πιτσα πολλες φορες, αλλα παντα, οτι και να κανω, κατω το ζυμαρι ειναι αψητο. Το εχω βαλει καταχαμα, το εχω βαλει στην μεγαλυτερη θερμοκρασια, το εχω βαλει στην τελευταια και στους 180 βαθμους. Τιποτα. Τι να κανω; Βαρεθηκα να φτιαχνω πιτσες μεχρι να γινει τραγανη η ζυμη. Φταιει το ταψι; Και αυτα τα δοκιμασα. Ολα. Βοηθεια σας παρακαλω. Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΤΙΑΧΝΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΤΣΕΣ ΠΟΛΥ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ .ΟΤΑΝ ΣΤΡΩΣΩ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΤΟ ΠΡΟΨΗΝΩ ΓΙΑ 3-4 ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 250 ΒΑΘΜΟΥΣ.ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.

      Διαγραφή
  2. Κάτι δε κάνεις σωστά και δεν πρέπει να έχει σχέση το ζυμάρι, εκτός και αν το κάνεις 3 πόντους παχύ. Τη μοναδική φορά που δε μου ψήθηκε το ζυμάρι από κάτω ήταν τη πρώτη φορά που το δοκίμασα και το έψησα στη μεσαία θέση. Από τότε (αφού δηλαδή έμαθα πως ψήνει ο φούρνος μου) δεν έχει βγει ωμή ποτέ.
    Λοιπόν, έχουμε και λέμε: 1. λεπτό ζυμάρι, 2. φούρνος στο τέρμα και αερόθερμο, 3. ψήσιμο στη χαμηλή θέση για 10-12 λεπτά, 4. ο φούρνος θα έχει πιάσει τους 275°C (ή όσο πάει ο δικός σου) πριν βάλεις την pizza μέσα. Κάνε όλα τα βήματα ακριβώς και δε θα αποτύχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα τρως ακόμα αυτά τα αλεύρια χειροποίητε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "4 κούπες καλό αλεύρι για όλες της χρήσης" δεν είναι λευκασμένο Frankenfood;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο τίτλος του άρθρου αφορά το πως παρασκευάζεται η pizza, όχι την πιο υγιεινή εναλλακτική της τύπου carb-free ή κάτι άλλο. Μιλάμε για απλή, σπιτική, χειροποίητη pizza.
    Η φιλοσοφία του blog, αν δε το έχεις καταλάβει μέχρι στιγμής, είναι να μάθουμε να παρασκευάζουμε στο σπίτι με τα χεράκια μας τρόφιμα, καλλυντικά, καθαριστικά προϊόντα με αγνές ή παραγκωνισμένες-παρεξηγημένες πρώτες ύλες και βότανα, αντί να τα αγοράζουμε έτοιμα από το εμπόριο, έτσι ώστε να έχουμε ένα σχετικό έλεγχο στα υλικά αλλά και τη μέθοδο (εξ'ού και το όνομα "Xειροποίητον", το κομμάτι με τις διατροφικές πληροφορίες είναι προσωπική μου επιλογή να υπάρχει). Αν εσύ θέλεις να χρησιμοποιήσεις άλλο αλεύρι, non-frankensteinish, be my guest. Οι υπόλοιποι που δε μπορούν όλοι να αποβάλλουν τόσο εύκολα τις μέχρι τώρα διατροφικές τους συνήθειες ας βρουν για αρχή ένα καλό αλεύρι, μέσα από τη σαβούρα που κυκλοφορεί, και ας φτιάξουν pizza με αυτό. Θα είναι πολύ καλύτερη από αυτές που αγοράζουν από το εμπόριο. Αν μετά θέλουν να επεκταθούν σε πιο υγιεινές εναλλακτικές εδώ θα είμαστε να το συζητήσουμε.
    Πιστεύω να σε κάλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF