Έκζεμα· φυσική αντιμετώπιση

Αν υποφέρετε από έκζεμα ή γνωρίζετε κάποιον με τη συγκεκριμένη δερματολογική πάθηση, είστε στο σωστό σημείο. Το πρώτο σας βήμα είναι να εξεταστείτε για πιθανές αλλεργίες, ιδίως τροφικές.


Η αλλεργία είναι ένα πολύ σημαντικός παράγοντας που συχνά δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, δεν επιτρέπει στο έκζεμα να μετριαστεί και πολλές φορές είναι υπεύθυνος για τις εξάρσεις της νόσου. Το δεύτερο σας βήμα θα είναι να φτιάξετε τη παρακάτω αλοιφή.

Λίγα λόγια για το έκζεμα
Το έκζεμα, που συχνά αναφέρεται και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια μορφή χρόνιας φλεγμονώδους δερματοπάθειας που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Πρωτοπαρουσιάζεται στη παιδική ηλικία και συχνά συνδέεται με τροφική αλλεργία. Το δέρμα γίνεται ξηρό, εξέρυθρο και με λέπια, από τα οποία συχνά παρατηρείται εκροή υγρού. Ο ασθενής βιώνει έντονο-αφόρητο κνησμό, σε σημείο που να προκαλεί πληγές στο σώμα του από το ξύσιμο. Οι περιοχές που πλήττονται συχνότερα είναι το κεφάλι και το πρόσωπο, τα χέρια, οι παλάμες, οι αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα. Η λέξη έκζεμα είναι σύνθετη και προέρχεται από το ἐκζέω ("εκ" και "ζέω") που σημαίνει με τη σειρά του "βράζω από μέσα". Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία που να επιφέρει άμεση και μόνιμη ίαση παρά μόνο συντηρητική και συμπτωματική αντιμετώπιση. Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες θα πρέπει να αναζητήσετε από το δερματολόγο σας. Δείτε ενδεικτικά μερικές φωτογραφίες από τη πάθηση.





Τα συστατικά της αλοιφής και γιατί χρησιμοποιούνται
Καλέντουλα: Είναι από τα πιο ήπια και ενυδατικά βότανα. Οι αναπλαστικές του ιδιότητες είναι πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά του εκζέματος. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το βότανο εδώ και μάθετε πως να φτιάχνετε το λάδι της εδώ.


Σύμφυτο: Ένα από τα πιο ισχυρά επουλωτικά βότανα στη φύση. Το σύμφυτο είναι γνωστό εδώ και αιώνες για την ιδιότητα του να επουλώνει κατάγματα και να εξαφανίζει μώλωπες. Το συναντούμε σε πολλά θεραπευτικά σκευάσματα. Το μόνο του αρνητικό σημείο είναι οτί επουλώνει ταχύτατα το δέρμα και προκαλεί έντονη φαγούρα, όσο περίπου και το έκζεμα από μόνο του. Διαβάστε περισσότερα για το σύμφυτο εδώ.


Σπαθόχορτο: Οι λέξεις είναι περιττές για να περιγράψουν τις μοναδικές ιδιότητες του σπαθόχορτου. Μάχεται εξαιρετικά τη φλεγμονή και επουλώνει ταχέως το δέρμα. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ και μάθετε πως να φτιάχνετε σπαθόλαδο εδώ.


Πεντάνευρο: Είναι ένα πολύ καλό βότανο με αντικνησμώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να ανακουφίσει από αλλεργίες και ερεθισμούς που προκαλούνται από την επαφή με διάφορα φυτά όπως το δηλητηριώδη κισσό κτλ.


Βούτυρο karité: Είναι γνωστές οι ενυδατικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του και τα τελευταία χρόνια μελετάται η συμβολή του στον έλεγχο και τη θεραπεία διαφόρων δερματολογικών παθήσεων, όπως της ψωρίασης και του εκζέματος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Παρασκευή της αλοιφής
Η συνταγή απαιτεί μια μικρή προπαρασκευή. Το σπαθόλαδο και το λάδι καλέντουλας θα τα βρείτε έτοιμα στο εμπόριο, τα υπόλοιπα μάλλον θα χρειαστεί να τα παρασκευάσετε.
Βήμα 1: Φτιάξτε τα έλαια σας
Χρησιμοποιήστε ¼ της κούπας βότανα σε ½ κούπα ελαιόλαδο. Βάλτε τα σε καθαρά βάζα, σφραγίστε τα και αφήστε τα κοντά στο φως του ήλιου για 3-4 εβδομάδες. Φροντίστε να τα αναδεύετε καλά μέρα παρά ημέρα. Κολλήστε ετικέττες σε κάθε βάζο για να γνωρίζετε το περιεχόμενο τους.
Μπορείτε να φτιάξετε και μεγαλύτερες ποσότητες αν το επιθυμείτε. Διπλασιάστε ή τριπλασιάστε τις ποσότητες που δίνω.
Βήμα 2: Φτιάξτε την αλοιφή
Μόλις τα έλαια ετοιμαστούν σουρώστε τα με ένα σουρωτήρι ή φίλτρο του καφέ, βάλτε τα σε νέα καθαρά βάζα και αναγράψτε το περιεχόμενο.
Για την αλοιφή θα χρειαστείτε:
  1. ¼ της κούπας λάδι καλέντουλας
  2. ¼ της κούπας λάδι σύμφυτου
  3. της κούπας σπαθόλαδο
  4. της κούπας λάδι πεντάνευρου
  5. 2½ κουταλιές της σούπας αγνό μελισσοκέρι
  6. ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο karité (unrefined)
  7. ½ κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε
  8. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
Τοποθετήστε τα έλαια σε bain marie και προσθέστε το μελισσοκέρι και το βούτυρο karité. Θερμάνετε τα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα στερεά συστατικά εντελώς. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε το αιθέριο έλαιο και ανακατέψτε καλά. Βάλτε το μίγμα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και αφήστε το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Διατηρείται για 3-6 μήνες σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Σημειώσεις
Για τη παρασκευή των εμποτισμένων ελαίων χρησιμοποιήστε αποξηραμένα ή φρέσκα βότανα, αν βέβαια έχετε πρόσβαση σε αυτά.
Μια πιο ενισχυμένη εκδοχή της παραπάνω αλοιφής περιλαμβάνει αλόη. Προσθέστε μαζί με το αιθέριο έλαιο 1 κουταλιά της σούπας gel αλόης και ανακατέψτε καλά. Αν προτιμήσετε αυτή την εκδοχή να φυλάτε το τελικό σκεύασμα στο ψυγείο για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό.

20 σχόλια:

  1. καλησπέρα
    Μηπως θα μπορουσες να με βοηθησεις λιγο και να μου πεις τις δοσολογιες σε μλ και γραμμαρια??
    Πολυ καλο το blog σου συνεχισε ετσι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ. Εγώ δουλεύω με αναλογίες. Αν θες μπορείς να μετρήσεις τα συστατικά με τις μεζούρες και έπειτα να τα ζυγίσεις με ζυγαριά ακριβείας, αν σε εξυπηρετεί καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συγγνώμη που σε κουραζω!!
    μια βοηθεια στα υλικα δεν μπορω να τα βρω...:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και σε εσένα. Όλα τα υλικά θα τα βρεις σε καταστήματα που πωλούν πρώτες ύλες καλλυντικών (έλαια και βούτυρο shea) και μερικά από αυτά και σε φαρμακεία (σπαθόλαδο, λάδι καλέντουλας, βιταμίνη Ε, αιθέριο έλαιο κτλ.). Κερί αγόρασε από μελισσοκόμο σε κάποια λαϊκή αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αλοιφή είναι πραγματικά θαυματουργή!
    Την έφτιαξα το καλοκαίρι για την κόρη μου που υπέφερε από έκζεμα λόγω μολυσματικής τέρμινθου
    Μετά από δυο ημέρες εξαφανίστηκε το έκζεμα, συνέχισα να τη βάζω και μια εβδομάδα αργότερα εξαφανίστηκε η τέρμινθος που την ταλαιπωρούσε ακριβώς ένα χρόνο.
    Το τελευταίο δεν ξέρω αν είναι τυχαίο μια και η τέρμινθος κάνει τον κύκλο της σε ένα με δυο χρόνια, αλλά εγώ συνεχίζω να πιστεύω πως τη δουλειά την έκανε η αλοιφή.
    Όπως και αν έχει, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον κόπο που κάνεις να μας δίνεις απλόχερα όλη αυτή τη γνώση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σοφία η ανατροφοδότηση που παίρνω κατά καιρούς σαν και αυτή που μου δίνεις σήμερα είναι ο λόγος που με κάνει να συνεχίζω να γράφω αλλα και να χαμογελώ. Χάρηκα πάρα πολύ με τα νέα σου, ελπίζω και άλλοι άνθρωποι να ανακουφιστούν με αυτές τις απλές και αγνές συνταγές, μακρυά από φάρμακα και κορτιζόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα! Σκέφτομαι μιας και έχω έκζεμα εδώ και πολλά χρόνια (από την παιδική μου ηλικία) να δοκιμάσω να παρασκευάσω την αλοιφή.
    Μήπως μπορείτε να με ενημερώσετε για το κατά προσέγγιση κόστος της αγοράς των απαραίτητων υλικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας. Τα βοτανόλαδα θα τα φτιάξετε μόνη σας αγοράζωντας μόνο τα βότανα και χρησιμοποιώντας βιολογικό ελαιόλαδο. Τα υπόλοιπα που πρέπει να προμηθευτείτε είναι το βούτυρο shea, το αιθέριο έλαιο, η βιταμίνη Ε και το κερί. Αιθέριο έλαιο και βιταμίνη Ε θα προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο, κάντε μια ερώτηση στο φαρμακοποιό σας γιατί δε μπορώ να γνωρίζω σε τι τιμές τα πουλάει. Το βούτυρο shea έχει μεση τιμή 6-8€ ανά 100 gr (ανάλογα το grade) και το μελισσοκέρι προσωπικά το προμηθεύομαι από την τοπική αγορά από μελισσοκόμο προς 1€ ανά 100 gr. Μη το αγοράσετε από μαγαζί με πρώτες ύλες καλυντικών, είναι σε μορφή pellets και σχεδόν πάντα έχει προσμίξεις (δεν είναι δηλαδή καθαρό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα σας!!! Ειστε καταπληκτικος!!! Σας ευχαριστουμε πολυ που μοιραζεστε τις γνωσεις σας μαζι μας!!! Διαβαζω συνεχως πολυ ενδιαφερον θεματα απο το μπλοκ σας και επικαιρα. Συγχαρητηρια ειναι ολα μοναδικα! Συνεχιστε ετσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια για τα ενδιαφέροντα άρθρα σας και τις συνταγές σας και θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να ρωτήσω κάτι . Επειδή έχω και εγώ έκζεμα στο πίσω μέρος της κεφαλής εδώ και πάνω από 5 χρόνια και ο γιατρός μου είπε πώς θα το έχω μια ζωή γιατί είναι προδιάθεση του οργανισμού μου , αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτώ όλα τα υλικά της συνταγής , μήπως θα βοηθούσε να έβαζα στα μαλλιά μου τα βράδια λάδι καλλέντουλας και αλόη που έχω σε μια γλαστρούλα σαν μάσκα και να λούζομαι το πρωί μέχρι να καταφέρω να δοκιμάσω και αυτή τη συνταγή ? Γιατί πραγματικά υποφέρω απ αυτό και ειδικά με σκούρες ή χρωματιστές μπλούζες είναι και ντροπιαστικό μοιάζει με έντονη πιτυρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα και σας ευχαριστώ πολύ.
    Πιστεύω πως θα σας βοηθήσει η εφαρμογή καλέντουλας και αλόης. Αν πάλι θέλετε κάποια πιο απλή και φθηνή συνταγή δοκιμάστε να φτιάξετε κηραλοιφή. Αντικαταστήστε μέρος του ελαιολάδου με το λάδι καλέντουλας που έχετε ήδη ή ακόμα καλύτερα με σπαθόλαδο και θα δείτε διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστούμε θερμά για τις σωτήριες πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί μας. Μήπως θα μπορούσατε να ανεβάσετε μία συνταγή για την σμηγματορροική δερματίτιδα? έχω μπουχτίσει πια με τις κορτιζονούχες και θέλω να τις κόψω μαχαίρι. τίποτα σαν την φύση. ελπίζω από βάθους καρδίας σε ανάρτηση σας. ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα μπορούσα να φτιάξω τα έλαια και με θερμή μέθοδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλη Helena καλημέρα.
    Θεωρώ πως μπορείτε να φτιάξετε τα έλαια με τη θερμή μέθοδο, αν και δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά. Αναμένουμε τα αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε mojjosd καλημέρα.
    Διάβασε το άρθρο με τίτλο
    "Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους". Εκεί θα βρεις όλες τις πληροφορίες που ψάχνεις.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπερα.ψαχνωντας αρκετο καιρο λυση στο προβλημα μου βρεθηκα να διαβαζω το συγκεκριμενο αρθρο.πασχω απο εκζεμα το οποιο με ταλαιπωρει εδω και ενα χρονο.εχω δοκιμασει αντιβιωτικες και κορτιζονουχες αλοιφες χωρις αποτελεσμα.ετσι αποφασισα να στραφω στην βοτανοθεραπεια.διαβαζοντας λοιπον τα παραπανω για την παρσδκευη της κρεμας την θεωρω απλη ως διαδικασια και σκεφτομαι να την υλοποιησω.παρακαλω θα ηθελα μονο μια διευκρινηση για το χρονικο διαστημα που μπορουμε να την χρησιμοποιουμε.δηλαδη αν τα συμπτωματα υποχωρησουν συνεχιζουμε τη χρηση της κρεμας;και αν ναι για ποσο καιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπερα.ψαχνοντας λυσεις στο προβλημα που αντιμετωπιζω εδω κσι καιρο επεσα επανω στο συγκεκριμενο blog.εδω και ενα χρονο ταλαιπωρουμαι απο εκζεμα.χρησιμοπιησα κορτιζονουχες κσι αντιβιωτικες αλοιφες χωρις αποτελεσμα.ετσι αποφασισα να στραφω στη βοτανοθεραπεια.η παρασκευη της συγκεκριμενης συνταγης μου φαινεται απλη και θα προχωρησω στην υλοποιηση της.η μονη απορια μου ειναι για ποσο χρονικο διαστημα μπορουμε να την χρηδιμοποιουμε.δηλαδη αν δουμε αποτελεσμα και εξαφανισθει το εκζεμα πρεπει να συνεχισουμε τη χρηση και αν ναι για ποσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σας θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος εχει χρησιμοποιησει την παραπανω κρεμα για ατοπικη δερματιτιδα και αν ειχε αποτέλεσμα? Θελω να την χρησιμοποιησω στην 4,5 χρονων κορουλα μου. Γνωρίζετε αν μπορουμε να την βαλουμε και σε παιδια?
    Ευχαριστώ εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF