Μυστικά ομορφιάς από την Ayurveda

Η Ινδία είναι ένα μέρος που περιλαμβάνει λαούς, κλίματα και περιοχές σχεδόν όλων των ειδών· από σκονισμένες ερήμους μέχρι τροπικά δάση. Μέσα σε αυτό το ποικιλόχρωμο σκηνικό αναπτύχθηκε η Ayurveda, η παραδοσιακή θεραπευτική της αχανούς αυτής χώρας, της οποίας η ύπαρξη χρονολογείται από το 4.000 π.Χ.


Η "επιστήμη της μακροζωίας", όπως μεταφράζεται στη γλώσσα μας, εξετάζει τον άνθρωπο ολιστικά λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η διατροφή, το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και σκέψης, καθώς και τη κληρονομικότητα. Στόχος της είναι η υγιεινή διαβίωση και η μακροζωία σε συνδυασμό με τη πνευματική εξέλιξη και επιτυχία. Η λέξη Ayurveda είναι σύνθετη και προέρχεται από τις επιμέρους λέξεις Ayus, που σημαίνει "ζωή, υγεία" και Veda που σημαίνει με τη σειρά της "επιστήμη, γνώση".
Η Ayurveda όμως δε χρησιμοποιούταν μόνο στη θεραπεία παθήσεων αλλά και στη καθημερινότητα των γυναικών και τη προσωπική περιποίηση. Φήμες λένε πως οι αρχαίες Ινδές ήταν πολύ όμορφες γυναίκες, σε αντίθεση δηλαδή με ότι συμβαίνει σήμερα. Ο κύριος λόγος ήταν γιατί δε χρησιμοποιούσαν καλλυντικά, αλλά φυσικές πρώτες ύλες και μεθόδους περιποίησης. Οι γυναίκες του τότε επικεντρώνονταν περισσότερο στον τύπο της επιδερμίδας, το σωματότυπο και τη φροντίδα των μαλλιών. Δεν είμαι ειδικός πάνω στη συγκεκριμένη θεραπευτική, ωστόσο μπορώ να σας δώσω μερικά tips που έμαθα μελετώντας ένα μικρό τμήμα από τη πρακτική της.

1. Απώλεια βάρους
Αν είστε σε διαδικασία απώλειας κιλών, ο απόλυτος σύμμαχος σας και το κοινό μυστικό των μοντέλων σε όλο τον πλανήτη είναι τα καυτερά. Η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές επιταχύνει το βασικό μεταβολισμό. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

2. Ρυτίδες
Αν έχετε ξηρό και ώριμο δέρμα με ρυτίδες πολτοποιήστε μπανάνες και εφαρμόστε τις σαν μάσκα σε όλο το πρόσωπο. Ξεβγάλτε μετά από 15 λεπτά.



3. Τόνωση επιδερμίδας
Αν θέλετε να τονώσετε το δέρμα σας και να επαναφέρετε το χρώμα του (πανάδες, αποχρωματισμοί κτλ.) αναμίξτε ρεβυθάλευρο, κουρκουμά και γάλα, σε αναλογίες τέτοιες ώστε να πάρετε σύσταση και πυκνότητα μάσκας. Εφαρμόστε σε πρόσωπο και σώμα, κάντε απαλό massage και ξεπλύνετε μετά από 10-15 λεπτά.

4. Επιδερμίδα και πόροι
Κάντε ντους με κρύο νερό. Όσο και να μη σας αρέσει ή να μη το αντέχετε το κρύο ντους κλείνει τους πόρους, βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος και διεγείρει τη κυτταρική ανανέωση του δέρματος.

5. Ακμή #1
Αν το δέρμα σας έχει τάσεις ακμής αναμίξτε ίσες ποσότητες από ζουμί κρεμμυδιού με μέλι και κάντε μάσκα προσώπου. Ξεπλύνετε μετά από 15 λεπτά.

6. Ακμή #2
Μια δεύτερη επιλογή για όσους υποφέρουν από ακμή αποτελείται από σκόνη σανταλόξυλου και κουρκουμά με γιαούρτι. Η συγκεκριμένη μάσκα έχει αντισηπτικές ιδιότητες, μαλακώνει και τονώνει το δέρμα. Αναμίξτε τις σκόνες, σε ίσες ποσότητες με το γιαούρτι, μέχρι να πάρετε πυκνότητα μάσκας εφαρμόστε για 10-15 λεπτά και έπειτα ξεβγάλτε.

7. Φροντίδα ματιών
Οι αρχαίες Ινδές κοπανούσαν σπόρους μουστάρδας μαζί με καστορέλαιο, λάδι καρύδας και αμυγδαλέλαιο και το εφάρμοζαν στη περιοχή των ματιών. Θεωρείται πως κάνει το λευκό των ματιών λευκότερο (κάτι σαν λευκαντικό δηλαδή!) και δίνει λάμψη στο βλέμμα, ενισχύει την όραση και περιποιείται εντατικά τις βλεφαρίδες.

8. Φροντίδα μαλλιών
Τα βασικά συστατικά της φροντίδας των μαλλιών στην Ayurveda είναι το λάδι καρύδας, η χέννα (Lawsonia Inermis), ένα είδος ακακίας που λέγεται shikakai και ένα είδος μούρου με την ονομασία amla. Μπορεί τα δύο τελευταία να είναι λιγάκι δύσκολο να τα βρείτε (εκτός αν δοκιμάσετε e-bay ή amazon) αλλά το λάδι καρύδας και τη χέννα μπορείτε να τα βρείτε πολύ πιο εύκολα. Ιδιαίτερα οι μάσκες με λάδι καρύδας κάνουν τα μαλλιά να μακραίνουν ταχύτερα.

9. Γενικές οδηγίες
Η Ayurveda υποστηρίζει πως δε πρέπει να βάζουμε πάνω στο δέρμα μας τίποτα μη βρώσιμο. Αλήθεια μπορείτε να φάτε την ενυδατική σας κρέμα ή τη μάσκα μαλλιών του εμπορίου;
Η γενική ιδέα του κόσμου είναι πως η ομορφιά είναι το μέσο για να γίνουμε ευτυχισμένοι και ποθητοί. Αυτό που συμβαίνει στη πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Η εσωτερική ευτυχία και γαλήνη είναι αυτή που μας κάνει όμορφους εξωτερικά. Δοκιμάστε να προχωρήσετε προς ένα πλήθος ανθρώπων με ένα πλατύ χαμόγελο και αντίστοιχα με τα μούτρα κατεβασμένα. Ποιό είναι το αποτέλεσμα στις δύο περιπτώσεις;
Η ομορφιά πηγάζει από μέσα σας. Μη το ξεχάσετε ποτέ.


Credits: ayurvedaingreece

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF