Κολλοειδές βρώμης

Μερικές φορές χρησιμοποιούνται περίεργοι όροι για υλικά τα οποία είναι πολύ απλά και εύκολα προσβάσιμα. Ακούγωντας κάποιος τον όρο "κολλοειδές βρώμης" φαντάζεται κάποιο περίεργο υλικό που παράγεται με σύνθετη διαδικασία. Τα πράγματα είναι πολύ απλά.


Πρόκειται για πολύ λεπτή σκόνη (πούδρα) από νιφάδες βρώμης. Θεωρείται παραδοσιακό γιατρικό για τον κνησμό του δέρματος αλλά και για τη ξηροδερμία. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές δερματοπάθειες ορκίζονται πως έχουν ανακουφιστεί από τα συμπτώματα τους μετά τη χρήση της βρώμης.

Σε ποιές περιπτώσεις προτείνεται;
Έκζεμα, ψωρίαση, ακμή, ακόμα και ανεμοβλογιά είναι μερικές από τις παθήσεις για τις οποίες χρησιμοποιείται το κολλοειδές βρώμης. Επίσης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δερματικών αλλεργιών, δηγμάτων εντόμων, ηλιακών εγκαυμάτων και ροδόχροας ακμής.

Με ποιό τρόπο βοηθάει;
Έχει αντικνησμώδεις, αντιφλεγμονώδεις και καταπαραϋντικές ιδιότητες. Η βρώμη περιέχει τριτερπένια με αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική δράση, σαπωνίνες που βοηθούν στον ήπιο καθαρισμό του δέρματος και φλαβονοειδή που απορροφούν τη UVA ακτινοβολία. Επίσης περιέχει βιταμίνη Ε που έχει αντιφλεγμονώδη δράση, φαινόλες και άμυλα που έχουν αντιοξειδωτική δράση και ενυδατώνουν φυσικά. Αυτό που κάνει το κολλοειδές βρώμης αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του κνησμού και της ερυθρότητας που προκαλούνται από τις δερματοπάθειες είναι οι ίνες και η κυτταρίνη που περιέχει γιατί μαλακώνουν την επιδερμίδα και αποκαθιστούν το pH της.


Πως το χρησιμοποιώ;
Θα το βρείτε να περιέχεται σε πολλά προϊόντα του εμπορίου όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες ξυρίσματος και ενυδατικές κρέμες. Μπορείτε να το προσθέσετε στα καλλυντικά ή τα σαπούνια σας για extra περιποίηση και φροντίδα.
Η πιο διαδεδομένη χρήση του κολλοειδούς βρώμης είναι στο νερό του λουτρού. Η βρώμη, εξαιτίας της σύστασης της δε βυθίζεται στο δάπεδο του μπάνιου αλλά, λόγω της κολλοειδούς ιδιότητας των μορίων της, απορροφά υγρασία και διασπείρεται σε όλη την μάζα του νερού δημιουργώντας ένα γαλακτώδες, μεταξένιο διάλυμα. Όταν βυθίζουμε το σώμα σε αυτό το λουτρό δημιουργείται ένας θεραπευτικός υμένας πάνω στο δέρμα. Το λουτρό διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά χωρίς να ακολουθήσει ξέπλυμα, αλλά σκουπίζουμε απαλά (ταμποναριστά) το δέρμα με μια πετσέτα.
Μπορείτε να κάνετε τέτοια λουτρά μέχρι και 3 φορές την ημέρα. Ακόμη μπορείτε να κάνετε λουτρό με κολλοειδές σε βρέφη και παιδιά με δερματικές παθήσεις όπως νινίδα, ερεθισμούς πάνας, συγκάματα και έκζεμα. Τέλος είναι κατάλληλο και για το λούσιμο των κατοικιδίων σε περίπτωση δερματοπαθειών ή αλλεργιών. Μισή με μια κούπα κολλοειδούς μέσα στη μπανιέρα είναι αρκετή.


Πως φτιάχνω κολλοειδές βρώμης;
Πολύ εύκολα. Αρκεί να έχετε στο σπίτι σας κάποια συσκευή που αλέθει πολύ λεπτά τα διάφορα υλικά, όπως το multi, ένας μύλος του καφέ ή έστω ένα γουδί. Αγοράστε νιφάδες βρώμης και αλέστε τις μέχρι να φτάσετε σε πολύ λεπτή πούδρα. Αποθηκεύστε τη σε ένα αεροστεγές βάζο για μελλοντική χρήση.


Ασφάλεια
Δεν υπάρχει απολύτως καμία αντένδειξη. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε όταν κάνετε λουτρό με κολλοειδές βρώμης είναι να μη μπει στα μάτια σας, γιατί η τριβή που θα δημιουργηθεί από τη σκόνη και τα βλέφαρα σας θα σας ερεθίσει. Επίσης αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη (αν και η βρώμη δε περιέχει γλουτένη αλλά αβενίνη) ή τροφικές αλλεργίες δε πρέπει αν καταπιείτε το νερό του λουτρού. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά ποτέ δε ξέρεις...
Επίσης να προσέχετε πολύ όταν θα βγαίνετε από τη μπανιέρα γιατί η βρώμη θα κάνει πολύ γλιστερό το δάπεδο και τα τοιχώματα της. Μην έχουμε και κανένα ατύχημα!

Credits: colloidaloatmeal, webmd, ncbi1, ncbi2, babyparenting

7 σχόλια:

  1. καλημερα..δε μπορεις να βαλεις ολοκληρη τη βρωμη στα σαπουνια;;πρεπει να ειναι σε σκονη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιό το νόημα να τη βάλεις ολόκληρη; Για την εμφάνιση; Όταν είναι σε σκόνη κάνει και ήπια απολέπιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ για τις φοβερές πληροφορίες που έχεις συγκεντρώσει! Μία ερώτηση έχω,γνωρίζεις αμ μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σκόνη διαλυμένη με λίγο νερό ως μάσκα κατευθείαν πάνω στην δερματοπάθεια? Στην περίπτωση μου ψωρίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασφαλώς και μπορεί. Τώρα το καλοκαίρι όμως που έχει και ζέστη μπορείς να γεμίσεις τη μπανιέρα με χλιαρό ή δροσερό νεράκι (αν το αντέχεις) και λίγη βρώμη και να μουλιάσεις για μερικά λεπτά. Θα σου κάνει δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί η σκόνη να ανακατευθεί με ελαιόλαδο και να χρησιμοποιηθεί ως αλοιφή ή πρέπει να διαλυθεί σε νερό; Η ερώτηση αφορά για άτομο με ψωρίαση στο 80% του σώματός του. Μπορείτε να μου προτείνετε τη καλύτερη λύση; Όπως καταλαβαίνετε χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορώ να διαλύσω τη σκόνη σε ελαιόλαδο και να αλείψω τις πάσχουσες περιοχές; Ενημερωτικά αναφέρομαι για άτομο με ψωρίαση στο 80% του σώματός του. Χρειάζεται κάποια διαδικασία; Μπορείτε να με βοηθήσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF