Σύστημα INCI

INCI είναι το αρκτικόλεξο που σχηματίζεται από τις λέξεις "International Nomenclature of Cosmetic Ingredients". Πρόκειται για ένα σύστημα ονομασιών για τις διάφορες πρώτες ύλες και τις λοιπές χημικές και μη ουσίες που χρησιμοποιούνται στη παρασκευή καλλυντικών (έλαια, βούτυρα, φυτικά εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια, χημικές ουσίες και ενώσεις, χρωστικές κτλ.). Αποτελείται από επιστημονικές ονομασίες, λατινικές και αγγλικές λέξεις που συχνά διαφέρουν από τις χημικές ή τις κοινές ονομασίες των ουσιών.


Η λίστα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '70, ενώ σήμερα αποτελείται από 17.000 και πλέον ονομασίες συστατικών. Στις μέρες μας οι περισσότερες προηγμένες χώρες υποχρεώνουν βάσει νόμου τους κατασκευαστές ειδών προσωπικής περιποίησης και καλλυντικών προϊόντων να αναγράφουν τα συστατικά τους με βάση τις ονομασίες του συστήματος INCI, πάντα με στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή για τη σύσταση των προϊόντων αλλά και τη προστασία της υγείας του, πχ. από τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια από τα συστατικά τους.
Αν σκοπεύετε να παραγάγετε καλλυντικά προϊόντα προς πώληση θα πρέπει να χρησιμοποιείτε στην ετικέττα των προϊόντων σας τις επίσημες ονομασίες INCI.
Παρακάτω σας δίνω ενδεικτικά μερικά συστατικά και τις ονομασίες INCI που τους αντιστοιχούν. Ο κατάλογος είναι ιδιαίτερα μακρύς και μπορείτε να τον συμβουλευτείτε λεπτομερέστερα στη διεύθυνση του specialchem4cosmetics ή να κατεβάσετε το PDF αρχείο του makingcosmetics.com κάνοντας click εδώ.

Έλαια και βούτυρα


ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ INCI
Αγριοτριανταφυλλιά λάδι Rosa Mosqueta (Rosehip) Fruit Oil
Αμύγδαλο λάδι Prunus Dulcis (Almond) Oil
Αραβοσιτέλαιο Zea Mays (Corn) Oil
Avocado λάδι Persea Gratissima (Avocado) Oil
Babassu λάδι Orbignya Oleifera (Babassu) Seed Oil
Βερίκοκο λάδι Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil
Borage λάδι Borago Officinalis (Borage) Seed Oil
Ελαιόλαδο Olea Europaea (Olive) Fruit Oil
Emu λάδι Emu Oil
Ηλιέλαιο Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
Jojoba λάδι Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Ιπποφαές λάδι Hippophae Rhamnoides (Sea Buckthorn) Fruit Oil
Cocoa βούτυρο Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter
Καλέντουλα λάδι Calendula Officinalis Flower Extract
Κάνναβη λάδι Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil
Καρθαμέλαιο Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil
Καρότο λάδι Daucus Carota Sativa (Carrot) Seed Oil
Καρύδα λάδι Cocos Nucifera (Coconut) Oil
Καρυδέλαιο Juglans Regia (Walnut) Seed Oil
Καστορέλαιο Ricinus Communis (Castor) Seed Oil
Κολοκύθα λάδι Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil
Kukui λάδι Aleurites Moluccana (Kukui Nut) Seed Oil
Κραμβέλαιο Brassica Campestris (Rapeseed) Seed Oil
Λινέλαιο Linum Usitatissmum (Linseed) Seed Oil
Macadamia λάδι Macadamia Ternifolia (Macadamia Nut) Seed Oil
Mango βούτυρο Mangifera Indica (Mango Butter) Seed Oil
Meadowfoam λάδι Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil
Monoi de Tahiti λάδι Coconut (Cocos nucifera) oil and Tiare (Gardenia Tahitensis) flower - fragrance
Neem λάδι Azadirachta Indica
Νυχτολούλουδο λάδι Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil
Παραφινέλαιο Paraffinum Liquidum
Passionflower λάδιPassiflora Incarnata (Passionflower) Seed Oil
Ροδάκινο λάδιPrunus Persica (Peach) Kernel Oil
Ρυζιού (πίτουρο) λάδι Oryza Sativa (Rice) Bran Oil
Shea βούτυρο Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit
Σησαμέλαιο Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil
Σιτέλαιο Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil
Σμέουρο λάδι Ribes Nigrum (Blackcurrant) Fruit Oil
Σογιέλαιο Glycine Soja (Soybean) Oil
Σπαθόλαδο Hypericum Perforatum (St. John's Wort) Flower Extract
Σταφυλοκουκουτσέλαιο Vitis vinifera (Grape) Seed Oil
Φοινικέλαιο Elaeis Guineensis (Palm) Oil
Φουντουκέλαιο Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil




Κήροι


ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ INCI
Carnuaba κερί Carnauba Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax
Candelilla κερί Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax
Jojoba κερί Hydrogenated Jojoba Wax
Κετυλική αλκοόλη Cetyl Alcohol
Μέλισσας κερί Cera alba
Sorbitan Mono Stearate Sorbitan Stearate
Στεατικό οξύ Stearic Acid


Διάφορα


ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ INCI
Αλκάνα (ρίζα) Alkanna Tinctoria (Alkanet) Root Extract
Βαζελίνη Jelly Petrolatum
Βαλεριάνα (ρίζα) Valeriana Officinalis Root Powder
Βιταμίνη E Tocopherol
Βρώμη (άμυλο) Avena Sativa (Oat) Kernel Flour
Γλυκερίνη Glycerine
Jojoba (σκόνη) Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Powder
Κανέλα Cinnamomum Cassia (Cinnamon) Bark
Kaolin άργιλος Kaolin
Κατσικίσιο γάλα Caprae Lac
Κιτρικό οξύ Citric Acid
Λεκιθίνη Lecithin
Λεμόνι (φλοιός) Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel
Μενθόλη (κρύσταλλοι) Menthol
Μετουσιωμένη αλκοόλη Denatured Alcohol
Μπεντονίτης άργιλος Aluminum Silicate
Πατάτα (άμυλο) Solanum Tuberosum (Potato) Starch
Πορτοκάλι (φλοιός) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel
Ροδάκινο (σκόνη) Prunus Armeniaca (Apricot) Seed Powder
Ρύζι (άμυλο) Oryza Sativa (Rice) Flour
Σανταλόξυλο (κόκκινο) Pterocarpus Santalinus Wood Extract
Τομάτα (χυμός) Solanum Lycopersicum (Tomato) Fruit Juice
Φυσιολογικός ορός Sodium Chloride
Χλωροφύλλη Chlorophyll


Εκχυλίσματα (σε έλαιο)


ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ INCI
Aloe Vera χυμός Aloe Barbadensis (Aloe) Leaf Juice
Αμαμελίδα Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Distillate
Άρνικα Arnica Cordifolia (Arnica) Extract
Grapefruit εκχύλισμα (GSE) Citrus Grandis (Grapefruit) Seed Extract, Glycerin
Καλέντουλα Calendula Officinalis Flower Extract
Μελισσόχορτο Melissa Officinalis (Lemon Balm) Extract
Σύμφυτο Symphytum Officinale (Comfrey) Extract


Ανθόνερα


ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ INCI
Γιασεμί Jasminum Officinale (Jasmine) Extract
Δενδρολίβανο Oleoresin Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Water
Λεβάντα Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water
Μέντα Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Water
Πορτοκάλι (neroli) Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Water
Ρόδο (ροδόνερο) Rosa Damascena (Rose) Flower Distillate
Tea Tree Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Water
Χαμομήλι Roman Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Water



Credits: wikipedia, makingcosmetics, specialchem4cosmetics, soapies-supplies

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF