Σαπούνι με αλόη

Η ιδέα της προσθήκης φρέσκιας αλόης στο σαπούνι ψυχρής μεθόδου σίγουρα είναι δελεαστική. Η παρασκευή σαπουνιού με αλόη δε διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα σαπούνια της ψυχρής μεθόδου.


Για να είμαι όμως απόλυτα ειλικρινής ενέχει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας για τον αρχάριο σαπωνοποιό. Επιπλέον δε μπορώ να γνωρίζω με βεβαιότητα τι απομένει μετά τη σαπωνοποίηση από τις θαυμάσιες ιδιότητες της αλόης, ώστε το σαπούνι αυτό να θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμο για το δέρμα μας. Όπως και να έχει εγώ θα σας δώσω τον τρόπο και από εκεί και έπειτα εσείς αποφασίζετε.

Πως ενσωματώνω την αλόη στο σαπούνι;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να ενσωματώσουμε την αλόη στο σαπούνι. Ο πρώτος είναι να φιλετάρουμε ένα φύλλο από το φυτό (ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρούμε εδώ), να πάρουμε το gel, να το βάλουμε στο blender με λίγο αποσταγμένο νερό και να το πολτοποιήσουμε. Το αποτέλεσμα θα μοιάζει με "πουρέ" αλόης, κάτι δηλαδή ελαφρώς πιο πηχτό από το gel, το οποίο θα ενσωματώσουμε αργότερα στο σαπουνοπολτό σε ελαφρύ trace. Σε αυτή τη περίπτωση θα αφαιρέσουμε το βάρος του πουρέ από το συνολικό υγρό της συνταγής και στο υπόλοιπο που απομένει θα διαλύσουμε τη σόδα.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να αντικαταστήσουμε μέρος ή το σύνολο του νερού της συνταγής με χυμό αλόης από το εμπόριο, να διαλύσουμε τη καυστική σόδα σε αυτό και να προχωρήσουμε κανονικά στη παρασκευή του σαπουνιού.
Μια υποθετική συνταγή για σαπούνι αλόης είναι η εξής:
  1. 400 gr ελαιόλαδο
  2. 350 gr λάδι καρύδας
  3. 100 gr βούτυρο κακάο
  4. 50 gr καστορέλαιο
  5. 130 gr καυστική σόδα
  6. 297 gr υγρό
  7. 25 σταγόνες αιθέριο έλαιο (δεντρολίβανο, μέντα, λεβάντα ή ότι άλλο σας αρέσει)
Η παραπάνω συνταγή δίνει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα· Πλούσια ενυδατικό σαπουνάκι με ικανοποιητικό αφρό, σε συνδυασμό με τις μοναδικές ιδιότητες της αλόης.
Το ποσοστό υπερλίπανσης είναι στο 5%, όπως θα δείτε και στη φωτογραφία. Με τη λέξη "υγρό" εννοώ το μίγμα αλόης και νερού ή το χυμό αλόης που θα χρησιμοποιήσετε. Στο δια ταύτα:
Αν επιλέξετε τον πρώτο τρόπο ενσωμάτωσης της αλόης θα φιλετάρετε το φύλλο της αλόης, θα βάλετε το gel στο blender με λίγο αποσταγμένο νερό, θα το πολτοποιήσετε και θα το ζυγίσετε. Αφαιρείτε από το συνολικό υγρό το βάρος της αλόης και το υπόλοιπο που σας μένει σαν αριθμός είναι το απεσταγμένο νερό μέσα στο οποίο θα διαλύσετε τη σόδα. Ακολουθήστε πιστά τα βήματα της σαπωνοποίησης με τη ψυχρή μέθοδο. Ο πουρές αλόης θα προστεθεί σε ελαφρύ trace.
Αν επιλέξετε το δεύτερο τρόπο θα αντικαταστήσετε μέρος ή το σύνολο του υγρού με χυμό αλόης από το εμπόριο, θα τον παγώσετε στη κατάψυξη (όπως κάνουμε όταν παρασκευάζουμε σαπούνι με γάλα), θα διαλύσετε μέσα σε αυτό τη σόδα και θα προχωρήσετε κανονικά στη παρασκευή του σαπουνιού.


Σημειώσεις
  • Τα έλαια και οι ποσότητες τους μπορούν να τροποποιηθούν κατά το δοκούν. Επιλέξτε τα έλαια που σας αρέσουν ή ταιριάζουν καλύτερα στο δέρμα σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έλαια, τις ιδιότητες τους και το αποτέλεσμα που δίνουν στο σαπούνι συμβουλευτείτε αυτό το άρθρο.
  • Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε επιπλέον υλικό θέλετε, άρωμα, χρώμα, άργιλο ή μετάξι, ώστε να εξατομικεύσετε τη συνταγή σας και να "εξοπλίσετε" το σαπούνι με επιπλέον ιδιότητες.
  • Κάντε την ανάμιξη υγρού και ελαίων σε θερμοκρασία περίπου 40 - 45°C.
  • Η αλόη γενικά επιταχύνει το trace. Να είστε προσεκτικοί με τη προσθήκη και την ανάδευση του πουρέ στο trace ώστε να μη σας ξεφύγει το σαπούνι και δυσκολευτείτε στο καλούπωμα.
  • Μετά από 24 ώρες ξεκαλουπώστε το σαπούνι και κόψτε το σε ισομεγέθεις μπάρες.
  • Θα χρειαστεί να ωριμάσει για 4 - 6 εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσετε.
Καλή επιτυχία!

1 σχόλιο:

  1. an thelo na valo megalo meros aloes mesa....fanazome den ginete...etsi den einai analogika me to nero prepi na pao..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF