Αλάτι και ζάχαρη στο σαπούνι

Η ζάχαρη στο σαπούνι
Η ποσότητα και η ποιότητα του αφρού στο σαπούνι εξαρτάται από τον τύπο των ελαίων που θα χρησιμοποιήσουμε για τη παρασκευή του. Διαφορετικά λάδια και βούτυρα δίνουν διαφορετικό αποτέλεσμα, άλλα αφρίζουν πιο πολύ, άλλα κάνουν πιο κρεμώδη αφρό, άλλα μεγαλύτερες φουσκάλες κτλ. Ένα μικρό tip για την ενίσχυση του αφρισμού είναι η προσθήκη ζάχαρης. Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να παράγει απαλό αφρό με πλούσιες και μεγάλες μπουρμπουλήθρες.


Η συγκεκριμένη πληροφορία θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον αφρισμό στο σαπούνι σας σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε έλαια τα οποία δε δίνουν και τόσο καλό αφρό, όπως πχ. το ελαιόλαδο.
Υπάρχουν 3 τρόποι για να ενσωματώσουμε τη ζάχαρη στο σαπούνι:

Μέθοδος 1
Ζυγίζουμε το υγρό της συνταγής και μέσα σε αυτό προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και όταν διαλυθεί τελείως η ζάχαρη προχωρούμε στη διάλυση της σόδας. Χρησιμοποιούμε ½ με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ανά ½ κιλό ελαίων (ή 1 με 2 κουταλάκια ανά κιλό ελαίων).
Προσοχή, όχι επί του συνολικού βάρους της συνταγής αλλά μόνο των ελαίων.
Αυτή είναι η πιο εύκολη μέθοδος, παρόλο που κρύβει ένα κίνδυνο· Όταν αρχίσουμε να προσθέτουμε τη σόδα στο νερό, όπου έχουμε προηγουμένως διαλύσει τη ζάχαρη, η εξώθερμη αντίδραση αυξάνει πολύ τη θερμοκρασία, σε επίπεδα που μπορεί να καραμελώσουν τα σάκχαρα και να αλλοιώθει το οπτικό αποτέλεσμα του σαπουνιού. Περίπου όπως συμβαίνει και με τα σάκχαρα του γάλακτος, όταν κάνουμε τη διάλυση της σόδας σε αυτό. Αν παρ'όλαυτά σας ξεφύγει και καραμελώσει δε θα έχει επίδραση στη ποιότητα του σαπουνιού αλλά μόνο στο αισθητικό μέρος του.

Μέθοδος 2
Αφαιρέστε λίγο από το νερό της συνταγής και διαλύστε σε αυτό τη ποσότητα της ζάχαρης που αναλογεί.
Αν δυσκολεύεστε να διαλύσετε τη ζάχαρη ζεστάνετε ελαφρώς το νερό.
Χρησιμοποιήστε ½ με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ανά ½ κιλό ελαίων (ή 1 με 2 κουταλάκια ανά κιλό ελαίων) και ανακατέψτε το καλά να διαλυθεί. Αυτό το διάλυμα θα το προσθέσετε σε ελαφρύ trace μαζί με τα υπόλοιπα πρόσθετα της συνταγής.

Μέθοδος 3
Φτιάχνουμε ένα απλό σιρόπι με νερό και ζάχαρη. Βάζουμε 2 κούπες ζάχαρη και 1 κούπα νερό σε ένα κατσαρολάκι και το σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά, ώστε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Το αποθηκεύουμε σε ένα βάζο και το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε σαπούνι. Χρησιμοποιούμε ½ με 1 κουταλάκι του γλυκού σιροπιού ανά ½ κιλό ελαίων (ή 1 με 2 κουταλάκια ανά κιλό ελαίων). Αυτό το διάλυμα θα το προσθέσετε σε ελαφρύ trace μαζί με τα υπόλοιπα πρόσθετα της συνταγής, όπως στη δεύτερη μέθοδο.
Η προσθήκη ζάχαρης στο σαπούνι έχει τη τάση να αυξάνει πολύ τη θερμοκρασία του σαπουνοπολτού στη φάση gel.
Το αλάτι στο σαπούνι
Η σκληρότητα του σαπουνιού εξαρτάται και αυτή, όπως ο αφρισμός, από την επιλογή των ελαίων. Η σύσταση και η αναλογία των λιπαρών οξέων των ελαίων κάνουν το σαπούνι σκληρό και μαλακό αντίστοιχα.


Αν θέλουμε για τον οποιοδήποτε λόγο να αυξήσουμε τη σκληρότητα του σαπουνιού μας μπορούμε να το κατορθώσουμε προσθέτωντας αλάτι. Για την ακρίβεια δε βοηθά τόσο στην αύξηση της σκληρότητας της μπάρας, αλλά στην επιτάχυνση της σκλήρυνσης της μπάρας στο καλούπι αλλά και τη μείωση του χρόνου ωρίμανσης. Με λίγα λόγια το σαπούνι θα βγει και πιο γρήγορα από το καλούπι αλλά και θα το χρησιμοποιήσουμε πιο σύντομα.
Προσθέτουμε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά ½ κιλό ελαίων στο νερό της διάλυσης και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί τελείως, πριν προσθέσουμε τη σόδα.

Credits: candleandsoap1, candleandsoap2

13 σχόλια:

  1. Γειά σας, ισύει ότι το αλάτι <> και τη γλυκερίνη, οπότε το σαπούνι χάνει σε καλλυντικές ιδιότητες;
    και άλλη μία ερώτηση, αν γνωρίζετε ποια συγκέντρωση αλκάλεως στο σαπούνι είναι ασφαλής - αποδεκτή για το δέρμα;
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γεια σας!!! μία απορία κ εγώ αντί για αλάτι έχω βάλει θαλασσινό νερό και πράγματι έχει γίνει πιο σκληρό ( μιλάω για την ψυχρή μέθοδο ) επηρεάζει κάτι αυτό αντί να βάλω αλάτι σκέτο ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εχω ΝαΟΗ και δεν γνωριζω που μπορω να την προμηθευτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλη FLOU καλημέρα.
    Το θαλασσινό νερό περιέχει πολλές άλλες ουσίες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και πολύ περισσότερο αλάτι από αυτό που προτείνεται στη σαπωνοποιία. Αν παρ'όλαυτά το φτιάξατε και σας ικανοποίησε, be my guest!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Andrew καλημέρα. Κάνε click εδώ για να πάρεις τις πληροφορίες που χειάζεσαι σχετικά με τη NaOH.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας! Ηθελα να μου λυσετε μια απορια! Αν προσθεσω ζαχαρη και αλατι σε σαπουνι ελαιολαδου για ΜΩΡΑΚΙΑ υπαρχει περιπτωση ενα απο αυτα τα δυο συστατικα να ειναι ερεθιστικα για το πολυ ευαισθητο δερμα τους? Τι αλλο θα μπορουσα να κανω για αφρισμο σε σαπουνι ελαιολαδου για ΜΩΡΑ? Ευχαριστω εκ των προτερων! Καλο καλοκαιρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εχω την ιδια απορια με παμε τζαμαικα,μπορουμε να βαλουμε αλατι+ζαχαρη μαζι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φυσικά μπορείτε να βάλετε και τα δύο μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλημερα, μια ερώτηση σε τι ποσοστό επιταχύνεται η ωρίμανση του σαπουνιού με την χρήση ζάχαρης. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα! Για να σκληρύνει όντως η μπάρα τι μπορώ να κάνω? Μου λιώνουν σχετικά γρήγορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Έχω κι εγώ την ίδια ακριβώς απορία. Θα μπορούσατε να με πληρωφορησετε παρακαλώ;

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα! Έχω κι εγώ την ίδια ακριβώς απορία. Θα μπορούσατε να με πληρωφορησετε παρακαλώ;

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα,

    Έχει κάποιος χρησιμοποιήσει στάχτη (σκόνη - όχι αλισίβα) σε σαπούνι σπιτικό; Φτιάχνω σαπούνι με την ψυχρή μέθοδο, αλλά στάχτη δεν έχω χρησιμοποιήσει. Όποιος ξέρει κάτι, παρακαλώ, ας απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF