Πως φτιάχνω σαπούνι melt and pour σε στρώσεις

Αναρρωτηθήκατε ποτέ πως φτιάχνονται τα πολύχρωμα σαπούνια με στρώσεις που βλέπετε σε φωτογραφίες ή στο εμπόριο; Στη πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλό από ότι φαντάζεστε.


Μάθαμε να φτιάχνουμε σαπούνι με τη μέθοδο melt and pour σε αυτό το άρθρο. Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε "στρώματα" στο σαπούνι ώστε να παίξουμε με χρώματα και σχέδια και να φτιάξουμε μοναδικά σαπούνια με την υπογραφή μας.

Η διαδικασία
1. Προετοιμάστε τη σαπουνόμαζα για το πρώτο στρώμα. Κόψτε ή τρίψτε το σαπούνι και λιώστε το σε bain marie ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέστε το άρωμα και το χρώμα που επιλέξατε.
2. Γεμίστε το καλούπι σας κατά το ήμισυ, αν θέλετε δύο στρώσεις, ή κατά το αν θέλετε να φτιάξετε σαπούνι με 3 στρώσεις. Για παραπάνω στρώσεις προχωρήστε ανάλογα.
3. Αφήστε τη πρώτη στρώση να κρυώσει εντελώς. Μόλις γίνει αυτό πάρτε ένα πιρούνι και ξύστε ελαφρά και κατά μήκος την επιφάνεια του σαπουνιού. Αυτή η πρακτική βοηθά τις στρώσεις να "κολλήσουν" μεταξύ τους.


4. Επαναλάβετε τα βήματα 1 εώς 3 μέχρι να ολοκληρώσετε όλες τις στρώσεις. Επιτρέψτε στο σαπούνι να κρυώσει εντελώς και ξεκαλουπώστε το.
Αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο ξεκαλούπωμα του σαπουνιού βάλτε το στο ψυγείο ή τη κατάψυξη για μερικά λεπτά της ώρας.

Άλλες μέθοδοι
Μπορούμε να χυτεύσουμε τη πρώτη στρώση και να περιμένουμε μέχρι να κρυώσει σχετικά, όχι όμως να στερεοποιηθεί εντελώς. Από πάνω θα ρίξουμε το καυτό σαπούνι της επόμενης στρώσης, έτσι ώστε με τη θερμοκρασία να λιώσει ελαφρώς η επιφάνεια της προηγούμενης στρώσης και να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.


Ένας ακόμη τρόπος για να φτιάξουμε σαπούνι με στρώσεις είναι να χυτεύσουμε τη πρώτη στρώση, να περιμένουμε λίγο να κρυώσει μέχρι το σημείο όπου σχηματίζεται "πέτσα" στην επιφάνεια (από κάτω θα είναι ακόμα υγρό) και στη συνέχεια να ρίξουμε απαλά την επόμενη στρώση με τη βοήθεια ενός κουταλιού.


Όποιο τρόπο και να επιλέξετε θα φτιάξετε όμορφα και πολύχρωμα σαπουνάκια melt and pour. Είναι απλό.

Μερικά tips για να μην αποτύχετε ποτέ
  • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε διαφορετικές μάρκες βάσης σαπουνιού για να φτιάξετε την ίδια μπάρα. Οι θερμοκρασίες τήξης και πήξης διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη ορθή συγκόλληση των στρώσεων.
  • Μια άλλη μέθοδος για επιτυχημένη συγκόλληση των στρώσεων είναι η διαβροχή (ψέκασμα) της επιφάνειας της μιας στρώσης με λίγο οινόπνευμα, ακριβώς πριν χυτεύσουμε την επόμενη στρώση.





4 σχόλια:

  1. λανολινη στη ψυχρη μεθοδο μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε και πώς?ποιός ειναι ο δεικτης σαπωνοποίησης?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βεβαίως και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Τη προτιμούν πολύ στο σαπούνι ξυρίσματος. Ο δείκτης σαπωνοποίησης της είναι στο 0.0741.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε το να "περάσει" το ένα χρώμα στο άλλο με την πάροδο του χρόνου;; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα μπορώ να βάλω γλυκερίνη σε υγρή μορφή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF