Σαπούνι με ενεργό άνθρακα κατά της ακμής

Ο ενεργός άνθρακας, όπως μάθαμε σε προηγούμενο άρθρο, έχει τη μοναδική ικανότητα να δεσμεύει χημικές ουσίες και τοξίνες. Αυτή η ιδιότητα μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια στη περίπτωση των ατόμων που πάσχουν από ακμή και άλλες μολυσματικές δερματολογικές παθήσεις.

Το σαπούνι με ενεργό άνθρακα κατά της ακμής απέκτησε δημοφιλία στους κύκλους αυτών που ασχολούνται με τις εναλλακτικές θεραπείες τα τελευταία χρόνια. Μερικοί ακόμα λόγοι για να το τολμήσετε είναι οι εξής: Δε ξηραίνει την επιδερμίδα και επιπλέον καταπολεμά τις δυσάρεστες οσμές του σώματος. Μια δοκιμή θα σας πείσει στα σίγουρα.

Ενεργός άνθρακας και επιδερμίδα
Η επιδερμίδα μας είναι ένα ζωντανός ιστός και το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Έχει πόρους, οι οποίοι επιτρέπουν τη διέλευση τοξινών και χημικών από και προς τον οργανισμό. Η ακμή έχει πολλές πιθανές αιτίες εμφάνισης μερικές εκ των οποίων είναι η απόφραξη των πόρων, μόλυνση από σκόνη και βακτήρια, υπερπαραγωγή σμήγματος και λιπαρότητας, φτωχή διατροφή κτλ. Η εφαρμογή ενεργού άνθρακα με τη μορφή σαπουνιού στο δέρμα απομακρύνει από τη μιά το υπερβολικό σμήγμα και επιπλέον δεσμεύει τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες που υπάρχουν επάνω αλλά και κάτω από αυτό. Διπλό το κέρδος δηλαδή.

Τι περιέχει το σαπούνι και γιατί
Η συνταγή που έφτιαξα περιέχει έλαια με γνωστές αντιμικροβιακές και καλλυντικές ιδιότητες. Τα αιθέρια έλαια έχουν γνωστή δράση κατά της ακμής και η τελική προσθήκη του ενεργού άνθρακα συμπληρώνει με επιτυχία το puzzle.
Σταφυλοκουκουτσέλαιο: Ελαφρύ και ουδέτερο λάδι, πλούσιο σε βιταμίνες C και Ε. Είναι κατάλληλο για λιπαρά δέρματα, όπως είναι συνήθως αυτά που παρουσιάζουν ακμή.
Έλαιο Jojoba: Εξισορροπεί το λιπαρό δέρμα και η σύνθεση του είναι παρόμοια με το φυσικό σμήγμα.
Ελαιόλαδο: Ποιά συνταγή σαπουνιού που σέβεται τον εαυτό της θα άφηνε έξω το ελαιόλαδο; Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, περιποιείται σε βάθος το δέρμα και είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους επιδερμίδας.
Λάδι καρύδας: Με τις φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες και το πλούσιο αφρό που δίνει είναι ένα από τα πιο κατάλληλα συστατικά για δέρματα με μαύρα στίγματα και ουλές.
Καστορέλαιο: Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών. Είναι βαθιά ενυδατικό και επανορθωτικό λάδι.
Αιθέριο έλαιο περγαμόντο: Με τις μοναδικές αντισηπτικές του ιδιότητες είναι ιδανικό για δέρματα λιπαρά με τάσεις ακμής.
Αιθέριο έλαιο tea tree: Απλά, ο πρωταθλητής της αντιμικροβιακών αιθέριων ελαίων.

Θα χρειαστείτε:
  1. 400 gr ελαιόλαδο (40%)
  2. 350 gr λάδι καρύδας (35%)
  3. 100 gr σταφυλοκουκουτσέλαιο (10%)
  4. 100 gr λάδι jojoba (10%)
  5. 50 gr καστορέλαιο (5%)
  6. 360 gr νερό
  7. 137 gr καυστική σόδα
  8. 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
  9. 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
  10. 1 κουταλιά της σούπας ενεργό άνθρακα
Η παραπάνω συνταγή σας δίνεται με 5% υπερλίπανση. Ακολουθήστε πιστά τα βήματα της παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο. Η ανάμιξη σόδας και ελαίων καλό είναι να γίνει σε θερμοκρασίες 38 - 40°C.

Σε ελαφρύ trace θα προσθέσετε πρώτα τα αιθέρια έλαια και έπειτα τον άνθρακα. Αυτό γίνεται γιατί ο άνθρακας θα επιταχύνει αρκετά το trace και εμείς θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της διαδικασίας.
Μόλις ολοκληρώσετε τη παρασκευή καλουπώστε το σαπούνι και αφήστε το για 24 ώρες να σκληρύνει. Έπειτα ξεκαλουπώστε το και κόψτε το σε ισομεγέθεις μπάρες.
Το νέο σας σαπούνι θα χρειαστεί μια περίοδο ωρίμανσης 6 εβδομάδων πριν να είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε.

Σημειώσεις
Η παραπάνω συνταγή είναι ενδεικτική. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα έλαια και τις ποσότητες τους με άλλα που ταιριάζουν στο δέρμα σας καλύτερα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έλαια, τις ιδιότητες τους και το αποτέλεσμα που δίνουν στο σαπούνι συμβουλευτείτε αυτό το άρθρο.
Ο ενεργός άνθρακας δε θα βλάψει την επιδερμίδα σας σε καμία περίπτωση. Μη περιμένετε όμως να εξαφανίσει την ακμή σας αμέσως. Με προσεγμένη διατροφή, καθαριότητα και εντατική φροντίδα το πρόβλημα θα μειωθεί αισθητά και οι εξάρσεις της νόσου θα αραιώσουν.
Μη χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ποσότητα ενεργού άνθρακα γιατί σε αυτή τη περίπτωση ο αφρός θα είναι μαύρος και το σαπούνι θα λερώνει το νεροχύτη. Η ανώτατη επιτρεπτή δοσολογία ενεργού άνθρακα είναι 2 κουταλιές της σούπας ανά κιλό σαπουνιού.
Το χρώμα του σαπουνιού ποικίλει από σκούρο γκρι εώς ξεβαμμένο μαύρο. Αν επιθυμείτε το σαπούνι να γίνει εντελώς μαύρο θα χρειαστεί να προσθέσετε χρώμα. Όχι όμως επιπλέον άνθρακα.
 

Credits: livestrong

5 σχόλια:

  1. kalhμερα κ καλο μηνα..θεωρειται καλυτερα απο το θειουχο σαπουνι για την ακμη;;ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε μπορώ να πω με βεβαιότητα αν είναι καλύτερο. Είναι όμως σίγουρα πιο ήπιο από το θειούχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οκ...σε ευχαριστω πολυ!και τον ενεργο ανθρακα που τον βρισκουμε;;σε μαγαζι με λιπασματα κ φυτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε φαρμακεία με τη μορφή καψουλών ή αν θέλεις μεγαλύτερη ποσότητα θα ψάξεις σε μαγαζιά με πρώτες ύλες καλλυντικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητηρια και παλι για την ιστοσελιδα σας. Προχωρημένη, και αναλυτική που ειναι πολύ απαραίτητο. Πλούσια και επεξηγηματική. Εχω φτιαξει και τα τρια σαπουνια:με ενεργο άνθρακα, ρητινη και Θειο. Το σαπουνι με ενεργο ανθρακα, επειδη δεν κααταλαβα, εκτος της ακμης που αλλού χρησιμοποιείται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF