Σαπούνι με γάλα καρύδας

Το γάλα στο σαπούνι χαρίζει πολυτέλεια, επιπλέον ενυδατικές ιδιότητες και κάνει την υφή του αφρού πλούσια και κρεμώδη. Μιλήσαμε στο παρελθόν για παρασκευή σαπουνιού με κατσικίσιο γάλα, σήμερα όμως θα μιλήσουμε για σαπούνι με ένα διαφορετικό είδος γάλακτος· το γάλα καρύδας.


Για τη παρακάτω συνταγή θα χρησιμοποιήσετε γάλα καρύδας σε κονσέρβα. Θα το βρείτε σε μεγάλα supermarket, στο τμήμα με την ethnic κουζίνα.
Θα χρειαστείτε:
  1. 375 gr φοινικέλαιο
  2. 450 gr λάδι καρύδας
  3. 450 gr ελαιόλαδο
  4. 75 gr καστορέλαιο
  5. 150 gr shea butter
  6. 570 gr γάλα καρύδας
  7. 219 gr καυστική σόδα
  8. Αιθέριο έλαιο ή άρωμα καρύδας
Η παραπάνω συνταγή σας δίνεται με 3% υπερλίπανση.
Παγώνουμε το γάλα καρύδας από τη προηγούμενη της παρασκευής σε σακουλάκι ή σε παγοθήκες.
Την ημέρα της παρασκευής διαλύουμε τη καυστική σόδα στο παγωμένο γάλα, κατά προτίμηση σε παγωμένο bain marie, με πολύ αργό ρυθμό ώστε να μην ανεβάσει απότομα θερμοκρασία και καραμελώσουν τα σάκχαρα που αυτό περιέχει.
Η σόδα θα δώσει ένα σχεδόν πορτοκαλί χρώμα στο διάλυμα και μια άσχημη αλλά παροδική μυρωδιά. Μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.
Το διάλυμα σόδας-γάλακτος θα γίνει ελαφρώς πηκτό. Αυτό συμβαίνει γιατί η σόδα αρχίζει και αντιδρά με τα λίπη του γάλακτος σχηματίζοντας σαπούνι. Η ποσότητα λίπους όμως είναι τόσο μικρή που μόνο μια απειροελάχιστη ποσότητα σόδας θα δεσμευτεί.

Ακολουθούμε πιστά τα βήματα της παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο.
Η ανάμιξη σόδας και ελαίων πρέπει να γίνει σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία, περίπου στους 30-35°C ώστε να μην επηρρεαστούν οι ιδιότητες του γάλακτος.
Φροντίστε να αναμίξετε πολύ καλά το σαπούνι και ας πήξει αρκετά. Επειδή το διάλυμα της σόδας είναι ήδη πηκτό, όπως εξήγησα παραπάνω, και η θερμοκρασία όπου δουλεύουμε είναι αρκετά χαμηλή υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί ψευδο-trace (false trace), δηλαδή να μην έχει γίνει σωστά η ανάμιξη, να διαχωριστεί το σαπούνι ή ακόμα να δημιουργηθούν "κύστες" καυστικής σόδας μέσα στο σώμα του σαπουνιού.
Μόλις τελειώσετε με την ανάμιξη βάλτε το σαπούνι στο καλούπι και χτυπήστε το πάνω στον πάγκο σας ώστε να "κάτσει" ομοιόμορφα ο σαπουνοπολτός. Τυλίξτε το καλά με μεμβράνη και κουβέρτα και αφήστε το για 24 - 48 ώρες να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος ξεκαλουπώστε το σαπούνι και κόψτε το σε ισομεγέθεις μπάρες. Θα χρειαστεί περίοδο ωρίμανσης 4 - 6 εβδομάδες ώστε να είναι έτοιμο προς χρήση. Enjoy!


Σημειώσεις
Η παραπάνω συνταγή είναι ενδεικτική. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα έλαια και τις ποσότητες τους με άλλα που ταιριάζουν στο δέρμα σας καλύτερα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έλαια, τις ιδιότητες τους και το αποτέλεσμα που δίνουν στο σαπούνι συμβουλευτείτε αυτό το άρθρο.
Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε επιπλέον υλικό θέλετε, άρωμα, χρώμα, άργιλο ή μετάξι, ώστε να εξατομικεύσετε τη συνταγή σας και να "εξοπλίσετε" το σαπούνι με επιπλέον ιδιότητες.

1 σχόλιο:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF