Πως να πλύνετε το πλυντήριο ρούχων

Μπορεί να είναι οξύμωρο σαν σχήμα, όμως είναι μια ενέργεια απόλυτα απαραίτητη αν επιθυμείτε να έχετε ρούχα καθαρά και μυρωδάτα, όπως δηλαδή τότε που το πλυντήριο σας ήταν καινούργιο. Τα απορρυπαντικά και μαλακτικά του εμπορίου αφήνουν με τη χρήση υπολείμματα στον κάδο του πλυντηρίου. Επίσης η συνήθεια να αφήνετε (ή να ξεχνάτε) τα πλυμένα ρούχα ολονυκτίς και να τα απλώνετε το επόμενο πρωί, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων στο κάδο και κατ'επέκταση τη δημιουργία άσχημων οσμών. Αν παρατηρήσετε δυσοσμία στα ρούχα μετά το πλύσιμο ή στον κάδο του πλυντηρίου, είναι η στιγμή να πλύνετε το πλυντήριο σας!

Θα χρειαστείτε:

  1. 250 ml λευκό ξύδι
  2. 1 κούπα σόδα πλύσεως
  3. 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου
Επιλέξτε το πιο παρατεταμένο πρόγραμμα του πλυντηρίου, στην υψηλότερη θερμοκρασία (90°C) και το περισσότερο γέμισμα με νερό. Βάλτε τη σόδα και το αιθέριο έλαιο στην υποδοχή απορρυπαντικού του πλυντηρίου και στη θήκη του μαλακτικού προσθέστε το ξύδι. Αφήστε το πλυντήριο να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πλύσεως.


Σημειώσεις

Αν το πλυντήριο, μετά την παραπάνω διαδικασία, συνεχίσει να έχει άσχημη οσμή επαναλάβετε τη 1-2 φορές ακόμα. Τα υλικά δεν είναι τοξικά και δε πρόκειται να προκαλέσουν βλάβη στο πλυντήριο ή το περιβάλλον, όσες φορές και αν επαναλάβετε.
Προγραμματίστε τη διαδικασία μια φορά το μήνα προληπτικά, ώστε να καθαρίζει και να απολυμαίνεται το πλυντήριο αλλά και να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την άσχημη οσμή πάνω στα φρεσκοπλυμμένα ρούχα σας.
Αποφύγετε τα βαριά απορρυπαντικά που αφήνουν κατάλοιπα και δοκιμάστε να φτιάξετε το σπιτικό απορρυπαντικό.
Αφήνετε ανοικτή τη πόρτα του πλυντηρίου μετά από κάθε πλύση ώστε να στεγνώνει ο κάδος.

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα και από εμένα την παρ'ολίγο απωλεσθείσα στον κυκεώνα του διαικτύου . Αφού πρώτα σε ευχαριστήσω για το "μοσχοπλυμένο" πλυντήριο ρούχων μου , θα ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για το πλυντήριο πιάτων . Ευχαριστώ εκ των προτέρων . Παρεμπιπτώντως είμαι χημικός και σε συγχαίρω τόσο για τον ζήλο όσο και για το πόνημα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι λάθος να αναμείξουμε το ξύδι με την σόδα στην ίδια φάση της πλύσης καθώς το ένα εξουδετερώνει το άλλο.H καλύτερη συνταγή είναι 1 κούπα μαγειρική σόδα ή σόδα πλυσίματος στην θήκη της κύριας πλύσης και 1 φλυτζανάκι του καφέ λευκό ξύδι στην θήκη του μαλακτικού(προαιρετικά και λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο) και πλύση στην μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία(90-95°C).Έτσι η σόδα θα απελευθερωθεί κατά την κύρια πλύση και το ξύδι στο τελευταίο ξέπλυμμα και θα εκμεταλευόμαστε στο έπακρο τις ιδιότητες και των 2 ουσιών χωρίς να αληλοεξουδετερώνονται.Εγγυημένα αποτελέσματα και το πλυντήριο γίνεται σαν καινούριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το πλυντήριο πιάτων ειναι κατάλληλη η παραπάνω συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το σχόλιο για την ανάμιξη είναι λογικό από πλευράς οξύτητας, ωστόσο φαίνεται ότι η ταυτόχρονη δράση ξύδι με σόδα είναι εξαιρετικά δραστικό καθαριστικό. Η δική μου εμπειρία είναι ότι ο συνδυασμός ξύδι με σόδα (ταυτόχρονα) στη μπουγάδα έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην πλύση. Προσθέτω όμως το ξύδι λίγη ώρα μετά τη σόδα (15-20'), για να αφήσω την αλκαλικότητα της σόδας να σκοτώσει ό,τι προλάβει εντωμεταξύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF