Φτιάξε εναλλακτικό χλωρολευκαντικό

Χλωρίνη· έννοια βαθιά ριζωμένη στο υποσυνείδητο κάθε νοικοκυράς. Καθαριστικό που δε λείπει από κανένα σπίτι.
Το εμπιστεύεται η γιαγιά για να βγάζει επίμονους λεκέδες από τα ασπρόρουχα, η ευσυνείδητη μητέρα για να σκοτώσει όλα τα μικρόβια που απειλούν το αγγελούδι της, η υποχόνδρια γειτόνισσα για να λούσει τη λεκάνη της τουαλέτας και ο ακόμα πιο επιμελής επαγγελματίας επισιτισμού που περνά με αυτήν όλες τις επιφάνειες εργασίας.
-"Πρέπει να είναι θαυματουργή", αναφωνείτε σε θαυμασμό.
-"Σκοτώνει τα πάντα στο πέρασμα της".
Και τελικώς και εσάς.
Τι θα απαντούσατε αν σας πρότεινα να ξορκίσετε αυτόν τον κακό δαίμονα και τα τον αποτάξετε δια παντός από χώρο σας, χρησιμοποιώντας μια φυσική εναλλακτική πρόταση με εξίσου καλά αποτελέσματα;
Λίγα λόγια για τη χλωρίνη
Με το όνομα "χλωρίνη" αναφερόμαστε στο κατοχυρωμένο εδώ και 60 έτη εμπορικό σήμα της εταιρείας ΕΛΑΪΣ - Unilever Hellas, που αφορά το γνωστό διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου και χρησιμοποιείται για καθαρισμό και απολύμανση.


Το όνομα “ΧΛΩΡΙΝΗ” είναι εμπορικό σήμα της εταιρείας Unilever και προέρχεται από τη βασική πρώτη ύλη της ΧΛΩΡΙΝΗ®, το υποχλωριώδες νάτριο. Η ΧΛΩΡΙΝΗ® δεν περιέχει χλώριο αλλά υποχλωριώδες νάτριο (NaOCl).
Τα χλωρολευκαντικά προϊόντα είναι διαλύματα NaOCl, περιεκτικότητας από 3% έως 6%. Έχουν χρώμα υποκίτρινο, έντονη και χαρακτηριστική οσμή χλωρίου, είναι ερεθιστικά και διαβρωτικά για τα μάτια, το δέρμα και τους βλεννογόνους. Η επαφή με το δέρμα προκαλεί ερεθισμό και αίσθημα καύσου
Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα τοξικό, ερεθιστικό και επικίνδυνο χημικό ερεθιστικό. Δεν είναι και ότι καλύτερο μπορείτε να συναντήσετε σε σπίτι όπου διαμένουν μικρά παιδιά. Μερικές από τις "διαβολικές" αρετές του χλωρολευκαντικού είναι οι παρακάτω:

Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι ατμοί του δε θα πρέπει ποτέ αν εισπνέονται.
Μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα στο δέρμα και η μακροχρόνια έκθεση σε αυτού του είδους προϊόντα έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση νευρολογικών διαταραχών.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα χημικά καθαριστικά ή λευκαντικούς παράγοντες επειδή αντιδρά εύκολα με αυτά, σχηματίζοντας νέες και επικίνδυνες ενώσεις. Παραδείγματος χάριν αντιδρά με το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ). Η αντίδραση (βλέπε παρακάτω) παράγει ελεύθερο οξυγόνο, ενώ σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, όπως το υδροχλωρικό οξύ, είναι δυνατό να παραχθεί χλώριο, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο δηλητήριο σε αέρια μορφή, πολύ επιβλαβές για τους πνεύμονες (wikipedia).

H2O2(aq) + NaClO(aq) → NaCl(aq) + H2O(l) + O2(g)


Η κατάποση χλωρίνης ή καθαριστικών που περιέχουν χλώριο, σε όποια μορφή του, είναι 1 από τις 4 συχνότερες αιτίες κλήσης στο κέντρο δηλητηριάσεων, με περιστατικά που αφορούν κυρίως μικρές ηλικίες (βρέφη και νήπια).



Πως το φτιάχνω;

Στο παιχνίδι της παρασκευής εναλλακτικού χλωρολευκαντικού συμμετέχουν πολλοί παίκτες, μερικοί από τους οποίους είναι:
  1. Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)
  2. Ξύδι
  3. Λεμόνι
  4. Κιτρικό οξύ
  5. Μαγειρική σόδα
  6. Αιθέριο έλαιο λεμονιού

Η κεντρική ιδέα είναι να βρείτε μια ιδανική φόρμουλα, δηλαδή ένα σωστό συνδυασμό από τα παραπάνω υλικά, ώστε να παρασκευάσετε ένα προϊόν που θα έχει καλή οσμή, θα καθαρίζει, θα απολυμαίνει, θα λευκαίνει τα ρούχα σας και δε θα ερεθίζει τα μάτια ή το δέρμα σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ανάμιξη υπεροξειδίου του υδρογόνου με ξύδι δημιουργεί μια νέα χημική ένωση ονόματι παρακετικό οξύ (peracetic acid), η οποία είναι διαβρωτική και πολύ ερεθιστική για το δέρμα σας. Κοινώς αν επιλέξετε να φτιάξετε τη δική σας φόρμουλα μη συνδυάσετε σε καμία περίπτωση αυτά τα δύο συστατικά, αλλά χρησιμοποιήστε μόνο ένα κάθε φορά.
Κυκλοφορούν πολλές συνταγές, εγώ σας δίνω μία από αυτές, απλή και δοκιμασμένη. Το κόστος παρασκευής είναι πολύ απλό και τα οφέλη μεγάλα.

Θα χρειαστείτε:

  1. ¾ της κούπας οξυζενέ 3%
  2. ¼ της κούπας φυσικό χυμό λεμονιού
  3. ¾ της κούπας μαγειρική σόδα
  4. ½ κουταλιά της σούπας κιτρικό οξύ
  5. 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
  6. 7 κούπες νερό



Αναμίξτε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το νερό, σε ένα σκουρόχρωμο δοχείο (με χωρητικότητα περίπου 2 lt) και ανακινήστε καλά ώστε να διαλυθεί το κιτρικό οξύ. Έπειτα προσθέστε το νερό και ανακινήστε καλά. Έτοιμο.




Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω την εναλλακτική χλωρίνη;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών σε κουζίνα, μπάνιο, νιπτήρες και νεροχύτες καθώς και στο πλύσιμο των ρούχων.
Μπορείτε να τη προσθέσετε στο νερό με το οποίο θα σφουγγαρίσετε το σπίτι. Έχει απολυμαντική δράση. Μία με δύο κούπες στον κουβά είναι αρκετές.
Μπορείτε να τη βάλετε σε μπουκάλι spray αναραίωτη και να ψεκάσετε διάφορες επιφάνειες, όπως και τη λεκάνη της τουαλέτας. Έτσι θα ξεφορτωθείτε ένα σημαντικό αριθμό επιβλαβών βακτηριδίων, αρωματίζοντας παράλληλα το χώρο.
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στο πλύσιμο των ρούχων, στο πλυντήριο ή στο χέρι, ως λευκαντικό και ενισχυτικό πλύσης.
Μπορείτε να μουλιάσετε τα ταλαιπωρημένα σας αθλητικά παπούτσια. Θα καθαρίσουν και θα απομακρυνθούν οι δυσάρεστες οσμές.
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στο πλυντήριο πιάτων για επιπλέον λάμψη και καθαριότητα. Δε πρόκειται σε καμία περίπτωση να βλάψει τη συσκευή.
Μπορείτε να καθαρίσετε τζάμια, καθρέπτες και κάθε είδους γυάλινη επιφάνεια.
Αν τη συνδυάσετε με σόδα φαγητού θα φτιάξετε μια πάστα με την οποία θα τρίψετε πλακάκια και αρμούς, με πολύ καλό καθαριστικό και λευκαντικό αποτέλεσμα.


Για τα ρούχα

Χρησιμοποιείστε μια κούπα ανά πλύση, στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία του πλυντηρίου. Αν πλένετε στο χέρι βάλτε σχεδόν βραστό νερό στη λεκάνη με τα ρούχα, προσθέστε μια κούπα από το χειροποίητο χλωρολευκαντικό, αφήστε τα να μουλιάσουν για μια ώρα και κατόπιν πλύντε τα κανονικά. Τα πολύ βρώμικα ρούχα αφήστε τα να μουλιάσουν όλη νύχτα και πλύντε τα το πρωί. Εναλλακτικά μπορείτε να ψεκάσετε πάνω στο λεκέ αυτούσιο το προϊόν και να το αφήσετε να δράσει για λίγη ώρα πριν πλύνετε το ρούχο.


Σημειώσεις

Το κιτρικό οξύ θα το βρείτε σε όλα τα supermarkets, στο τμήμα των μπαχαρικών, με την ονομασία "ξινό".
Οξυζενέ πουλάνε όλα τα φαρμακεία ανεξαιρέτως.
Ανακινείτε καλά το προϊόν πριν από κάθε χρήση.
Δε χρειάζεται αραίωση.
Φυλάσσετε το μίγμα σε δροσερό και σκοτεινό χώρο του σπιτιού και μακριά από παιδιά και ζώα. Όσο φυσικό και να είναι θα ήταν προτιμότερο αν μη το πιούνε.
Το προϊόν έχει διάρκεια ζωής 4-6 μήνες, εφ'όσον κλείνετε καλά το καπάκι μετά από κάθε χρήση. Το οξυζενέ έχει την τάση να "ξεθυμαίνει" και να χάνει την απολυμαντική του δύναμη. Πιστεύω όμως πως θα σας αρέσει τόσο η συνταγή που θα το χρησιμοποιείτε συνέχεια και δε θα προλαβαίνει να σας χαλάσει.
Καλή επιτυχία!

1 σχόλιο:

  1. Aγαπητή μου έκανα το χλωρολευκαντικό, όμως το οξυζενέ που αγόρασα από φαρμακείο( συσκευασία λίτρου) γράφει απ' έξω 35%. Όταν πρόσθεσα τις 7 κούπες νερό νομίζω αραίωσε πολύ. Μπορώ να βάλω αδιάλυτο το οξυζενέ μου ή θα είναι πολύ καυστικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF