Σαπούνι με κερί μέλισσας
Δοκιμάσατε ποτέ να ενσωματώσετε μελισσοκέρι στο σαπούνι σας; Πως σας φάνηκε;
Ήταν η πιο αποκαρδιωτική εμπειρία της καριέρας μου· μια πλήρης καταστροφή. Ένα "ηφαίστειο" σαπουνόμαζας που λίγο έλειψε να με καταβροχθίσει. Ήθελα βλέπεις να βάλω ΚΑΙ πρόπολη, όλα τα είχε η Μαριωρή (πρόπολη = αλκοολικό διάλυμα = απότομη αύξηση θερμοκρασίας = μικρή ελεγχόμενη έκρηξη). Ήταν οι πρώτες μου απόπειρες στη σαπωνοποιία. Τι τα θυμήθηκα τώρα. Anyway...
Η προσθήκη κεριού μέλισσας στο σαπούνι δίνει ένα ημιδιαφανές και λαμπερό αποτέλεσμα. Η μπάρα αποκτά σκληρότητα και διαρκεί περισσότερο. Ωστόσο δεν ενδείκνυται για αρχάριους. Δοκιμάστε πρώτα να φτιάξετε μερικές παρτίδες σαπουνιού με πιο απλά υλικά, εξοικειωθείτε με τεχνικές και χρόνους και έπειτα τολμήστε το.
Η παρακάτω συνταγή αποτελείται από 1000 gr ελαίων με ποσοστό υπερλίπανσης 7%.
Θα χρειαστείτε:
- 250 gr ελαιόλαδο
- 250 gr ηλιέλαιο
- 250 gr λάδι καρύδας
- 100 gr φουντουκέλαιο
- 100 gr αμυγδαλέλαιο
- 40 gr μελισσοκέρι
- 20 gr βούτυρο κακάο
- 134 gr καυστική σόδα
- 335 gr αποσταγμένο νερό
- 30 gr άρωμα σαπουνιού της αρεσκείας σας ή
- 10 gr αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας
Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Η βασική λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά είναι πως για αυτό τον τύπο σαπουνιού θα χρειαστεί να κάνουμε την ανάμιξη σόδας και ελαίων σε αρκετά υψηλότερη θερμοκρασία από ότι έχουμε συνηθίσει. Η σωστή θερμοκρασία ανάμιξης είναι περί των 70 - 72°C, ώστε το κερί να παραμείνει ρευστό και να γίνει σωστά η σαπωνοποίηση χωρίς να σας σβωλιάσει ο σαπουνοπολτός. Μη ξεχνάτε πως το κερί λιώνει στους 62 με 64°C. Πιθανόν να χρειαστεί να κάνετε την ανάμιξη σόδας - ελαίων πάνω σε ένα μάτι κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να επέλθει το trace.
Σε ελαφρύ trace θα προσθέσετε το άρωμα ή το αιθέριο έλαιο που επιλέξατε. Συνήθως για τέτοιο σαπούνι προτιμούμε γλυκά αρώματα μελιού ή βανίλιας αλλά περί ορέξεως...
Μόλις τελειώσετε με την ανάμιξη βάλτε το σαπούνι στο καλούπι και χτυπήστε το πάνω στον πάγκο σας ώστε να "κάτσει" ομοιόμορφα ο σαπουνοπολτός. Τυλίξτε το καλά με μεμβράνη και κουβέρτα και αφήστε το για 4 - 7 ημέρες να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος ξεκαλουπώστε το σαπούνι και κόψτε το σε ισομεγέθεις μπάρες. Θα χρειαστεί περίοδο ωρίμανσης 4 - 6 εβδομάδων ώστε να είναι έτοιμο προς χρήση.
Σημειώσεις
Η παραπάνω συνταγή είναι ενδεικτική. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα έλαια και τις ποσότητες τους με άλλα που ταιριάζουν στο δέρμα σας καλύτερα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έλαια, τις ιδιότητες τους και το αποτέλεσμα που δίνουν στο σαπούνι συμβουλευτείτε αυτό το άρθρο.
Η παραπάνω συνταγή είναι ενδεικτική. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα έλαια και τις ποσότητες τους με άλλα που ταιριάζουν στο δέρμα σας καλύτερα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έλαια, τις ιδιότητες τους και το αποτέλεσμα που δίνουν στο σαπούνι συμβουλευτείτε αυτό το άρθρο.
Το μελισσοκέρι προστίθεται συνήθως σε ποσοστό 1-2% του συνολικού βάρους των ελαίων. Η παραπάνω συνταγή είναι πιο γενναιόδωρη. Μη ξεπεράσετε όμως το όριο του 4%, το σαπούνι σας θα χάσει σε αφρισμό.
Ελέγχετε και σταθεροποιήστε τη θερμοκρασία σε αυτά τα επίπεδα, κάντε την ανάμιξη και φτάστε σε trace σχετικά γρήγορα. Πρόκειται για συνταγή που απαιτεί εμπειρία και δεξιοτεχνία.
Αν θέλετε το εφέ κηρύθρας στο σαπούνι σας προμηθευτείτε ένα κομμάτι bubble wrap και τοποθετήστε το πάνω στο έτοιμο σαπούνι αμέσως μόλις το καλουπώσετε. Πατήστε το ελαφρά πάνω στο σαπουνοπολτό ώστε να μπορέσει να του δώσει το επιθυμητό σχήμα. Δείτε τη φωτό.
Μπορείτε να προσθέσετε σκόνη κακάο για χρώμα, νιφάδες βρώμης για πιο εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα. Πειραματιστείτε!
Αλίμονο, συνέβη αυτό που περιγράφεις στην αρχή: "σαν ηφαίστειο που ξυπνά...". Δεν ξέρω τι έφταιξε, ίσως το κερί έπρεπε να είναι λιγότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆραγε θα γίνει σαπούνι αυτό το μίγμα; Προς το παρόν, 2 ώρες μετά το καλούπωμα, η θερμοκρασία δεν λέει να πέσει.
Γεια σας,θα ηθελα τη βοηθεια σας, εφτιαξα ενα σαπουνι πριν μισο μηνα περίπου με κερι κ μελι (θερμοκρασία δωματίου 22°), η αναμυξη των υγρών έγινε σε θερμοκρασια απο 31° μεχρι 36°. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα να γινει κάτι σαν ζελε... μετα απο 2μιση εβδομαδες ειναι μια παχυρευστη μαζα με ωραια υφή κ μυρωδιά, κ το πεχαμετρικο χαρτι δείχνει 9. Τι να κανω; λετε να φταιει η υγρασια κ η ζεστη που δεν πήζει;
ΑπάντησηΔιαγραφή