Ορισμοί και έννοιες στην κοσμετολογία


Χρησιμοποίησα στο παρελθόν έννοιες, όπως "pH", "επιφανειοδραστικό", "ενυδατικό", "μαλακτικό" κτλ. Είναι καιρός να δώσουμε σε κάθε έννοια έναν ορισμό, για να μπορούμε να συνεννοούμαστε καλύτερα και να μην υπάρχουν κενά και απορίες.

Επιφανειοδραστικοί παράγοντες (Surfactants)
Επιφανειοδραστική ουσία είναι μια ένωση που βοηθά να ελαττωθεί η επιφανειακή τάση του νερού, επιτρέποντας του να αναμιχθεί με έλαια και ρύπους που υπάρχουν πάνω στην επιδερμίδα. Είναι αμφίφιλα μόρια, αποτελούμενα από μια υδρόφιλη κεφαλή και μια υδρόφοβη ουρά. Όταν πλένεστε, το υδρόφιλο ιόν απορροφά νερό και το λιπόφιλο προσκολλάται στα λίπη. Όταν συνδυάζονται προσκολλώνται πάνω στους ρύπους αυτούς και τους ξεκολλούν από την επιδερμίδα, έτσι ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν με το νερό. Οι χημικοί επιφανειοδραστικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται ευρέως στο εμπόριο, τόσο λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής τους, όσο και της αποδοτικότητάς τους.


Ενυδατικοί παράγοντες (Humectants)
Χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ενυδάτωσης και ουσιαστικά απορροφούν υγρασία από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Κοινοί ενυδταικοί παράγοντες είναι η γλυκερίνη, η σορβιτόλη, η ουρία (urea) και το γαλακτικό οξύ (lactic acid).

Μαλακτικοί παράγοντες (Emollients)
Είναι ένας τύπος ενυδατικού παράγοντα που "φυλακίζει" την υγρασία της επιδερμίδας ή των μαλλιών. Αποτρέπει την υγρασία να αποδράσει για όσο διάστημα παραμένει πάνω στη περιοχή. Αποτελεί κοινό συστατικό σε κρέμες και lotion ενυδάτωσης και σε conditioner και μάσκες μαλλιών. Μερικά κοινά μαλακτικά είναι η λανολίνη, το αμυγδαλέλαιο, το λάδι καρύδας, το shea butter και η αλόη. Από τα απεχθή χημικά συστατικά, τα υποπροϊόντα του πετρελαίου (mineral oils) κάνουν αυτή τη δουλειά.


Γαλακτωματοποιητές (Emulsifiers)
Θυμάστε που σας είπαν στο σχολείο πως λάδι και νερό δεν ενώνεται; Μάλλον δε σας τα είπαν καλά. Οι γαλακτωματοποιητές χρησιμοποιούνται για να πυκνώνουν το προϊόν και για να ενώνουν τα λιπαρά με τα υδατικά συστατικά του προϊόντος. Δημιουργούν απαλή και κρεμώδη υφή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι γαλακτωματοποιητών, που δημιουργούν ελαφριά (gel ή υδαρή κρέμα) ή πυκνή σύσταση (βαριά κρέμα). Φυσικοί γαλακτωματοποιητές είναι το μελισσοκέρι, η λεκιθίνη, ενώ στους χημικούς συγκαταλέγονται τα Cetaryl Alcohol, Stearate, Propylene Glycol και Polysorbate 80.


pH
Το pH, σύντμηση του
Potential of Hydrogen, αποτελεί μέτρο οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας, εξ ου και αναφέρεται ως ενεργός οξύτητα. Στους 25° C, η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14 και χρησιμοποιείται ευρέως για τον προσδιορισμό της οξύτητας ενός διαλύματος. Διαλύματα για τα οποία η τιμή του pH είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά. Tέλος, τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Credits: wikipedia

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF