Πως φτιάχνω ροδόνερο

Το ροδόνερο χρησιμοποιείται στη παρασκευή καλλυντικών για το υπέροχο άρωμα του και για τις ήπιες στυπτικές του ιδιότητες. Για την ακρίβεια είναι το πιο ήπιο στυπτικό συστατικό και χρησιμοποιείται συχνά ως τονωτικό για τα μαλλιά και την ξηρή επιδερμίδα.
Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ροδόνερο του εμπορίου προσέξτε να είναι 100% καθαρό. Συχνά αυτό που πωλείται σε φαρμακεία και μερικά καταστήματα τροφίμων είναι συνθετικό ροδέλαιο σε νερό μαζί με συντηρητικά.
Το ροδόνερο είναι απόσταγμα νερού με πέταλα τριαντάφυλλου. Παράγεται μέσω απόσταξης ατμού, μυρίζει υπέροχα και έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση. Πρόκειται για ίαμα που συσφίγγει τους πόρους, απαλύνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, εξισορροπεί το pH της επιδερμίδας, επαναφέρει τον χρωματικό τόνο της και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Η διαδικασία
Μπορείτε να παράγετε έως και 1 lt εξαιρετικού ροδόνερου μέσα σε 45 λεπτά της ώρας. Αν όμως συνεχίσετε να βράζετε το νερό θα εξακολουθήσετε να παράγετε αποσταγμένο νερό που απλά θα αραιώσει το ροδόνερο σας. Προσοχή στους χρόνους.
Θα χρειαστείτε:
  1. 2 lt φρέσκα ροδοπέταλα
  2. Αποσταγμένο νερό
  3. Παγάκια
  4. Μεγάλη κατσαρόλα με μεταλλικό κοίλο καπάκι
  5. Πυρίμαχο δοχείο
  6. Ένα μικρό συμπαγές τούβλο
  7. Αποστειρωμένο βάζο για αποθήκευση

 


 
















Πλένετε με άφθονο νερό τα ροδοπέταλα.
Πλένετε το τούβλο.


Γενικώς πλένετε τα πάντα. Η καθαριότητα είναι όλη η αρχοντιά.
Τοποθετήστε το τούβλο στο κέντρο της κατσαρόλας. Πάνω σε αυτό τοποθετήστε το πυρίμαχο δοχείο. Αδειάστε τα ροδοπέταλα στον πάτο της κατσαρόλας και περιχύστε τα με νερό ώστε να σκεπαστούν. Το νερό θα πρέπει να σκεπάζει το τούβλο κατά 1 - 2 εκατοστά.


Τοποθετήστε το καπάκι της κατσαρόλας ανάποδα, ώστε το χερούλι να πέφτει ακριβώς στο κέντρο του πυρίμαχου σκεύους.
Ανάψτε το μάτι και φέρτε το νερό σε βρασμό. Αμέσως χαμηλώστε τη θερμοκρασία ώστε το νερό να σιγοβράζει. Δεν θέλουμε να κοχλάζει έντονα. Μόλις το νερό έρθει σε βρασμό βάλτε πάνω στο ανάποδα τοποθετημένο καπάκι μερικά παγάκια.
Μόλις δημιουργήσατε ένα υποτυπώδες οικιακό αποστακτήριο!
Όπως το νερό βράζει και ο ατμός ανεβαίνει έρχεται σε επαφή με το κρύο καπάκι και υγροποιείται ξανά. Έπειτα κυλά κατά μήκος του καπακιού και πέφτει μέσα στο πυρίμαχο δοχείο.


Κάθε 20 λεπτά φοράτε γάντια φούρνου, σηκώνετε με γρήγορες κινήσεις το καπάκι (ώστε να μη χάσετε πολύ ατμό) και αδειάζετε το περιεχόμενο του πυρίμαχου δοχείου σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο γυάλινο βάζο. Επιστρέφετε το δοχείο στη θέση του και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχετε μισό με ένα λίτρο ροδόνερου.



Σημειώσεις
Χρησιμοποιήστε μόνο ροδοπέταλα, ποτέ φύλλα, στήμονες ή άλλα μέρη του άνθους. Μην αγοράσετε έτοιμα, μαδήστε καλύτερα την τριανταφυλλιά σας για αυτό το σκοπό. Έτσι θα είστε σίγουροι πως το ροδόνερο σας δεν θα συνοδεύεται από φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι παρασκευής ροδόνερου. Ο καλύτερος θεωρώ πως είναι η απόσταξη.
Διατηρείστε το ροδόνερο στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Αφού φτιάξατε το ροδόνερο σας, δοκιμάστε να παρασκευάσετε τη μοναδική ενυδατική προσώπου με ρόδο.

1 σχόλιο:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF