Φτιάξε τυρί mascarpone

Το mascarpone είναι ένα πλούσιο τυρί κρέμα με γλυκιά γεύση, μπόλικα λιπαρά και χώρα προέλευσης την Ιταλία. Το συναντούμε ως πρωταρχικό συστατικό στο γλύκισμα tiramisu, όμως τρώγεται και σκέτο ή ως συνοδευτικό σε φρουτοσαλάτες και δημητριακά. Δε θα πρέπει να συγχέεται με το τυρί κρέμα τύπου Philadelphia γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα παρόλο που οπτικά μοιάζουν.


Στην Ιταλία πρόκειται για πολύ δημοφιλές τυρί και χρησιμοποιείται, εκτός του tiramisu, και σε αλμυρές συνταγές, αναμεμιγμένο με μυρωδικά πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί (την γνωστή και μη εξαιρετέα bruschetta), ως γέμιση σε ζυμαρικά τύπου ravioli, σε παγωτό κτλ. Καταναλώνεται αποκλειστικά και μόνο φρέσκο.
Το φρέσκο γάλα μένει ακλόνητο για τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να διαχωριστεί η κρέμα από τον ορό. Έπειτα η κρέμα αφαιρείται, θερμαίνεται - παστεριώνεται και κατόπιν αναμιγνύεται με ήπια όξινη καλλιέργεια ζυμομυκήτων. Το μίγμα παραμένει σε αυτή τη κατάσταση να πήξει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έπειτα περνά από τυρόπανο για 24 ώρες ώστε να φύγουν τα υγρά και να παραμείνει το τυρί.

Λίγα στοιχεία
Το mascarpone παρασκευάζεται εδώ και πολλούς αιώνες στην Ιταλία και θεωρείται πως η πατρίδα του είναι η Λομβαρδία. Η ονομασία του προέρχεται από τη μέθοδο παρασκευής του και τη λέξη "mascarpa" η οποία περιγράφει τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης της πρωτεΐνης του γάλακτος.
Το mascarpone είναι ένα μαλακό, επαλείψιμο τυρί, με υπόλευκο χρώμα και κρεμώδη υφή. Η επιλογή γάλακτος για τη παρασκευή του αποτελεί επιστήμη στην Ιταλία μιας και η διατροφή των ζώων επηρρεάζει τη γεύση του τελικού προϊόντος. Πολλοί κτηνοτρόφοι ταΐζουν τα ζώα τους με συγκεκριμένα άνθη και βότανα ώστε να αποκτήσει το τυρί το επιθυμητό άρωμα.

Πως το φτιάχνω;
Η παρασκευή του δε θα σας πάρει πρακτικά πάνω από 15 λεπτά της ώρας (με τον υπόλοιπο χρόνο να καταλαμβάνει η αποστράγγιση του στο ψυγείο) και θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε την επόμενη ημέρα ένα φρεσκότατο και πολύ γευστικό τυρί.
Θα χρειαστείτε:
  1. 2 κούπες κρέμα γάλακτος
  2. 1 κουταλιά της σούπας χυμό από λεμόνι
  3. Θερμόμετρο κουζίνας
  4. Τυρόπανο
  5. Σουρωτήρι
  6. Μπολ

Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά θερμάνετε την κρέμα.

Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε σε θερμοκρασία 82° C και να τη κρατήσουμε σταθερή για 3 λεπτά.
Μετά την πάροδο των 3 λεπτών προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε τη θέρμανση για άλλα 3 λεπτά, πάντα σταθερά στους 82° C.


Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.


Τοποθετήστε 2-3 κομμάτια τυρόπανο σε ένα σουρωτήρι και κάτω από το σουρωτήρι ένα μπολ για να μαζεύει τα υγρά.


Ρίξτε μέσα στο τυρόπανο το κρύο πια μίγμα σας και τοποθετήστε το στο ψυγείο (μαζί με το σουρωτήρι και το μπολ από κάτω του).
Να καταναλώνεται εντός 5-7 ημερών.

Credits: wisegeek, food52

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας! Χαίρομαι που είστε άρρωστη… ζωόφιλη!
    Έχετε σκεφτεί να μην χρησιμοποιείτε γαλακτοκομικά προϊόντα στις συνταγές σας; ; Οι γαλακτοβιομηχανία είναι ένας τομέας αρκετά βίαιος και αν και δεν φαίνεται, πολλά ζώα κακοποιούνται βάναυσα και με όλες τις προδιαγραφές. Γι'αυτό το λόγο η βίγκαν διατροφή, εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου οι επιλογές είναι πολλές, οι συνδυασμοί ατελείωτοι, οι συνταγές παρόμοιες κι όμως χωρίς πόνο, και οι γεύσεις εξίσου λαχταριστές!
    Τα στοιχεία (άρθρα, φωτογραφίες κλπ) δεν είναι μυστικά και υπάρχουν στο διαδίκτυο.
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και για τις συνταγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το γαλα απο το αγελαδι σε μεγαλωσε η μανασου ηταν βίγκαν η μάνα σου να είσαι οσο βιγκαν θες να τρως τα φυτοφαρμακα αρρωστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF