Υπέρ και κατά κάθε μεθόδου σαπωνοποίησης

Οι βασικές μέθοδοι σαπωνοποίησης είναι τέσσερις· ψυχρή μέθοδος, θερμή μέθοδος, μέθοδος melt and pour και η μέθοδος rebatch (επαναχρησιμοποίηση παλαιότερης παρτίδας σαπουνιού).



Κάθε μια από τις παραπάνω μεθόδους δημιουργεί εξαιρετικό χειροποίητο σαπούνι, η κάθε μια με τον τρόπο της. υπάρχει τα υπέρ και τα κατά σε κάθε μια από αυτές τις μεθόδους. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καλύτερη ή χειρότερη μέθοδος σαπωνοποίησης παρά μόνο η προσωπική προτίμηση του καθενός, οι δυνατότητες του και οι πόροι του.
Με την τελευταία μέθοδο δε θα ασχοληθούμε ακόμα μιας και προσωπικά δε την έχω χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα και είναι γενικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Επιφυλάσσομαι.

Ψυχρή μέθοδος

Διαβάστε εδώ για τη παρασκευή σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο.
Υπέρ
Μας δίνεται η δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε το κάθε συστατικό του ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα συστατικά, όπως γάλα, χυμούς φρούτων ακριβώς επειδή ελέγχουμε τη χημική αντίδραση της σαπωνοποίησης.
Όταν φτάνουμε σε trace έχουμε πολλές επιλογές σε τεχνικές και τεχνοτροπίες που θα μεταμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα μοναδικά και καλαίσθητα.
Υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες για δημιουργικότητα.
Το πηχτό μίγμα στο trace μας δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε βαρύτερα υλικά.
Γενικά το σαπούνι ψυχρής μεθόδου θεωρείται το πιο "φυσικό" από όλα τα σαπούνια.

Κατά
Η παρασκευή σαπουνιού ψυχρής μεθόδου γίνεται με τη χρήση υδροξειδίου του νατρίου (NaOH), ενός χημικού που είναι ιδιαίτερα καυστικό και επικίνδυνο αν δε το μεταχειριστούμε με προσοχή και σύνεση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Η διαδικασία ωρίμανσης· το minimum χρονικό διάστημα που χρειάζεται να ωριμάσει το σαπούνι (από την παραγωγή έως την ημέρα χρήση) είναι 4-8 εβδομάδες, ανάλογα τη συνταγή.
Η προσθήκη ορισμένων χρωστικών και αρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια του σαπουνοπολτού και απρόβλεπτα αποτελέσματα (επιτάχυνση trace, διαχωρισμό κτλ.). Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Το καθάρισμα είναι μια κάπως επώδυνη διαδικασία.
Εμπειρία. Θα χρειαστεί να αποκτήσετε εμπειρία μέχρι να φτάσετε στο επίπεδο να φτιάξετε μια αξιοπρεπή παρτίδα σαπουνιού. Όποιος σας πει το αντίθετο σίγουρα ψεύδεται.

Θερμή μέθοδος

Διαβάστε εδώ για τη παρασκευή σαπουνιού με τη θερμή μέθοδο.
Υπέρ
Και στη θερμή μέθοδο μας δίνεται η δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε το κάθε συστατικό ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.
Η θερμότητα επιταχύνει την αντίδραση της σαπωνοποίησης. Πράγμα που σημαίνει πως το σαπούνι της θερμής μεθόδου χρησιμοποιείται άμεσα, χωρίς να μεσολαβεί χρόνος ωρίμανσης.
Οι μπάρες σαπουνιού που παράγονται έχουν πιο τραχιά επιφάνεια και πιο rustic εμφάνιση.
Το πηχτό μίγμα μας δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε βαρύτερα υλικά.
Το καθάρισμα είναι πιο εύκολο από ότι στην ψυχρή μέθοδο.
Το σαπούνι αυτό θεωρείται από τα πιο φυσικά.

Κατά
Η παχιά υφή του σαπουνοπολτού κάνει τη δημιουργία τεχνοτροπιών, όπως πχ. τη δημιουργία στρώσεων διαφορετικού χρώματος, δύσκολη υπόθεση.
Οι μπάρες σαπουνιού που παράγονται έχουν πιο τραχιά επιφάνεια και πιο rustic εμφάνιση. Όπως καταλαβαίνετε αυτό το χαρακτηριστικό ανήκει στα υπέρ και τα κατά ταυτόχρονα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη παραγωγή του σαπουνιού τείνουν να αλλοιώνουν τα συνθετικά αρώματα με αποτέλεσμα να μην έχουν ισχύ στο τελικό προϊόν.
Όσο το σαπούνι "μαγειρεύεται" έχει την τάση να αυξάνεται σε όγκο. Συνεπώς δε μπορούμε να το αφήσουμε χωρίς επίβλεψη για το φόβο υπερχείλισης και καταστροφής της παρτίδας.
Είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να προσθέσουμε φρέσκα υλικά (γάλα, χυμούς φρούτων κτλ.) στο σαπούνι αυτό γιατί καίγονται κατά το μαγείρεμα.

Melt and Pour

Διαβάστε εδώ για τη παρασκευή σαπουνιού με τη μέθοδο melt and pour.

Υπέρ
Είναι η καταλληλότερη μέθοδος σαπωνοποίησης για εντελώς αρχάριους.
Η βάση σαπουνιού είναι έτοιμη και δεν εμπλέκεται πουθενά η καυστική σόδα ή ποτάσα στη διαδικασία. Είναι δηλαδή πιο ασφαλής μέθοδος και δεν απαιτείται εξοπλισμός ασφάλειας.
Είναι γρήγορη μέθοδος. Ο σαπουνοπολτός στερεοποιείται μέσα σε λίγη ώρα και το παραγόμενο σαπούνι είναι άμεσα έτοιμο για χρήση.
Τα συνθετικά αρώματα και οι χρωστικές δε προκαλούν αποσταθεροποίηση του σαπουνοπολτού.
Υπάρχει και διάφανη βάση σαπουνιού με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε πληθώρα σχεδίων.
Είναι η μόνη μέθοδος όπου μπορούμε να φτιάξουμε τέλειο σαπούνι με στρώσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Το καθάρισμα των σκευών που θα χρησιμοποιηθούν είναι αρκετά εύκολη υπόθεση.


Κατά
Δε μπορεί να γίνει επιλογή ελαίων και βουτύρων για τη παρασκευή του σαπουνιού μιας και η βάση είναι ήδη έτοιμη.
Δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα υλικά (γάλα, χυμοί φρούτων κτλ.).
Ο σαπουνοπολτός κρυώνει και στερεοποιείται πολύ γρήγορα, γεγονός που θα μας δυσκολέψει πολύ στη δημιουργία σχεδίων και τεχνικών.
Ο σαπουνοπολτός είναι υγρός όταν έχει τηχθεί. Η προσθήκη βαρύτερων συστατικών (πχ. σπόροι) σε ένα υγρό περιβάλλον τα κάνει να επικάθονται στον πάτο. Αν θέλουμε να διασπαρούν ομοιόμορφα πρέπει προστίθενται μόλις αρχίζει να κρυώνει και να σφίγγει η μάζα του σαπουνιού.
Δε θεωρείται ιδιαίτερα "φυσικό" το αποτέλεσμα και είναι σίγουρα υποδεέστερο σε ποιότητα το σαπούνι που παράγεται από αυτά των προηγούμενων μεθόδων. Ουσιαστικά πρόκειται για παιχνίδι με έτοιμο σαπούνι, χρώματα και αρώματα.

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF