Βούτυρο για το ξύλο
Σε όλες τις κουζίνες υπάρχουν ξύλινα σκεύη και εργαλεία, που με το καιρό και τη χρήση αποκτούν θαμπή όψη και μοιάζουν να είναι για πέταμα. Ξύλινες κουτάλες, πλάστης, επιφάνειες κοπής, ξύλινα μπωλ και πάει λέγοντας. Και επειδή οι καιροί μας είναι πλέον χαλεποί, καλό θα ήταν να μάθουμε να φροντίζουμε τα αντικείμενα μας και όχι να τα πετάμε για να αγοράσουμε καινούρια, έστω και αν η αξία τους δεν είναι μεγάλη. Η κρεμούλα που σας προτείνω είναι πολύ απλή στη παρασκευή της με μόνο δύο υλικά.
Θα χρειαστείτε:
- 120 ml πόσιμο παραφινέλαιο* (mineral oil)
- 30 gr μελισσοκέρι
*Το παραφινέλαιο πωλείται στα φαρμακεία ως καθαρτικό. Είναι πολύ φθηνό και θα το βρείτε με διάφορες εμπορικές ονομασίες, όπως Nujol, Parafin liquid, Paragel oil κτλ. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας.Η διαδικασία είναι απλή και γνωστή. Λιώνουμε το μελισσοκέρι σε bain marie, προσθέτουμε το παραφινέλαιο και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μίγμα σε βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Γίνεται σαν αλοιφή.
Αν η υφή της κρέμας σας φαίνεται πολύ αραιή, μειώστε τη ποσότητα του παραφινέλαιου (πχ. 100 ml). Ή βάλτε περισσότερο κερί (πχ. 40 gr).Πως το χρησιμοποιώ;
Περάστε τα ξύλινα σας με ένα βαμβακερό πανί και το "βούτυρο" και θα τα δείτε να μεταμορφώνονται σε καινούρια. Έπειτα σκουπίστε τα με ένα άλλο καθαρό πανί, για να αφαιρέσετε τη περίσσεια κρέμας που πιθανόν να έχει απομείνει. Πως σας φαίνεται η διαφορά;
Αν θέλετε να γυαλίσετε τα παλιά σας έπιπλα, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο.
Καλημέρα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβαζω σημερα αυτη την έξυπνη ''κρεμουλα'' για τα ξύλινα και θέλω να σε ρωτήσω αν λαδώνει αφου την περάσεις στα ξύλινα ή απορροφαται πλήρως.
Έχω βλέπεις ένα ξύλινο αλουστράριστο καναπέ στο χωριό και μου φάνηκε καλή ιδεα να τον περιποιηθώ, αρκεί να μην λάδωνει μετά φυσικά.
Και κάτι άλλο που σκέφτηκα, για τα σκεύη της κουζίνας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βρώσιμο έλαιο ή μόνο το παραφινέλαιο λειτουργεί στην συνταγή
Ευχαριστω πολύ και να ξέρεις ότι σε διαβάζω με πολύ χαρά σχεδόν καθημερινά.
Καλημέρα Κάτια! Προσπαθώ να γράφω καθημερινά, αν και δε το πετυχαίνω πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μελισσοκέρι είναι εκπληκτικό συντηρητικό για τα ξύλινα έπιπλα. Επίσης μια φορά το χρόνο προτείνεται να τα περνάμε με κάποιο "ειδικό" λάδι. Να πω τη μαύρη αλήθεια δεν έχω δοκιμάσει την αλοιφή πάνω σε έπιπλα. Μπορείς ωστόσο να τη δοκιμάσεις σε κάποιο σημείο (πχ. από κάτω που δε φαίνεται) και αν την επομένη έχει απορροφηθεί τελείως, προχωράς στην εφαρμογή σε όλο το έπιπλο. Πάντως τα κουζινικά τα κάνει καινούργια και απορροφούν την αλοιφή σα σφουγγάρια.
Η παραφίνη κάνει στα ξύλινα αυτό ακριβώς που κάνει και στο δέρμα μας. Φράσσει τους πόρους και γιαυτό το προτείνω σαν συντηρητικό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ελαιόλαδο με τα ίδια αποτελέσματα. Βάλε καλύτερα 30 gr μελισσοκέρι και 90 gr λάδι (όχι 120 gr που γράφω στη συνταγή) για να σου βγει πιο σφιχτή κρέμα.
Βάλε και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκο ή κέδρο. Θα μοσχομυρίσει ο καναπές και δε θα ξεκολλάτε από πάνω του!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την άμεση απαντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα φτιάξω λοιπόν την κρεμουλα με την αναλογία που μου είπες και ελαιόλαδο. Το πείραμα θα γίνει το Πάσχα στο χωριό.
Θα σου πω για τα αποτελέσματα.
Επί τη ευκαιρία , μια και διαβαζα πριν λίγο για το βάμμα πασιφλόρας, πες μου αν μπορω να φτιάξω βάμμα με ένα μιγμα ηρεμιστικών βοτάνων οπως πασιφλόρα βαλεριάνα μελισσόχορτο λυκισκο και ότι άλλο νομίζεις κατάλληλο , κσι σε ποιες αναλογίες.
ευχαριστω
Θα περιμένω τα νέα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το δεύτερο ερώτημα σου, μπορείς ελεύθερα να κάνεις mix από όσα βότανα θέλεις, σε ίσες ποσότητες.
Καλημέρα, διάβασα για την κρέμα ξύλου και αν μπορείτε ενημερώστεμε που θα βρω το μελισσοκέρι ; ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφή