Υγρό σαπούνι για το σπίτι

Με αυτό το σαπούνι μπορείτε να πλύνετε τα πάντα μέσα στο σπίτι, ρούχα, πιάτα ή οτιδήποτε χρειάζεται πλύσιμο. Είναι μια από τις πιο εύκολες συνταγές και καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από αυτην, πριν δοκιμάσετε πιο πολύπλοκες. Ο χρόνος μαγειρέματος που απαιτείται είναι μικρός.
Περιέχει αρκετό ελαιόλαδο, γεγονός που σημαίνει πως θα το διαλύσετε σε αναλογία 25-30% το πολύ. Το διάλυμα δε χρειάζεται αδρανοποίηση ή πύκνωση, μόνο γαλακτωματοποίηση με βόρακα, που είναι και καθαριστικό. Είναι κατάλληλο για πλύσιμο πιάτων, για το πλυντήριο ρούχων, αν προσθέσουμε στη θήκη σόδα πλυντηρίου και λίγο ξύδι, και στο πλυντήριο πιάτων, μαζί με λίγο extra βόρακα.
Θα χρειαστείτε:
  1. 650 gr λάδι καρύδας
  2. 710 gr ελαιόλαδο
  3. 340 gr καυστική ποτάσσα (KOH)
  4. 1020 gr αποσταγμένο νερό
Χρόνος trace: περίπου 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: περίπου 2 ώρες
Ποσοστό διάλυσης: 25%
Γαλακτωματοποίηση: Διάλυμα βόρακα 33%, 3 κουταλιές της σούπας ανά μισό κιλό διαλυμένου σαπουνιού*
Άρωμα: 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο της προτίμησης σας ανά μισό κιλό διαλυμένου σαπουνιού
Αναλυτικές πληροφορίες για διαδικασία σε αυτό το άρθρο.
*Διάλυμα βόρακα 33%
Προσθέστε 85 gr βόρακα σε 170 gr βραστό, αποσταγμένο νερό και ανακατέψτε για να διαλυθεί καλά. Χρησιμοποιήστε το όσο είναι ακόμα καυτό.

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, ευχαριστώ για τις συνταγές σου. Τι εννοείς το διαλύουμε 25% με τι το διαλύουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά αυτό το άρθρο. Έχεις ξαναφτιάξει υγρό σαπούνι γενικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, ελπίζω να δεις το σχολιο μου αν και η αναρτηση ειναι παλιά. Ασχολουμαι εδω και 5 χρόνια με το σαπουνι με ψυχρη μεθοδο και τωρα τελευταια εχω δοκιμασει τη θερμη μεθοδο και την παρασκευή υγρού σαπουνιου με ποτασα. Προσπαθω να πετυχω ενα σωστό συνδυασμό για υγρο πιατων που να καθαριζει και να γυαλιζει ταυτοχρονα και να μην αφηνει αυτή την αισθηση ότι "κολλαν" τα σκεύη μετά το ξέπλυμα. Εχω δοκιμασει προσθηκη σόδας φαγητού, κιτρικου οξεος, χυμο λεμονιού, γλυκερίνης και ξυδιού (οχι όλα μαζί) σε διάφορους συνδυασμούς αλλά το αποτελεσμα δεν με ικανοποιεί. Ισως κανω λάθος στο συνδυασμό ή στις αναλογίες. Καμιά πρόταση;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σας,

    Θα ήθελα να ρωτήσω...Μπορώ να φτιάξω, ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες, με οποιοδήποτε υγρό υλικό (λεμόνι, πορτοκάλι, μπύρα, χυμό αλόης, διάφορα αφεψήματα) υγρό σαπούνι ή σαμπουάν ?? Πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαίτερα, εκτός του ότι τα μετατρέπω σε παγάκι και τα κρατώ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες διαλύοντας τα με την ποτάσα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σας και πάλι. Θέλω να σας παρακαλέσω, αν είναι δυνατόν, να μας απαντάτε στα ερωτήματά μας πάνω στις συνταγές μας. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο γιατί είναι ο χρόνος σας θα είναι πολύτιμος, αλλά κι εμείς κρεμόμαστε "από τα χείλη σας". Μελετώ εδώ και πολύ καιρό την παρασκευή του υγρού σαπουνιού. Προχθές έφτιαξα το "Υγρό Σαπούνι για το σπίτι", το διέλυσα με προσοχή (στην αρχή 25% νερό αλλά δεν ανακατευόταν και έτσι το έκανα 30%), έκανα και γαλακτωματοποίηση. Γράφετε ότι αυτή η συνταγή δεν χρειάζεται αδρανοποίηση ή πύκνωση. Το γράφετε επειδή είναι για το σπίτι; Εγώ πάντως δοκίμασα το πεχά του και η ταινία με μπέρδεψε, μια κίτρινη και δύο μπλε κουτάκια και δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη. Έβαλα και κιτρικό οξύ (όπως το εξηγείτε) αλλά το ίδιο.
    Μετά από 35 ώρες έγινε όλο διάφανο, ένα εξαιρετικό πράσινο ανοικτό χρώμα!!!
    Η χαρά μου απερίγραπτή. Σας ευχαριστώ για τη λεπτομερή και εμπεριστατωμένη περιγραφή της διαδικασίας.
    Περιμένω τη βοήθεια σας γιατί θέλω να το εξελίξω. Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF