Λάδι κάνναβης, το παρεξηγημένο

Το γένος της κάνναβης ανοίκει στην οικογένεια των καναβοειδών Canabaceae και περιλαμβάνει τρία είδη: 1) την ημέρη κάνναβη (Cannabis sativa), 2) την ινδική κάνναβη (Cannabis indica) και 3) το είδος Cannabis ruderalis.


Η κάνναβη ήταν ένα από τα πιο σημαντικά φυτά για τον άνθρωπο από το 8.000 π.Χ. μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Πατρίδα της κάνναβης θεωρείται η κεντρική Ασία από όπου και εξαπλώθηκε σε όλο το κόσμο. Χρησιμοποιήθηκε για χιλιάδες χρόνια για διατροφή και ένδυση, ως πηγή ενέργειας αλλά και ως θεραπευτικό και ευφορικό μέσο.
Το λάδι της κάνναβης (hemp seed oil) εξάγεται από το φυτό Cannabis sativa ή αλλιώς κλωστική κάνναβη και θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά έλαια παγκοσμίως. Χρησιμοποιήθηκε στην ιατρική από αιώνες, με πιο παλιά μαρτυρία στη Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ming, με την ονομασία Ma Zi. Έχει πληθώρα εφαρμογών στη διατροφή, τη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία καλλυντικών και μεγάλες διαφορές με την ινδική κάνναβη.
Η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), μια ψυχοτρόπος ναρκωτική ουσία, είναι μικρότερη από 0,2%, πράγμα που σημαίνει ότι για να υπάρξει επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό θα πρέπει να καταναλωθούν εφάπαξ τεράστιες ποσότητες.
~agrotypos
Προσφέρει στον οργανισμό πρωτεΐνες και σημαντικά αμινοξέα, απαραίτητα για την υγεία και ευεξία. Το έλαιο είναι βρώσιμο, αρκεί να μη θερμανθεί, και η γεύση του είναι λεπτή και ευχάριστη. Με χρήση 1-2 κουταλιών την ημέρα, υπάρχουν εμφανή αποτελέσματα σε μερικές εβδομάδες.

Διατροφικά οφέλη
Το λάδι της κάνναβης είναι ένα πολύ θρεπτικό προϊόν, περιέχοντας αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, καροτένιο, φυτοστερόλες, φωσφολιπίδια και πολλά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, θείο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και περιέχει και τα 20 γνωστά αμινοξέα. Τέλος περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, D και E. Το έντονο πράσινο χρώμα του ελαίου οφείλεται στην μεγάλη συγκέντρωση χλωροφύλλης που υπάρχει στους σπόρους.
Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του λαδιού αυτού είναι η μεγάλη του περιεκτικότητα σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, περισσότερο από κάθε άλλο φυτό στον κόσμο, καθιστώντας το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής. Τα Ω-λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία, είναι υπεύθυνα για τη λάμψη στο δέρμα, στα μαλλιά και τα μάτια και βασικά για τη πνευματική διάυγεια. Επίσης λιπαίνουν και καθαρίζουν τις αρτηρίες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα Ω-λιπαρά οξέα δε μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό και λαμβάνονται αποκλειστικά με τη διατροφή. Τέλος γίνονται μελέτες για τη θεραπευτική τους δράση ενάντια στον καρκίνο. Δείτε ένα σχετικό βίντεο εδώ.

Θεραπευτικές ιδιότητες και καλλυντικά
Χρησιμοποιήστε το λάδι σε ιατρικές καταστάσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση, ακμή, κακή ενεργητικότητα, χαμηλό μεταβολισμό και απόπειρα απώλειας βάρους. Επίσης σε υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, κακή κυκλοφορία και καρδιαγγειακές νόσους, λίθους χοληδόχου κύστης, νόσο του Cronh, ορμονικές διαταραχές, εμμηνόπαυση και πληθώρα άλλων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Τελευταίες μελέτες στον Καναδά, έδειξαν πως προστατεύει από τη UV ακτινοβολία.
Στην κοσμητολογία το λάδι κάνναβης είναι αντιφλεγμονώδες, αντιγηραντικό, εξισορροπεί την ξηρή επιδερμίδα, καταπολεμά τις δερματικές φλεγμονές, είναι αντιοξειδωτικό και ενυδατικό. Το λάδι είναι ελαφρύ, απορροφάται εύκολα από τους πόρους, ενυδατώνει και ανανεώνει όλες τις στοιβάδες της επιδερμίδας. Αποτελεί εξαιρετικό πρόσθετο σε καλλυντικά, μιας και εμπλουτίζει τη σύνθεση με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπαίνει παντού, σε κρέμες προσώπου και σώματος, προϊόντα περιποίησης μαλλιών, σαμπουάν και conditioner, κρέμες ξυρίσματος, σαπούνι, lip balm, λοσιόν, σε μίγμα massage μαζί με άλλα λάδια και σε πολλές άλλες παρασκευές.
Πραγματικά ένα προϊόν τόσο παρεξηγημένο, που όμως αξίζει δοκιμή και χρήση. Αγγίζει τα όρια της υπερτροφής. Υιοθετήστε το στην καθημερινότητα σας και δε θα σας απογοητεύσει.

14 σχόλια:

  1. Απίστευτο προΪόν... Και που μπορούμε να το βρούμε...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο Internet πληκτρολογείς κανναβέλαιο και βγήκε εγώ το αγόρασα μαζί με 12,50 euro μαζί με τα μεταφορικά τα 250 ml από την Ελλάδα.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα.
    Είναι όντως εκπληκτικό. Στην Ελλάδα πωλείται, αλλά θα σε γδύσουν κυριολεκτικά. Βρήκα στην Ελλάδα 50 ml λάδι κάνναβης με 25€. Κοψοχρονιά. Στο ebay το βρήκα 5-6€ τα 250 ml.
    Θα κάνεις μια έρευνα στο internet, από ebay και amazon κυρίως, γιατί θα σου βγει πολύ πιο φθηνά ακόμα και με τα μεταφορικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα σας !
    πολύ ενδιαφέροντα τα όσα λέτε εδώ μέσα ! λατρεύω !!!
    σας στέλνω ένα site με διάφορα έλαια από όπου έχω αγοράσει το κανναβέλαιο...

    http://www.fylaxta.gr/el/proionta/aromatotherapia/ladia_vasis/ladi_basis_kannabis__hempseed_100ml.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ Frixo! Το είδα.
    Το δικό μου το αγοράζω 5,6€ τα 250 ml...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. oliviart,θα μπορούσες να μου στείλεις το link; γιατί θα με ενδιέφερε να το βρω σε καλή τιμή και πάνω από όλα να το βρω όσο το δυνατόν πιο αγνό.
    ευχαριστώ ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ebay: http://viewitem.eim.ebay.gr/UK-Hemp-Seed-Oil-GOOD-OIL-250mlDirect-from-producer/261192126283/item
    Το παίρνω σε σχετική ποσότητα και μου βγαίνει πολύ πιο οικονομικό από ότι στην ελληνική αγορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καληπερα παιδια μια ερωτησει εχει η αδερφη μου σκληση κατα πλακασ και διαβασα για το λαδι αυτο σε τι ποσοτιτες μπορεις να το παρεις ?

      Διαγραφή
    2. καληπερα παιδια μια ερωτησει εχει η αδερφη μου σκληση κατα πλακασ και διαβασα για το λαδι αυτο σε τι ποσοτιτες μπορεις να το παρεις ?

      Διαγραφή
  7. Η νευρολόγος λέει - αρχίστε από μια σταγόνα,αυτοί που το πουλάνε λένε μια κουταλιά της σούπας κάθε μέρα. Εγώ λέω λίγο λιγότερο σε ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε μέρα. Δεν είμαι ειδικός αλά αρχίζεις με έναν μέσο όρο και βλέπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Christos aggeloglou, η κανναβηηη που πουλαν στην αγορα δεν περιεχει THC ουσια που ειναι πολυ ισχυρή και βοηθα πολυ περισσοτερο την υγεια σε ατομα με σοβαρα προβληματα και εκεινη η κανναβη κοστιζει πανω απο 1.000ευρω τα 60ml για να τα φτιαξεις μονος σου...αυτο στην αγορα δεν ειναι τοσο ισχυρο,ειναι πολυ πιο φθηνο και πρεπει να καταναλωνεις 1-2 κουταλακια τς σουπας(πρωι και βραδυ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα το βρειτε στα βιολογικα μαγαζια,ειναι κ αντικαρκινικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ψαχνω αν το λαδι καναβης μπορεις να το δωσεις σε ζωο, δεν θελω να χρησιμοποιησω αυτα που απευθυνονται σε ζωα γιατι οι τιμες ξεφευγουν κατα πολυ! συγκεκριμενα ενδιαφερομαι για γατα και την δοσολογια, οσο αφορα επουλωση πληγων και χαμηλο ανοσοποιητο. (ακομη επισης και για γατα μεγαλης ηλικιας και απωλεια βαρους με συκωτι που υπολειτουργει.)
    απευθυνομαι στον διαχειριστη ιστολογιου και σε οποιον αλλον γνωριζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF