Χημική επεξεργασία υγρού σαπουνιού

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε μερικούς όρους που θα φανούν χρήσιμοι για αυτούς που σκοπεύουν να ασχοληθούν σοβαρά, αν όχι επαγγελματικά, με τη σαπωνοποίηση.


Εμπεριέχεται αρκετή χημεία που δεν ενδείκνυται και τόσο για αρχάριους. Τελειοποιήστε τη τεχνική σας στο σαπούνι με τη ψυχρή ή θερμή μέθοδο και μετά ασχοληθείτε με το υγρό σαπούνι.

Γαλακτωματοποίηση
Για να γαλακτωματοποιήσουμε το υγρό σαπούνι σε υψηλότερη συγκέντρωση από ότι θα διαλυόταν κανονικά, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας διάλυμα βόρακα ανά μισό κιλό διαλυμένου σαπουνιού. Μπορείτε να προσθέσετε το βόρακα πριν ή μετά τη σταθεροποίηση.

Αδρανοποίηση / Μείωση pH
Αδρανοποιούμε το σαπούνι, δηλαδή ελαττώνουμε το pH για να μην είναι ερεθιστικό με τρεις τρόπους: με κιτρικό οξύ, με βόρακα ή με βορικό οξύ. Η ποσότητα που θα προσθέσουμε έχει σχέση με το βάρος της σαπουνόμαζας, όχι με το βάρος του διαλυμένου σαπουνιού. Πάρτε ζυγαριά και πάμε.

Διάλυμα βορικού οξέος 20%
Διαλύστε 55 gr βορικό οξύ σε 225 gr βραστό, αποσταγμένο νερό και ανακατέψτε καλά. Χρησιμοποιήστε το όσο είναι ακόμα καυτό. Προσθέστε 1½ κουταλιά της σούπας ανά μισό κιλό σαπουνόμαζας (όχι διαλυμένου σαπουνιού). 

Διάλυμα κιτρικού οξέος 20%
Διαλύστε 55 gr κιτρικό οξύ σε 225 gr βραστό, αποσταγμένο νερό και ανακατέψτε καλά. Χρησιμοποιήστε το όσο είναι ακόμα καυτό. Προσθέστε 1½ κουταλιά της σούπας ανά μισό κιλό σαπουνόμαζας (όχι διαλυμένου σαπουνιού).

Διάλυμα βόρακα 33%
Διαλύστε 85 gr βόρακα σε 170 gr βραστό, αποσταγμένο νερό και ανακατέψτε καλά. Χρησιμοποιήστε το όσο είναι ακόμα καυτό. Προσθέστε 1½ κουταλιά της σούπας ανά μισό κιλό σαπουνόμαζας (όχι διαλυμένου σαπουνιού).


Προσθήκη αρώματος/χρώματος/άλλων παραγόντων
Μετά την αδρανοποίηση ή γαλακτωματοποίηση και όταν είναι ακόμα καυτό το σαπούνι είναι η ώρα να προσθέσουμε άρωμα, χρώμα και τα υπόλοιπα πρόσθετα που θα έχει το σαπούνι μας.


Άρωμα
Προσθέτουμε τεχνητά αρωματικά ή αιθέρια έλαια σε ποσοστό 2-3% του βάρους του διαλυμένου σαπουνιού.

Χρώμα
Χρησιμοποιούμε τεχνητές βαφές, ειδικές για σαπούνι, ή χρωστικές τροφίμων. Προσθέτετε σταγόνα-σταγόνα μέχρι να φτάσει το σαπούνι στο επιθυμητό, για εσάς, αποτέλεσμα.

Υπερλίπανση
Αν θέλετε το σαπούνι να περιέχει καλλυντικούς παράγοντες προσθέστε καστορέλαιο σε αναλογία 1% του βάρους του διαλυμένου σαπουνιού. Είναι το μοναδικό λάδι που είναι διαλυτό στο νερό. Αν βάλετε άλλο λάδι θα θολώσει το σαπούνι σας.

Πάχυνση διαλύματος
Αν το διάλυμα σας βγήκε αραιό, προσθέστε 13-28 gr διαλύματος βόρακα 33% ανά μισό κιλό διαλυμένου σαπουνιού, αφού αυτό έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το σαπούνι σας είναι θολό από την αρχή μη χρησιμοποιήσετε βόρακα σαν παχυντικό, παρά μόνο μετά τη σταθεροποίηση. Θα χειροτερέψει τη διαύγεια του σαπουνιού σας.
Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε βόρακα, προσθέστε 28-55 gr γλυκερίνη ανά μισό κιλό διαλυμένου σαπουνιού. Η γλυκερίνη θα του δώσει ενυδατικές και καλλυντικές ιδιότητες και extra αφρισμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε αντίθεση με το βόρακα, και πριν τη σταθεροποίηση, καθώς είναι από μόνη της σταθεροποιητικός παράγοντας. Τα αποτελέσματα της δε φαίνονται αμέσως, αλλά αφού κρυώσει και σταθεροποιηθεί το σαπούνι.



Σταθεροποιητικοί παράγοντες
Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και αφού κάνουμε το test πιο πάνω, γνωρίζουμε αν το σαπούνι που φτιάξαμε είναι θολό (όχι σαν γάλα). Τώρα είναι η ώρα να δούμε πως θα το διορθώσουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισοπροπυλική αλκοόλη ή αιθανόλη, διάλυμα ζάχαρης, γλυκερίνη ή ακόμα και συνδυασμό των παραπάνω. Ότι και αν επιλέξουμε δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 5% του βάρους του διαλυμένου σαπουνιού. Για να φτιάξετε διάλυμα ζάχαρης, βράζετε σε μια κατσαρόλα μισό κιλό νερό, προσθέτετε 750 gr ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
Σταθεροποίηση είναι ο χρόνος που χρειάζεται να μείνει το σαπούνι ώστε να γίνει διαυγές. Κάποια σαπούνια καθαρίζουν αμέσως, άλλα χρειάζονται μερικές μέρες, άλλα έως και 2 εβδομάδες.

12 σχόλια:

  1. καλημέρα θα θελα να σε ρωτήσω εάν το σαμπουάν απο ποτάσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν ή εαν θέλει κάποιο καιρό ωρίμανσης όπως με το σαπούνι και εαν μπορώ να χρησιμοποιήσω σαπούνι απο λάδι που εχω κάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Θεωρητικά το υγρό σαπούνι, επειδή είναι σαπούνι θερμής μεθόδου, δε χρειάζεται χρόνο ωρίμανσης. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κατευθείαν, εφ'όσον έχει γίνει καλό και δε χρειάζεται διορθώσεις.
    Σαπούνι που έχεις φτιάξει; Τότε πάμε στην άλλη λύση, "Κρεμοσάπουνο από έτοιμο σαπούνι". Διάβασε εδώ: http://oliviart-gr.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1366.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα.
    Μία διευκρίνηση παρακαλώ.
    Ο βόρακας δεν είναι αλκαλικός;
    Πώς θα ρίξει το ph;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Αστέριε. Ο βόρακας περισσότερο "εξομαλύνει" το pH του σαπουνιού παρά αδρανοποιεί στο σύνολο του το σαπούνι. Μειώνει το pH γιατί έχει ο ίδιος μικρότερο pH. Επιπλέον πήζει το σαπούνι, μαλακώνει το σκληρό νερό και αποτρέπει την ανομοιογενή πήξη του σαπουνιού. Γιαυτούς τους λόγους τον χρησιμοποιούμε κυρίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Εχω φτιάξει υγρό σαπούνι με καυστική ποτάσσα και θέλω να το χρησιμοποιήσω σαν σαμπουάν, όμως είναι πολύ αλκαλικό. Δοκίμασα να το αδρανοποιήσω με κιτρικό οξύ και με βόρακα αλλά πάλι είναι πολύ υψηλό το Ph . Υπάρχει κάποια άλλη ουσία που μπορώ να βάλω για να χαμηλώσει κιάλλο για να το χρησιμοποιήσω σαν σαμπουάν (Ph 6-7) ή δεν γίνεται τίποτα; Μετά από καιρό θα αδρανοποιηθεί καθόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/7/15 17:36

    Με ένα ψάξιμο στο google το pH του βόρακα είναι γύρω στο 9. Λογική απορία πως ρίχνει το pH του σαπουνιού. Κάποιος ειδικός ας ρίξει τα φώτα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα, αρχικά συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.

    Θέλω να κάνω μία ερώτηση όσο αναφορά το κιτρικό οξύ που προαναφέρατε, πως το προσθέτουμε στη σαπουνόμαζα και όχι σε διαλυμένο σαπούνι.
    Εγώ φτιάχνω σαπούνι με τη ψυχρή μέθοδο, να υποθέσω πως το κιτρικό οξύ θα το προσθέσω στην τελική φάση λίγο πριν κάνει trace ή πιο πριν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτα που γραφει παραπανω ισχυουν για το υγρο σαπουνι οχι για στερεο σαπουνι ψυχρης μεθοδου

      Διαγραφή
  8. Προσοχή στο "κατέβασμα" του pH με αυτές τις όξινες ουσίες που προαναφέρονται(κιτρικό κλπ). Τα σαπούνια με την παραδοσιακή μέθοδο με pH κάτω από 8,5 δεν λειτουργούν σαν σαπούνια. Δεν αφρίζουν δεν καθαρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γεια σας και απο μενα
    εβαλα κιτρικο 1κουταλια της σουπας σε νερο 150 ml και το εριξα στη σαπουναμαζα 2 κιλων και εκοψε (ασπροι λιπαροι σβολοι)και δεν ειχε καθαριστικη ιδιοτητα με τιποτα εκανε γλιτσα).Το πεταξα .Πριν το πεταξω μετρησα το ph και ηταν 7 ΜΑΛΛΟΝ ΕΡΙΞΑ ΠΟΛΥ ΚΙΤΡΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα.σας ευχαριστω πολυ γιαυτα που μαθαινω.εχω θεμα με το σαπουνι που εφτιαξα.ενω εχω κανει πολλες φορες αυτη τη φορα κατι πηγε στραβα.μαλλον εβαλα λαθος δοση σοδας με αποτελεσμα να γινει ζελε.μετα απο 5 μερες του εβαλα νερο για να το κανω υγρο σαπουνι.το εβαλα σε γυαλινα μπουκαλια και το εκλεισα.θα ωριμασει αφου ειναι κλειστο.περιμενω τα φωτα σας.ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα! Μπορεί ο βόρακας να μπει σε κηραλοιφή για μύκητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF