Lip balm από σπίτι

Για να μη ξαναπληρώσετε 3ευρα και 4ευρα (ή και παραπάνω πολλές φορές) στις αγαπητές μας εταιρείες καλλυντικών για να αγοράσετε "αγνά" parabens για τα χειλάκια σας, φτιάξτε το μόνοι σας στο σπίτι.


Και αν είστε σαν και εμένα, που το lip balm είναι φυσική προέκταση του αριστερού μου χεριού, χειμώνα - καλοκαίρι, μάλλον θα γλυτώσετε αρκετά λεφτά.
Περιμένοντας να πήξει το σπιτικό σας lip balm, που μόλις φτιάξατε, είναι σα να εκτυπώνεις φωτογραφία Polaroid. Την ακουμπάς πριν στεγνώσει, αφήνεις αποτυπώματα και βρίζεις. Μετά από λίγο κάνεις ξανά το ίδιο. Απλά δε μπορείς να περιμένεις για να δεις το αποτέλεσμα!
Συμβουλή Νο.1: Μόλις φτιάξεις το lip balm, σήκω και φύγε! Άστο στην ησυχία του να κρυώσει.
Η βασική συνταγή για lip balm ενυδάτωσης και προστασίας είναι η εξής:
  1. 3 κουταλάκια του γλυκού μελισσοκέρι
  2. 4 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο karité ή κακάο
  3. 5 κουταλάκια του γλυκού αμυγδαλέλαιο
  4. 2 κουταλάκια του γλυκού λανολίνη
  5. ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι
  6. 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας

Λιώνουμε το κερί, τη λανολίνη, το λάδι και το βούτυρο, σε bain marie. Μόλις λιώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και το αιθέριο έλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η ποσότητα που θα φτιάξουμε είναι αρκετή για να γεμίσουμε 5-6 θήκες lip balm.
Στη συνέχεια θα σας δώσω τρεις αρωματικές και λίγο πιο πολύπλοκες συνταγές για χειροποίητο lip balm.

1. Lip Balm με λεβάντα

Με τόσες συνταγές που κυκλοφορούν στη πιάτσα, να ξέρετε ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε το αιθέριο έλαιο που σας προτείνεται με κάποιο άλλο της αρεσκείας σας. Εγώ επιλέγω λεβάντα, εσείς βάλτε αυτό που σας κάνει κέφι. Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει αρκετά μαλακό αποτέλεσμα και θα ήταν καλύτερο να το βάλετε σε αποστειρωμένο βαζάκι, για να παίρνετε με το δάκτυλο, και όχι σε θήκη lip balm, που ίσως σας δυσκολέψει. Η επιλογή είναι δική σας.

Θα χρειαστείτε:
  1. 4 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο (ή jojoba ή ελαιόλαδο)
  2. 2 κουταλιές της σούπας μελισσοκέρι
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  4. ¼ κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε
  5. 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
  6. 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο (προαιρετικά, για χρώμα και άρωμα)
  7. Σε περίπτωση που θέλετε χρώμα, βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού από ένα παλιό, μισοτελειωμένο κραγιόν. (εγώ ποτέ δε βάζω)
Λιώνουμε το μελισσοκέρι στα έλαια σε bain marie, σε χαμηλή θερμοκρασία.
Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ ένα μπρίκι, όπου βάζω τα λάδια και το κερί, και ένα κατσαρολάκι με νερό, που βάζω μέσα το μπρίκι για να ζεσταθούν τα υλικά.
Μόλις λιώσει το κερί, αποσύρουμε από το bain marie και προσθέτουμε τη βιταμίνη Ε, το αιθέριο έλαιο, το κακάο, και το κραγιόν, αν βάλετε, και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Τελευταίο βάλτε το μέλι και ανακατέψτε το και αυτό. Αν τυχόν κατά τη διαδικασία αρχίζει να πήζει πριν προλάβετε να ενσωματώσετε όλα τα υλικά, ξαναβάλτε το για μερικά λεπτά στο bain marie για να ξαναλιώσει και να μπορείτε να το δουλέψετε. Μόλις τελειώσει η διαδικασία της ομογενοποίησης, βάλτε το μίγμα σας σε βαζάκια ή θήκες. Η ποσότητα είναι αρκετή για 5-6 θήκες lip balm ή 1-2 βαζάκια, ανάλογα το μέγεθος.

2. Lip Balm με Ροδοπέταλα 

Η προσθήκη εκχυλίσματος αποξηραμένων βοτάνων στο lip balm προσδίδει καλλυντικές και μαλακτικές ιδιότητες. Άλλα κατάλληλα βότανα για αυτό το σκοπό είναι το χαμομήλι, το πράσινο τσάι, η λεβάντα και ο ιβίσκος. Έχει λίγο παραπάνω κόπο η συγκεκριμένη συνταγή αλλά αξίζει. Δοκιμάστε και μια άλλη εκδοχή.

Θα χρειαστείτε:
  1. 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  2. 1½ κουταλιές της σούπας βούτυρο κακάο
  3. ¼ κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε
  4. 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα πέταλα τριαντάφυλλου
  5. 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρόδο (ή κάποιο άλλο "γλυκό" αιθέριο έλαιο)
Πως το φτιάχνω; Ζεσταίνουμε το έλαιο στο bain marie, προσθέτουμε το βότανο που θα επιλέξουμε και το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (ίσα-ίσα να παραμένει ρευστό και ζεστό) για 1 ώρα ώστε να εκχυλιστεί. Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα πέταλα και ξαναβάζουμε στο μπρίκι μας το αρωματισμένο λάδι. Προσθέτουμε το βούτυρο κακάο και το λιώνουμε.

Μόλις λιώσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο και τη βιταμίνη Ε. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε με το μίγμα τα αποστειρωμένα, πάντα, βαζάκια (φωτό δεξιά), και όχι σε θήκες lip balm. Το λάδι καρύδας λιώνει εύκολα με τη θερμοκρασία του σώματος, οπότε αν το βάλουμε σε θήκη lip balm, θα λιώσει και θα χυθεί αν ο καιρός είναι ζεστός ή το έχουμε στη τσέπη μας. Προσοχή στη θερμότητα αποθήκευσης, αν δε θέλετε να το βρείτε λιωμένο πάνω στα υπόλοιπα αντικείμενα της τσάντας σας...

3. Lip Balm Σοκολάτα με μέντα



Αυτή η εκδοχή είναι πιο στέρεη από τα προηγούμενα και μπαίνει στη θήκη lip balm. Μη το βάλετε σε βαζάκι γιατί θα είναι πιο δύσκολη η εφαρμογή του. Είναι πολύ ενυδατικό και έχει θαυμάσια γεύση. Προσοχή δε τρώγεται!



Θα χρειαστείτε:
  1. 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
  2. της κούπας λάδι καρύδας
  3. ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο κακάο
  4. ½ κουταλιά της σούπας shea butter
  5. ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι
  6. 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο
  7.  κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε (ή δύο κάψουλες βιταμίνη Ε)
  8. 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
Θερμαίνουμε το κερί, το λάδι και τα βούτυρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βιταμίνη Ε, το μέλι, τη σκόνη κακάο και τις σταγόνες μέντα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Τοποθετούμε σε θήκες lip balm και το αφήνουμε να στερεοποιηθεί.

Συνοψίζοντας, είναι πανεύκολο καλλυντικό να το φτιάξετε στο σπίτι και την ποιότητα των συστατικών τη καθορίζετε εσείς οι ίδιοι, γλυτώνοντας παράλληλα αρκετά χρήματα. Μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε στις παρανυχίδες σας για να μαλακώσουν. Η βιταμίνη Ε είναι άριστη τροφή για τα χείλη και παράλληλα παρατείνει το χρόνο ζωής του lip balm.

19 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ. ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και συγνώμη για τη καθυστέρηση απάντησης! Βαζάκια αλουμινίου ή πλαστικά θα βρεις σε κατάστημα με είδη συσκευασίας.
    Παραθέτω ένα link ενδεικτικά, χωρίς πρόθεση διαφήμισης.
    http://candlemaking.myshopify.com/collections/ylika-syskeyasias/products/product-80

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θήκες lip balm θα βρεις εδώ: http://candlemaking.myshopify.com/collections/ylika-syskeyasias/products/lip-balm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εαν στην βασική συνταγή δεν χρησιμοποιήσω την λανολίνη θα εχει κάποια διαφορά η σύσταση του τελικού προιόντος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στη σύσταση θα έχει κάποια διαφορά. Η λανολίνη μπαίνει γιατί δίνει εξαιρετικές μαλακτικές και προστατευτικές ιδιότητες. Γίνεται και χωρίς τη λανολίνη, γιατί εδώ που τα λέμε είναι λιγάκι δύσκολο να τη βρεις στην ελληνική αγορά. Σίγουρα όμως θα χρειαστεί να μειώσεις τη ποσότητα του αμυγδαλέλαιου, για να μη σου βγει "νερουλό", με υφή αλοιφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλές συνταγές, σας ευχαριστώ πολύ. Πόσα γραμμάρια είναι η κούπα σας? Θα ήταν πολύ βοηθητικό να δίνετε τις συνταγές σε γραμμάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ τις συνταγές μου τις δουλεύω με δοσομετρικές κούπες γιατί με βολεύει καλύτερα. Ζυγίζω ποσότητες μόνο στο σαπούνι.
    Αν θέλεις να δεις τις μετατροπές ρίξε μια ματιά στο άρθρο "Μεζούρες και γραμμάρια", στη κατηγορία "Ιδέες και λύσεις".
    http://oliviart-gr.blogspot.gr/2013/01/m.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τη λανολίνη...?'Εχεις κάποια συμβουλή για το που θα μπορούσαμε να τη βρούμε στην Ελληνική αγορά...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρομοίως. Αναζήτησε την από έξω αν δε θέλεις να σε γδύσουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ερωτησούλα νο 5434:
    αν αντί για καριτέ βάλω μακαντάμια που έχει και αντιηλιακή δράση δεν θα είναι καλύτερα τώρα που έρχεται και το καλοκαιράκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φρίξο είσαι σε πολύ σωστό δρόμο! Μετατροπές κάνουμε κατά το δοκούν. Ότι μας βολεύει και ότι θεωρούμε εμείς καλύτερο. Κράτα τη συνταγή σαν μπούσουλα για τις ποσότητες και από εκεί και έπειτα αντικατέστησε τα συστατικά όπως εσύ κρίνεις σωστό.
    Ααα και μη ξεχάσω... Στην ερώτηση 5847 καίγεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ευχαριστώ !!!!
    και ... γουφ!!!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπέρα, έφτιαξα την πρώτη συνταγή χωρίς λανολίνη και δεν μου διαλύθηκε καλά το αιθέριο έλαιο (έβαλα πορτοκάλι)...τι μπορεί να έκανα λάθος;;;Ήθελε να το βάλω μήπως ξανά στο μπεν μαρί όταν ανακάτευα με το μέλι;;Ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν εννοείς πως άφησες το lip balm να στερεοποιηθεί και μετά πρόσθεσες το αιθέριο έλαιο είναι λογικό να μην ανακατεύτηκε. Τα υλικά τα προσθέτουμε όταν ακόμη το προϊόν είναι σε υγρή μορφή. Ο τύπος αιθέριου ελαίου δεν έχει σημασία. Ξαναλιώστο και ανακάτεψε το καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα και πολλά συγχαρητήρια και από μένα για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις.'Εφτιαξα την πρώτη εκδοχή και είναι πραγματικά καταπληκτικό!Ήθελα να ρωτήσω για την διάρκεια ζωής του προιόντος..Επίσης επειδή είμαι πολύ καινούρια σε αυτό τον τομέα θέλω να μάθω τι εννοούμε με τον όρο διάρκεια ζωής..Μετά από αυτή το προιόν μπορεί να γίνει επιβλαβές λόγω μικροοργανισμών που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί?Ή απλά χάνει τις ενυδατικές ή όποιες άλλες ιδιότητες έχει?Αν έχεις να με παραπέμψεις κάπου σχετικά με διάρκεια ζωής και συντηριτικά φυσικών προιόντων θα μου ήταν πολύ χρήσιμο.Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα και πολλα μπράβο για αυτό που κανεις.Ηθελα να ρωτήσω ,τι εννοείς 1/8 της κουπας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν βάλω νεράκι από παντζαρι (χρωματισμενο δηλ) για ροδαλο χρώμα, πειράζει? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπερα. Θελω να φτιαξω την συνταγη σοκολατας, αλλα χωρις την μεντα και χωρις την κουταλια της σκονης κακαο. Ολα τα αλλα ομως θα μπουνε. Πρεπει να αλλαξω καποια δοσολογια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF