Κύμινο
Ιστορικά στοιχεία
Η πρώτη του εμφάνιση στα χρονικά καταγράφεται 5.000 χρόνια πριν, στη περιοχή της Αιγύπτου. Το κύμινο αποτελούσε βασικό συστατικό της ταρρίχευσης των νεκρών, της ιατρικής αλλά και της κουζίνας των Αιγυπτίων. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Πέρσες αλλά και οι Ρωμαίοι το είχαν σε ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι τους, ανάμεσα στα υπόλοιπα μπαχαρικά, ενώ αναφορές υπάρχουν και στη Βίβλο. Οι σπόροι του κύμινου στο Μεσαίωνα θεωρούνταν οτί προάγουν την αγάπη και τη πίστη μεταξύ των συζύγων και το έφεραν οι παράνυμφοι στους γάμους. Οι στρατιώτες στέλνονταν στη μάχη εφοδιασμένοι από τις οικογένειες τους με ψωμί με σπόρους κύμινου για υγεία, καλοτυχία και ασφαλή επιστροφή.
Στην παραδοσιακή ιατρική, το κύμινο χρησιμοποιούταν ως διουρητικό και ενισχυτικό του πεπτικού συστήματος. Θεωρείται πως θεραπεύει τη δυσπεψία, τις στομαχικές ενοχλήσεις, τη λαρυγγίτιδα, το άσθμα, τα οιδήματα σε μαστούς και όρχεις και ενισχύει την ωορρηξία στις γυναίκες. Στην Ayurveda το κύμινο καπνίζεται σε πίπα, σε συνδυασμό με άλλα βότανα, για να αντιμετωπιστεί ο λόξυγγας.
Οφέλη στην υγεία μας
Το κύμινο είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγγάνιο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, που δρουν καλύτερα ακόμα και από αυτά της βιταμίνης C. Έρευνες που έγιναν σχετικά με το θέμα, έδειξαν πως το κύμινο ενθαρρύνει το πάγκρεας να εκκρίνει τα παγκρεατικά του ένζυμα, συμβάλλωντας θετικά στη πέψη. Μήπως για αυτό το λόγο τα σμυρνέικα σουτζουκάκια, που είναι βαρύ φαγητό, είναι πνιγμένα στο κύμινο; Σοφοί οι Σμυρνιοί!
Άλλες ερευνες έδειξαν πως προστατεύει τη μνήμη, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και σβήνει τις αρνητικές επιδράσεις του stress στον οργανισμό. Είναι ευεργετικό για τους διαβητικούς, γιατί αυξάνει την ανταπόκριση της ινσουλίνης στο σάκχαρο του αίματος. Το τσάι από σπόρους κύμινου αυξάνει το γάλα τη περίοδο της γαλουχίας και ανοίγει την όρεξη. Τέλος, γίνονται έρευνες για τον αντιοξειδωτικό ρόλο του κύμινου στη θεραπεία του καρκίνου και της οστεοπόρωσης. Στην Ελλάδα είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται αρκετά, ιδίως σε συνταγές από τη Σμύρνη και τη Πόλη, αλλά και σε συνταγές από τη Κρήτη. Μη το φοβηθείτε στη κουζίνα σας, εκτός από τη γεύση που θα δώσει στα μαγειρέματα σας, θα σας κάνει και καλό.
Credits: indepthinfo, wikipedia, timesofindia
0 comments:
Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.