Σπιτικό αποσμητικό χωρίς χημικά

Όλα τα χημικά στα αποσμητικά του εμπορίου προσανατολίζονται στο να σκοτώσουν τα "κακά" βακτήρια που προκαλούν τη δυσάρεστη οσμή στις μασχάλες. Όμως μαζί με αυτά, σκοτώνουν και τα "καλά" βακτήρια που υπάρχουν από τη φύση στο δέρμα και το προστατεύουν.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να αποφεύγουμε τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά του εμπορίου. Η περιεκτικότητα τους σε αλουμίνιο, parabens, triclosan κτλ. συνδέονται με καρκίνο του μαστού, αλλεργίες, ορμονικές διαταραχές και τερατογενέσεις στα έμβρυα.
Ακόμα και τα "πράσινα" αποσμητικά που δε χρησιμοποιούν, θεωρητικά, τέτοιες ουσίες είναι πολύ ακριβά για το πορτοφόλι μας. Τέλος, βάζοντας ουσίες που αναστέλλουν την εφίδρωση πάνω στο δέρμα μαςεπιβαρρύνουμε τη φυσική λειτουργία του με αποτέλεσμα οι τοξίνες που φυσιολογικά αποβάλλονται με τον ιδρώτα, να συσσωρεύονται μέσα στο σώμα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Γιαυτούς τους λόγους λοιπόν ξεκίνησα και εγώ να ψάχνω το θέμα και περίπου εδώ και ένα χρόνο χρησιμοποιώ αποσμητικό που το φτιάχνω σπίτι. Δε διαρκεί 24 ή 48 ώρες, όπως ισχυρίζονται τα πολυδιαφημισμένα αποσμητικά της βιομηχανίας, αλλά τουλάχιστον ξέρω τι βάζω μέσα και ξέρω πως δε θα ξυπνήσω μια μέρα με πρησμένους λεμφαδένες ή ακόμα χειρότερα με καρκίνο μαστού. Τουλάχιστον όχι εξαιτίας του αποσμητικού μου.
Θα χρειαστείτε:
  1. 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο κακάο
  2. 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας (σε στερεή μορφή)
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο shea
  4. 1 κουταλάκι του γλυκού μελισσοκέρι
  5. 2½ κουταλάκια του γλυκού corn flour ή σκόνη αραρούτι (arrow root powder)
  6. 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  7. ¼ κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε
  8. 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
Λιώνουμε τα στερεά συστατικά, μελισσοκέρι, βούτυρα και λάδι, σε bain marie και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σόδα και το corn flour ή το αραρούτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τη βιταμίνη Ε και το αιθέριο έλαιο. Τοποθετούμε το μίγμα σε μια παλιά συσκευασία αποσμητικού σε stick και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να σταθεροποιηθεί.


Μια πιο απλοποιημένη εκδοχή της παραπάνω συνταγής είναι η εξής:
  1. 1½ κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
  2. 1 κουταλιά της σούπας corn flour
  3. 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας (σε στερεή μορφή) 
  4. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία παραπάνω.


Σημειώσεις
  • Η επιλογή αιθέριου ελαίου είναι προσωπική υπόθεση. Προτείνω tea tree γιατί έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Εσείς μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο που σας αρέσει περισσότερο.
  • Η βιταμίνη Ε συντηρεί φυσικά το προϊόν και περιποιείται το δέρμα της περιοχής. Δε πειράζει και να την παραλείψετε.
  • Αν θέλετε να ενισχύσετε το αποσμητικό σας παραπάνω, μπορείτε να προσθέσετε και 2 κάψουλες με προβιοτικά, κοπανισμένες ή σε μορφή σκόνης. Περιέχουν "καλά" βακτήρια που σταθεροποιούν το pH της περιοχής και βοηθούν στον έλεγχο της έντονης μυρωδιάς.
  • Σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί ή έχετε ευαίσθητο δέρμα μειώστε τη ποσότητα του αιθέριου ελαίου.

21 σχόλια:

  1. kalimera kalimera!!poli kali i idea gia spitiko aposmitiko.euxaristoume poli.auto pou thelo na se rotiso einai sti deuteri ekdoxi pou mas poteineis, xoris ton prosthiki bitamaninis E poso tha kratisei peripou to aposmitiko?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έφτιαξα κι αυτό! Το μόνο που φοβάμαι οτι με τη ζέστη θα μαλακώσει πολύ και θα λιώνει... θα το δω πως πάει και θα σας πώ! Εφτιαξα την πρώτη εκδοχή και πρόσθεσα και λίγο αιθέριο πορτοκάλι για άρωμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Κατερίνα.
    Να είσαι σίγουρη πως δε θα σου λιώσει από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Χρησιμοποιώ τη συνταγή περίπου 1 χρόνο και δε την αλλάζω για κανένα αποσμητικό του εμπορίου. Πραγματικά κάνει δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα!μα δεν προλαβαινω να τα φτιαχνω ολα!!!εκπληκτικα!!μηπως εχεις καποια συνταγη να μου προτεινεις για αποσμητικο σε roll on; Θα εκτιμουσα την βοηθεια σου!!!
    Φιλικα, ιωαννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, ευχαριστούμε πολύ για την συνταγη. Θα ήθελα να ρωτήσω που θα βρω το λάδι καρύδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το λάδι καρύδας σε στέρεη μορφή είναι το βούτυρο καρύδας?
    Αν ναί μπορώ να το αντικαταστήσω με έλαιο καρύδας?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άλλο πράγμα είναι το λάδι και άλλο το βούτυρο καρύδας. Διάβασε περισσότερα για το λάδι καρύδας κάνοντας click εδώ και για το βούτυρο καρύδας πάτα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλημερα και συγχαρητηρια για το blog σας!Εφτιαξα τη συνταγη ,μου βγηκε πολυ καλη αλλα αισθανομαι τη σοδα σαν κοκκους απο αμμο.....ειναι φυσιολογικο η δεν εκανα κατι καλα;Αφου ελιωσα τα λαδια,το κερι και τα βουτυρα προσθεσα τη σοδα και το κορν φλαουρ και τα χτυπησα με μιξερακι.Θα εκτιμουσα την απαντηση σας,ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Γιώτα!
    Η αλήθεια είναι πως θα έχεις την αίσθηση της σόδας σαν κόκκους άμμου. Αυτό συμβαίνει γιατί η σόδα δε διαλύεται, απλώς ανακατεύεται με τα υπόλοιπα υλικά. Θα συνηθίσεις την αίσθηση με τη χρήση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το αποσμητικο σου ειναι τελειο.το χρησιμοποιω εδω και λιγο καιρο και μπορω να πω οτι ειναι κλασης ανωτερο απο ολα τα αποσμητικα του εμποριου καθως τα ιδια θα πω και για την οδοντοκρεμα τα δοντια μου ειναι πιο λευκα καταπολεμα την ουλιτιδα και την τερηδονα διαπιστωμενα σφιγγει τα ουλα και αυτη τη φορα εβαλα και λιγη αλοη με λιγες σταγονες προπολη για την περιοδοντιτιδα, εκανα καλα?βεβαια μου εσφιξε αρκετα γιατι εχω διαπιστωσει οτι η αλοη λειτουργει σαν γαλακτωματοποιητης.εφτιαξα δικα μου σαπουνια απορυπαντικα με τα σαπουνια μου λοσιον σωματος κρεμα προσωπου λιπ μπαλμ και γενικα εχω αντικαταστησει οτι χρησιμοποιουσα με δικα μου (η δικα σου) σε ευχαριστω παρα πολυ οι γνωσεις σου ειναι θησαυρος και συ τον μοιραζεις απλοχερα!τελος να πω οτι η χαρα να δημιουργεις δικα σου πραγματα και με αυτα να καλυπτεις οικονομικα και ποιοτικα τις αναγκες της οικογενειας σου ειναι απεριγραπτη!ειμαι κατενθουσιασμενη με το νεο μου χομπι τοσο δημιουργικο και χρησιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το tea tree πιστευω πως ειναι πολυ εντονο στις 10 σταγονες. Λιγοτερο θα ηταν το ιδανικο. Δοκιμασα τη 2η συνταγη και ειμαι πολυ ευχαριστημενος. Αξιζει να το δοκιμασετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το κορν φλαουερ ειναι το ανθος αραβοσιτου (νισεστε) ή το καλαμποκαλευρο; Επισης η σοδα δεν διαταρασει το ph στην περιοχη της μασχαλης με αποτελεσμα την εμφανιση ερεθισμων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μόλις έφτιαξα το αποσμητικό! Νομίζω πήγε πολύ καλά! Θα ήθελα να ρωτήσω, με τα αιθερια ελαια και τα σκεύη κουζίνας υπάρχει κάποιος κινδυνος; Επλυνα πολυ προσεκτικά το μπολ με το μείγμα όμως σκέφτομαι μήπως δεν αρκεί.. Ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μόλις έφτιαξα το αποσμητικό με τη δεύτερη συνταγή και νομίζω πήγε καλά!! Θα ήθελα να ρωτήσω σας παρακαλώ, το μπολ που ειχα το μειγμα χρησιμοποιείται γενικα στην κουζινα για διαφορους σκοπους. Το επλυνα προσεκτικα λογω αιθεριου ελαίου. Είναι αυτό αρκετο; Διαβαζω πως τα αιθερια είναι επικινδυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σας. Είμαι ο Νικος. Έφτιαξα το αποσμητικο, το έβαλα στο ψυγείο , αλλά όταν το έβγαλα κ το άφησα σε θερμοκρασία δωματίου , έλιωσε κ το λάδι ανέβηκε στην επιφάνεια. Τα υλικά ήταν όπως στο site. Λάδι καρύδας, κορν φλαουρ, σόδα κ αιθέριο έλαιο λεμόνι. Αν γνωρίζει κάποιος ας μου πει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γειά σου Νίκο, το ανακατεύεις πριν το χρησιμοποιήσεις, είναι φυσιολογικό. Συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει στη συνταγή κάποια ουσία ή χημικό που ομογενοποιεί τα συστατικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις συνταγές σας!!Εξαιρετικό blog!!
    Έχω δοκιμάσει και τις δυο εκδοχές αποσμητικού,αλλά λόγω ευαίσθητου δέρματος η μαγειρική σόδα με ενοχλεί (το δέρμα κοκκινίζει λίγες ώρες μετα). Γνωρίζετε με ποιό συστατικό μπορώ να την αντικαταστήσω;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έχω το ίδιο πρόβλημα με την Αγγελική παραπάνω. Το αποσμητικό είναι τέλειο, αλλά μετά από 1 μήνα χρήσης, η μασχάλη μου κοκκινησε και το δέρμα μοιάζει αφυδατωμενο.
    Κάποια εναλλακτική υπαρχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF