9 τροφές προς αποφυγήν

Τα ρούχα και τα παπούτσια, το μακιγιάζ και τα αξεσουάρ είναι μόνο το κερασάκι στη τούρτα της εξωτερικής εμφάνισης του καθενός μας. Ο πρωταγωνιστής της συνολικής μας εικόνας είναι στη πραγματικότητα η υγεία μας, η καλή λειτουργία του οργανισμού, η κατάσταση του σώματος μας, η γενική ευεξία και η διάθεση.
Όλοι μας θέλουμε να φτιάξουμε την εξωτερική μας εικόνα αλλά και να διατηρήσουμε για πολλά χρόνια τα φυσικά μας χαρίσματα και τη νεότητα μας. Οι τροφές με τις οποίες ταΐζουμε το σώμα μας αποτελούν τη βάση για τη συνεχή κυτταρική ανανέωση στην οποία υφίσταται αυτό καθημερινά. Αν του δίνουμε σκουπίδια για πρώτη ύλη, σίγουρα κάποια στιγμή αυτό θα επαναστατήσει και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται στη κατάσταση της υγείας μας αλλά και στην εικόνα μας.

1. Αναψυκτικά
Σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic, όλα τα μη διαιτητικά αναψυκτικά περιέχουν, ανά 330ml, 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Παρόλο που αυτά τα αναψυκτικά, συμπεριλαμβανομένου και του Ice tea, μπορεί να έχουν καλή γεύση, δεν έχουν ούτε ένα χρήσιμο διατροφικό στοιχείο. Αντίθετα οδηγούν σταδιακά σε αναπόφευκτη αύξηση βάρους, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και δερματολογικές διαταραχές. Όπως και να έχει, ενυδατώνετε πολύ καλύτερα τον οργανισμό σας με ένα λαχταριστό ποτήρι δροσερό νερό.

2. Λευκό ψωμί
Η κατανάλωση λευκού ψωμιού μπορεί να μας χορταίνει και να μας προσφέρει πρόσκαιρη ευεξία, αλλά μας στερεί από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κατανάλωση των υπολοίπων τμημάτων των δημητριακών, δηλαδή του φύτρου και του πίτουρου. Οι φυτικές ίνες είναι η λέξη-κλειδί και σίγουρα το λευκό ψωμί δε περιέχει τέτοιες. Αποτελεί μια χλωμή απομίμηση του πραγματικού ψωμιού, που δε θα ωφελήσει την υγεία και την ομορφιά σας, παρά μόνο θα προσθέσει μπόλικες, άχρηστες θερμίδες στη καθημερινότητα σας.

3. Επεξεργασμένα έτοιμα γεύματα
Δε μιλάω μόνο για τα προμαγειρεμένα τρόφιμα. Σε αυτή τη κατηγορία συγκαταλέγονται τα δημοφιλή αλλαντικά που δε λείπουν από κανένα σπίτι. Περιέχουν τεράστια ποσοστά λίπους και νατρίου που οδηγούν σε αύξηση βάρους, καρδιαγγειακά νοσήματα και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Και όταν κάποιο από αυτά τα 3 ξεφύγει από τον έλεγχο, υποφέρει όλο το σύστημα, μαζί και η αυτοεκτίμηση μας.

4. Αλμυρά Snack


Εδώ ανήκουν τα chips, crackers, γαριδάκια κτλ. Αυτές οι, λαχταριστές για πολλούς, λιχουδιές περιέχουν τόνους από κενές θερμίδες, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Ακόμα και αν το προϊόν ισχυρίζεται πως είναι χαμηλό σε λιπαρά και νάτριο, πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τη κατανάλωση του, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας.



5. Λευκό ρύζι
Ότι είπαμε για το λευκό ψωμί, ισχύει και για το λευκό ρύζι. Δυστυχώς η διατροφική μας κουλτούρα δε περιλαμβάνει το αναποφλοίωτο ρύζι στο καθημερινό γεύμα, παρά μόνο σε gourmet πιάτα φημισμένων εστιατορίων, παρόλο που είναι τρομερή πηγή φυτικών ινών. Η κατανάλωση καστανού ρυζιού μπορεί να μειώσει το κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και δυσκοιλιότητα.

6. Επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα
Το γιαούρτι είναι πολύ υγιεινή εναλλακτική επιλογή από τα υψηλά σε λιπαρά επιδόρπια, όπως το παγωτό. Καλό είναι όμως να απολαμβάνετε μόνο τη κλασσική λευκή του εκδοχή. Τα γιαούρτια με φρούτα είναι καμουφλαρισμένες διατροφικές βόμβες, περιέχουν λιπαρά και ζάχαρη σε πολλαπλάσιες ποσότητες και υποσκελίζουν τη προσπάθεια σας για μια καλύτερη διατροφή. Δοκιμάστε να φάτε λευκό γιαούρτι με μια κουταλιά μέλι, όποτε νιώθετε ανάγκη για ζάχαρη.

7. Κονσερβαρισμένα τρόφιμα
Θυμόμαστε τη χημική ουσία BPA, γιατί την έχουμε συναντήσει πολλές φορές στις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, με την ένδειξη "BPA free". Οι συσκευασίες των κονσερβών περιέχουν και αυτές BPA, μόνο που συνήθως περνιέται στα ψιλά γράμματα. Το Bisphenol A, είναι ένα συνθετικό, χημικό οιστρογόνο που συνδέεται με την εμφάνιση πολλών παθολογικών καταστάσεων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και προβλήματα αναπαραγωγής. Με τη πάροδο του χρόνου αυτά τα χημικά συσσωρεύονται στον οργανισμό και τελικά φτάνουν σε επικίνδυνα, για την υγεία, επίπεδα. Θα με ρωτήσετε: Ποιός τρώει κονσέρβες στις ημέρες μας; Η απάντηση είναι: Όλοι μας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που βάλατε φρέσκια ντομάτα στα κοκκινιστά, στα λαδερά ή στη σάλτσα για τα μακαρόνια σας; Χμμμμ....
Πάντα να προτιμάτε τις φρέσκες τομάτες, αποφύγετε τις κονσέρβαρισμένες ή τουλάχιστον αγοράστε αυτές που είναι σε γυάλινες συσκευασίες. Είναι πιο ακριβές, αλλά δεν συνοδεύονται από BPA.

8. Σολωμός ιχθυοκαλλιέργειας
Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο σολωμό ιχθυοτροφείου και τον αλιευμένο από τις θάλασσες. Τα ιχθυοτροφεία ταΐζουν τα ψαράκια τους με μια διατροφή που αποτελείται από υδρολυμένα και πολτοποιημένα φτερά κοτόπουλου, κοτίσια κοπριά και σόγια. Δηλαδή τρέφονται με απόβλητα και εντομοκτόνα, όπως το DDT. Δε ξέρω αν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Μάλλον έτσι εξηγείται και η τεράστια διαφορά στη τιμή του ενός και του άλλου.

9. Τηγανητά τρόφιμα

Μπορεί να φαντάζει δύσκολο να κρεμάσετε τα τηγάνια στο σπίτι, αλλά μια διατροφή πλούσια σε τηγανητά τρόφιμα συνοδεύεται από παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιοπάθειες (και όχι από τις πολλές συμπάθειες).


Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς και όλα τα παραπάνω είναι χιλιοειπωμένα. Δε φαίνεται όμως να βάζουμε μυαλό με τίποτα. Όπως είπα και στο πρόλογο, όλες αυτές οι διατροφικές συνήθειες που αποκτήσαμε με τα χρόνια και απέχουν παρασάγγας από τη παραδοσιακή διατροφή, μας οδηγούν μέρα με τη μέρα στην απώλεια της υγείας και της ομορφιάς μας. Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης. Ένας άνθρωπος που μαθαίνει από νωρίς να τρέφεται σωστά, είναι υγιής και δυνατός και αυτό αντικατοπτρίζεται στην εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση του.
Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να φάτε μια ωραία μερίδα σολωμού με συνοδευτικά ρύζι, τηγανητή πατάτα και μια φέτα λευκό ψωμί, ένα γιαουρτάκι φράουλα μετά και το βράδυ να γουρουνιάσετε μπροστά στο DVD με πατατάκια, crackers και αναψυκτικό μέσα στο whiskey, ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!!!

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF