Arrowroot powder ή αραρούτι

Το αραρούτι ή μαραντάμυλο είναι η σκόνη από την αποξηραμένη ρίζα του φυτού arrowroot, με την επιστημονική ονομασία Maranta arundinacea.
Το φυτό προέρχεται από τους τροπικούς της νοτίου Αμερικής και οι κάτοικοι της περιοχής το καλλιεργούν εδώ και πολλά χρόνια.
Οι ιθαγενείς το χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις πεπτικών διαταραχών, τροφικής δυσανεξίας, ως τροφή για μωρά και αρρώστους που αποθεραπεύονταν και ακόμα στη θεραπεία της γάγγραινας αλλά και των δηλητηριωδών δηγμάτων διαφόρων εντόμων (αράχνες, σκορπιοί κτλ.). Όταν το πρωτοπαρουσίασαν στους ευρωπαίους, οι Ινδιάνοι Arawak τους ενημέρωσαν οτί η συγκεκριμένη σκόνη αποκαλείται aru-aru, δηλαδή η "τροφή των τροφών", θέλωντας να δείξουν πόσο μεγάλη σημασία είχε για το πολιτισμό τους η συγκεκριμένη ρίζα. Κάπως έτσι εικάζεται πως πήρε η σκόνη αυτή την ονομασία arrowroot, δηλαδή από τη παράφραση της αρχικής ονομασίας. Μια άλλη ερμηνεία για το πως προέκυψε το όνομα arrowroot είναι γιατί το χρησιμοποιούσαν για να βγάλουν το δηλητήριο από τις πληγές που προκαλούσαν τα δηλητηριασμένα βέλη των εχθρών.

Μέθοδος παραγωγής και σύσταση
Η διαδικασία παραγωγής του arrowroot powder είναι η εξής· Οι ρίζες εξάγονται από το χώμα, πλένονται, ξεφλουδίζονται, κοπανιούνται, μουσκεύονται, πολτοποιούνται και τελικά περνιούνται από ψιλή σίτα ή σουρωτήρι, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Το αραρούτι είναι κάτι παρόμοιο με το corn flour, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, παρά μόνο σε ενημερωμένα εστιατόρια και σε μερικές μερακλήδικες κουζίνες. Αποτελείται κατά 80% από αμυλοπηκτίνη και κατά 20% από αμυλόζη και η θερμιδική του αξία είναι πολύ μικρή. Περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτο άμυλο, ουδέτερο στη γεύση, δε περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία σε αυτήν καθώς και από άτομα με τροφικές αλλεργίες ή με ευαίσθητο στομάχι.

Στη κουζίνα
Είναι μέλος της ομάδας που είναι γνωστή και με τις ονομασίες πηκτικά, πυκνωτικά, άμυλα, gel ή σταθεροποιητές. Χρησιμοποιείται για τις πηκτικές του ιδιότητες ιδίως σε διαφανείς σάλτσες, μαρμελάδες και γλασαρίσματα. Έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα πηκτικά μέσα, όπως το corn flour, ο νισεστές κτλ. Έκτός από την ουδέτερη του γεύση, έχει τη διπλάσια πυκνωτική ικανότητα από το απλό αλεύρι, πήζει ακόμα και σε όξινο περιβάλλον (οξέα φρούτων) και επειδή πήζει σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, από ότι τα άλλα φυτικά άμυλα, παρουσιάζει μικρότερες πιθανότητες να καεί. Είναι από τα καλύτερα υλικά για να δέσετε μια σάλτσα, μιας και όταν αυτή κρυώσει δε γίνεται σα σφουγγάρι, αλλά διατηρεί μια κάποια ρευστότητα. Δε συστήνεται για το δέσιμο σάλτσας ή dressing που περιέχει γαλακτοκομικά, γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι ευπαρουσίαστο και έχει την όψη γλίτσας. Είναι όμως εκπληκτικό για σάλτσες κρεάτων και επιδορπίων.
Για να το προσθέσετε στις παρασκευές σας υπολογίστε 1 κουταλάκι του γλυκού αραρούτι ανά κούπα υγρού. Λιώστε τη σκόνη σε ίση ποσότητα κρύου νερού και αναμίξτε με τη ζεστή σάλτσα για μισό λεπτό, ώστε να δέσει.

Αναλογίες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού arrowroot = 1 κουταλιά της σούπας Corn flour
  • 1 κουταλάκι του γλυκού arrowroot   = 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Στα καλλυντικά
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα καλλυντικά σας, στις συνταγές που απαιτούν talc, ως μια πιο φυσική εναλλακτική λύση. Δίνει απαλότητα στα μίγματα πούδρας, εξαφανίζει τη γυαλάδα και δίνει matte αποτέλεσμα στο δέρμα. Επίσης πήζει τα προϊόντα που περιέχουν νερό, όπως κρέμες και γαλακτώματα. Ενδείκνυται για μικτές και λιπαρές επιδερμίδες, για τη παρασκευή προϊόντων μακιγιάζ, αποσμητικών, πούδρας και πυκνών γαλακτωμάτων.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπερα,\
    Το αραρουτι το προσθέτουμε στην έτοιμη σπιτικη κρέμα μας ή το ρίχνομε στο νερό την ώρα που την φτιάχνουμε ?

    Από οτι καταλαβα τν βοηθάει να πήξει καλύτερα , και την κάνει λιγότερο λιπαρή. Μπορούμε να το προσθέσουμε και στην κεραλοιφή ?

    Επίσης, που το αγοράζουμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF