Σαπούνι καστίλλης

Υπάχουν πολλοί που ισχυρίζονται πως το πραγματικό σαπούνι καστίλλης (ή μασσαλίας αν προτιμάτε) γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ελαιόλαδο. Τεχνικά, είναι σωστοί.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός οτί το σαπούνι αποκλειστικά με ελαιόλαδο κάνει "άσχημη" σαπουνάδα. Μερικοί θα το περιγράψουν σαν απαλό και κρεμώδη αφρό. Προσωπικά θεωρώ πως δε κάνει σαπουνάδα, κάνει γλίτσα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξεις σαπούνι μόνο με ελαιόλαδο, απλά το αποτέλεσμα είναι κάπως μη αναμενόμενο, μιας και έχουμε συνηθίσει στον έντονο αφρό από τα σαπούνια του εμπορίου. Πάλι καθαρίζει, αλλά δε θα το νιώθουμε. Πάντως δοκιμάστε το έστω και για μια φορά να το φτιάξετε, για να καταλάβετε γιατί μιλάω. 
Ενδεικτικά για να φτιάξετε σαπούνι μόνο με ελαιόλαδο θα χρειαστείτε:

  1. 1000 gr ελαιόλαδο
  2. 330 gr νερό αποσταγμένο ή βρόχινο
  3. 128 gr καυστική σόδα
Η ποσότητα σόδας αφορά υπερλίπανση 5%. Αν επιθυμείτε 10% χρησιμοποιήστε 122 gr καυστική σόδα. Αναλυτικά η διαδικασία της παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο εδώ.
Παρόλο που το αγνό σαπούνι καστίλλης γίνεται μόνο με ελαιόλαδο, το ιδανικό είναι να αναμιγνύονται τα έλαια με τέτοιο τρόπο, ώστε να παίρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για τα γούστα μας πάντα. Το κάθε έλαιο προσδίδει στο σαπούνι σας διαφορετικές ιδιότητες, όσον αφορά τον αφρισμό, τη σκληρότητα της μπάρας, τη καθαριστική δύναμη κτλ.  Η πραγματική τέχνη του σαπουνιού είναι στην ισορροπία των ελαίων. Δοκιμάστε αρχικά να φτιάξετε σαπούνι με τις εξής αναλογίες:
  1. 80% ελαιόλαδο
  2. 20% λάδι καρύδας ή φοινικέλαιο
ή καλύτερα
  1. 60% ελαιόλαδο
  2. 20% λάδι καρύδας
  3. 20% φοινικέλαιο
Το ελαιόλαδο ουσιαστικά χρειάζεται το λάδι καρύδας στο σαπούνι. Θα του δώσει σκληράδα και επιπλέον αφρισμό. Χωρίς αυτές τις ιδιότητες, το αποτέλεσμα σας θα είναι μια μαλακή μπάρα που θα λιώνει πολύ εύκολα και δε θα παράγει σχεδόν καθόλου αφρό. Ακόμα και με τη προσθήκη καρύδας ή φοινικέλαιου, πάλι σαπούνι μασσαλίας θεωρείται.

Τι είδους ελαιόλαδο;
Πολλοί ισχυρίζονται πως για ποιοτικό σαπούνι μασσαλίας πρέπει να χρησιμοποιήσετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό είναι κάπως παραπλανητικό, άδικο και σίγουρα ασύμφορο για τη τσέπη. Άδικο γιατί είναι κρίμα να χαραμίζεται το extra παρθένο ελαιόλαδο για σαπωνοποίηση, ενώ μπορεί να φαγωθεί. Γιαυτό μην ανησυχείτε τόσο για τον τύπο του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσετε. Όλα τα ελαιόλαδα (extra παρθένο, αγνό ή πυρηνέλαιο) έχουν την ίδια σύσταση, όσον αφορά τα λιπαρά οξέα. Η μόνη διαφορά είναι οτί πχ. το πυρηνέλαιο θα δώσει πιο σκούρο πράσινο χρώμα στο σαπούνι σας, από το extra παρθένο. Για την ακρίβεια, το extra παρθένο δε δίνει πράσινη, αλλά ωχρή απόχρωση στο σαπούνι.
Πολλοί θα διαφωνήσουν με τη παραπάνω άποψη. Παραμένει όμως προσωπική μου άποψη. Δε βρίσκω ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στους διάφορους τύπους ελαιολάδου όσον αφορά στο σαπούνι.
Επίσης το πυρηνέλαιο μπορεί να επισπεύσει ελαφρώς το χρόνο του trace. Μια μέση λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το απλό ελαιόλαδο, δηλαδή το μίγμα από παρθένο και εξευγενισμένα έλαια. Καλή επιτυχία!
Διαβάστε τον τρόπο παρασκευής σαπουνιού από μούργα ελαιολάδου κάνοντας click εδώ.

 

38 σχόλια:

  1. Για να έχουμε υγρό σαπούνι Καστίλλης που χρησιμοποιείτε σε μια συνταγή σας πώς ακριβώς το κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με δύο τρόπους: Αγοράζουμε έτοιμο υγρό πράσινο σαπούνι από το εμπόριο ή το φτιάχνουμε μόνοι μας, με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφω στο άρθρο: http://oliviart-gr.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1366.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελάχιστος είναι ο καιρός που ασχολούμαι με την παρακευή σαπουνιού αλλά μέχρι στιγμής η όλη διαδικασία με έχει συναρπάσει. Έχω φτιάξει ήδη δύο ειδών σαπούνια και χθές αποφάσισα να φτιάξω το σαπουνκι Καστίλλης με την ψυχρή μέθοδο, ακολουθώντας την συμβουλή σας για 80% ελαιόλαδο και 20% λάδι καρύδας.
    Χρησιμοποίησα:
    NAOH: 379 gr
    Ελαιόλαδο: 2347gr
    Λάδι Καρύδας 587gr
    H2O:968 gr
    Υπερλίπανση 5% και η ένωση έγινε στους 40 βαθμούς.
    Ακολούθησα την γνωστή διαδικασία φτάνοντας στην φάση που ανακατεύουμε το μίγμα....και εκεί τα είδα όλα! Ανακάτευα επί 3 ώρες χωρίς αποτέλεσμα. Δεν υπήρξε δηλαδή η φάση του Trace. Παράτησα το ανακάτεμα και έβαλα το μίγμα στα καλούπια μου όπως ήταν. Σήμερα χωρίς να έχει κλείσει το σαπούνι μου το 24ωρο, έχει πήξει αρκετά αλλά είναι σαν βιτάμ. Αν γνωρίζετε, θα ήθελα να μου λέγατε πού έκανα το λάθος.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Συγχαρητήρια για την σελίδα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Μίνα και σε ευχαριστώ.
    Οι ποσότητες σου είναι σωστές και η υπερλίπανση σου ήταν 10%.
    Ερώτηση 1: Με τι ανακάτευες; Με κουτάλα ή με stick blender;
    Ερώτηση 2: Το λάδι καρύδας ήταν fractionated;
    Ερώτηση τρίτη και φαρμακερή: Γιατί Μίνα μου τόσο μεγάλη παρτίδα;;; 4 kg σαπούνι είναι πολύ μεγάλη ποσότητα για ένα σαπούνι που δεν έχουμε ξαναφτιάξει. Απαράβατος κανόνας...
    Αφού εχουμε βεβαιωθεί πως έχουμε βάλει σόδα (και όχι ποτάσσα) στη σωστή ποσότητα, το μόνο που μένει για να καλουπώσουμε το σαπούνι είναι να φτάσει σε trace. Αν δε φτάσουμε το μίγμα σε trace με ανακάτεμα, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σαπωνοποίησης.
    Από αυτά που μου αναφέρεις το σαπούνι σου ήθελε και άλλο ανακάτεμα. Δυστυχώς τώρα δε θα σου βγει σαπούνι και μάλλον θα το πετάξεις. Sorry...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση
    Όσον αφορά τα ερωτήματά σας:
    1. Ανακάτευα εναλλάξ με ξύλινη κουτάλα και μιξεράκι.
    2. Το λάδι καρύδας το αγόρασα από το γνωστό μαγαζάκι στην Γερανίου και γράφει από έξω πως χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών. Δεν καταλαβαίνω την λέξη fractionated και θα ήθελα, αν σας ήταν εύκολο, να μου την εξηγούσατε.
    3. Δυστυχώς, πήρα θάρρος γιατί τα προηγούμενα σαπούνια τα έφτιαξα με την ίδια ποσότητα λαδιών και πήγαν όλα καλά.
    Πιστεύω ότι έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με την ποσότητα λαδιών.
    Επίσης, είναι πιθανό η ποσότητα του Νατρίου (σίγουρα ήταν καυστικό νάτριο γιατί δεν έχω αγοράσει καθόλου καυστική ποτάσα) να μην ήταν η σωστή. Έβαλα τις ποσότητες λαδιών σε έναν υπολογιστή που κατέβασα από το internet και μου έβγαλε την συγκεκριμένη ποσότητα, η οποία είναι διαφορετική σε σχέση με άλλους υπολογιστές.
    Το σαπούνι μου έχει σφίξει περισσότερο από χθες...αλλά παραμένει βιτάμ. Αυτό σημαίνει ότι έφθασε η ώρα για να ταξιδέψει προς στον κάδο σκουπιδιών! Έχω πεισμώσει αρκετά ώστε να θέλω προσπαθήσω πάλι μέχρι να τα καταφέρω. Αν νομίζετε πως χρειάζομαι κάποια επιπλέον συμβουλή θα σας ήμουν ευγνώμων.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το λάδι καρύδας πωλείται και σε fractionated μορφή, που είναι επεξεργασμένη - κλασματοποιημένη. Είναι ουσιαστικά λάδι καρύδας που του έχουν αφαιρεθεί αρκετά λιπαρά οξέα και δεν ενδείκνυται για σαπούνι. Αλλά αφού λες οτί αναγράφει πως είναι κατάλληλο για σαπούνι, μάλλον δεν είναι εκεί το πρόβλημα.
    Το σαπούνι με ελαιόλαδο γενικά αργεί να φτάσει σε trace, περισσότερο από τα άλλα έλαια. Η διαφορά στη σόδα είναι 10 gr το πολύ (το πέρασα και εγώ από υπολογιστές), γεγονός που δεν εξηγεί το οτί δεν έπηξε το σαπούνι σου.
    Δεν έχω κάτι άλλο να σε συμβουλεύσω. Την επόμενη παρτίδα κάνε τη πιο μικρή και ανακάτεψε το σαπουνοπολτό μέχρι να φτάσει στο trace. Επίσης κάνε λιγότερη υπερλίπανση, πχ. 5%.
    Μη στεναχωριέσαι, και εγώ τις πρώτες δύο παρτίδες που επιχείρησα να φτιάξω τις πέταξα στα σκουπίδια... Είναι και αυτό μέρος της δουλειάς! Καλή επιτυχία την επόμενη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελπίζω ότι μέχρι εδώ τα κατάφερα με το σαπούνι Καστίλλης.
    Χρησιμοποίησα:
    800 γρ. Ελαιόλαδο
    200 γρ. Λάδι καρύδας
    340 γρ. Νερό
    Και 139 γρ. Καυστικό νάτριο
    Το trace αυτήν τη φορά έγινε πολύ γρήγορα (ευτυχώς).
    Ήθελα να σας ρωτήσω, τί βάζουν στα σαπούνια από ελαιόλαδο και έχουν πράσινο χρώμα. Τα δικά μου έχουν πάρει περίπου το χρώμα της βανίλιας.
    Επίσης, μία πότε οριστικοποιείται το ph του σαπουνιού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία η σύνθεση του σαπουνιού σου. Όλα πήγαν καλά λοιπόν, το μόνο που σου μένει είναι να το βγάλεις σε 2 μέρες από τη στιγμή που το καλούπωσες, να το κόψεις και να το αφήσεις να ωριμάσει. Όσο θα ωριμάζει θα ρίχνει το pH του. Αν το αφήσεις να ωριμάσει πχ. για 6 μήνες το pH θα είναι ακόμα πιο χαμηλό από ότι στους 2 μήνες.
    Το σαπούνι ελαιολάδου έχει υπόλευκο εώς υποκίτρινο χρώμα. Αν το φτιάξεις με μούργα (κατακάθι ελαιολάδου) γίνεται λίγο πιο σκούρο. Το πράσινο που βλέπεις στις εμπορικές εκδοχές επιτυγχάνεται με χρωστικές. Δυστυχώς δε ξέρω ακριβώς τι χρώμα είχαν τα σαπούνια που έφτιαχναν οι παππούδες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χρωμα του σαπουνιού που έφτιαχναν οι παππούδες ηταν λευκό προς εκρου

      Διαγραφή
    2. Το χρωμα του σαπουνιού που έφτιαχναν οι παππούδες ηταν λευκό προς εκρου

      Διαγραφή
    3. Το χρωμα του σαπουνιού που έφτιαχναν οι παππούδες ηταν λευκό προς εκρου

      Διαγραφή
  9. πολυ ωραια ιστοσελιδα... να κανω και μια ερωτηση αφου θα φτιαξω και εγω σαπουνι,,, ενα βιολογικο εξτρα αγνο ελαιολαδο αθερμο ,,, με ενα απλο ελαιολαδο με εξευγενισμενα ελαια θα δωσουν την ιδια ποιοτητα στο σαπουνι..?? επισης ενα ελαιολαδο απο την καλαματα με ενα ελαιολαδο απο την στερεα ελλαδα παλι την ιδια ποιοτητα σαπουνιου θα δωσουν..?? η θα εχουν διαφορετικο χρωμα οσμη και αλλες ενυδατικες ιδιοτητες..??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ SIDE!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΨΥΧΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ,ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΟΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.
    ΕΦΤΙΑΞΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ,ΤΕΛΕΙΟ..
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ.
    ΜΕ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΣΤΙΛΛΗΣ ΟΜΩΣ ,ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ,ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΟ,
    ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ,ΔΕΝ ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΕ ΦΑΣΗ TRACE.ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ,ΜΕ ΤΑ 3 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ,2 ...ΩΡΕΣ ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ MIXER,ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΗΖΕ,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΗΓΕ ΛΑΘΟΣ;ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Χρύσα και σε ευχαριστώ πολύ. Υπάρχουν μερικοί λόγοι που δεν εμφανίζεται το trace ή καθυστερεί πολύ.
    Α. Έχουμε ξεχάσει να βάλουμε καυστική σόδα. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται συμβαίνει συχνά λόγω αφηρημάδας. Β. Τα έλαια. Το ελαιόλαδο είναι ένα λάδι που θέλει πολλή ώρα να φτάσει σε trace. Γ. Η θερμοκρασία. Μήπως δεν είχαν την ίδια θερμοκρασία λάδια και σόδα όταν τα ανέμιξες; Δ. Πολύ νερό στη συνταγή. Ε. Κακή ανάμιξη ή πολύ αργή ανάμιξη. Με τι έκανες την ανάμιξη; Stick blender, mixer ή με το χέρι;
    Προσωπικά δε μου έχει συμβεί ποτέ να χτυπάω το σαπούνι και να μη πήζει, ούτε καν τότε που δεν είχα καθόλου εμπειρία. Απάντησε στα παραπάνω ερωτήματα και θα βρεις τι πήγε στραβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ,
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΕΓΙΝΕ ΟΛΟ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ.ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΗ ΟΜΩΣ,ΣΥΝ ΤΗΝ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ...
    ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ, ΠΗΡΑ ΤΟ ΜΟΤΕΡ ΤΗΣ ΣΟΥΒΛΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ,ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΑ ΕΝΑΝ ΑΞΟΝΑ ΜΕ ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΠΤΕΡΥΓΙΑ,ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ,ΠΕΡΙΜΕΝΑ,ΠΕΡΙΜΕΝΑ..
    ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΧΙΣΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΞΕΡ.2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΥΓΡΟ ΑΚΟΜΗ,,,
    ΥΠΠΠΤΕΥΟΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ,ΑΠ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑΤΟΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H ανάδευση πρέπει να γίνεται με stick blender. Οτιδήποτε άλλο καθυστερεί πάρα πολύ τη διαδικασία. Ακόμα και το mixer είναι αδύναμο. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ενα δραπανοκατσαβιδο μπαταριας η ρευματος και ενας γαλβανιζε αναδευτηρας χρωματων διαμετρου 6 εκατοστων θα κανουν τη διαδικασια σωστα αν και εγω χρειαστηκα 45 λεπτα για να πηξει το σαπουνι της συνταγης για 100% ελαιολαδο,,, αλλα εβαλα εξαιρετικα παρθενο ελαιολαδο.,,, παντως εγινε τελειο σε χρωμα και εμφανιση !! κανει και αφρο αν το παιδεψεις πολυ στο τριψιμο.. ειδικα στα μαλλια κανει πολυ,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας!

    Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν χρησιμοποιήσουμε τηγανόλαδο, ζυγίζουμε την ίδια ποσότητα όπως για το ελαιόλαδο στη συνταγή σας;
    Επίσης σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους διάφορους "υπολογιστές" όπως το "http://thesoapcalculator.com" που είχατε κάπου προτείνει ή έχει επίσης διαφορά; (βλέπω πάντως ότι στον συγκεκριμένο δίνει διαφορετικά βάρη από αυτά που προτείνετε σε τούτη την ανάρτηση για το καστίλλης)

    Θα το προσπαθήσω πρώτη φορά, ελπίζω να τα καταφέρω.. Έχω μαζέψει και βρόχινο νερό, και σκέφτομαι να ξεκινήσω από αυτήν τη βασική συνταγή!

    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα Μαρία,

    Χρησιμοποιείς το τηγανόλαδο κανονικά όπως το ελαιόλαδο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιον υπολογιστή σε βολεύει. Στη παραπάνω συνταγή δίνω 330 gr νερό, δηλαδή το 33% επί του ποσοστού των ελαίων γιατί θεωρώ πως είναι μια καλή τιμή για αυτό τον τύπο σαπουνιού. Το soapcalc δίνει εξ'ορισμού 38%, γιαυτό βλέπεις 380 gr νερού.

    Καλή επιτυχία σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλημερα και καλο μηνα ! εφτιαξα σαπουνι με τη συνταγη σου ενα χρονο πριν ... τα πηγα μια χαρα ... δυστυχως δεν ξαναπροσπαθησα , τωρα μαζεψα λαδια απο τηγανισμα ( ελιας βεβαια ) και θα φτιαξω και παλι ! Σ ευχαριστουμε να εισαι καλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος3/3/14 22:19

    γεια σας
    αν δεν κανω καταχρηση της καλοσυνης σας και των γνωσεων σας θα ηθελα να μου πειτε επειδη δεν εχω ραβδο μιξερ, θα μπορουσα να χρησιμοποιησω το μιξερ χειρος? οικονομικα ειναι και δυσκολο να αγορασω. εχω διαβασει τα οσα λετε οτι το καλυτερο ειναι η ραβδος αλλα επειδη θα φτιαξω για πρωτη φορα σαπουνι αν ειναι να αποτυχει να τα παρατησω και να παω σκλαβενιτη....
    να προσπαθησω η οχι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα πας στο super market για ραβδομπλέντερ ή για σαπούνι;
    Αν είναι για το πρώτο θα σου απαντήσω πως δε χρειάζεται, απλά να ξέρεις πως με το απλό mixer ίσως κάνει παραπάνω ώρα να πήξει το σαπούνι σου και επιπλέον ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΧΡΗΣΤΕΥΕΤΑΙ. Δηλαδή δε θα χρησιμοποιήσεις κανένα από τα σκεύη ή συσκευές ξανά για μαγείρεμα ή οτιδήποτε άλλο, θα τα έχεις μόνο για σαπούνι.
    Αν με ρωτάς για να πας να αγοράσεις σαπούνι θα σου απαντήσω πως το χειροποίητο σαπούνι θέλει μεράκι και διάθεση για δημιουργικότητα και πειραματισμό. Αν πιστεύεις πως δε τα διαθέτεις καλύτερα μη το επιχειρήσεις.
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος7/3/14 13:34

    κατ΄αρχάς χίλια ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου να ασχολείσαι με το κάθε άσχετο...
    πολύ σημαντικό αυτό που μου είπες περί αχρήστευσης. εγώ θα έφτιαχνα και κέικ ύστερα... Οσο για διάθεση και κέφι έχω να προσπαθήσω. Τώρα αν φάω απανωτές απογοητεύσεις ίσως τα παρατήσω. Εχω αγοράσει όλα τα υλικά απο το athinarom στο κολωνάκι. Μένει να βρώ και το χρόνο γιατί δουλεύω και έχω και οικογένεια και ξέρεις... Και πάλι ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος13/3/14 10:21

    καλημέρα
    θα ήθελα να σας πω ότι έφτιαξα σαπούνι με ελαιόλαδο, καστορέλαιο, φοινικέλαιο και καστορέλαιο. δείχνει να έγινε καλό. μόνο να σας πω ότι ένα μέρος το έβαλα σε αλούμινια φόρμα (αυτές τις μακρόστενες 1 χρήσεως) και προφανώς δεν του άρεσε καθόλου. έπειτα από ώρα άρχισε να ζεσταίνεται και να ρευστοποιείται. το άλλαξα σε πλαστική φόρμα και αμέσως έσφιξε πάλι. υπάρχει περίπτωση να χάλασε?? και πόσο καιρό πρέπει να το αφήσω να ωριμάσει? ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θα χρειαστεί 6-8 εβδομάδες ωρίμανση. Μετά από αυτό το διάστημα θα ξέρεις αν σου χάλασε ή όχι. Αλήθεια, πως σου ήρθε και χρησιμοποίησες αλουμινένια φόρμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος14/3/14 14:09

    έχω περιδιαβεί πολλά site, πουθενά δεν έτυχε να δώ ότι αντιδρά το σαπούνι με το αλουμίνιο. κι έτσι... τό ΄κανα. είναι αυτό που λέτε ότι χρειάζεται πειραματισμούς και κέφι. σε 8 εβδομάδες λοιπόν τα υπόλοιπα. κάτι άλλο που θα ήθελα να σας ρωτήσω. έφτιαξα απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων με ίσες ποσότητες τριμμένο αρκάδι, βόρακα, σόδα πλύσεως και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο τειόδενδρο. στην αρχή έγινε ένα ωραίο τζέλ που την επόμενη το πρωί έγινε πέτρα. τι έκανα λάθος? σας ευχαριστώ πολύ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πειραματιζόμαστε με τα υλικά μας (λάδια, βούτυρα, αρώματα, χρώματα κτλ.). Αποφεύγουμε να πειραματιστούμε με τη μέθοδο. Τα καλούπια είναι πάντα ξύλινα, επενδεδυμένα με λαδόκολλα, ή από σιλικόνη. Δεν χρησιμοποιούμε άλλο υλικό.
    Αν δε γνωρίζουμε κάτι καλό είναι να ρωτάμε, γιαυτό άλλωστε είμαστε εδώ για να λύνουμε απορίες και να βοηθούμε. Είναι κρίμα να πηγαίνουν χαράμι οι ακριβές πρώτες ύλες από μικρολεπτομέρειες που μπορεί να προβλεφθούν. Συμφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος15/3/14 14:53

    αχ ναι. πολυ ακριβές οι πρώτες ύλες αλλά αξίζει το κόπο. αν και δε πιστεύω τελικά οτι πάνε χαράμι. μαλλον καλό θα γίνει.
    ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας. φιλιά.
    (αν ξέρετε κάτι για το απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, μου λέτε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πότε λήγουν αυτά τα σαπούνια από τη στιγμή που παρασκευάζονται; ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολύ ωραίο το blog. Μπράβο. ΜΙα ερώτηση. Αν βάλω κερί μέλισσας στο σαπούνι σε τι ποσοστό το κάνω αυτό; Δηλαδή αν βάλω 80% ελαιόλαδο και 20% λάδι καρύδας πόσο της % θα βάλω κερί μέλισσας. Ευχαριστώ κι πάλι μπράβο για το blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Το άρθρο "σαπούνι με κερί μέλισσας" θα λύσει όλες σας τις απορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλησπερα σας.εφτιαξα σαπουνι με ελαιολαδο και λαδι καρυδας και προσθεσα και αργιλο μπεντονιτη.αποτομα ομως σαν να ΄΄εκοψε΄΄.το καλουπωσα και την αλλη μερα που το ανοιξα βρηκα να εχει μισο πηξει και να εχει λαδια στην επιφανεια.τι να το κανω παρακαλω,θα μπορουσατ να με βοηθησετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Anna 29/3/2017: Συγχαρητήρια γιαυτό που κάνεις, πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου, θα μπορούσες να μου πείς τι είδους φυσικά αρώματα να χρησιμοποιήσω στην παρασκευή σαπουνιού και πώς? Προσπάθησα να βάλω αιθέρια έλαια κ δεν μυρίζει καθόλου το σαπούνι...
    Σ ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. που μπορω να βρω ετοιμο σαπουνι καστιλης στην αθηνα?ρωταω και δεν βρισκω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. που μπορω να βρω σαπουνι καστιλης στην αθηνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. που μπορω να βρω σαπουνι καστιλης στην αθηνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σας ημέρα,
      Φτιάχνω αγνό σαπούνι Καστίλλης, στείλτε μου το μαίηλ σας να επικοινωνήσουμε αν ενδιαφέρεστε ακόμα.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF