Αχίλλεια η χιλιόφυλλος

Η αχίλλεια ή αχιλλέα ή αγριαψιθιά είναι ένα πολύτιμο βότανο με πολύ μεγάλη θεραπευτική αξία. Είναι γνωστή εδώ και αιώνες για τις επουλωτικές της ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε από πολλούς λαούς ανά την υφήλιο.


Στους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους οι μάγοι και οι μάγισσες το είχαν σε μεγάλη εκτίμηση, έφτιαχναν με αυτό τα ξόρκια τους και γιαυτό το λόγο θεωρήθηκε άδικα ως "το βότανο του κακού".
Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο ο Αχιλλέας άλειφε στο σώμα του, εκτός από τις φτέρνες, με εκχύλισμα από το βότανο αυτό για να κάνει το σώμα του άτρωτο στα βέλη. Σύμφωνα με άλλο μύθο, ο Αχιλλέας περιποιόταν τις πληγές των Μυρμιδόνων του, μετά από τις μάχες. Γενικά η αχιλλέα αποκαλείται "το βότανο των στρατιωτών", στα λατινικά "herbe militaris" και στα αγγλικά "soldier's woundwort". Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι μασούσαν τους βλαστούς και το κοτσάνι για να αντιμετωπίσουν το κρυολόγημα, τον πυρετό και τα δυσπεπτικά ενοχλήματα. Επίσης το κοπανούσαν σε γουδί για να φτιάξουν ένα πολτό, τον οποίο έβαζαν πάνω σε μώλωπες, διαστρέμματα και οιδήματα.

About the Plant
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ηλίανθο και φύεται σε εύκρατα κλίματα του βόρειου ημισφαιρίου, με ευρωπαϊκή καταγωγή. Η επιστημονική της ονομασία είναι Αchillea millefolium και στην αγγλική γλώσσα λέγεται "yarrow".

Το όνομα "χιλιόφυλλος" είναι χαρακτηριστικό της κατανομής των φύλλων του. Αναγνωρίζεται από τα άνθη του, που προσομοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας ή του χαμομηλιού, και έχουν χρώμα λευκό, κίτρινο ή μωβ. Όλα τα μέρη του φυτού, άνθος, βλαστός, φύλλα, κοτσάνι, είναι χρήσιμα στη φαρμακευτική. Είναι πολυετές, θαμνώδες και πικρό βότανο, ανθίζει την άνοιξη και το ύψος του φτάνει από 60 εκατοστά μέχρι και 1 μέτρο. Η αχιλλέα περιέχει πάρα πολλά δραστικά συστατικά που έχουν αναγνωριστεί επίσημα, όπως αιθέριο έλαιο, τερπενοειδή, φλαβονοειδή, τανίνες, κουμαρίνες, φυτοστερόλες, σαλικυλικό οξύ, μαννιτόλη, βιταμίνες C και Κ. Το αιθέριο έλαιο προέρχεται από απόσταξη με ατμό από τα άνθη του φυτού. Είναι ένα υγρό με σκούρο κυανοπράσινο χρώμα, με φρέσκια, δροσερή, στυφή οσμή και πικρή γεύση.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Θεωρείται βότανο με αντιαιμορραγικές, επουλωτικές, τονωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αποτοξινωτικές και χωνευτικές ιδιότητες. Λαμβάνεται εσωτερικά, ως αφέψημα, για τη καταπολέμηση του πυρετού, του πονόλαιμου, του βήχα και της καταρροής και έχει την ιδιότητα να μειώνει τη διάρκεια της γρίππης και των ιώσεων. Προκαλεί έντονη εφίδρωση, που αποτοξινώνει και ανακουφίζει τον οργανισμό. Ακόμη προωθεί την έκκριση γαστρικών υγρών για τη πραγματοποίηση της πέψης, ανακουφίζει από δυσπεψία και φούσκωμα και σταματά τις κράμπες. Επίσης το λαμβάνουν σα διουρητικό βοήθημα σε χρόνιες νόσους του ουροποιητικού συστήματος, όπως αιματουρία αδιευκρίνιστης αιτίας. Είναι τονωτικό του καρδιαγγειακού συστήματος, ιδιαίτερα των αγγείων, καθώς και των βλεννογόνων ιστών του σώματος. Τέλος θεωρείται βότανο-δώρο προς το γυναικείο φύλο, καθώς είναι ρυθμιστικό της περιόδου, μειώνει την έντονη αιμορραγική διάθεση και ανακουφίζει από γυναικολογικές καταστάσεις όπως δυσμηνόρροια, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, κολπορραγίες και λευκόρροια.


Όταν χρησιμοποιείται τοπικά μειώνει το κνησμό και τους δερματικούς ερεθισμούς και καταπολεμά δερματοπάθειες και φλεγμονές. Επουλώνει επιπλεγμένα τραύματα και έλκη, που καθυστερούν να κλείσουν από μόνα τους. Το βάμμα και το κατάπλασμα από το φυτό χρησιμοποιείται εξωτερικά σε αιμορροϊδοπάθειες και κιρσούς, με πολύ καλά αποτελέσματα. Έχει αναλγητικές ιδιότητες και μαλακώνει από αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους. Τέλος εικάζεται πως δρα κατά της τριχόπτωσης και ενδείκνυται για τα λιπαρά μαλλιά και το λιπαρό δέρμα.

Πως το χρησιμοποιώ;
Η λήψη του βοτάνου είναι εσωτερική και εξωτερική.
  • Εσωτερικά λαμβάνεται ως αφέψημα σε βραστό νερό, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα.
  • Εξωτερικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φρέσκο βότανο απευθείας πάνω στο δέρμα, να το πολτοποιήσουμε και να φτιάξουμε κατάπλασμα ή να προσθέσουμε το αιθέριο έλαιο του στις θεραπευτικές αλοιφές μας.

Προφυλάξεις χρήσης
Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό βότανο, η χρήση του οποίου πρέπει να γίνεται με σύνεση και ο χρόνος χορήγησης να μην υπερβαίνει τον ένα μήνα. Να μη χρησιμοποιείται από άτομα αλλεργικά στο φυτό. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί μπορεί να διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας και να προκαλέσει αποβολές. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν τη χρήση του βοτάνου.

2 σχόλια:

  1. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΚΧΥΛΙΣΩ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΦΡΟΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Φρόσω. Θεωρητικά όλα τα βότανα μπορούν να εκχυλιστούν σε ελαιόλαδο (ή άλλο φυτικό λάδι). Θα γεμίσεις περίπου στα ¾ ένα καθαρό βάζο με το βότανο και θα συμπληρώσεις το υπόλοιπο με ελαιόλαδο. Θα το αφήσεις για περίπου 6 εβδομάδες σε ένα φωτεινό σημείο του σπιτιού. Έπειτα θα το σουρώσεις και θα το βάλεις σε ένα νέο και αποστειρωμένο δοχείο.
    Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF