Σιτέλαιο, ξεχειλίζει από αντιοξειδωτικά

Το σιτέλαιο προέρχεται από την έκθλιψη του φύτρου του σιταριού, Triticum vulgare, και χρησιμοποιήθηκε εδώ και πολύ καιρό από ανήσυχους, σε θέματα υγείας και διατροφής, ανθρώπους.
Οι κινέζοι το χρησιμοποιούσαν για τη νυκτερινή εφίδρωση, ενώ στην Ayurveda το έδιναν σε περιπτώσεις μετεωρισμού (τυμπανισμός), δυσκοιλιότητας, κνησμού και μηνορραγίας.

Σχετικά με το έλαιο
Αν και το φύτρο καταλαμβάνει μόνο το 2,5-3% του βάρους του σπόρου, περιέχει το 25% των συνολικών πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων του καρπού. Το λάδι είναι βρώσιμο, έχει απαλό κίτρινο χρώμα, δυνατό άρωμα και παχύρρευστη υφή.
Είναι ένα ευαίσθητο λάδι που πρέπει να αποθηκεύεται μακριά από υψηλές θερμοκρασίες γιατί ταγγίζει εύκολα. Περιέχει ολεϊκά, λινολεϊκά, παλμιτικά και στεατικά λιπαρά οξέα, που δε συντίθεται στο ανθρώπινο σώμα και πρέπει να λαμβάνονται αποκλειστικά με τη διατροφή. Επίσης περιέχει πρωτεΐνες, λεκιθίνη, σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6) καθώς και βιταμίνες C, D και F. Το μεγαλύτερο του προτέρημα είναι η πολύ υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε (255 mg/100g), την υψηλότερη από κάθε άλλο τρόφιμο στο πλανήτη.
Το PDR (Physician's Desk Reference for Consumers) δηλώνει: Το σιτέλαιο προστατεύει και ενυδατώνει το δέρμα, είναι καθαρτικό και μειώνει τη χοληστερίνη τα τριγλυκερίδια. Είναι πολύτιμο διατροφικό στοιχείο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.

O Dr. Royal Lee (1895-1967), για πολλούς ο "Einstein της διατροφής", το σύστηνε σε άτομα που έχουν τη τάση να κάνουν μώλωπες εύκολα (ευθραυστότητα των τριχοειδών), με αιμορραγική διάθεση (πχ. ουλίτιδα), παχύσαρκα ή με χαμηλό μεταβολισμό, με κακή αντοχή καθώς και σε αυτούς που παθαίνουν μυικές κράμπες λόγω κόπωσης. Επίσης έγραψε πως το σιτέλαιο περιέχει ακόρεστα λιπαρά σε ποσοστό 75% και αυτό έχει σχέση με το μεταβολισμό του ιωδίου και κατ'επέκταση με τη καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Άλλοι γιατροί της εποχής το σύστηναν για περιστατικά κατάθλιψης. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το σιτέλαιο μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό stress.

Οκτακοζανόλη, το μυστικό συστατικό
Το σιτέλαιο είναι πλούσιο σε οκτακοζανόλη (octacosanol), μία λιπαρή αλκοόλη μακράς άλυσου, παραπλήσια σε δομή με την χοληστερόλη. Η οκτακοζανόλη θεωρείται πως εκτελεί μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα, με σημαντικότερη την ικανότητά της να ενισχύει την αθλητική απόδοση, αυξάνοντας τη δυνατότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί το οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.


Η οκτακοζανόλη συνεργεί με τη βιταμίνη Ε, που υπάρχει σε αφθονία στο έλαιο και στη καθαρή μορφή της, για να αυξήσει τη σωματική αντοχή. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και εξολοθρευτής των ελεύθερων ριζών, προστατεύει τον μυικό ιστό και το DNA από βλάβες, καθώς και την ανοσοποιητική λειτουργία από το οξειδωτικό stress. Εμποδίζοντας τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος και αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να αποθηκεύει τη γλυκόζη ως γλυκογόνο των μυών, η οκτακοζανόλη μπορεί να βελτιώσει την μυική δύναμη και αντοχή.

Οφέλη στην υγεία μας
Αν αναρωτιέστε ποιά είναι τα οφέλη του σιτέλαιου ρίξτε μια ματιά στη παρακάτω λίστα:
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
  • Συμβάλλει στη θεραπεία "δύσκολων" δερματοπαθειών, όπως δερματίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της λεύκης
  • Επουλώνει έλκη και εγκαύματα
  • Βοηθά στην επούλωση ουλών
  • Ενυδατώνει ικανοποιητικά το πολύ ξηρό δέρμα
  • Βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος στη περιοχή επάλειψης
  • Βελτιώνει τη συνολική καρδιακή λειτουργία
  • Βελτιώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος
  • Βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης
  • Έχει αντιγηραντική δράση
  • Βοηθάει στην αναδόμηση των ιστών της επιδερμίδας
  • Βοηθά στην ανανέωση των κατεστραμμένων, από την ηλιακή ακτινοβολία, κυττάρων
Τρόποι χρήσης
Το λάδι χρησιμοποιείται εξωτερικά και εσωτερικά. Γίνεται επάλειψη με σκέτο λάδι σε ξηρό και ευαίσθητο δέρμα και σε περιοχές με δερματοπάθειες 1-2 φορές την ημέρα ή μετά το μπάνιο, αντί για ενυδατική lotion. Προστίθεται σε αλοιφές και κρέμες για τα θεραπευτικά του οφέλη. Ακόμη και σε ποσοστό μόλις 1% βοηθάει τα υπόλοιπα λάδια βάσης να διατηρήσουν τις ιδιότητες τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εσωτερικά λαμβάνεται ωμό, σε dressing και σε μαγειρικές συνταγές, ή με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, σε κάψουλες. Αν επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας, μη το θερμάνετε γιατί θα χάσει τα θρεπτικά του στοιχεία.

Προφυλάξεις χρήσης
Υπάρχουν μερικά καταγεγραμμένα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης στο σιτέλαιο (MayoClinic.com). Η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη Ε, όπως το σιτέλαιο, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια, ναυτία και κοιλιακό άλγος. Πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες, επειδή η βιταμίνη Ε αποτρέπει τα αιμοπετάλια του αίματος να πήζουν φυσιολογικά. Δε θα πρέπει να συνδυάζεται με αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ασπιρίνη, βαρφαρίνη). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του συμπηρώματος διατροφής με σιτέλαιο και τις πιθανές αντενδείξεις του, απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Credits: drroyallee, livestrong, doctorsresearch, minimalistbeauty, buzzle, mountainroseherbs

4 σχόλια:

  1. kalispera kai pali,me exei voithisei para poli to blog sou..s euxaristoooooo....thelo na se rotiso sxetika me to sitelaio.exo vrei mia sintagi gia krema prosvpou kai i erotisi mou einai: ean valo miso koutalaki peripou sitelaio tha diatirithei gia arketo kairo i krema?diladi logou tou oti periexei arketi bitamini E , dra vs fisiko sintiritiko?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς. Το σιτέλαιο είναι ένα πολύ καλό λάδι που θα βοηθήσει τη κρέμα σου να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό. Η βιταμίνη Ε που περιέχει δεν αφήνει τα λιπαρά οξέα των ελαίων να οξειδωθούν από τον αέρα, οπότε διατηρούνται περισσότερο.
    Κάτια μου μόνο σε παρακαλώ να αποφεύγεις τα greeklish στα σχόλια, γιατί έχω "αλλεργία"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν θέλω να χρησιμοποιήσω το σιτελαίο σε μια κρέμα που η τελική ποσότητα θα είναι πχ 50γρ σε συνδυασμό με άλλα έλαια για να έχει ενυδατική και αντιρυτιδική δράση, πόσο 100% σιτέλαιο θα βάλω. 2) ταιριάζει με όλα τα έλαια βάσης ή κάποια ταιριάζουν καλύτερα ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα. Θέλω να το χρησιμοποιήσω για θεραπεία λευκης. Πως μπορώ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF