Αιθέρια έλαια από το Α στο Ω

Παρακάτω σας δίνω μια λίστα με τα πιο συνηθισμένα αιθέρια έλαια και τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.


Άνηθος (Dill Seed): Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως αντιμικροβιακό, αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό του πεπτικού συστήματος, χωνευτικό και ενάντια σε κολικούς. Επίσης βοηθάει στην γαλουχία και σε περιπτώσεις αμηνόρροιας.

Αρμπαρόριζα (Pelargonium): Είναι συγγενικό φυτό με το γεράνι. Θεωρείται από τα πλέον αποτελεσματικά κατά της ναυτίας, ως παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και μειώνει την χοληστερόλη.

Άρκευθος (Juniperus):
Δερματικά προβλήματα όπως «υγρό» έκζεμα (εξίδρωση) και ακμή ανταποκρίνονται καλά στις στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες του ελαίου του αρκεύθου. Περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες του ελαίου είναι αντιρρευματικές, αντισπασμωδικές, καθαριστικές, διουρητικές, ερεθιστικές, διεγερτικές, εφιδρωτικές, επουλωτικές και τονωτικές. Το έλαιο του αρκεύθου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις της νευρικής έντασης και ανησυχίας, στο ουροποιητικό σύστημα, στην υπερφαγία και στην παχυσαρκία, στην εξάλειψη του ουρικού οξέος και στην φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών. Ο άρκευθος είναι επίσης καλός για τις αιμορροΐδες και βοηθάει και στην επούλωση των πληγών. Βοηθάει να αποτοξινωθεί το σώμα από άχρηστες και επιβλαβείς ουσίες, έτσι συνεισφέρει σε προβλήματα όπως ρευματισμούς, αρθρίτιδα και ποδάγρα (ουρική αρθρίτιδα). Στην αρωματοθεραπεία το έλαιο χρησιμοποιείται να τονώσει και να δυναμώσει τα νεύρα.

Αχιλλέα (Achillea millefolium): Είναι ένα αρωματικό, πικρό, τονωτικό, χωνευτικό φυτό, το οποίο καθαρίζει το αίμα. Είναι ορεκτικό και χρήσιμο για κουρασμένους και καταπονημένους ανθρώπους. Έχει σπασμολυτικές, στυπτικές, ηρεμιστικές, αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιαιμορραγικές, αντιφλογιστικές, επουλωτικές και παυσίπονες ιδιότητες. Η αχιλλέα καθαρίζει το αίμα, διαστέλλει τα αγγεία, είναι αντιϋπερτασικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, αυξάνει την εφίδρωση, την διούρηση, την έκκριση της χολής, και βοηθάει στην δυσπεψία. Είναι αντιοξειδωτική και απομακρύνει τυχόν τοξίνες από τον οργανισμό. Για εσωτερική χρήση συστήνεται καλύτερα το έγχυμα ή το αφέψημα της αχιλλέας.

Βανίλια (Vanilla): Στις μέρες μας χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία για τις αντιοξειδωτικές, καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητές της. Λόγω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων θεωρείται ακόμα αντικαρκινικό, αλλά και αντιπυρετικό, καθώς το αιθέριο έλαιο βανίλιας μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον πυρετό με την καταπολέμηση των λοιμώξεων, χάρη στην παρουσία συστατικών όπως η ευγενόλη και η βανιλλίνη σε αυτό. Όντας ηρεμιστικό, μειώνει επίσης τη φλεγμονή που οφείλεται στον πυρετό, άρα είναι και αντιφλογιστικό, γεγονός που συμβάλλει επίσης στη μείωση του πυρετού.

Βασιλικός (Basil): Στην αρωματοθεραπεία ο βασιλικός θεωρείται πως αναζωογονεί σώμα και πνεύμα. Ηρεμιστικός (στο μπάνιο), ανακουφίζει από το άγχος και βελτιώνει την κυκλοφορία. Για κατάθλιψη, προβλήματα γαστρεντερικά και για κρυολογήματα. Πρώτη βοήθεια για τσιμπήματα φιδιών και σφήκας (αυτούσιο).

Βετιβέρια (Vetiver): Χρησιμοποιείται σε περιόδους έντονου στρες, για την αϋπνία, τη νευρικότητα και την ένταση, για μυϊκούς πόνους και καλή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, τονωτικό, κατασταλτικό, αντικαταθλιπτικό, κατά της χρόνιας κόπωσης και ως αφροδισιακό.

Γάλβανο (Galbanum): Χρησιμοποιείστε σε περιπτώσεις ακμής, μυϊκούς πόνους, κακή κυκλοφορία του αίματος, ως αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό. Επίσης χρησιμοποιείται ως διουρητικό, εμμηναγωγό, για ρευματισμούς, stress και επούλωση ουλών, διαλυμένο σε κάποιο έλαιο βάσης.

Γαρύφαλλο (Clove Leaf): Έχει ένα πικάντικο, ζεστό και γλυκό άρωμα. Ανακουφίζει από τον πονόδοντο, ιγμορίτιδα, κρυολογήματα, βρογχίτιδα, άσθμα, νευραλγία, υπέρταση, διάρροια, δυσπεψία. Για δερματολογικά (λύκος, ιλαρά, ψώρα). Εντομοαπωθητικό. Πολύ δυνατό αιθέριο έλαιο, να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Γεράνι (Geranium): Η κύρια ιδιότητα του γερανιού είναι στυπτική και μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις. Μπορεί να εμποδίσει τους μύες και το δέρμα από την πρόωρη χαλάρωση, να απαλύνει τις ρυτίδες, να βοηθήσει αρκετά στην σύσφιξη του δέρματος. Το γεράνι ως αντιβακτηριδιακό και αντιμικροβιακό δεν αφήνει μικρόβια και βακτηρίδια να αναπτυχθούν στις πληγές και σας κρατά ασφαλείς από λοιμώξεις. Το γεράνι εκτός από αιμοστατικό, έχει την ιδιότητα να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και των εγκαυμάτων, βοηθά τις πληγές και άλλες κηλίδες στο δέρμα να ξεθωριάζουν και εξαφανίζονται και έχει θεαματικά αποτελέσματα σε ουλές, τομές και σημάδια από ακμή ή ευλογιά.

Γιασεμί (Jasmin): Είναι διεγερτικό των αισθήσεων και γι’ αυτό θεωρείται φυσικό αντικαταθλιπτικό, ακόμα και αφροδισιακό. Προσφέρει ισορροπία και ευφορία, χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην αρωματοθεραπεία, ενώ βοηθά και κατά του άγχους, της καταρροής, του βήχα και της λαρυγγίτιδας. Χρησιμοποιείται ειδικά στην δερματολογία, είτε ως αντισηπτικό είτε ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

Γλυκάνισος (Illicium Verum): Ο γλυκάνισος βγάζει ένα αιθέριο έλαιο με ηρεμιστικές ιδιότητες που χαλαρώνει, καταπολεμάει την αϋπνία και το άγχος και βοηθάει σε στομαχικές και πεπτικές διαταραχές. Σε εισπνοές θα σας ανακουφίσει από βήχα και κρυολογήματα, ενώ αν κάψετε λίγες σταγόνες στη συσκευή σας, θα ανεβάσει τη διάθεση σας και θα σας ανοίξει την όρεξη. Το άρωμα του είναι παρόμοιο με αυτό της μαύρης γλυκόριζας, γλυκό, πικάντικο και ελαφρώς ξυλώδες και συνδυάζεται περίφημα με τριαντάφυλλο, λεβάντα, πορτοκάλι, πεύκο και οποιοδήποτε έλαιο μπαχαρικών όπως για παράδειγμα το γαρύφαλλο.

Γκρέιπ-φρουτ (Grapefruit): Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι διουρητικό, συμβάλλει στην αποβολή τοξινών και λοιπών βλαβερών ουσιών από το σώμα και βοηθάει στο αδυνάτισμα και στην κυτταρίτιδα. Για το λόγο αυτό κάντε εντριβές τοπικά στις προβληματικές σας περιοχές, αφού το έχετε αραιώσει πρώτα καλά σε κάποιο λάδι βάσης. Επίσης, σκοτώνει μικρόβια και βακτήρια και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ενάντια στις μολύνσεις του δέρματος.

Γωλθέρια (Wintergreen): Έχει απαλό κίτρινο χρώμα και οσμή που παραπέμπει σε "φαρμακευτικά" προϊόντα. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού η γωλθέρια περιέχει methylsalicylate (σε ποσοστό μέχρι και 98%), το βασικό συστατικό της γνωστής μας ασπιρίνης. Έχει πολλές χρήσεις αφού θεωρείται ισχυρά αναλγητικό και αντιβακτηριδιακό. Θεωρείται ιδανικό για τη χρήση σε προϊόντα μασαζ που αντιμετωπίζουν μυϊκούς πόνους, πόνους ρευματισμών και αρθρίτιδας. Το αιθέριο έλαιο της γωλθέριας δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται εσωτερικά. Η εξωτερική χρήση του είναι πάρα πολύ αποτελεσματική και επαρκής. Ακόμη όμως και η εξωτερική χρήση δεν συνίσταται σε καθημερινή βάση. Πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό. Είναι πολύ "δημοφιλές" στον αθλητικό χώρο, χρησιμοποιείται σε προϊόντα που είναι μυοχαλαρωτικά και "παυσίπονα". Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω σε παιδιά, σε εγκύους και σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στην ασπιρίνη.

Δάφνη (Bay Leaf): Το αιθέριο έλαιο της δάφνης χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία, δεδομένου ότι είναι ένα πολύ καλό αντισηπτικό για το αναπνευστικό σύστημα, ενώ δρα εξίσου αποτελεσματικά στο πεπτικό σύστημα.
Το άρωμά του είναι φρέσκο και πικάντικο. Αποφορτίζει από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και προκαλεί εμπιστοσύνη, θάρρος και διορατικότητα. Η πιο συνήθης τοπική χρήση του αφορά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης και τη βελτίωση της υγείας του κεφαλιού, αφού πρώτα το έχετε αραιώσει καλά σε κάποιο έλαιο βάσης της προτίμησής σας, κάνετε ελαφρύ μασάζ. Επίσης επιταχύνει την ωρίμανση στα σπυράκια. Ως καλλυντικό, χρησιμοποιείστε σε προϊόντα για λιπαρές επιδερμίδες. Πολύ καλό αιθέριο έλαιο για την περιποίηση της ανδρικής επιδερμίδας πχ. σε προϊόντα για μετά το ξύρισμα.

Δίκταμο (Dittany): Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου του δίκταμου είναι οι τρεις ουσίες καρβακρόλη, θυμόλη και πουλεγκιόνη. Ιδανικό εναντία στην ακμή και τη λιπαρότητα, έντονη δράση ενάντια στην κυτταρίτιδα και σημαντική αντιγηραντική δράση. Το δίκταμο έχει αντισηπτική δράση, τονωτική και αντισπασμωδική. Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων, ανακουφίζει από πονοκεφάλους, και στομαχικές διαταραχές, πονόδοντους και αποστήματα. Ενεργεί επίσης, ως αντιδιαβητικό, εμμηναγωγό αλλά και ως αφροδισιακό (στη Κρήτη το αναφέρουν και ως "έρωντα").
 
Δενδρολίβανο (Rosmarinus Officinalis): Χρησιμοποιείται σε πολλές βοτανικές συνταγές στην εναλλακτική ιατρική για το θερμαντικό του χαρακτήρα, τις αντισηπτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητές του καθώς και ως τονωτικό της καρδιάς. Με τοπική χρήση, αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή, δρα αναλγητικά και διεγερτικά. Είναι ιδανικό για την εξάντληση, την αδυναμία και την κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης ως τονωτικό για τα μαλλιά ενθαρρύνοντας την αύξηση της τριχοφυΐας και την προστασία του χρώματός τους.

Δυόσμος (Μenta Spicata): Iδανικό για όσους μισούν το πρωινό ξύπνημα. Φρέσκο, και διεγερτικό, το έλαιο του δυόσμου σας αναζωογονεί ακόμα και όταν χρησιμοποιείται σαν άρωμα σε κάποιο στοματικό διάλυμα. Ιδανικό όταν χρησιμοποιείται σε αρωματικές συσκευές, σε λάδια για μασάζ και σε εισπνοές. Συχνά χρησιμοποιείται σε αδυναμία, λήθαργο, πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία και κόπωση.

Έλατο (Fir Needle): Χρησιμοποιείται ως αντιβακτηριδιακό, αντιοξειδωτικό, αντισπασμωδικό, αντιφλογιστικό, αντισηπτικό, αποχρεμπτικό και θερμαντικό. Είναι ιδανικό για άτομα που υποφέρουν από άσθμα και βρογχίτιδα. Κατάλληλο για θερμαντικές αλοιφές κρυώματος.

Εστραγκόν (Terragon): Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ρευματισμών και της αθρίτιδας, όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό λαδιών για μασάζ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει διπλή δράση, βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος τοπικά και συμβάλει στην αποβολή των τοξινών από τους ιστούς.

Ευκάλυπτος (Eucalyptus): Ιδανικό για τα κρυολογήματα, το βήχα, το συνάχι, την ιγμορίτιδα και τη φαρυγγίτιδα, ως εισπνεόμενο σε ατμόλουτρο, στο μασάζ και το μπάνιο. Για μυϊκούς πόνους και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Κατάλληλο για θερμαντικές αλοιφές κρυώματος.

Θρούμπι (Winter Savory): Το έντονο άρωμα του θυμίζει ρίγανη. Χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει από ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.

Θυμάρι (Thyme): Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα σαν φαρμακευτικό και μαγειρικό φυτό, γιατί αυξάνει την όρεξη. Χρησιμοποιείται σε εισπνοές για να ανακουφίσει τον ερεθισμένο λαιμό και σε αναπνευστικές δυσκολίες, καθώς και σε βουλωμένη μύτη. Επίσης είναι αποτελεσματικό στα προβλήματα της νεανικής επιδερμίδας και στα λιπαρά μαλλιά. Όχι σε εγκύους.

Ιεροβότανο (Clary Sage): Μείωνει το stress, τονώνει τα μαλλιά, είναι αναλγητικό, υπνωτικό και αφροδισιακό. Περιέχει ορμόνες παρόμοιες των οιστρογόνων κατάλληλες για τη περίοδο λίγο πριν και λίγο μετά την εμμηνόπαυση.

Καμφορά (Camphor): Δυνατό αντισηπτικό για τα κρυώματα, το βήχα και τη βρογχίτιδα. Δρα ενάντια στους μυϊκούς πόνους, την ακμή, είναι αντιφλεγμονώδες, απωθεί τα έντομα. Χρησιμοποιείται επίσης για αρθριτικά, διαστρέμματα, δυσκοιλιότητα, εγκαύματα, νευρικότητα, πληγές, ρευματισμούς. Κατάλληλο για θερμαντικές αλοιφές κρυώματος.

Κανέλα (Cinammon): Καλό για το κυκλοφορικό, την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Παρέχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Ιδανικό για τον καθαρισμό και την ανανέωση του αέρα, επίσης βοηθά με αναπνευστικά προβλήματα. Εξαιρετική για όσους υποφέρουν από εξάντληση, αδυναμία ή κατάθλιψη, γιατί ανεβάζει τα πνεύματα, εμπνέει και ξυπνά τις αισθήσεις.

Κάρδαμο (Cardamon): Θεωρείται τονωτικό του νευρικού συστήματος και του οργανισμού γενικότερα. Χρησιμοποιείται σε προϊόντα καταπολέμησης της κακοσμίας του στόματος, για την αντιμετώπιση της ανορεξίας, για την καταπολέμηση της σωματικής εξάντλησης, του stress, της κατάθλιψης, των πονοκεφάλων και της ναυτίας. Είναι ιδανικό ως συστατικό σε έλαια μασάζ που έχουν σχεδιαστεί για την ανακούφιση από στομαχικές κράμπες, πόνους περιόδου και κολικούς. Θεωρείται γενικότερα αγχολυτικό και προτείνεται σε περιπτώσεις επίμονου βήχα και βρογχίτιδας.

Κέδρος (Cedarwood): Για χρόνιες καταστάσεις άγχους, συμπτώματα παράλυσης και πληγές. Ενάντια στο συνάχι και γενικά βοηθητικό στην απόχρεμψη. Εντομοαπωθητικό, εντομοκτόνο, απολυμαντικό (για το σκόρο, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες τη ντουλάπα). Σε περιπτώσεις ακμής, τριχόπτωσης, αλωπεκίας, πιτυρίδας, σμηγματόρροιας.

Κορίανδρος (Coriander Seed): Ως αναλγητικό, αντισηπτικό, αποτοξινωτικό, ηρεμιστικό, θερμαντικό, λιποδιαλυτικό, τονωτικό και χωνευτικό. Επίσης είναι ευεργετικό για αλλεργικούς ή ευερέθιστους τύπους δέρματος, αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους, αϋπνία, ημικρανία, κρυολόγηματα και αυξημένο stress.

Κύμινο (Cumin Seed): Έχει ένα χαρακτηριστικό διαπεραστικό άρωμα μπαχαρικού. Χρησιμοποιήστε ως αναζωογονητικό, αφροδισιακό, αναλγητικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αποτοξινωτικό, λιποδιαλυτικό, για αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους, ημικρανία, κρυολόγημα και stress.

Κυπαρίσσι (Cypress): Το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού εξάγεται από την ρητίνη του δέντρου. Εχει ισχυρές αντισηπτικές και διουρητικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από αιμορροΐδες, χιονίστρες, κρυοπαγήματα και τους κιρσούς. Για τη καλή κυκλοφορία του αίματος και για τους πόνους περιόδου, αιμορραγίες εμμηνόπαυσης, προβλήματα ωοθηκών και γενικά καλό για γυναικολογικά προβλήματα. Για το άσθμα και το σπασμωδικό βήχα. Κατά της κυτταρίτιδας. Για το λιπαρό και γερασμένο δέρμα και τα σπασμένα τριχοειδή.

Λεβάντα (Lavender): Είναι το αιθέριο έλαιο που έχει τις περισσότερες εφαρμογές. Για πληγές κάθε είδους, τσιμπήματα, ψείρα, ψώρα (επαλείφουμε με το έλαιο αδιάλυτο), για πονοκέφαλο, καταρροή και γενικά γρίπη, ημικρανίες (λίγες σταγόνες στους κροτάφους), κακή αναπνοή, πόνους στα αυτιά, προβλήματα μύτης και λαιμού. Για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών, τόνωση του κυκλοφορικού, πόνους των μυών, ρευματισμούς, διαστρέμματα, κολικούς, δυσπεψία, ναυτία. Γυναικολογικά προβλήματα και ανωμαλίες περιόδου. Για άγχος, κατάθλιψη, ακμή, δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, ακμή. Απλά, βάλτε τη παντού.

Λεμόνι (Lemon):
Προσφέρει ισορροπία στο νευρικό σύστημα, αναζωογονεί σώμα και πνέυμα και είναι απολυμαντικό. Το έλαιο μπορεί να προστεθεί σε βάσεις ελαίων για μασάζ, να διαλυθεί στη μπανιέρα ή να προστεθεί σε λοσιόν σώματος για επαλείψεις και να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την οξύτητα στο σώμα, για να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα, στην υπέρταση, σε λοιμώξεις, ρευματισμούς και αρθρίτιδα, έλλειψη ενέργειας και κόπωση, κυτταρίτιδα, κουρασμένα και βαριά πόδια, κατάθλιψη και άγχος.

Λεμονόχορτο (Lemongrass): Ισχυρό αντιβακτηριδιακό, ιδιαίτερα χρήσιμο για προβληματικές επιδερμίδες, ανοικτούς πόρους και ακμή. Επίσης είναι καλό εντομοαπωθητικό, αποσμητικό, χαλαρωτικό των μυών, ενισχυτικό του κυκλοφορικού, αγχολυτικό και αντιμυκητιασικό.

Λιβάνι (Frankincense): Για αυτοσυγκέντρωση, πνευματική ανάταση, το βήχα, το κρύωμα, τις νευρώδεις καταστάσεις και το stress. Ηρεμιστικό, αποχρεμπτικό, αντικαταρροϊκό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χορηγήστε σε ψυχικό σοκ. Θεωρείται ότι σε ισχυρούς ψυχικούς πόνους (πένθος) βοηθάει στην "αποστασιοποίηση" (στην "καρτερία, υπομονή).

Μαϊντανός (Parsley): Αιθέριο έλαιο που ευνοεί την αποβολή υγρών και τοξινών από το σώμα. Είναι διουρητικό και βοηθάει στη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και στους ρευματικούς πόνους.

Μανταρίνι (Citrus Nobilis): Απαλό αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο που ανανεώνει την ατμόσφαιρα και τη διάθεση, τονώνει όταν αισθάνεστε αδυναμία. Έχει αντισηπτική και αντιρυτιδική δράση και βοηθάει στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας στο δέρμα.

Μαντζουράνα (Marjoram): Αντισπασμωδικό και καταπραϋντικό. Τονωτικό για την καρδιά, το ουροποιητικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Φάρμακο για την ημικρανία, την αϋπνία, το κρυολόγημα, μελανιές και μυϊκούς πόνους.

Μάραθος (Fennel): Καλό για το γαστρεντερικό σύστημα και ενάντια στην κατακράτηση υγρών, γιατί είναι διουρητικό, βοηθά τον καθαρισμό των νεφρών από τις πέτρες. Επίσης, βοηθά την αδύνατη όραση.

Μελισσόχορτο (Melissa): Αποτελεσματικό σε νευρικότητα, ένταση, stress, αϋπνίες, μολύνσεις, δερματοπάθειες, μυκητιάσεις, έκζεμα, έρπης και ιώσεις. Επίσης δρα ως αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο, ηρεμιστικό και υπνωτικό, ενάντια στην υψηλή αρτηριακή πίεση και την ευερεθιστότητα, ηρεμεί το νου και ευεργετεί το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μέντα (Mint): Χρησιμοποιείστε το αντί για ασπιρίνη σε πονοκεφάλους (επάλειψη στο μέτωπο ή στους κροτάφους), πονόδοντο, κοιλιακούς, πεπτικούς, γυναικολογικούς πόνους, κρυολογήματα (μία σταγόνα σε εσωτερική λήψη). Το καλύτερο για τσιμπήματα από κουνούπια και άλλα έντομα. Εντομοαπωθητικό.

Μοσχοκάρυδο (Nutmeg): Ζέσταμα και ανακούφιση των μυών, ενδυνάμωση και διέγερση του νου, ως αφροδισιακό και ως βοηθητικό του κυκλοφορικού και της καρδιάς.

Μύρρο (Myrrh): Σε προβλήματα της στοματικής κοιλότητας, όπως έλκη, άφθες και μολύνσεις. Για την καταπολέμηση της βρογχίτιδας και του κρυώματος.

Ναρδος (Spikenard): Ανακουφίζει από ημικρανίες, άγχος και ένταση, ανανεώνει το δέρμα και επουλώνει πληγές. Βοηθητικό του ύπνου.

Νερολί (Neroli): Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, είναι αφροδισιακό, θρέφει το δέρμα, βελτιώνει τη διάθεση και ανακουφίζει από την κατάθλιψη, το stress και την ένταση.

Παλμαρόζα (Φοινικόροδο): Κατάλληλο για μολύνσεις του δέρματος, ακμή, ένταση και stress, προσφέρει ενυδάτωση και κυτταρική αναγέννηση. Είναι βασικό συστατικό περιποίησης σε λάδια για το πρόσωπο και το σώμα.

Πατσουλί (Patchouli): Είναι αρκετά ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό έλαιο. Χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, το έκζεμα, οι μυκητιάσεις στα πόδια κτλ. Παράλληλα όμως είναι και ένα άριστο αντικαταθλιπτικό, βοηθώντας τον οργανισμό να απελευθερωθεί από το αίσθημα του άγχους.

Περγαμόντο (Bergamot): Το αιθέριο έλαιό του είναι ισχυρό αντισηπτικό, καταπραΰνει και δρα κατά των δερματικών μολύνσεων αλλά και της κατάθλιψης, της αρτηριακής πίεσης και της έντασης. Είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και βοηθά κατλα της ακμής. Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μετά από χρήση του αιθέριου ελαίου.

Πιμέντο (Allspice): Είναι η κοινή ονομασία του φυτού Pimenta Officinalis. To όνομα allspice δόθηκε γιατί η μυρωδιά του συνδυάζει αρωματικούς τόνους πιπεριού, κανέλας, μοσχοκάρυδου και γαρίφαλου. Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, αντιοξειδωτικό, χαλαρωτικό, βοηθάει στην πέψη, την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει γενικά. Έχει επίσης αναλγητικές ιδιότητες και είναι ευεργετικό για το αναπνευστικό σύστημα.
 
Πεύκο (Pine): Αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο. Δυνατό αντισηπτικό για το ουροποιητικό σύστημα και το συκώτι. Ενδείκνυται για κούραση, ένταση, νευρικότητα, αϋπνία, μυϊκές κράμπες, ρευματισμούς, πόνους στις αρθρώσεις και στην πλάτη, βήχα και δύσπνοια.

Πορτοκάλι (Orange): Το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού είναι ιδανικό ως εντριβή σε νευρικές καταστάσεις και πεπτικές διαταραχές, καθώς είναι επίσης χρήσιμο για την αϋπνία ή τη νευρικότητα. Ακόμη είναι αντισηπτικό και αντικαταθλιπτικό. Η αντιοξειδωτική δράση του επίσης βοηθά στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης του δέρματος, δίνοντας λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα. Η αντισηπτική δράση του αιθέριου ελαίου καταπολεμά την ακμή και την λιπαρότητα. Το άρωμά του είναι χαλαρωτικό και αναζωογονητικό, ανακουφίζει τον πονοκέφαλο και τη νευρικότητα, βελτιώνει την όρεξη και συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μετά από χρήση του αιθέριου ελαίου.

Ρίγανη (Oreganum): Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε το αιθέριο έλαιο της ρίγανης με το φυτό της ρίγανης, που χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στην κουζίνα. Το καρύκευμα προέρχεται από το φυτό Origanum Marjoram ενώ το ριγανέλαιο από το φυτό Origanum vulgare. Καταστρέφει οργανισμούς που συμβάλλουν στη ανάπτυξη δερματικών μολύνσεων και προβλημάτων χώνευσης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει την σύνδεση και την ευελιξία των μυών. Βελτιώνει την υγεία του αναπνευστικού.

Ρόδο (Rose): Πρόκειται για ένα γλυκό και αισθησιακό αιθέριο έλαιο που πωλείται σε διάλυμα διότι κοστίζει πολύ, αφού απαιτούνται τόνοι από ροδοπέταλα για να παραχθεί μία πολύ μικρή ποσότητα από αιθέριο έλαιο. Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως για να ενεργοποιήσει τη γονιμότητα και να αναζωογονήσει το ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα καθότι φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες απέναντι σε δερματολογικά προβλήματα όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και άλλα.

Σανταλόξυλο (Sandalwood): Το άρωμά του είναι καταπραϋντικό, αφροδισιακό, έχει έντονα ηρεμιστικά αποτελέσματα και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση του άγχους, της έντασης και της κατάθλιψης. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Είναι επίσης εξαίρετο αντισηπτικό του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος και ανακουφίζει από τους ερεθισμούς και τον πόνο του στήθους, το βήχα και τη λαρυγγίτιδα. Ακόμα, είναι εξισορροπητικό και αντιφλεγμονώδες και μαλακώνει το ξηρό δέρμα, βοηθά στην ξηρή πιτυρίδα και το έκζεμα.

Σιτρονέλλα (Citronella): Έχει ένα φρέσκο, βοτανώδες, ξυλώδες και λεμονάτο άρωμα. Για κρυολογήματα, γρίπη, νευραλγία και με ευρεία χρήση στο να απωθεί τα ενοχλητικά έντομα το καλοκαίρι.

Τεϊόδεντρο (Melaleuca, Tea tree): Το τεϊόδενδρο χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Αυστραλούς ιθαγενείς για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα λόγω της δράσης του κατά των μολύνσεων. Είναι καλό να υπάρχει σε κάθε σπίτι γιατί έχει ισχυρή αντισηπτική δράση. Χρησιμοποιήστε το σε λιπαρό δέρμα, ακμή, πιτυρίδα, έγκαυμα, πληγές, ψείρες, τσιμπήματα εντόμων, μύκητες στα νύχια και τα πόδια. Ενδείκνυται σε ασθένειες του αναπνευστικού, κρυολόγημα και γρίπη, πονόλαιμο, αρθρίτιδα και μολύνσεις. Να χρησιμοποιείται μόνο εξωτερικά, γιατί είναι τοξικό αν καταποθεί.

Τζίντζερ ή Πιπερόριζα (Ginger): Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ χρησιμοποιείται κυρίως σε πεπτικά προβλήματα, ως χωνευτικό, αντιεμετικό και για την πρωινή αδιαθεσία. Απαλύνει τους μυϊκούς πόνους και ρίχνει τον πυρετό. Ωφέλιμο και για τα κρυολογήματα, ειδικά όταν συνοδεύονται απο καταρροή.

Υλάνγκ-Υλάνγκ (Ylang-Ylang): Το όνομα του σημαίνει "το λουλούδι των λουλουδιών". Θεωρείται κορυφαίο αφροδισιακό, φέρνει φλογερό πάθος και απελευθερώνει από αναστολές, βοηθάει στην βελτίωση της διάθεσης, την μείωση του stress, είναι χαλαρωτικό και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό, θεραπεύει τον θυμό και τις φοβίες, ιδιαίτερα χρήσιμο για την φροντίδα του λιπαρού δέρματος, για την θεραπεία της σεξουαλικής ψυχρότητας και ανικανότητας, φέρνει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Ύσσωπος (Hyssop):  Το αιθέριο έλαιο του σε αναλογία 0,2/1000 αδρανοποιεί τον βάκιλλο της φυματίωσης. Βοηθά στην ελαχιστοποίηση των ρευματικών πόνων, ανεβάζει τη χαμηλή πίεση. Χρησιμοποιείται για την περιποίηση και θεραπεία των εκζεμάτων και της δερματίτιδας καθώς και για την απολύμανση πληγών. Είναι ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος καταπολεμώντας το άγχος, την υπερένταση, τη γενική ατονία, όντας εξαγνιστικό και αναζωγονητικό. Ενεργειακά, βοηθά στην ανάκτηση της τόλμης και της αποφασιστικότητας. Το αιθέριο έλαιο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε παιδιά, στην εγκυμοσύνη και σε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από επιληψία. Δεν χρησιμοποιείται ποτέ αδιάλυτο.
 
Φασκόμηλο (Sage): Έλαιο με γλυκό και ταυτόχρονα ποώδη άρωμα. Γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό κατά τον μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε για έλκη και φλεγμονές οφθαλμών. Το έλαιο του φασκόμηλου δρα ως αντικαταθλιπτικό, αντιεπιληπτικό, αντισπασμωδικό, αντισηπτικό, στυπτικό, βακτηριοκτόνο, αποσμητικό, χωνευτικό, εμμηναγωγό, αντιϋπερτασικό και ηρεμιστικό. Πιο συγκεκριμένα, το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου ηρεμεί το νευρικό σύστημα, ιδίως σε περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους, αϋπνίας και έντασης. Μπορεί να ανακουφίσει τη δυσμηνόρροια, τους πόνους του τοκετού και να τονώσει τη μήτρα. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το έλαιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εξάψεων, των νυχτερινών εφιδρώσεων, της ευερεθιστότητας, καθώς και των πονοκεφάλων και ζαλάδων. Είναι ιδιαίτερα καλό για τους πόνους των μυών, τις πεπτικές διαταραχές, τις παθήσεις των νεφρών και την φλεγμονή του δέρματος.

Χαμομήλι (Chamomile): Ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα. Το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού είναι αναλγητικό, αντισπασμωδικό, αντισηπτικό, καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες. Είναι εξαιρετικό για τους κολικούς, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, ενώ δρα κατά της δερματίτιδας και της ακμής. Επιπλέον βοηθά στην ανακούφιση της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος. Έχει απίθανο άρωμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, γαλουχίας ή χρόνιας πάθησης, μη χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Στα παιδιά εώς 12 ετών και εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη, χρησιμοποιείστε τη μισή δοσολογία. Τα αιθέρια έλαια απαγορεύονται στους καρκινοπαθείς και σε όσους κάνουν χημειοθεραπεία. Στους διαβητικούς επιτρέπεται μόνο ο ευκάλυπτος και η αχιλλέα. Αναλυτικά διαβάστε τις προφυλάξεις χρήσης εδώ.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF