Παρασκευή βάμματος πρόπολης

Updated
Για να παρασκευάσετε βάμμα πρόπολης θα χρειαστείτε πρόπολη και αιθυλική αλκοόλη. Η μορφή πρόπολης που χρησιμοποιείται ευρέως σε φάρμακα και καλλυντικά είναι το βάμμα, ή αλλιώς αλκοολικό διάλυμα.


Η συνήθης αναλογία που πωλείται σε έτοιμα διαλύματα του εμπορίου είναι 1:3, δηλαδή 1 μέρος πρόπολη και 3 μέρη αιθυλική αλκοόλη. Η αναλογία που προτείνω εγώ για σπιτικό βάμμα είναι 1:2, δηλαδή διπλάσια ποσότητα αλκοόλης από τη ποσότητα πρόπολης.
Πρόπολη, στην καθαρή της μορφή, μπορείτε να προμηθευτείτε από μελισσοκόμο. Τη συλλέγουν στο τέλος της άνοιξης. Αιθυλική αλκοόλη είναι το καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας, γεωργικής προέλευσης, δηλαδή κατάλληλο για εσωτερική κατανάλωση και ΌΧΙ οι αλκοολικές lotion που πωλούνται στα φαρμακεία. Θα τη βρείτε σε ποτοποιεία και, ενημερωτικά πάντα, η τιμή της είναι από ελαφρώς εώς αρκετά τσουχτερή. Κάντε μια έρευνα στο internet σχετικά με το που μπορείτε να τη προμηθευτείτε.
Το μπλε οινόπνευμα είναι ακατάλληλο, περιέχει πετρέλαιο και είναι δηλητηριώδες εάν καταναλωθεί. Μεγάλη προσοχή.

Την πρόπολη που έχουμε μαζέψει ή αγοράσει τη συντηρούμε μέσα σε σακουλάκια τροφίμων στο ψυγείο ή ακόμη καλύτερα στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να την διατηρήσουμε σχεδόν για ένα χρόνο ή και περισσότερο.

1. Διαδικασία καθαρισμού
Σπάμε τα μπαλάκια ή τις ράβδους σε μικρότερα κομμάτια και αφαιρούμε όλα τα ορατά ξένα σώματα, αν τυχόν υπάρχουν. Στη συνέχεια την θρυμματίζουμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και την αναμειγνύουμε με νερό. Αφού την ανακατέψουμε καλά, αφαιρούμε ότι επιπλέει. Στραγγίζουμε από το νερό και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Μη φοβηθείτε το πλύσιμο, είναι αδιάλυτη στο νερό.
Για το θρυμματισμό της πρόπολης καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μεταλλικό γουδί που προηγουμένως έχετε βάλει στην κατάψυξη. Έτσι θα μπορέσετε να δουλέψετε την πρόπολη περισσότερη ώρα, πριν να φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσει να κολλάει. Πάντα πριν δουλέψετε την πρόπολη, να την καταψύχετε. Όταν είναι ζεστή είναι πρακτικά αδύνατο να δουλευτεί. Εάν χρησιμοποιήσετε κάποια συσκευή, όπως multi, θα αχρηστευθεί για μελλοντική κανονική χρήση.

2. Διαδικασία εκχύλισης
Η πρόπολη μπορεί να καταναλωθεί και αυτούσια, ως τσίχλα, μέχρι να πάψει να κολλάει στα δόντια. Έπειτα τη καταπίνουμε ή την απορρίπτουμε.
Για να τη διαλύσουμε και να φτιάξουμε βάμμα χρησιμοποιούμε καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας, όπως προείπαμε, ή δυνατό τσίπουρο. Αν χρησιμοποιήσουμε τσίπουρο απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα εκχύλισης αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο ελαφρύ στη γεύση και πιο εύκολα ανεκτό από τους περισσότερους. Εννοείται ότι όσο πιο δυνατό είναι το τσίπουρο τόσο μεγαλύτερη και καλύτερη η διάλυση των συστατικών που μας ενδιαφέρει. Χρησιμοποιήστε μια αναλογία σχεδόν 50% κατά βάρος. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ισχυρό βάμμα πρόπολης. Για πάραδειγμα, εάν χρησιμοποιήσουμε 100gr πρόπολη, θα χρησιμοποιήσουμε 200gr αλκοόλης. Έτσι πετυχαίνουμε την αναλογία 1:2.
Χρησιμοποιούμε γυάλινη ή πλαστική σκουρόχρωμη φιάλη, βάζουμε μέσα τη κοπανισμένη πρόπολη, προσθέτουμε την ανάλογη ποσότητα αλκοόλης και την αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος. Η διαδικασία αλλά και η σωστή διάλυση επιταχύνεται με τη τακτική ανάδευση του διαλύματος αλλά και με τη θέρμανση του δοχείου (αφήστε το δοχείο σε ένα ζεστό σημείο, πχ. στο καλοριφέρ ή πάνω στο ψυγείο).
Σε 30-40 ημέρες φιλτράρουμε το διάλυμα, διαδοχικά σε λεπτότερο φίλτρο, έτσι ώστε να πάρουμε ένα διαυγές αποτέλεσμα. Για τη διαδικασία του φιλτραρίσματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  φίλτρο του καφέ, γάζα ή βαμβάκι.
Τοποθετούμε το τελικό διάλυμα σε σκουρόχρωμα φιαλίδια με σταγονόμετρο και είναι έτοιμο για χρήση. Το έτοιμο διάλυμα φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Μεγάλη προσοχή να μη λερώσουμε κατά τη διαδικασία παρασκευής του διαλύματος, γιατί καθαρίζει μόνο με οινόπνευμα και αυτό με μεγάλη δυσκολία. Μπορεί να αφήσει λεκέδες σκούρου χρώματος στα πλαστικά σκεύη ή δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε.

Τρόπος χρήσης
Εσωτερικά: Λαμβάνουμε 20-30 σταγόνες διαλύματος αραιωμένο σε γάλα ή νερό, μισή ώρα προ φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως, με μέγιστο χρόνο χορήγησης τον ένα μήνα. Τα παιδιά λαμβάνουν μέχρι 10 σταγόνες.
Εξωτερικά: Κάνουμε επάλειψη ή ενστάλλαξη στο πάσχον σημείο 2-3 φορές ημερησίως. Περιμένουμε να στεγνώσει το διάλυμα στο δέρμα και μετά ακουμπάμε ρουχισμό ή οτιδήποτε άλλο, γιατί το διάλυμα πρόπολης έχει την ιδιότητα να βάφει, χρώμα που δυστυχώς δε φεύγει με το πλύσιμο. Λόγω του οινοπνεύματος που περιέχει το βάμμα, προκαλεί προσωρινά αίσθημα καύσου, που όμως περνάει γρήγορα και επέρχεται η ευεργετική δράση της πρόπολης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανακουφιστικά και σε δήγματα εντόμων. 1-2 σταγόνες σε αυτί ή δόντι που πονάει προσφέρει άμεση ανακούφιση. Δοκιμάστε την άφοβα!

17 σχόλια:

  1. Η αναλογία 1:2 σημαίνει 1 μέρος του πρώτου υλικού, προς 2 μέρη του δεύτερου,δηλ. για 100γρ του α, θέλω 200γρ από το β.
    Όταν για 100γρ από το α, βάζω 100γρ από το β, τότε η αναλογία είναι 1:1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ κ. Τσίγκανε. Έκανα διόρθωση των ποσοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας , εχω αγορασει και χρησιμοποιω βαμμα προπολης και νωπη γυρη και τα φυλασσω και τα δυο στο ψυγειο , ειναι σωστο αυτο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Ζοe. Το βάμμα δε χρειάζεται ψυγείο επειδή είναι αλκοολικό διάλυμα. Η γύρη από την άλλη διατηρείται για περισσότερο χρόνο στη κατάψυξη. Μη τρομάζεις, δε παγώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναλογίες παρασκευής βάμματος μικρότερες του 5:1 (αλκοόλ:πρόπολη) μπορεί να γίνουν ερεθιστικές για το πεπτικό σύστημα. Επίσης υπάρχει δυσκολία στην απορρόφηση από τα έντερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σαι καλά για την ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα. Το βάμμα πρόπολης όταν διαλύεται σε νερό αφρίζει; Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε λοσιόν προσώπου; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα. Παρασκευή (30/9/16) απόγευμα τα πρώτα συμπτώματα ώς ακολούθως : Πόνοι σε όλες τις αρθρώσεις και τα κόκαλα, ρίγη (με τρεις κουβέρτες), πλήρη κατάπτωση, φοβερή ενοχληση στο στομάχι, τάση πρό έμετο και πυρετό 38. Παρασκευή βράδυ κατά τις 10.00 μ.μ.σε μισό κρασοπότηρο 10 σταγόνες βάμμα πρόπολης κι ένα ντεπόν χάπι των 500mg, επάληψη με thermolotion με βάση την αλόη βέρα σε άνω και κάτω άκρα και τέλος τρίψιμο με οινόπνευμα καθαρό στην πλάτη. Η νύχτα ήταν κόλαση αλλά το πρωί του Σαββάτου η βελτίωση εμφανής. Ξανά 10 σταγόνες βάμμα πρόπολης και επάληψη όπως πριν. Άλλες 10 σταγόνες βάμμα πρόπολης το Σαββάτο το μεσημέρι. Δηλαδή χορηγήθηκαν τρεις φορές ανά οκτάωρο από 10 σταγόνες βάμμα πρόπολης.
    Το βράδυ του Σαββάτου όλα τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει κι ο πυρετός 37,1. Την Κυριακή το πρωί πάει κι ο πυρετός.
    Αυτοί από τους οποίους κόλησα την ίωση υπέφεραν πάνω από επτά μέρες. Υποψιάζομαι πως κάτι παίζει με την πρόπολη και θέλει ψάξιμο. Κάτι καταπληκτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα. Πέρσι τέλη Οκτωβρίου 2015 κρύωσα και είχα έντονη καταρροή, πήρα μερικές φορές χάπια για να μου σταματήσει η καταρροή και στη συνέχεια άρχισε ο βήχας. Ένα μήνα μετά ο βήχας δεν είχε σταματήσει, καθότι δεν έπαιρνα τίποτα (να σημειωθεί ότι καπνίζω πολύ) και πλέον είχα αρχίσει να πονάω έντονα στο στήθος. Αποφάσισα να πάω στο φαρμακείο να πάρω κάτι. Η φαρμακοποιός μου έδωσε καραμέλες και μου είπε ότι αν δεν περάσει σε μία εβδομάδα καλό θα είναι να πάρω αντιβίωση. Την επόμενη ημέρα κάποια φίλη μου πρότεινε να πάρω βάμμα πρόπολης. Πήρα το βράδυ και το επόμενο πρωί, ο πόνος στο στήθος είχε μειωθεί αισθητά. Συνέχισα να παίρνω πρωί και βράδυ και σε 3 ημέρες ο πόνος είχε εξαφανιστεί. Εξακολούθησα να παίρνω πρόπολη 1 φορά την ημέρα για περίπου 1 μήνα και από τότε, όποτε το θυμάμαι παίρνω πρόπολη τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα. Εννοείται ότι δεν χρειάστηκε να πάρω αντιβίωση. Αυτό που μου έκανε εντύπωση με την πρόπολη είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια που δεν έπαιρνα, όποτε αρρώσταινα μέσα στο χειμώνα, ο βήχας (προφανώς λόγω του τσιγάρου) κρατούσε σχεδόν μέχρι το καλοκαίρι. Από πέρσι που παίρνω πρόπολη, δεν μου έχει παρουσιαστεί τέτοιο θέμα. Όποτε νιώθω ότι πάω να κρυώσω ή ξεκινάει να με πονάει ο λαιμός μου, παίρνω πρόπολη μία με δύο φορές την ημέρα για καμία εβδομάδα και μέχρι στιγμής δεν έχω αρρωστήσει. Η δόση που παίρνω είναι περίπου 1 με 1,5ml.
    Δίνω πρόπολη και στα παιδιά, τα οποία φυσικά δεν ενθουσιάζονται λόγω γεύσης, αλλά έχω παρατηρήσει ότι βοηθάει.
    Επίσης παρατήρησα ότι βοηθάει και στα σπυράκια των παιδιών. Γενικά χρησιμοποιώ κεραλοιφή για τα σπυράκια (επάλειψη σχεδόν κάθε βράδυ), η οποία βοηθάει αρκετά αλλά παρατήρησα ότι όταν έπεισα τον δεκαπεντάχρονο γιο μου να πιεί για περίπου μία εβδομάδα πρόπολη, υπήρξε μεγάλη βελτίωση στο δέρμα του. Το βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απευθείας πάνω στα σπυράκια.
    Το βάμμα πρόπολης το έχω χρησιμοποιήσει επίσης και σε κοψίματα ή γρατζουνιές επίφοβες για μόλυνση π.χ. γρατζουνιά από γάτα και σε τσιμπήματα από κουνούπια και σκνίπες.
    Το έχω ρίξει και στο φαγητό της γάτας (περίπου 3 με 5 σταγόνες) για μερικές ημέρες, όταν είχε κρυώσει. Επίσης δεν ενθουσιάστηκε με τη γεύση αλλά μια χαρά της πέρασε το κρύωμα μέσα σε λίγες μέρες.
    Το έβαζα και στο κεφάλι γατιού που είχε χάσει τοπικά το τρίχωμα του μαζί με κεραλοιφή για περίπου μία εβδομάδα μία με δύο φορές την ημέρα και είδα ότι άρχισαν να βγαίνουν και πάλι τρίχες και έξι μήνες μετά είναι μία χαρά το τρίχωμα του.
    Σήμερα επειδή ο γιος μου, παραπονιόταν ότι τον πονάει το αυτί του πάρα πολύ, έψαχνα στο internet να δω, αν μπορούσα να βάλω πρόπολη μέσα στο αυτί του. Του έδωσα να πιεί ένα παυσίπονο, του έδωσα να πιει και πρόπολη και του έβαλα και 2-3 σταγόνες μέσα στο αυτί του. Πριν από λίγο ήρθε και μου είπε να του ξαναβάλω στο αυτί και να του ξαναδώσω να πιεί πρόπολη γιατί του μειώθηκε ο πόνος.
    Έχω δώσει και στον άντρα μου να πιεί σε επιχείλιο έρπητα και του έβαζα και κεραλοιφή. Λογικά τον βοήθησαν και τα δύο. Δεν έχω συγκριτικά, αν πέρασε πιο γρήγορα ή αν μειώθηκε ο πόνος σε σχέση με κάποια κλασσική ιατρική θεραπεία για τον επιχείλιο έρπητα.
    Αυτά περί πρόπολης. Αποφάσισα να γράψω τις προσωπικές μου εμπειρίες από τη χρήση πρόπολης, αφού είδα το σχόλιο του Μιχάλη ότι κάτι παίζει με την πρόπολη και θέλει ψάξιμο. Πραγματικά κάτι παίζει με την πρόπολη και παίζει πολύ καλά. ‘Έχω ενθουσιαστεί τόσο με την πρόπολη όσο και με την κεραλοιφή και όπως λέω χαριτολογώντας κάνουν «για πάσα νόσο και πάσα ....». Προσωπικά, θα την χρησιμοποιούσα πριν από οποιαδήποτε αντιβίωση και γενικά σε οποιαδήποτε αδιαθεσία πριν χρησιμοποιήσω άλλα φάρμακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλοι μου είμαι μελισσοκομος εδω κ 7 χρόνια. Φτιαχνω βαμμα προπολης κ δεν έχω πάρει αντιβίωση από τότε . Εμπιστευτειτε την. Για ολ αυτά που είπατε και για αυτί και για δόντι. Για φαρυγγιτιδα, βήχα, ιωση και ο, τι άλλο σας δημιουργεί την αίσθηση οτι αρρωσταινετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πινω καθημερινα προπολη εδω και εναν χρονο ακριβως. Ειχα καρκινο στο στηθος, εκανα αφαιρεση των ογκων αλλα ο γιατρος μου ειχε πει οτι αυτους τους ογκους τους γενναει ο οργανισμος μου και δεν θα σταματησει να γινεται αυτο. Επισης ειχα θεμα με τα γυναικολογικα μου. Κολλουσα συνεχεια μικροβια καθε ειδους κ ετρεχα συνεχεια με θεραπειες. Μια φιλη μου συστησε το βαμμα προπολης. Μετα απο 3 μηνες βελτιωθηκαν τα γυναικολογικα μου και μετα απο 6 δεν υπηρχε τιποτα απολυτως για θεραπεια! Επισης οι ογκοι στο στηθος παραμενουν ως εχουν. Δεν μεγαλωνουν πια και δεν χρειαζομαι εγχειριση ξανα! Διαβασα και καπου οτι η προπολη κραταει τα καρκινικα κυτταρα σταθερα και δεν τα αφηνει να εξελιχθουν. Ισχυει απολυτα. 1 χρονο μετα, ειμαι απολυτα υγιης. Εκοψα βιταμινες, εκοψα ολα τα σκευασματα για βοηθεια του οργανισμου και πινω μονο προπολη καθημερινα μολις ξυπναω. Ειναι θαυμα της φυσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να συμπληρωσω οτι η προπολη ειναι η πανακεια που ψαχνανε παντα οι αρχαιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικα η σωστη αναλογια ποια ειναι παιδια? Γτ σε αλλα αρθρα π διαβασα 1:1 και 2:1..ειναι πολυ δυνατα για τον οργανισμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω ποιά είναι η σωστή αναλογία αλλά τα περισσότερα εμπορικά διαλύματα πρόπολης είναι 30%. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στην αναλογία 1:2. Δηλαδή 1 μέρος πρόπολης αναμιγνύεται με 2 μέρη αλκοόλ.

      Διαγραφή
  14. Μπορουμε να αντικαταστησουμε την αλκοολη με φυτικη γλυκερινη (οπως στα βοτανα)
    ή ιδικα για το βαμμα προπολης δεν ισχυει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα!!Έχω στα χέρια μου ένα βαζάκι ακατέργαστη πρόπολη και θα ήθελα να παρασκευάσω μία κρέμα. Γνωρίζετε μήπως τη διαδικασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χριστίνα Ριζομάρκου mail: riz.chris2@ gmail.com
    Καλημέρα σας. Χρειάζομαι την βοήθειά σας. Φίλος μελισσοκόμος μου έφερε πρόπολη ακατέργαστη. Την έβαλα σε μπεν μαρί, άρχισε να λειώνει στους 70 βαθμούς και το νερό έγινε μελί. Στην επιφάνεια έχει μείνει μια κολλώδης ουσία, που δεν μοιάζει με κερί, μαύρη στο χρώμα, και δεν ξέρω τι να κάνω το νερό που είν αι σκούρο μελί. Αν πετάξω ότι υπάρχει στην επιφάνεια θα μείνει σκέτο το νερό. Ολο το υπόλοιπο έχει διαλυθεί. Πως λοιπόν θα φτιάξω βάμμα με τις υπάρχουσες συνθήκες???? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF