Κανδελιλικό κερί (Candelilla wax)

Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν, ακόμη περισσότεροι το έχουν χρησιμοποιήσει εν αγνοία τους. Εάν έχετε μασήσει τσίχλα, αν έχετε φορέσει παπούτσια, αν έχετε κερώσει το αυτοκίνητο σας ή έχετε χρησιμοποιήσει καλλυντικά, μάλλον είστε ένας από αυτούς.

Είναι ένα φυσικό, φυτικό κερί που εξάγεται από τα φύλλα ενός πολυετούς θάμνου της ερήμου που ονομάζεται Candelilla, επιστημονικά Euphorbia cerifera. Είναι ιθαγενές φυτό του Mexico και των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Οι Μεξικάνοι το αποκαλούν "yerba". Ο θάμνος Candelilla παράγει το κερί για να προστατευτεί από το θερμό κλίμα, τη ξηρασία και την αφυδάτωση.
Έχει ωχρή εώς καφεκίτρινη απόχρωση, είναι σκληρό αλλά ευθρυπτο αρωματικό κερί, ελαφρά κολλώδες, με τη διαύγεια του να ποικίλει από opaque εώς ημιδιαφανές. Έχει χαμηλό συντελεστή διαστολής και συστολής. Παράγονται περίπου 900 τόνοι ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, με μια διαδικασία σχετικά πολύπλοκη. Τα φύλλα του θάμνου βράζονται σε θειώδες διάλυμα, συλλέγεται το κερί από την επιφάνεια και έπειτα υπόκειται σε περαιτέρω επεξεργασία. Μετά την επεξεργασία του είναι πιο σκληρό και εύθρυπτο από το μελισσοκέρι, αλλά λιγότερο σκληρό από το κερί Carnauba.

Σύνθεση
Αποτελείται από υδρογονάνθρακες, περίπου κατά το ήμισυ, εστέρες υψηλού μοριακού βάρους, ελεύθερα οξέα και ρητίνες, κυρίως τριτερπενοειδή. Η υψηλή του σύσταση σε υδρογονάνθρακες το ξεχωρίζει από το κερί Carnauba. Έχει υψηλό σημείο τήξης, όπως και το κερί Carnauba, στους 67–68°C, σημείο πήξης στους 64.5°C, είναι αδιάλυτο στο νερό αλλά διαλυτό σε άλλους διαλύτες, όπως ασετόν, βενζίνη ή χλωροφόρμιο. Όταν θερμαίνεται η οσμή του μοιάζει με αυτή του κεριού της μέλισσας.

Χρήσεις
Η παραδοσιακή του χρήση από τους ιθαγενείς της κεντρικής Αμερικής ήταν στη παραγωγή κεριών, θρησκευτικών αγαλμάτων και τελετουργικών ομοιωμάτων, αδιαβροχοποίηση ενδυμάτων και υφασμάτων, στη προστασία και συντήρηση δερμάτινων ειδών και στη παραγωγή σπίρτων.
θάμνος Candelilla
Οι ιδιότητες του, όπως η χημική σταθερότητα, η υδροφοβία του, το υψηλό σημείο τήξης, και η καλή ηλεκτρική αντίσταση το καθιστούν χρήσιμο σε ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά προϊόντα, υγρά και πάστες, γυαλιστικές και αδιάβροχοποιητικές αλοιφές. Άλλες εφαρμογές του κεριού περιλαμβάνουν χρώματα, διαλυτικά, καλλυντικά, λιπαντικά, κόλλες, βαφές, πρόσθετα παρασκευής χάρτου και πυροτεχνήματα. Το βρίσκουμε ως πρόσθετο σε τρόφιμα με τον αριθμό E902, συνήθως σε γλασαρίσματα και κυρίως στις τσίχλες. Στη βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιείται πολύ σε lip balm, κραγιόν και σε μπάρες lotion. Είναι ένα εξαιρετικό κερί για χύτευση ακριβείας, γιαυτό χρησιμοποιείται πολύ από γλύπτες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτικό υποκατάστατο του κεριού μελισσας στη σκληροπυρηνική εκδοχή της vegan φιλοσοφίας.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF