Ψωμί Ciabatta

Το ψωμί Ciabatta έχει καταντήσει τα τελευταία χρόνια να είναι το αγαπημένο όλων μας. Είναι ένα επιμήκες, πλατύ και όχι τόσο φουσκωτό, παραδοσιακό ιταλικό ψωμί.


Η ονομασία του στα ιταλικά σημαίνει "παντόφλα", εξαιτίας του σχήματος της. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής· Όταν γίνεται με αλεύρι ολικής άλεσης λέγεται ciabatta integrale, ενώ όταν προστίθεται γάλα στη ζύμη το αποκαλούν ciabatta al latte.
Είναι νόστιμο ψωμί, με τραγανή κρούστα εξωτερικά, μαλακή ψίχα εσωτερικά που έχει μεγάλες τρύπες, σα το ελβετικό τυρί. Απλά το αγαπάμε. Ανήκει και αυτό στη κατηγορία άρτου χωρίς ζύμωμα, μοιάζει πολύ με το No-knead-bread που παρουσίασα παλαιότερα και είναι πολύ εύκολο να γίνει.
Θα χρεαστείτε:
  1. 3½ δοσομετρικές κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. ½ δοσομετρική κούπα αλεύρι σκληρού σίτου (χωριάτικο)
  3. 2 δοσομετρικές κούπες χλιαρό νερό
  4. ¼ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  5. 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  6. 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Σε ένα μπωλ βάλτε τα αλεύρια με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέστε το νερό και το λάδι και ανακατέψτε με μια κουτάλα ή σπάτουλα, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι υγρή και θα κολλάει. Δεν το ζυμώνουμε. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε το σε ένα θερμό σημείο (πχ. κοντά στο καλοριφέρ) να "αυτοζυμωθεί" για 12-18 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου.





Η ζύμη το επόμενο πρωί θα είναι σχετικά ρευστή και θα έχει κάνει φουσκάλες, σημάδι πως είναι έτοιμη. Αλευρώστε γεναιόδωρα μια λαδόκολλα και τα χέρια σας και αναποδογυρίστε τη ζύμη επάνω με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.






Πασπαλίστε τη με αλεύρι από πάνω και κάντε τη πακετάκι. Καλύψτε τη με μια αλευρωμένη πετσέτα και αφήστε τη για δύο ώρες, κάπου ζεστά, να φουσκώσει. Όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο είναι έτοιμο για ψήσιμο.





Λαδώστε και αλευρώστε ένα ρηχό ταψί, τύπου λαμαρίνας, και αναποδογυρίστε μέσα το ζυμάρι. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C και ψήστε το ψωμί για 35-45 λεπτά της ώρας. Μόλις πάρει καλό χρώμα το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα για 20-30 λεπτά.
Απολαύστε!



Σημειώσεις
  • Το ψωμί ciabatta δεν έχει μεγάλες διαφορές από το No-knead-bread. Αλλάζει λίγο ο τρόπος παρασκευής, το ελαιόλαδο και το ψήσιμο.
  • Αν θέλετε μπορείτε να μεταφέρετε τη ζύμη, αμέσως μετά την ανάμιξη, σε άλλο λαδωμένο μπωλ για να διευκολυνθείτε όταν θα την αδειάζετε πάνω στη λαδόκολλα.
  • Παραθέτω και το σχετικό video με πλήρεις οδηγίες για τη παρασκευή του.



Credits: foodwishes, wikipedia.org

2 σχόλια:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF