Χειροποίητα μωρομάντηλα

Για να ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά των βρεφικών μωρομάντηλων.
Φαντάζομαι είναι κάτι που δε το έχετε ξανακάνει, έτσι δεν είναι;

Δείγμα #1
Ingredients: Water, Disodium EDTA, Xanthan Gum, Caprylic Triglyceride, PEG 40 Hydrogenated Castor Oil, Benzyl Alcohol, Iodopropynyl Butylcarbamate, Sodium Hydroxymethlyglycinate, Citric Acid, Fragrance
Δείγμα #2
Ingredients: Water, Potassium Laureth Phosphate, Glycerin, Polysorbate 20, DMDM Hydantoin, Tetrasodium EDTA, Methylparaben, Malic Acid, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Camellia Oleifera Leaf Extract, Cucumis Sativus Fruit Extract, Retinyl Palmitate, Tocopheryl Acetate, Zea Mays (Corn) Oil, Phenoxyethanol, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Fragrance
Πληροφοριακά, το προϊόν #1 ανήκει σε παγκοσμίου φήμης εταιρεία βρεφικών προϊόντων περιποίησης (ίσως τη μεγαλύτερη), ενώ το προϊόν #2 (ανήκει σε τεράστια αμερικανική πολυεθνική), ισχυρίζεται στην ετικέττα πως προσφέρει περιποίηση στο νεογνικό δέρμα με εκχύλισμα από αγγούρι και πράσινο τσάι. Έψαχνα 5 λεπτά να βρω το αγγούρι ανάμεσα στα parabens...

Υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές;
Βεβαίως. Να τα φτιάξετε μόνες σας. Υπάρχουν πολλές συνταγές για μωρομάντηλα που προτείνουν τη χρήση baby oil, αλλά μετά από αυτή την ανάρτηση αποφασίσαμε ομόφωνα πως θέλουμε να το αποφύγουμε και αυτό. Σας δίνω μια πανεύκολη συνταγή για baby wipes, που θα φέρουν τη προσωπική σας υπογραφή και μεράκι. 
Θα χρειαστείτε:
  1. 1 ρολό γερό χαρτί κουζίνας (μη χρησιμοποιήσετε φτηνιάρικο, θα σκίζεται πολύ εύκολα)
  2. 2 κούπες χλιαρό νερό (βρασμένο ή αποσταγμένο)
  3. 2 κουταλιές της σούπας gel αλόης
  4. 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα αμαμελίδας
  5. 2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι καστίλλης
  6. 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο
  7. 2 κάψουλες βιταμίνη Ε
  8. Μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο της προτίμησης σας (προαιρετικά)
  9. 1 παλιό κουτί από μωρομάντηλα


Πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι (όχι πριονωτό) και κόψτε το ρολό χαρτί στα δύο. Αφαιρέστε το κυλινδρικό χαρτόνι που έχει το ρολό στο κέντρο. Τοποθετήστε το μισό ρολό στο παλιό δοχείο από μωρομάντηλα όπως χωράει, όρθιο ή πλαγιαστό. Σε ένα μπωλ αναμίξτε πολύ καλά τα υλικά σας (νερό, αλόη, αμαμελίδα, υγρό σαπούνι, λάδι, βιταμίνη Ε, αιθέριο έλαιο) και ανακατέψτε ελαφρά.



Ρίξτε το μίγμα πάνω στο χαρτί κουζίνας ώστε να μουσκέψει καλά. Κλείστε το καπάκι, τραβήξτε το πρώτο φυλλαράκι στη σχισμή και είναι έτοιμο για χρήση. Χρησιμοποιήστε το όπως τα κανονικά μωρομάντηλα του εμπορίου. Μπορείτε αν θέλετε και να χαμογελάσετε, γιατί θα γνωρίζετε από εδώ και στο εξής οτί προσφέρετε αγνή φροντίδα στο μωρό σας!




Σημειώσεις
  • Ανάλογα με τη πυκνότητα του χαρτιού κουζίνας που θα χρησιμοποιήσετε, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο νερό.
  • Ανακινήστε καλά το δοχείο, ώστε να μουσκέψει καλά το χαρτί κουζίνας.

6 σχόλια:

  1. Το πράσινο τσάι είναι η Camellia Oleifera. Κάτι σαν αιθέριο έλαιο πράσινου τσαγιού για την ακρίβεια. Γι' αυτό λέει εκχύλισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με το gel αλόης που αναφέρεις στη συνταγή ,έχω μεγάλη απορία αν αφορά το έτοιμο πηχτό gel που πουλανε στα βιολογικά προιόντα, η πρόκειται για το gel 1/10 που πουλάνε στη γερανιου, στις πρώτες ύλες καλλυντικών και είναι σε υγρή μορφή σαν νερό? Ακουσα διάφορες γνωμες
    για το πηχτό gel , ότι είναι βλαβερό, διότι χρησιμοποιούν επικίνδυνα χημικα για του δωσουν αυτή την μορφή. Τι με συμβουλευεις να χρησιμοποιήσω γιατί το βρίσκω ως συστατικό σε πολλές σπιτικές παρασκευές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλόη εμπορικά κυκλοφορεί σε μορφή χυμού και gel. Το gel παράγεται από το χυμό της αλόης με τη προσθήκη ενός πηκτικού παράγοντα που λέγεται καρραγενάνη (carrageenan), η οποία προέρχεται από φύκια και όχι από επικίνδυνα χημικά όπως γράφεις. Το gel χρησιμοποιείται κυρίως σε εξωτερική (τοπική) εφαρμογή, ενώ ο χυμός χρησιμοποιείται εσωτερικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις χυμό, αν έχεις αμφιβολίες για το gel.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γεια σας .να κανω μια ερωτηση.το σαπουνι που λετε να βαλουμε δεν θα δημιουργησαει καποιο προβλημα;ειδικοτερα στις γυναικες.το ειχα διαβασει και παλιοτερα και αυτο που κανω ειναι αντι για νερο να βαζω τσαϊ απο χαμομηλι που ειναι και αντισηπτικο και λιγο αμυγδαλελαιο μονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας. Η παραπάνω συνταγή αποτελεί μια σπιτική και υγιεινή εναλλακτική στα μωρομάντηλα του εμπορίου. Η ποσότητα του σαπουνιού είναι πολύ μικρή. Αν σας καλύπτει αυτό που φτιάχνετε, δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτό το προιόν είναι εκχυλισμα αμαμελιδας http://www.iherb.com/Humphrey-s-Witch-Hazel-Astringent-8-fl-oz-237-ml/14170#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=witch-hazel&rc=515&sr=null&ic=10 ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF