Αράβικη πίτα

Αγαπημένες αράβικες πίτες. Εύκολη και νόστιμη παρασκευή για όλες τις ώρες. Το βράδυ συνοδευτικό στο τραπέζι με τους φίλους ή αντί για το κλασικό ψωμάκι στο σάντουιτς των παιδιών.
Το χαρακτηριστικό της αράβικης πίτας είναι η σχισμή ή "τσέπη" που παραμένει στο κέντρο, μετά το ψήσιμο. Μπορούμε να βάλουμε πάνω υλικά και να τη τυλίξουμε, να τη κόψουμε σε τεταρτημόρια και να τη σερβίρουμε με κάποιο dip, να τη κόψουμε στη μέση και να τη γεμίσουμε με υλικά στη σχισμή ή να μεταχειριστούμε τη ζύμη σαν βάση για pizza.
Θα χρειαστείτε:
  1. 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 1½ κούπα χλιαρό νερό
  3. 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  4. 1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  6. 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αν είστε προσεκτικοί και ακριβείς στις ποσότητες, δε θα καταλήξετε με ένα κολλώδη εφιάλτη στα χέρια! Διαλύστε στη μισή κούπα χλιαρού νερού τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμίξτε με τα χέρια το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε στο κέντρο το νερό με τη μαγιά και περίπου μισή κούπα νερό ακόμα και αρχίστε να ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη ελαστική, ελαφρώς υγρή και κολλώδη. Εδώ το "μάτι" παίζει μεγάλο ρόλο. Μπορεί να μη σας χρειαστεί όλο το νερό γιαυτό προχωρήστε προσεκτικά. Βάλτε τη ζύμη σε ένα νέο μπωλ, που θα έχετε λαδώσει με το ελαιόλαδο, και αφήστε τη να φουσκώσει για 1-2 ώρες.

Αναποδογυρίστε τη ζύμη σε έναν αλευρωμένο πάγκο και ζυμώστε τη για λίγη ώρα, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Θα χρειαστεί να αλευρώσετε αρκετές φορές, ώστε να φτάσετε στο σημείο να μη κολλάει στα χέρια. Κόψτε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, μεγέθους μπάλας του ping pong. Καλύψτε τα μπαλάκια με ένα αλευρωμένο πανί και αφήστε τα για 20 λεπτά να ξεκουραστούν.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη σας, βάλτε ξανά τα μπαλάκια πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και δουλέψτε τα αρχικά με τα χέρια και έπειτα με πλάστη, μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό πάχος και πλάτος. Προσπαθούμε να φτιάξουμε στρόγγυλες αράβικες πιτούλες, με πάχος λιγότερο από μισό εκατοστό. Μόλις τελειώσετε, αφήστε τις πιτούλες να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250-275°C και αφήστε μέσα το ταψί να κάψει.
Τώρα πάμε στο ενδιαφέρον κομμάτι· Το ψήσιμο. Στην ανατολή οι πίτες ψήνονται μέσα σε πολύ δυνατό φούρνο με καυτό πάτωμα, πάνω σε μακριά, ξύλινα φουρνόξυλα, όπως ακριβώς και η ιταλική pizza. Εμείς θα τις ψήσουμε σε ένα απλό ταψί.

Βγάλτε το ταψί, που προθερμάνατε, από το φούρνο και βάλτε πάνω τις πίτες. Θα χρειαστούν περίπου 3-4 λεπτά ψήσιμο, ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα από επάνω, και μετά θα το γυρίσετε για 2 λεπτά να πάρουν χρώμα και από κάτω. Οι χρόνοι εξαρτώνται από τη δύναμη του φούρνου και την υγρασία της ζύμης που φτιάξατε. Βγάλτε τις από το φούρνο και αφήστε τις να κρυώσουν για λίγα λεπτά.


Σημειώσεις
Δε πετάμε ποτέ τις αράβικες πίτες. Βάζουμε όσες περίσσεψαν σε πλαστική σακούλα τροφίμων και στη κατάψυξη. Όταν τις ξαναβγάλουμε και τις ζεστάνουμε για να τις φάμε, θα είναι το ίδιο φρέσκες όπως όταν τις βγάλαμε από το φούρνο.
Αν έχετε διάθεση για δημιουργικότητα, πειραματιστείτε με αλεύρι ολικής ή τη προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών στη ζύμη.
Δείτε παρακάτω το αναλυτικό video της συνταγής.


0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF