Ινδικό ψωμί Naan

Το naan είναι το παραδοσιακό επίπεδο ψωμί των Ινδών. Η ονομασία προέρχεται από τη λέξη nān, η οποία είναι περσική και σημαίνει "ψωμί".

Αποτελεί μια ινδική παραλλαγή της αράβικης πίτας και σερβίρεται κυρίως με πιάτα curry. Ψήνεται σε παραδοσιακό πήλινο φούρνο που ονομάζεται "tandoor", ο οποίος πιάνει μεγάλες θερμοκρασίες στις εσωτερικές επιφάνειες. Εμείς θα το ψήσουμε στον οικιακό μας φούρνο πάνω σε πέτρινη πλάκα ψησίματος, αν διαθέτουμε. Αν δε διαθέτουμε, καλό είναι κάποια στιγμή να αποκτήσουμε, γιατί ψήνει μοναδικά το ψωμί, τη pizza και γενικά όλες τις σπιτικές αρτοπαρασκευές.


Θα χρειαστείτε:
  1. 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. ¾ της κούπας χλιαρό νερό
  3. 2½ κουταλιές της σούπας πλήρες γιαούρτι
  4. 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  6. 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  7. Μια πρέζα μαγειρική σόδα
  8. 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  9. Λίγο βούτυρο για το σερβίρισμα


Λιώνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη μέσα στο νερό και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε με τα χέρια το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα. Προσθέτουμε στο αλεύρι το γιαούρτι και το λάδι και ανακατεύουμε. 

 
Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε το μίγμα για μερικά λεπτά. Θα γίνει μαλακό και ελαφρώς κολλώδες. Καλύπτουμε το μπωλ με μια πετσέτα και το βάζουμε σε ένα ζεστό σημείο να φουσκώσει, για 2-3 ώρες.
Η ζύμη θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 260°C και βάλτε μέσα τη πέτρινη πλάκα να κάψει.






Βγάλτε τη ζύμη από το μπωλ, ζυμώστε τη για 2-3 λεπτά και χωρίστε τη με το χέρι σε 6 ισομεγέθη μπαλάκια. Με λίγο αλεύρι και ένα πλάστη δώστε σε κάθε μπαλάκι λεπτό πάχος και oval σχήμα. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.





Πριν τοποθετήσετε τα naan στη πέτρα, βρέξτε ελαφρώς τα δάκτυλα σας, πάρτε τη πιτούλα στα χέρια σας και "παίξτε" την, από το ένα χέρι το άλλο. Βάλτε τα πάνω στη πέτρα και μέσα στο προθερμασμένο φούρνο. Μη τοποθετείτε πολλά naan μαζί, για να φουσκώσουν και να ψηθούν όμορφα.




 


Χρειάζονται περίπου 2-3 λεπτά ψήσιμο, ανάλογα με το φούρνο. Δε χρειάζονται γύρισμα.
Μόλις ψηθούν τα βγάζετε και τα αλείφετε ελαφρώς με βούτυρο.

Enjoy!




Σημειώσεις
Μόλις βγάλετε τη παρτίδα που ψήσατε, κλείστε το φούρνο, περιμένετε 2-3 λεπτά να ξαναπάρει θερμοκρασία η πέτρα και μετά τοποθετήστε την επόμενη παρτίδα naan.
Στη δεξιά φωτό βλέπετε ένα παραδοσιακό φούρνο tandoor. Δείτε πως ψήνουν τα naan.
Οι ινδικές συνταγές πρέπει να παρουσιάζονται από Ινδούς. Βρήκα μια γλυκύτατη γυναίκα που εξηγεί σε σπαστά αγγλικά τη διαδικασία. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή στο παρακάτω video.
  

1 σχόλιο:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF