Πως φτιάχνω εκχύλισμα βανίλιας

Εκχύλισμα βανίλιας καλείται το προϊόν της εκχύλισης της βανίλιας σε κάποιο αλκοολούχο ποτό. Τα βασικά συστατικά του εκχυλίσματος βανίλιας είναι συνήθως vodka ή κάποιο άλλο ποτό, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη, και ξυλάκια βανίλιας.


Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, για το άρωμα του, αλλά και στη κοσμετολογία. Η παρασκευή του είναι πολύ εύκολη και είναι προτιμότερο να το φτιάξετε στο σπίτι, παρά να το αγοράσετε έτοιμο. Το προϊόν του εμπορίου θα είναι σίγουρα πιο ακριβό και επιπλέον δε θα γνωρίζετε τι επιπλέον συστατικά ή συντηρητικά περιέχει. 
Θα χρειαστείτε:
  1. 2 ξυλάκια βανίλιας
  2. ½ κούπα vodka ή ρούμι
  3. 1 μπουκάλι με πώμα
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε κατά μήκος τα ξυλάκια της βανίλιας και χωρίστε το καθένα στη μέση. Βάλτε τα ξυλάκια μέσα σε ένα καθαρό μπουκάλι, με πώμα που να κλείνει καλά, και ρίξτε τη βότκα μέσα να τα σκεπάζει καλά.


Τοποθετείστε το μπουκάλι σε σκιερό μέρος και ανακινείτε το καλά κάθε δεύτερη μέρα. Μετά από 1, το πολύ 2 μήνες, το εκχύλισμα θα είναι έτοιμο για χρήση. Θα διατηρηθεί σε σκιερό και δροσερό μέρος για 1 χρόνο. Μη το διατηρείτε στο ψυγείο.

9 σχόλια:

  1. το εκανα κ βγηκε σουπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστώ τώρα θα μπορώ να φτιάξω βάφλες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες προσώπου ή σώματος; ή λόγω της βότκας καλύτερα να το αποφύγουμε; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε μου φαίνεται σαν καλή ιδέα... Δε βρίσκω λόγο να βάλεις vodka ή τσίπουρο σε ένα σπιτικό καλλυντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να αρωματίσει φυσικά το καλλυντικό...αλλά μάλλον θα είναι αρκετά σκληρό για το δέρμα...έαν εκχυλιστεί η βανίλια σε φυτική γλυκερίνη θα μπορει να μπει σε καλλυντικά; Διαφορετικά, ποιά χρήση μπορεί να έχει στην κοσμετολογία το εκχύλισμα βανίλιας; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν θέλεις να αρωματίσεις το καλλυντικό θα χρησιμοποιήσεις αιθέριο έλαιο ή ειδικό τεχνητό άρωμα, κατάλληλο για καλλυντικά. Το παραπάνω εκχύλισμα βανίλιας έχει χρήση στη κουζίνα, όχι στη κοσμετολογία. Μπορείς όμως να την εκχυλίσεις ή σε γλυκερίνη όπως είπες ή σε κάποιο έλαιο (με θερμή μέθοδο σε bain marie) για να τη χρησιμοποιήσεις στα καλλυντικά σου. Θα είναι αδύναμο το άρωμα, αλλά είναι μια φυσική εναλλακτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω στα γλυκά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF