Guar gum

Το Guar Gum ή κόμμι γκουάρ περιγράφεται σαν πηκτικό τροφίμων και καλλυντικών. Είναι υδατοδιαλυτός φυσικός πολυσακχαρίτης με πολύ μεγαλύτερη πυκνωτική ικανότητα από το corn flour και το αλεύρι ταπιόκας και με λίγο μεγαλύτερο κόστος.


Είναι δημοφιλές πρόσθετο σε παγωτά, κρέμες και πουτίγκες, με τον κωδικό Ε412. Προστίθεται σε γαλακτοκομικά, κρέας, αρτοπαρασκευές, δημητριακά πρωινού, κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, dressing και ζωοτροφές.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90 αποτελούσε συστατικό των μη συνταγογραφούμενων χαπιών αδυνατίσματος, γιατί δημιουργούσε αίσθημα κορεσμού. Απαγορεύτηκε από τον FDA γιατί όταν ενωνόταν με τα υγρά του στομάχου προκαλούσε μεν κορεσμό και αίσθημα πληρότητας, αλλά αυξανόταν ο κίνδυνος οισοφαγικής και εντερικής απόφραξης. Σημειώθηκαν πολλές εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και ένας θάνατος, μετά από λήψη τέτοιων διαιτητικών χαπιών. Σήμερα δε χρησιμοποιείται σε τέτοιου είδους χάπια, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες σε τρόφιμα. Παρ'όλαυτά δεν έχει καθοριστεί όριο ανώτατης ημερήσιας λήψης.

Το φυτό guar, επιστημονικά Cyamopsis Tetragonoloba, ευδοκιμεί κυρίως στο Pakistan και λιγότερο στη βόρεια Ινδία. Οι καρποί (ή αλλιώς φασόλια guar), που μοιάζουν τρομακτικά με τα δικά μας πράσινα φασολάκια, συλλέγονται μετά την εποχή των μουσώνων και αποξηραίνονται στον ήλιο. Έπειτα ανοίγονται με τα χέρια ή μηχανικά και ο εσωτερικός καρπός αλέθεται σε μηχανήματα ή πωλείται ολόκληρος. Για την Ινδία και το Pakistan το guar gum αποτελεί ισχυρό οικονομικό χαρτί, γιατί οι καταναλωτές και οι chef αρέσκονται σε εξωτικά συστατικά για τις γαστρονομικές τους παρασκευές. Η αλήθεια είναι πως χωρίς αυτά τα "εξωτικά" συστατικά, πολλά βιομηχανικά παραγόμενα τρόφιμα απλά δε θα τρώγονταν. Το guar gum πέρα από την αύξηση του ιξώδους (πυκνότητας) που προσφέρει στα τρόφιμα, επίσης τα πλαστικοποιεί και τα "δένει" μεταξύ τους. Έχει τη φυσική ιδιότητα να συνδυάζεται με τα μόρια του νερού και να αποτρέπει τη δημιουργία κρυστάλλων στο τρόφιμο, αποτρέποντας το νερούλιασμα.
Πέρα από τα τρόφιμα χρησιμοποιείται ακόμη στη φαρμακοβιομηχανία, στη κοσμητολογία, στους πυροσβεστήρες, στη βιομηχανία υφασμάτων, χαρτιού και εκρηκτικών (!).

Στα καλλυντικά
Χρησιμοποιείται ως ομογενοποιητής, σταθεροποιητής και γαλακτωματοποιητής στα καλλυντικά, συνήθως σε ποσοστό 0,5-2,0%, όπως ακριβώς και το xanthan gum. Είναι ιδανικό φυσικό πρόσθετο σε lotion, κρέμες ενυδάτωσης, shower gel και σαμπουάν.

2 σχόλια:

  1. καλησπερα.χρησιμοποιειταιη γομμα ξανθανης ή το guar gum σε συνδυασμο με καποιο φυσικο γαλακτωματοποιητη και σε ποιες περιπτωσεις?τι υφη δινει στο τελικο προιον?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χρησιμοποίησα μελισσοκέρι αλοε, χαμομήλι, λάδι αμαμελίδας και φουντουκέλαιο για να φτιάξω κρέμμα για την ακμή και παρόλο που έβαλα γαλακτωματοποιητή Olivem δεν έπηξε καλά η κρέμμα και μου βγήκε αρκετά νερουλή, για να μη την πετάξω χρησιμοποίησα γύρω στο 0,5% ξανθάνη και η κρέμμα έσφιξε αρκετά και βελτιώθηκε η υφή της, και φυσικά χρησιμοποιήται μια χαρά

      Διαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF