Φτιάξε εκχύλισμα δενδρολίβανου

Το εκχύλισμα δενδρολίβανου χρησιμοποιείται εσωτερικά για να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο, τις στομαχικές διαταραχές, τις αναπνευστικές παθήσεις και τα κρυώματα. Προστίθεται σε αλοιφές για να θεραπεύσει δερματικές παθήσεις, πόνους μυών και αρθρώσεων καθώς και δήγματα εντόμων. Επίσης χρησιμοποιείται στη μαγειρική.
Είτε το χρησιμοποιήσετε εσωτερικά, είτε το προσθέσετε στις παρασκευές σας, το εκχύλισμα δενδρολίβανου παραμένει ένα καταπληκτικό συστατικό με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Τα καλής ποιότητας εκχυλίσματα βοτάνων του εμπορίου είναι αρκετά ακριβά. Μπορούμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι με πολύ μικρότερο κόστος και μέγιστο έλεγχο στη ποιότητα των πρώτων υλών.
Θα χρειαστείτε:
  1. Φρέσκο δενδρολίβανο
  2. Vodka
  3. Βάζο με καπάκι
Μαζεύουμε κλαδάκια από φρέσκο δενδρολίβανο, το ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό και το αφήνουμε πάνω σε μια πετσέτα να στεγνώσει τελείως. Θα χρειαστούμε περίπου μια γεμάτη κούπα από φρέσκες βελόνες δενδρολίβανου.
Αφαιρούμε τις βελόνες από το κλαδί, τραβώντας τις με αντίστροφη φορά από αυτή που φυτρώνουν, και ελέγχουμε μήπως έχουν απομείνει τυχόν ακαθαρσίες και ξένα σώματα. Ζυγίζουμε το δενδρολίβανο που απέμεινε.
Βάζουμε τις καθαρές και στεγνές βελόνες σε ένα καθαρό βάζο με καπάκι που κλείνει καλά και προσθέτουμε τη διπλάσια ποσότητα vodka από το βάρος των φύλλων (που έχουμε ζυγίσει από πριν).
Σφραγίζουμε το βάζο και το διατηρούμε σε σκοτεινό μέρος. Δε θέλουμε να έρθει σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία γιατί θα αποχρωματιστεί το εκχύλισμα μας.
Αφήνουμε το μίγμα να εκχυλιστεί για 4-6 εβδομάδες.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία σουρώνουμε τα φύλλα και τοποθετούμε το εκχύλισμα που απέμεινε σε ένα καθαρό, σκουρόχρωμο δοχείο.

Σημειώσεις
Μπορούμε να ψιλοκόψουμε τις βελόνες με ένα μαχαίρι, αντί να τις βάλουμε ολόκληρες. Αυτή η πρακτική θα βοηθήσει να εκχυλιστούν καλύτερα τα συστατικά.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και χρήση των βοτάνων απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ιατρό ή βοτανολόγο.
Να μη χρησιμοποιείται σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Διαβάστε περισσότερα για τις ιδιότητες του δενδρολίβανου κάνοντας click εδώ.
 

19 σχόλια:

  1. Να ρωτήσω. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην παραγωγή σαπουνιού για αρωματισμό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις αιθέριο έλαιο η άρωμα δενδρολίβανου. Αυτό περιέχει αλκοόλ και ίσως επηρρεάσει τη χημεία του σαπουνιού σου. Εγώ προσωπικά δε το έχω χρησιμοποιήσει σε σαπούνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα!Ειμαι νεα θαυμαστρια του site σας και εχω κατενθουσιαστει!
    Να ρωτησω, μπορουμε να προσθεσουμε κι εδω καποιο συντηρητικο οπως η Βιταμινη Ε? ποσο θα διαρκεσει χωρις κ ποσο με το πιθανο συντηρητικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α!και κατι ακομη!γραφετε στο αρθρο οτι προστιθεται σε αλοιφεςγια να θεραπευσει δερματικες παθησεις, αλλα στο αρθρο για το εκχυλισμα βανιλιας λετε στα σχολια πως δεν ειναι καλο για κρεμες γιατι περιεχει αλκοολ.ισχυει κ εδω το ιδιο?Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είπα πως το εκχύλισμα βανίλιας δεν έχει εφρμογή στα καλλυντικά αλλά στη ζαχαροπλαστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η βιταμίνη Ε θα δώσει λίγάκι παραπάνω χρόνο ζωής, αποτρέπωντας την οξείδωση των ελαίων. Ας πούμε περίπου 3 μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπερα εχω να σας πω και εγω μια αλλη χρηση του δενρολιβανου και πιο συγκεκριμενα του αφεψιματος με δενδολιβαλο οπου ο καθημερινος καθαρισμος του ακμηακου προσωπου με αφεψιμα δενδολιβανου εξαφανιζει τα μολισμενα σπυρακια και βελτιωνει συμαντικα την εικονα του δερματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα δεν χρειαζεται να προσθεσεις βιταμινη Ε στο εκχυλισμα δεντρολιβανου γιατι το εκχυλισμα δεντρολιβανου πρωτον ειναι μεσα σε αλκοολ και δευτερον το εκχυλισμα δεντρολιβανου χρηδιμοποιητε απο μονο του συντηρητικο για καλλυντικα..ρε παιδια γραφεται σωστες πληροφοριες μας ρχετε καταμπερδευψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις..
      Ο καθένας το παίζει ειδικός και μπερδεύει με την άγνοια του

      Διαγραφή
    2. Δίκιο έχεις.... Πολύ μπέρδεμα

      Διαγραφή
  9. Δεν είπε κανένας πως προσθέτεις βιταμίνη Ε στο εκχύλισμα δενδρολίβανου.
    Από που έβγαλες το αυθαίρετο συμπέρασμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η εποχή, η ώρα της συγκομιδής του δενδρολιβανου παιζουν ρολο για την ποιοτητα του εκχυλισματος? Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ώρα, η εποχή, η ανθοφορια κατα τη συγκομιδη του δενδρολιβανου παιζουν ρολο στην ποιοτητα του εκχυλισματος? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγγνώμη, αλλά επειδή έχω μπερδευτεί λίγο, εκχύλισμα είναι σε λάδι ή σε οινόπνευμα?Κι' αν είναι σε οινόπνευμα ποια η διαφορά του με το βάμμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εκχυλιση με οινόπνευμα λέγεται βαμμα

      Διαγραφή
  14. Ολίβια, είσαι Vegan ή έστω χορτοφάγος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εχω κι εγω την ιδια απορια με την περσεφωνη.δεν γινεται σε λαδι? θα ηθελα να κανω σαπουνι απο ελαιο δενδρολιβανου γιατι νομιζω οτι ειναι καλο για τα μαλλια κ θα΄θελα να μαθω πως γινεται το ελαιο. ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιρνεις το βοτανο αν ειναι φρεσκο το πλενεις καλα το συεγνωνεις αφησε το δυο ημερες για να φυγει η υγρασια να μην χαλασει το λαδι παρε ενα γυαλινο βαζο βαλε μεσα το βοτανο απογεμισε το με ελαιολαδο και ειτε το βαζεις στον ηλιο για ενα μηνα η σε μπαιν μαρι για τεσσερις ωριτσες σε πολυ χαμηλη φωτια να προσεχεις να μην καψει το λαδι εγω βαζω ενα στηριγμα στην κατσαρολα και απο πανω βαζω το βαζακι καλη επιτυχια

      Διαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF