Σαπούνι με κατσικίσιο γάλα

Η προσθήκη κατσικίσιου γάλακτος στο σαπούνι είναι από τις πιο έξυπνες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε. Εκτός οτί το σαπούνι θα αποκτήσει εξαιρετικές καλλυντικές ιδιότητες, έχει άλλο αέρα μια ετικέττα σαπουνιού που λέει οτί περιέχει γάλα και άλλο ένα απλό σαπούνι μόνο με έλαια.
Επιπλέον θα κάνετε ένα βήμα παραπέρα στο δρόμο προς το "πτυχίο" του σαπωνοποιού. Το κατσικίσιο γάλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά στις συνταγές σαπουνιών. Αποδίδει εξαιρετικό, κρεμώδες και ενυδατικό σαπούνι.
Ο λόγος που επιλέγουμε κατσικίσιο γάλα είναι γιατί περιέχει 3 φορές περισσότερη καζεΐνη από το αγελαδινό, γεγονός που ενισχύει τις ενυδατικές του ιδιότητες. Επιπλέον, ο συνδυασμός λιπαρών οξέων του βοηθά στην εξισορρόπηση του pH του δέρματος και προάγει την ήπια και φυσική απολέπιση του δέρματος. Το κατσικίσιο γάλα έχει pH 4 με 6.4 γεγονός που σημαίνει πως μειώνει το συνολικό pH του σαπουνιού και γίνεται ακόμα πιο φιλικό προς το δέρμα.
Υπάρχουν 3 τρόποι για να παρασκευάσουμε σαπούνι με γάλα.
  1. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα από την αρχή και μετά ενσωματώνουμε στα έλαια
  2. Διαλύουμε τη σόδα στο μισό νερό και προσθέτουμε το γάλα σε δεύτερο χρόνο, σε ελαφρύ trace
  3. Χρησιμοποιούμε γάλα σε σκόνη
Παρακάτω θα αναλύσουμε τη μέθοδο παρασκευής σαπουνιού με φρέσκο και γάλα σε σκόνη. Η παρασκευή του είναι λίγο πιο "μπελαλίδικη" από το απλό σαπούνι, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Όσοι ασχολείστε με τη σαπωνοποιία θα εχετε ήδη συναντήσει σκόνη κατσικίσιου γάλακτος να πωλείται σε καταστήματα με υλικά σαπωνοποιίας.
Η διάλυση της σόδας σε αυτή τη συνταγή γίνεται στο γάλα και όχι σε νερό όπως συνήθως. Η πρόκληση του σαπουνιού που περιέχει γάλα (ή φρέσκους χυμούς από φρούτα) είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε χαμηλή τη θερμοκρασία του όταν το αναμιγνύουμε με τη σόδα. Έτσι διατηρούμε τις φυσικές του ιδιότητες και συστατικά τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, καταστρέφονται από τη θερμότητα.
Στη περίπτωση του γάλακτος τα σάκχαρα που αυτό περιέχει καίγονται και "καραμελώνουν" από τη μεγάλη θερμότητα και το σαπούνι αποκτά πορτοκαλί ή καφέ χρώμα, αντί για το υπόλευκο που θα πρέπει να έχει. Επιπλέον καταστρέφονται ή υποβαθμίζονται τα ευεργετικά συστατικά του.
Ο μοναδικός τρόπος να κατορθώσουμε να διατηρήσουμε τη σόδα σε χαμηλή θερμοκρασία είναι να καταψύξουμε το γάλα και να κάνουμε τη διάλυση μέσα σε κρύο "bain marie".


Γεμίζουμε το νεροχύτη ή μια λεκάνη με κρύο νερό και πάγο, βυθίζουμε μέσα το μπωλ όπου θα κάνουμε τη διάλυση, προσθέτουμε το μισοπαγωμένο κατσικίσιο γάλα μέσα στο μπωλ και ρίχνουμε με πολύ αργό ρυθμό τη σόδα, κάτω από αυστηρό θερμομετρικό έλεγχο.

Βασική συνταγή
Το εύρος υπερλίπανσης που προτιμάμε όταν παρασκευάζουμε σαπούνι με γάλα είναι 3-5%. Παρακάτω σας δίνω μια βασική συνταγή για σαπούνι με κατσικίσιο γάλα, με 3% υπερλίπανση. Αν θέλετε να "παίξετε" με τα έλαια συμβουλευτείτε κάποιον αυτόματο υπολογιστή. Υπολογιστές σαπουνιού θα βρείτε εδώ και εδώ.
Μην επιχειρήσετε περαιτέρω υπερλίπανση γιατί το γάλα περιέχει λιπαρά τα οποία δεν θα σαπωνοποιηθούν. Έτσι θα αυξηθεί αυτόματα το ποσοστό της συνολικής υπερλίπανσης.
Θα χρειαστείτε:
  1. 680 gr ελαιόλαδο (75%)
  2. 226 gr φοινικέλαιο (25%)
  3. 280 gr κατσικίσιο γάλα
  4. 120 gr καυστική σόδα
  5. Αιθέριο έλαιο ή άρωμα της επιλογής σας

Χρησιμοποιώντας φρέσκο γάλα
Από την προηγούμενη ημέρα έχουμε ζυγίσει το κατσικίσιο γάλα και το έχουμε βάλει στη κατάψυξη. Μοιράστε το σε παγοθήκες ή βάλτε το μέσα σε σακουλάκια zip-lock.
Την ημέρα της παρασκευής φοράμε τον προστατευτικό εξοπλισμό και ζυγίζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
Βάζουμε μέσα σε ένα μπωλ το παγωμένο γάλα και το αφήνουμε να μαλακώσει ελαφρώς. Βάζουμε το μπωλ μέσα στο νεροχύτη με το κρύο νερό και τον πάγο και βυθίζουμε μέσα το θερμόμετρο.


Προσθέτουμε τη καυστική σόδα με ΠΟΛΥ ΑΡΓΟ ΡΥΘΜΟ, ελέγχοντας συνεχώς το θερμόμετρο να μη ξεφύγει η θερμοκρασία πάνω από 32-35°C.
Την ώρα που κάνουμε τη διάλυση, προσθέτουμε πολύ αργά τη σόδα και σε μικρές ποσότητες, ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε τη θερμοκρασία και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα, πριν προσθέσουμε ξανά σόδα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να έχει διαλυθεί πλήρως όλη η ποσότητα σόδας στο γάλα, χωρίς να θερμανθεί το μίγμα. Η διαδικασία θα σας πάρει χονδρικά περίπου 15 λεπτά της ώρας.
Παρόλο που προσπαθήσατε να το διατηρήσετε κρύο, το μίγμα ίσως πάρει ένα ελαφρώς πορτοκαλί χρώμα. Δε πειράζει, συνεχίστε με τη παρασκευή κανονικά. Αν όμως σας ξεφύγει η θερμοκρασία και το μίγμα γίνει έντονα πορτοκαλί, ίσως το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό.


Αφού έχουμε κάνει τη διάλυση της σόδας στο γάλα προχωρούμε στη παρασκευή του σαπουνιού ακολουθώντας κανονικά τα βήματα της ψυχρής μεθόδου.
Όταν παρασκευάζουμε σαπούνι με γάλα πάντα κάνουμε την ανάμιξη σόδας - ελαίων σε χαμηλή θερμοκρασία.
Ρίχνετε το σαπούνι στο καλούπι και μετά από 24 ώρες το ξεκαλουπώνετε και το κόβετε. Το αφήνετε να ωριμάσει για περίπου 6 - 8 εβδομάδες.

Χρησιμοποιώντας γάλα σε σκόνη
Σε πολλά καταστήματα με υλικά σαπωνοποιίας θα βρείτε γάλα σε σκόνη για τη παρασκευή σαπουνιού. Παρόλο που δε χρειάζεται ιδιαίτερη αντίληψη για να κατανοήσετε πως το φρέσκο γάλα είναι μακράν ανώτερο υλικό, θα δώσω τη διαδικασία για αυτούς που θα επιλέξουν τη σκόνη για το σαπούνι τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεταχειριστούμε το γάλα σε σκόνη. Δε τους έχω δοκιμάσει όλους, γιαυτό και θα μιλήσω για τον ένα από αυτούς.
Από το συνολικό νερό της συνταγής κρατήστε το μισό, θερμάνετε το ελαφρώς και διαλύστε σε αυτό τη σκόνη γάλα, ανακατεύοντας καλά για να μη σβωλιάσει.


Με το υπόλοιπο νερό της συνταγής κάντε τη διάλυση της σόδας. Φτιάξτε το σαπούνι σας, ακολουθώντας πιστά τα βήματα της ψυχρής μεθόδου. Όταν φτάσετε σε ελαφρύ προς μέτριο trace, κάτι που θα γίνει σχετικά γρήγορα, προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε με το stick blender μέχρι να φτάσετε στο τελικό trace. Ρίχνετε το σαπούνι στο καλούπι και μετά από 24 ώρες το ξεκαλουπώνετε και το κόβετε. Το αφήνετε να ωριμάσει για περίπου 6 - 8 εβδομάδες.

Credits: soap-making-resource, greatcakessoapworks, ehow, latheringsforum, northcountrymercantile, candleandsoap

23 σχόλια:

  1. καλησπερα εχω ενα θεμα που δεν ξερω πως να το λυσω: μου εχουν φερει κατσικισιο γαλα παγωμενο σε μπουκαλι1.5 λιτρου .πως θα μπορουσα να χρησιμοποιησω σταδιακα και οχι ολο μαζι μιας και ειναι πενταπλασιο απο την ποσοτητα που προτεινειτε στη συνταγη σας?
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Αν το γάλα είναι σε πλαστικό μπουκάλι σου προτείνω να το κόψεις με μαχαίρι και να αφαιρέσεις το περίβλημα, να κόψεις το γάλα σε κομμάτια και να τα βάλεις σε σακουλάκια τροφίμων πάλι στη κατάψυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν το έκανα διαλύοντας τη σόδα στο μισό παγωμένο γάλα (όλη η διαδικασία σε μπεν μαρί). Το άλλο μισό γάλα το έβαλα σε φάση ελαφρού trace. Όλα πήγαν τέλεια, το σαπούνι είναι άσπρο και κάνει πυκνό αφρό. Ευχαριστώ και πάλι!
    Τάνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα..παλι εγω..το φρεσκο γαλα κατσικας πρεπει να το βρασω πρωτα;;η να το χρησιμοποιησω ετσι κατευειαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Όχι δε το βράζεις, το χρησιμοποιείς κατευθείαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα και από εδώ!

    Ήθελα να σας ρωτήσω (ίσως είναι και γενικότερη ερώτηση βέβαια αυτή περί σαπωνοποιίας) υπάρχει κάποιο έλαιο που να βρίσκεται εύκολα στο "σπίτι" μας και να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μαζί με το ελαιόλαδο ώστε και να "διορθώσουμε" κάπως τις ιδιότητες του, αλλά να μη χρειαστεί να αγοράσουμε καινούρια υλικά γι' αυτό;

    Ευχαριστώ και πάλι προκαταβολικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η λίστα με τα έλαια και τις ιδιότητες που προσδίδουν στο σαπούνι βρίσκεται εδώ. Όπως και να έχει θα χρειαστεί να αγοράσεις κάποια λάδια αν θελήσεις να φτιάξεις καλό σαπούνι. Αλλιώς θα πρέπει να συμβιβαστείς με το σαπούνι ελαιολάδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα! Δεν έχω ασχοληθεί ακόμη να πω την αλήθεια, αλλά αναρωτιώμουν, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μητρικό γάλα? Σκεφτόμουν ένα σαπούνι, ό,τι πιο αγνό, να μπορώ να πλένω το παιδάκι μου που είναι μωρό..Κι αν ναι, θα μπορούσατε να δώσετε μια συνταγή με ποια έλαια κ σε τι αναλογίες? Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το γάλα μου, αν γίνεται, αντί όλα τα αφρόλουτρα έστω κ φυτικά! Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σας . Πολύ ενδιαφέρουσες οι συνταγές σας ! Είχα κάνει και στο παρελθόν συνταγή με φρέσκο κατσικίσιο γάλα (απο γνωστή κάποιου γνωστού που είχε κατσίκες) με οχι καλά αποτελέσματα. Τριβόταν σε μεγάλο βαθμό και μύριζε άσχημα με αποτέλεσμα να το πετάξω. Αλλά θα ξαναπροσπαθήσω. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Αν διαλύσω την σόδα σε μισό νερό και προσθέσω το άλλο μισό γάλα σε ελαφρύ trace , σε τι θερμικρασία πρέπει να είναι το γάλα ? Σε θερμοκρασία δωματιου ? Ίδια θερμοκρασία με αυτήν των λαδιών ?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @aris : δεν έχει σημασία, από την στιγμή που δεν το αναμιγνύεις με την καυστική σόδα (που σε αυτήν την περίπτωση επιβάλετε να το παγώσεις) είτε είναι θερμοκρασία δωματίου είτε από το ψυγείο δροσερό, δεν κάνει διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. angel29476 σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου ! Ηδη βέβαια έχω κάνει το σαπούνι και είχε μεγάλη επιτυχία . Βέβαια για τον "φόβο των Ιουδαίων" ζέστανα πολύ ελαφρά το γάλα για να φτάσει στην θερμοκρασία των ελαίων (32 c) Τώρα αμα ξανακάνω θα το βάλω σε θερμοκρασία δωματίου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπάρχει κ ενας 3ος τρόπος να κανεις σαπούνι με γάλα. Διαλύεις την σοδα στο μισο νερο της συνταγής κ το υπόλοιπο νερο το αντικαθιστας με το γαλα που θελεις, το οποιο το αναμιγνυεις με τα ελαια (αφου τα ζεστανεις για να λιώσουν ενδεχομένως τα βούτυρα σου αν χρησιμοποιείς), ανακατευεις καλα κ μετά προσθετεις το μείγμα νερού κ σόδας στα λαδια σου κ συνεχιζεις την γνωστη διαδικασια με το stick blender. Το δοκιμασα μια φορα, βγηκε τελειο κ απο τοτε το κανω ετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τι αναλογία σκονης γάλακτος / νερού χρειάζεται ??
    Τι ποσότητα γάλακτος σκόνης χρειάζεται στην συγκεκριμένη συνταγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι αναλογία σκόνης γάλακτος και νερού χρειάζεται?
    Στην συγκεκριμένη συνταγή πόσο νερό και πόση σκόνη γάλακτος χρειάζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλή σας μέρα!θα προσπαθήσω να κάνω ένα βήμα παραπάνω στην παραγωγή σαπουνιού και να δοκιμάσω με γάλα και μέλι καθώς θέλω να φτιάξω ένα πολύ ήπιο σαπουνάκι για μωρά. Εάν θέλω να προσθέσω το μέλι διαλυμένο σε νερό το αφαιρώ από τη συνολική ποσότητα νερού/γάλατος που χρησιμοποιώ?ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπέρα και πάλι.μία ακόμη ερώτηση: στους υπολογιστές σαπουνιού που χρησιμοποιούμε, το γάλα αντικαθιστά πλήρως το νερό της συνταγής, περίπου 38% των ελαίων ή υπάρχει διαφορά στην ποσότητα του νερού και του γάλατος;ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπερα σας!εχω στο ψυγειο βουτυρο προβειο που μου δωσανε πριν πολυ καιρο..για να μην το πεταξω γινετε σαπουνι?ευχαριστω😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σας! ΕκαΈκ την πρώτη μου αποαπόπε και έφτιαξα σαπούνι ελαιολάδου. Αλλά δεν κανκά σχεδόν καθόλου αφρό . Έκανα κάτι λάθος? Μπορεί να σωθεί? Είναι αρκετή η ποσότητα και λυπάμαι να το πετάξω. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα! Αργά σας γνωριζω και δεν ξερω αν θα δειτε το σχολιό μου. Πολλές φορές το σκέφτηκα αλλά ποτέ δεν δοκίμασα να κανω σαπούνι. Η απορία μου γενικά είναι, όταν κάνουμε σαπούνι, έχουμε αναθυμιάσεις; Είναι επικίνδυνο γοα τα μάτια? Πολύ ενδιαφέροντα αυτα που γράφετε, και επειδή έχω γάλα κατσικίσιο θέλω να το προσπαθήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα! εφτιαξα σαπουνι με γαλα συμπυκνωμενο και καθως προσθετα την σοδα στα υγρα εκοψε ..οπως κοβει το γαλα οταν φτιαχνουμε αποτυχημενη μπεσαμελ! με το που το εριξα στα ελαια επηξε αμεσως και με σβωλαρακια..δηλδη οχι ομοιομορφη κρεμα.. μπορεί να χρησιμοποιηθει το σαπουνι αν το αφησω πολλους μηνες μηπως γινει η σαπονωποιηση? ή καταστραφηκε και θα ειναι καυστικο όπως και να εχει? Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. συγχαρητηρια κατ αρχην,το ωραιοτερο σαιτ μακραν...! αναρωτιεμαι αν αντι για γαλα χρησιμοποιησω ορο γαλακτος που μου περισσευει οταν στραγγιζω το γιαουρτι που φτιαχνω,θα βγει αποδεκτο το σαπουνι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σας! Να ρωτήσω κατι. Αντί για φοινικέλαιο μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο ελαιο; Ας πούμε λάδι καρυδας; Ή και ακόμα, αντί για γάλα κατσικίσιο να βάλω μητρικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF