Σαπούνι με μπύρα

Η παρασκευή σαπουνιού με μπύρα δε διαφέρει σε κάτι από τα υπόλοιπα χειροποίητα σαπούνια, πέρα από το ότι κάνουμε τη διάλυση της καυστικής σόδας σε μπύρα, αντί για νερό ή κάποιο άλλο υγρό.


Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρόκειται για ένα απλό σαπούνι. Πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι και γρήγοροι στις κινήσεις σας. Φροντίστε λοιπόν να έχετε φτιάξει μερικές παρτίδες απλού σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο προτού δοκιμάσετε τη παρακάτω συνταγή.

Γιατί σαπούνι με μπύρα;
Πέρα από το γεγονός οτί οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ελκυστική μια ετικέττα που αναγράφει "σαπούνι μπύρας", η μπύρα έχει μερικά οφέλη για το δέρμα μας. Είναι πολύ καλός μαλακτικός και θρεπτικός παράγοντας και το σαπούνι που θα παραχθεί είναι φιλικό και κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Επιπλέον τα σάκχαρα της μπύρας βελτιώνουν τον αφρό του παραγόμενου σαπουνιού.

Η προετοιμασία της μπύρας
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος μπύρας σας αρέσει· ξανθιά, κόκκινη ή μαύρη. Η ποσότητα της μπύρας που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι ίση με το 35 - 40% του συνολικού βάρους των ελαίων. Δε κάνουμε έκπτωση στη ποσότητα του υγρού γιατί έτσι επισπεύδουμε το trace το οποίο, σε αυτό τον τύπο σαπουνιού, φτάνει αρκετά γρήγορα.
Ρίχνουμε τη μπύρα που επιλέξαμε σε ένα πλαστικό μπωλ (μη χρησιμοποιήσετε γυάλινο, μεταλλικό ή πυρίμαχο) και το αφήνουμε να ξεθυμάνει ΤΕΛΕΙΩΣ. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ανοίξετε τη μπύρα και να προχωρήσετε στη παρασκευή του σαπουνιού μετά από 5 - 7 ημέρες. Φροντίστε να καλύψετε το μπωλ με ένα κομμάτι ύφασμα ή μια πετσέτα, ώστε να μη πέσουν ξένα σώματα μέσα, και να την ανακατεύετε καθημερινά για να φύγει όλο το διοξείδιο του άνθρακα. Σε αυτό το διάστημα αλλάξτε του δοχείο 2-3 φορές ώστε να απομακρύνετε τον αφρό που σχηματίζεται στα τοιχώματα.
 

Η ύπαρξη διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο υγρό όπου θα κάνουμε τη διάλυση της καυστικής σόδας είναι ο σίγουρος δρόμος προς το ατύχημα και τη πρόκληση χημικών εγκαυμάτων. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το επόμενο βήμα είναι να ψύξετε τη μπύρα στο ψυγείο. Προσπαθούμε να αποφύγουμε την υπερθέρμανση κατά τη διάλυση του υγρού με τη καυστική σόδα. Βάλτε το υγρό σας στο ψυγείο τη προηγούμενη ημέρα της παρασκευής και βγάλτε το πριν κάνετε τη διάλυση.
Υπάρχει και μια δεύτερη μέθοδος προετοιμασίας της μπύρας που περιλαμβάνει βρασμό του υγρού και έπειτα τη ψύξη του. Ωστόσο δε την έχω δοκιμάσει και δε θα την αναλύσω.
Μια βασική συνταγή για σαπούνι με μπύρα και υπερλίπανση 5% είναι η εξής:
  1. 650 gr ελαιόλαδο (62%)
  2. 350 gr λάδι καρύδας (33%)
  3. 50 gr καστορέλαιο (5%)
  4. 380 gr μπύρα
  5. 148 gr καυστική σόδα
Η διαδικασία
Φορούμε το προστατευτικό εξοπλισμό. Ζυγίζουμε τα υλικά μας με ακρίβεια.
Βάζουμε τη κρύα μπύρα στο μπωλ όπου θα κάνουμε τη διάλυση και έπειτα μέσα σε κρύο bain marie. Προσθέτουμε τη καυστική σόδα μέσα στη μπύρα με πολύ αργό ρυθμό, κάτω από θερμομετρικό έλεγχο. Το διάλυμα θα αφρίζει κάθε φορά που θα προσθέτουμε τη σόδα, γιαυτό φροντίζουμε να τη προσθέτουμε σιγά-σιγά. Επιπλέον το διάλυμα θα σκουρήνει σταδιακά και θα αποκτήσει άσχημη οσμή. Είναι φυσιολογικό. Αφήνουμε το διάλυμα στην άκρη να κρυώσει.
 

Ετοιμάζουμε και λιώνουμε το μίγμα των ελαίων. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει στους 30-35°C.
Το διάλυμα σόδας είναι έτοιμο για να αναμιχθεί με τα έλαια μόλις φτάσει στους 30-32°C.
Το κλειδί στη παρασκευή σαπουνιού με μπύρα είναι η χαμηλή θερμοκρασία σαπωνοποίησης. Το trace θα φτάσει γρήγορα και οι υψηλές θερμοκρασίες θα σας προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Μόλις φτάσουμε με ελαφρύ trace προσθέτουμε το άρωμα, το αιθέριο έλαιο ή το χρώμα που επιλέξαμε. Μόλις φτάσουμε σε μέτριο trace καλουπωνουμε το σαπουνοπολτό, το μονώνουμε και το αφήνουμε για 1-2 ημέρες να στερεοποιηθεί.
Έπειτα το βγάζουμε απο το καλούπι και το κόβουμε. Θα χρειαστεί 4-6 εβδομάδες να ωριμάσει και να είναι έτοιμο για χρήση.
 


Σημειώσεις
Το σαπούνι δε θα μυρίζει μπύρα. Θα διατηρήσει όμως όλες τις καλλυντικές ιδιότητες της.
Τα αιθέρια έλαια που ταιριάζουν σε αυτό τον τύπο σαπουνιού είναι αυτά με άρωμα εσπεριδοειδών· lime, λεμόνι, πορτοκάλι, λεμονόχορτο, μελισσόχορτο, grapefruit κτλ.
Μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς ελαίων και βουτύρων ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Διαβάστε περισσότερα για τα έλαια και τις ιδιότητες τους εδώ.

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνταγή! Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα!!συγχαρητηρια για το εξαιρετικο σου blog!ξεκινησα προσφατα να κανω σαπουνια.εγω βεβαια λιωνω το σαπουνι γλυκερινης και προσθετω τα υπολοιπα!θα ηθελα ομως να μαθω τι ακριβως προσθετουμε.νερο;ελαια; Αν μπορουσες θα εκτιμουσα την βοηθεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Xίλια μπράβο για το καταπληκτικό μπλογκ.Καλή δύναμη στην προσπάθειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή, όμορφη Κυριακή.
    Συγχαρητήρια για την σελίδα σας.Εχω βοηθηθει πολλές φορές.
    Ήθελα να σας ρωτήσω... δεν βρίσκω καστορελαιο. Με τι να το αντικαταστησω να μην αλλάξει η ποσότητα της σόδας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF