Βάφω πασχαλινά αυγά με κρεμμύδια

Η Ανάσταση του Κυρίου μας πλησιάζει και η παράδοση επιβάλλει να τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το ίδιο βράδυ αλλά και όταν συναντιόμαστε με φίλους και συγγενείς τις ημέρες μετά το Πάσχα. Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σύμβολο του ελληνικού Πάσχα με πληθώρα συμβολισμών και ερμηνειών. Η βαφή των αυγών παραδοσιακά λαμβάνει χώρα τη Μεγάλη Πέμπτη σε όλα τα ελληνικά σπίτια.


Στα παλαιότερα χρόνια η βαφή των αυγών γινόταν με χρωστικές από φυτά και λαχανικά όπως παντζάρια, κρεμμυδότσουφλα, κόκκινο λάχανο, τσουκνίδες, saffron, πάπρικα κτλ. Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τη τοξικότητα των ειδικών βαφών αυγών. Γιατί να μη δοκιμάσουμε κάτι εναλλακτικό αυτό το Πάσχα;
Για να βάψουμε αυγά με τις φλούδες από τα κρεμμύδια υπάρχουν πολλοί τρόποι. Παρακάτω θα αναλύσω δύο από αυτούς. Στον πρώτο δε χρησιμοποιούμε συνθετική βαφή αυγών, ενώ στο δεύτερο τα βουτάμε για μερικά λεπτά στην έτοιμη βαφή για να ενισχυθεί το χρώμα. Αν δε χρησιμοποιήσετε βαφή από το εμπόριο το χρώμα των αυγών θα φέρνει περισσότερο σε σκούρο πορτοκαλί, παρά σε έντονο κόκκινο. Άλλωστε δε μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας...

Μέθοδος #1
Απόλυτα φυσική μέθοδος βαφής αυγών χωρίς χημικά. Η παρακάτω μέθοδος κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές. Σας παρουσιάζω μία εξ'αυτών.


Θα χρειαστείτε:
  1. 12 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  2. Φλούδες από 20 κρεμμύδια
  3. 5 κούπες νερό
  4. 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
Πλένουμε απαλά τα αυγά για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε ξένη ουσία που μπορεί να υπάρχει πάνω στο κέλυφος.
Μισογεμίζουμε μια κατσαρόλα με το νερό, τοποθετούμε τα κρεμμυδότσουφλα  και το λευκό ξύδι και το φέρνουμε σε βρασμό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, ώστε να απελευθερωθεί στο νερό η χρωστική του κρεμμυδιού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε τη βαφή και τη μεταγγίζουμε σε ένα άλλο καθαρό σκεύος. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σε αυτό το σημείο η βαφή θα έχει πορτοκαλί χρώμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα (ή στην ίδια που φτιάξαμε τη βαφή) τοποθετούμε τα αυγά στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω ρίχνουμε τη βαφή. Τα αυγά πρέπει να καλύπτονται εντελώς από το υγρό. Βάφουμε μόνο μια σειρά κάθε φορά.
Βάζουμε τη κατσαρόλα πάνω στο μάτι και βράζουμε τα αυγά για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μη τα βράσετε παραπάνω από 20 λεπτά.
Η απόχρωση που θα πάρουν τα αυγά εξαρτάται από το αρχικό χρώμα τους. Αν είναι λευκά θα γίνουν πιο ανοικτόχρωμα, ενώ αν είναι μπεζ θα σκουρήνουν περισσότερο.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάλτε τα αυγά και αφήστε τα να κρυώσουν. Περάστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με ελαιόλαδο ώστε να γυαλίσουν.
Φυλάγετε τα βαμμένα αυγά στο ψυγείο (όχι στο σαλόνι ή τη τραπεζαρία). Αν βέβαια θέλετε να αποφύγετε τη τροφική δηλητηρίαση...
Αν τα αυγά σας δε πήραν το χρώμα που επιθυμείτε στον προκαθορισμένο χρόνο, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήστε μέσα στο νερό τα αυγά και περιμένετε να κρυώσει το νερό. Έπειτα βάλτε τη κατσαρόλα (μαζί με τα αυγά) μέσα στο ψυγείο και αφήστε τα για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να πάρουν το επιθυμητό χρώμα. Βγάλτε τα από το νερό, στεγνώστε τα απαλά και περάστε τα με λάδι.
Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες από τα αυγά που έβαψα φέτος. Έκανα συνδυασμό των δύο μεθόδων, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσω έτοιμη βαφή.







Μέθοδος #2
Σε αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιούμε φλούδες από κρεμμύδια σε συνδυασμό με έτοιμη βαφή αυγών.


Θα χρειαστείτε:
  1. 12 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  2. Φλούδες από κρεμμύδια
  3. Λαστιχάκια ή κλωστή
  4. Νερό
  5. Βαφή αυγών (κρύα)
Πλένουμε απαλά τα αυγά για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε ξένη ουσία που μπορεί να υπάρχει πάνω στο κέλυφος.
Βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι. Ζεσταίνουμε το νερό και ζεματίζουμε για μερικά δευτερολεπτα τις φλούδες του κρεμμυδιού, ώστε να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τυλίγουμε το κάθε αυγό με τις φλούδες και στερεώνουμε με λαστιχάκια ή κλωστή. Δείτε τη φωτογραφία.


Βουτάμε προσεκτικά τα αυγά μέσα στο ζεστό νερό και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά. Προετοιμάζουμε στο μεσοδιάστημα τη συνθετική βαφή.
Βγάζουμε τα αυγά από το νερό με μια κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν αφαιρούμε τα λαστιχάκια και τις φλούδες.
Βουτάμε τα αυγά στη βαφή, για 1-2 λεπτά το καθένα, ώστε να χρωματιστούν ελαφρώς.
Βγάλτε τα αυγά από τη βαφή και στεγνώστε τα. Περάστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με ελαιόλαδο ώστε να γυαλίσουν. Δείτε το παρακάτω video με την ολοκληρωμένη διαδικασία.



Στο δεύτερο video μπορείτε να δείτε μερικές άλλες τεχνικές βαφής αυγών.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF