Τι μνημονεύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι κυριότερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας αντιπροσωπεύουν κάθε μία από τις ημέρες που πέρασε ο Ιησούς στην Ιερουσαλήμ, κατά τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα.


Δηλαδή από την ημέρα της εισόδου του στην πόλη των Ιεροσολύμων, ἐπὶ πώλου καθήμενος, μέχρι την Ανάσταση του. Είναι εβδομάδα εγκράτειας, νηστείας, προσευχής και κατάνυξης για όλους τους χριστιανούς.

Μεγάλη Δευτέρα
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ, τον πιο αγαπητό υιό του Ιακώβ, τον οποίο πούλησαν τα αδέρφια του σε εμπόρους από την Αίγυπτο. Ο Ιωσήφ έχει μεγάλη σχέση με το Πάσχα γιατί αυτός έφερε τον λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο, οπού και έμειναν αιχμάλωτοι μέχρι την εποχή που ο Μωυσής, με την βοήθεια του Θεού, τους πήρε από την Αίγυπτο για να τους φέρει στη γη της επαγγελίας, τη Χαναάν.


Την ίδια ημέρα διαβάζεται στην εκκλησία και η παραβολή της καταραμένης συκιάς από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Την Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν πολλοί την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο.


Μεγάλη Τρίτη

Τη Μεγάλη Τρίτη διαβάζεται η παραβολή των δέκα Παρθένων, οι οποίες όταν άκουσαν το "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται" έτρεξαν να συναντήσουν τον Ιησού. Όμως οι πέντε από αυτές, οι μωρές, είχαν αποκοιμηθεί, αργοπόρησαν να βάλουν λάδι στα καντήλια τους και τελικά δεν μπόρεσαν να πάνε στο Γάμο. Το δίδαγμα αυτής της παραβολής είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι για την Βασιλεία των Ουρανών. Η παραβολή του πλούσιου άρχοντα και των τριών υπηρετών του, και ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τα χρήματα που τους άφησε, διδάσκουν την αγαθοεργία που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι. Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη
Τη Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το Μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή. Ο Χριστός μιλάει ήδη για τον επερχόμενο θάνατο του λέγοντας στους μαθητές του ότι η γυναίκα τον μύρωσε για να τον προετοιμάσει για την ταφή του.


Στη λειτουργία ψάλλεται το Άγιο Ευχέλαιο. Την ημέρα αυτή δεν τρώμε λάδι.

Μεγάλη Πέμπτη
Τη Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα προχωρεί προς την αποκορύφωση του. Την ημέρα αυτή γίνεται ο Μυστικός Δείπνος όπου ο Ιησούς κοινωνεί τους μαθητές του δίνοντας τους από ένα κομμάτι ψωμί, που συμβολίζει το σώμα του, και κρασί, που συμβολίζει το αίμα του. Από αυτή την πρώτη κοινωνία των μαθητών ξεκινά το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.


Το ίδιο βράδυ ο Ιησούς αποκαλύπτει στους μαθητές του ότι ένας από αυτούς θα τον προδώσει. Ο Ιούδας φεύγει για να ετοιμάσει την προδοσία του και αργότερα ο Ιησούς συλλαμβάνεται στον κήπο της Γεσθημανής, όπου έχει πάει για να προσευχηθεί με τους υπόλοιπους μαθητές του. Το βράδυ ψάλλονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Εσταυρωμένος Χριστός. Αυτή την μέρα οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά, ψήνουν τα τσουρέκια και τα κουλουράκια, καθώς και το ζυμωτό ψωμί για το Πασχαλινό τραπέζι.

Μεγάλη Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, τη Σταύρωση, το Θάνατο και τελικά την Ταφή Του.


Ο Επιτάφιος στολίζεται στην εκκλησία με ανοιξιάτικα λουλούδια. Μετά το τέλος της λειτουργίας κάθε ενορία διενεργεί περιφορά του επιταφίου στην περιφέρεια της.


Την ημέρα αυτή δεν τρώμε ούτε λάδι, ενώ το μεσημέρι πριν το φαγητό η παράδοση προστάζει να πίνουμε μια κουταλιά ξύδι, προς ανάμνησιν του περιστατικού με τον στρατιώτη που έδωσε στον διψασμένο Ιησού ξύδι αντί για νερό.

Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο είναι η γιορτή της Ανάστασης, ενώ σε πολλές εκκλησίες με τη πρωινή λειτουργία της πρώτης Ανάστασης πέφτουν και πυροτεχνήματα. Η μεγάλη λειτουργία της Ανάστασης και το αποκορύφωμα γίνεται τα μεσάνυχτα, ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία αργά το βράδυ μεταφέροντας μαζί λαμπάδες και κεριά.


Τα μεσάνυχτα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και ο ιερέας ψάλει το "Δεύτε Λάβετε Φώς". Το Άγιο Φώς κάθε χρόνο φτάνει με ειδική πτήση της Ολυμπιακής από τα Ιεροσόλυμα και μοιράζεται σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας. Μετά ακολουθεί το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο, συνήθως στο προαύλιο της εκκλησίας. Ο Ιερέας σηματοδοτεί την Ανάσταση του Χριστού ψάλλοντας το "Χριστός Ανέστη". Ο κόσμος τσουγκρίζει τα κόκκινα αυγά και αναφωνεί «Χριστός Ανέστη» και απαντώντας «Αληθώς Ανέστη», ενώ φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό. Κατά την επιστροφή στο σπίτι πολλοί φτιάχνουν ένα σταυρό πάνω από την πόρτα με την αιθάλη του Αγίου Φωτός. Το τραπέζι είναι στρωμένο με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, τα κόκκινα αυγά και άλλες πασχαλιάτικες λιχουδιές.

Κυριακή του Πάσχα
Η Κυριακή του Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή του έτους, καθώς είναι η μεγαλύτερη γιορτή των ορθοδόξων χριστιανών. Είναι η μεγάλη γιορτή της Λαμπρής, οπότε και γιορτάζεται η Ανάσταση του Θεανθρώπου. Από νωρίς το πρωί ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται στη σούβλα ενώ γύρω από το εορταστικό τραπέζι γλεντά η οικογένεια και οι φίλοι.


Αναδημοσίευση από spitosintages.gr

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF