Μπεντονίτης άργιλος

Παρόλο που οι άργιλοι έχουν μείνει στο περιθώριο στη σύχρονη εποχή, έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από πολλούς λαούς για τις ιαματικές τους ιδιότητες, τη θρεπτικότητα τους και την ικανότητα τους να απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό. Τα ζώα τρώνε πηλό για να απαλλαγούν από τις τοξικές ουσίες των τροφών που καταναλώνουν αλλά και σε περιόδους που είναι άρρωστα.
Ο Dr. W. Α. Price αναφέρει στα γραπτά του πως πολλοί λαοί των Άνδεων, της κεντρικής Αφρικής και της Αυστραλίας παραδοσιακά κατανάλωναν άργιλο με διάφορους τρόπους. Ο συνηθέστερος ήταν να κουβαλούν μαζί τους μικρούς βώλους αποξηραμένου πηλού, τον οποίο διέλυαν σε νερό και έπιναν μαζί με τα γεύματα για να προστατευθούν από δηλητηριάσεις καθώς και από τη τοξικότητα των τροφών.

Μπεντονίτης και μοντμοριλλονίτης
Ο μοντμοριλλονίτης (montmorillonite) είναι αργιλικό ορυκτό, που πήρε το όνομά του από τη γαλλική πόλη Montmorillon, με μεγάλη ειδική επιφάνεια και ικανότητα να συγκρατεί νερό. Ο χημικός του τύπος είναι Al2O3·4SiO2·vH2O. Ο όγκος του ορυκτού, υπό ειδικές συνθήκες υγρασίας, μπορεί να αυξηθεί μέχρι το 14πλάσιο του αρχικού.
Ο μπεντονίτης (bentonite) είναι φυσικό ορυκτό υλικό (ιλυόλιθος) που παράγεται από ηφαιστειακή τέφρα. Το κύριο συστατικό του είναι ο μοντμοριλλονίτης, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80%. Το όνομά του προέρχεται από το Fort Benton του Wyoming όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα του ορυκτού. Ο μπεντονίτης έχει έντονες κολλοειδείς ιδιότητες μέσα στο νερό, σχηματίζοντας μία ζελατινώδη ουσία με υψηλό ιξώδες, ενώ ο όγκος του αυξάνεται απορροφώντας μόρια νερού. Οταν η περιεκτικότητα σε μοντμοριλλονίτη είναι μικρότερη (60-80%), το υλικό χαρακτηρίζεται ως "μπεντονιτική άργιλος".
Και τα δύο ορυκτά ανήκουν στην οικογένεια των σμεκτιτών, τα οποία εξορύσσονται σε υπαίθρια ή υπόγεια λατομεία. Ο μπεντονίτης είναι γνωστός από τις αρχές του αιώνα μας και από το 1930 χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη διύλιση, διήθηση, καθαρισμό και αποχρωματισμό του πετρελαίου. Σήμερα χρησιμοποιείται στη βιομηχανία μετάλλων (χυτήρια και παραγωγή σιδήρου), σε γεωτρήσεις, στη βιομηχανία χαρτιού, στη κεραμική τέχνη, στην άμμο υγιεινής των κατοικιδίων, στη κατεργασία νερού και λυμάτων κτλ. Στη χώρα μας τα μεγαλύτερα ορυχεία μπεντονίτη βρίσκονται στη Μήλο.

Μπεντονίτης και υγεία
Ο μπεντονίτης τα τελευταία χρόνια δείχνει να επανακτά τη δημοτικότητα του ως εσωτερικό και εξωτερικό "καθαρτικό". Αποτελεί κοινό συστατικό σε αποτοξινωτικές μάσκες και σε προϊόντα καθαρισμού. Είναι ένας μοναδικός, άοσμος και άγευστος άργιλος, με γκρι ή μπεζ χρώμα, λεπτή υφή και βελούδινη αίσθηση. Μερικές από τις ιδιότητες του μπεντονίτη περιλαμβάνουν μεγάλη προσροφητική ικανότητα, υψηλή πλαστικότητα, δυνατότητα ιοντοανταλλαγής, θιξοτροπία σε ιξώδη αιωρήματα, δυνατότητα να δρα σαν συνδετικό υλικό και άλλες. Η βασική του ικανότητα είναι να παράγει "ηλεκτρικές ώσεις" όταν ενυδατώνεται. Τι σημαίνει αυτό;
Όταν ο άργιλος έρχεται σε επαφή με κάποιο υγρό στοιχείο το ηλεκτρικό φορτίο του μεταβάλλεται και απορροφά τοξίνες, χημικές ουσίες, ακαθαρσίες και βαρέα μέταλλα από το υγρό. Ο μπεντονίτης κυριολεκτικά "πρήζεται". Όταν τον αναμίξετε με νερό διογκώνεται σαν σφουγγάρι και ελκύει τις τοξίνες μέσω του ηλεκτρικού φορτίου. Ο μπεντονίτης έχει ισχυρό αρνητικό φορτίο, ενώ πολλές τοξίνες, χημικά και βαρέα μέταλλα έχουν θετικό. Οι τοξίνες αυτές με τη σειρά τους συνδέονται με τα μόρια του άργιλου και δεσμεύονται εκεί μόνιμα, ενώ παράλληλα αποδεσμεύονται τα μεταλλικά του συστατικά για να τα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας. Επιπλέον ευνοεί την οξυγόνωση των κυττάρων καθώς ελκύει υδρογόνο και επιτρέπει στα κύτταρα να αντικαταστήσουν την απώλεια με φρέσκο οξυγόνο. Τέλος έχει αλκαλική επίδραση στον οργανισμό (αυξάνει το pH) και, όταν λαμβάνεται σωστά, μπορεί να εξισορροπήσει τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου.
Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Arizona ο μπεντονίτης έδειξε αποτελεσματικότητα στη καταπολέμηση του ιού του MRSA (χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου), της σαλμονέλας και του E.Coli, γεγονός που τον καθιστά ελπιδοφόρο νέο στη καταπολέμηση των λοιμώξεων από ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων. Επισημαίνεται πως τα βακτήρια αυτά δε μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στον πηλό, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τις αντιβιώσεις.

Μηχανισμός δράσης
Ο μπεντονίτης είναι μια μοναδική ουσία που σχηματίζεται κατά κύριο λόγο από τον μοντμοριλλονίτη.


Ο τελευταίος, που μοιάζει με επίπεδη κρυσταλλική νιφάδα, παρουσιάζει ισχυρό αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο. Το αρνητικό αυτό φορτίο αντισταθμίζεται με την απορρόφηση νατρίου ή ασβεστίου (ότι βρει μπροστά του εκείνη τη στιγμή) και έτσι έχουμε νατριούχο ή ασβεστούχο μπεντονίτη. Για να καταλάβετε το τρόπο σχηματισμού και λειτουργίας του φανταστείτε τα μόρια του μοντμοριλλονίτη σαν ένα σάντουιτς· ανάμεσα στα δύο "ψωμάκια" έχουμε μια ισχυρή δύναμη που συγκρατεί το "τυρί" ή το "ζαμπόν" (νάτριο ή ασβέστιο αντίστοιχα). Όταν χρησιμοποιούμε τον μπεντονίτη αυτομάτως αρπάζει ότι ακαθαρσία βρει μέσα στον οργανισμό (βαρέα μέταλλα, χημικά και τοξίνες) και τα ανταλάσσει με το "τυρί" ή το "ζαμπόν" του. Διπλό δηλαδή το κέρδος. Αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας και του παρέχουμε απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία την ίδια στιγμή.

Τύποι μπεντονίτη
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μπεντονίτη που σχετίζονται με το επικρατούν ανταλλάξιμο κατιόν στο μοντμοριλλονίτη: τους νατριούχους και τους ασβεστούχους μπεντονίτες.
Νατριούχος μπεντονίτης
Έχει την υψηλότερη ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (Cation Exchange Capacity, CEC). Όσο μεγαλύτερη είναι η CEC τόσο μεγαλύτερο τα αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και τόσο μεγαλύτερη η απορροφησιμότητα που παρουσιάζει στις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα. Ο νατριούχος μπεντονίτης "πρήζεται" περισσότερο και απορροφά μεγαλύτερες ποσότητες τοξινών.

Ασβεστούχος μπεντονίτης
Αυτός ο τύπος δεν "πρήζεται" όσο ο νατριούχος. Παρόλο που δεν είναι τόσο ισχυρό αποτοξινωτικό, όσο ο νατριούχος, είναι πιο κατάλληλος για τον εφοδιασμό του οργανισμού με μεταλλικά στοιχεία. Τα μόρια του ασβεστούχου μπεντονίτη είναι πιο μικρά και μπορούν και περνούν από το έντερο στη κυκλοφορία του αίματος. Εκεί ψάχνουν για τοξίνες και όταν τις βρουν τις αντικαθιστούν με ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επιπλέον παρέχει με μεγάλη ευκολία ασβέστιο στα οστά.

Ενδείξεις
  1. Σε γαστρεντερολογικές διαταραχές (υπερέκκριση οξέων στομάχου, φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός)
  2. Σε δερματολογικά προβλήματα (δερματίτιδες και αλλεργικές εκδηλώσεις)
  3. Για τη ταχεία επούλωση πληγών και τραυμάτων
  4. Για την αποτοξίνωση του οργανισμού
  5. Για τον εφοδιασμό του οργανισμού με απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία
  6. Σε προϊόντα φροντίδας της στοματικής υγιεινής
  7. Για τη ταχεία ανάρρωση από διάρροια και εμετό

Πως τον χρησιμοποιώ;
Αν τον χρησιμοποιείτε εσωτερικά φροντίστε να έχει μεσολαβήσει τουλάχιστον 1 ώρα από το τελευταίο σας γεύμα και τουλάχιστον 2 ώρες από τη στιγμή που λάβατε τη φαρμακευτική σας αγωγή.
Στο δέρμα
Φτιάξτε πάστα με μπεντονίτη και νερό και επαλείψτε στις περιοχές με δερματικούς ερεθισμούς, σπυράκια και μαύρα στίγματα, εγκαύματα, κοψίματα και εκδορές. Θεωρείται πρώτης τάξης καταπραϋντική αγωγή σε σοβαρές δερματοπάθειες όπως ακμή, έκζεμα, ψωρίαση και τα σπυράκια της ανεμοβλογιάς.
Κατάπλασμα: Σε περίπτωση που έχετε κάποια σοβαρότερη δερματολογική πάθηση, τραυματισμό (πχ. χρόνια έλκη) ή αρθριτικούς πόνους φτιάξτε κατάπλασμα από μπεντονίτη και νερό, εφαρμόστε στη περιοχή και καλύψτε το με γάζα και επίδεσμο. Αλλάζετε το επίθεμα κάθε 2 ώρες.
Μάσκα προσώπου
Φτιάξτε πάστα με μπεντονίτη άργιλο, εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπο, αφήστε το για 20 λεπτά και ξεβγάλτε το με άφθονο νερό. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα αρκούν για να "ξανανιώσει" η επιδερμίδα του προσώπου σας.

Αποτοξινωτικό λουτρό
Γεμίστε τη μπανιέρα σας με ζεστό νερό και προσθέστε ½ κούπα μπεντονίτη. Θα μαλακώσει και θα αποτοξινώσει το δέρμα σας.

Στοματική υγιεινή
Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στη σπιτική οδοντόκρεμα. Ο μπεντονίτης παρέχει στα δόντια τα μεταλλικά στοιχεία που τους είναι απαραίτητα ώστε να επιδιορθώνονται μόνα τους. Είναι άοσμος, άγευστος, με πολύ λεπτή υφή, οπότε δε θα επηρρεάσει τη γεύση ή τη σύσταση της οδοντόπαστας σας. Αν δε θέλετε να τον βάλετε στην οδοντόκρεμα σας μπορείτε να κάνετε στοματικές εκπλύσεις με νερό και μπεντονίτη. Βάλτε ½ κουταλιά άργιλο σε ½ κούπα νερό και κάνετε γαργάρες για μισό λεπτό. Θα έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Μαστίτιδα
Φτιάξτε πάστα με μπεντονίτη και εφαρμόστε στη πάσχουσα περιοχή. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται. Συνδυάστε το μπεντονίτη με βιταμίνη C και μουρουνέλαιο για ταχύτερα αποτελέσματα.

Πούδρα μωρού
Ο μπεντονίτης είναι πολύ ήπιος και επανορθωτικός άργιλος για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού, προς αντικατάστασιν του talc, ιδίως όταν υπάρχουν ερεθισμοί και συγκάματα.

Πρωινή ναυτία
Βάλτε ½ κουταλάκι του γλυκού μπεντονίτη σε 1 ποτήρι νερό και πιείτε το. Θα σας βοηθήσει πολύ στη πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης που συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.

Αποτοξίνωση
Για εσωτερικό καθαρισμό πιείτε ½ κουταλάκι του γλυκού μπεντονίτη μέσα σε νερό. Θα βελτιώσει και τη πέψη σας.

Κατοικίδια ζώα
Αν το ζωάκι σας είναι άρρωστο και κάνει εμετό (και αφού αποκλείσετε με τον κτηνίατρο σας κάποιο άλλο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας) βοηθήστε το προσθέτωντας λίγη σκόνη μπεντονίτη μέσα στο νερό του.

Διατροφή
Ο μπεντονίτης άργιλος είναι πλούσιος σε απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ασβέστιο, χρώμιο, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, θείο και ψευδάργυρο, ενώ δε περιέχει αλουμίνιο.

Προφυλάξεις χρήσης
Φροντίστε ο άργιλος που θα αγοράσετε να είναι κατάλληλος και για εσωτερική χρήση, δηλαδή καθαρός και απαλλαγμένος από ακαθαρσίες.
Όταν λαμβάνετε μπεντονίτη εσωτερικά είναι πολύ σημαντικό να είστε καλά ενυδατωμένοι. Φροντίστε να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως.
Ο μπεντονίτης, όπως και όλοι οι άργιλοι, δε πρέπει να έρχονται σε επαφή με μεταλλικές επιφάνειες και αντικείμενα. Χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Χρησιμοποιείτε γυάλινα, πλαστικά ή κεραμικά δοχεία και σκεύη όταν μεταχειρίζεστε πηλούς.
Παρόλο που ο μπεντονίτης είναι ασφαλής για εσωτερική κατανάλωση, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε να τον λαμβάνετε στη περίοδο της εγκυμοσύνης και γαλουχίας.
Αν έχετε υπέρταση, χρόνια δυσκοιλιότητα ή λαμβάνετε συστηματικά φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη του άργιλου.
Credits: arealfoodlover, naturalnews, google docs, sandb, bulkherbstore, wellnessmama, oasiscolonics, ygromonosi

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα σου και πάλι,
    δεν προλαβαίνω να διαβάσω και να θυμηθώ όλα τα υπέροχα και ενδιαφέροντα που γράφεις.
    Διαβάζω σχεδον καθημερινά και κάνω και ... επαναληψεις.
    Σήμερά εχώ την εξης απορια . Εχω πάρει πρασινη αργιλο απο το φαρμακειο.
    Τι αδιαφορά έχει απο το μπετονιτη άργιλο και σε τι αλλο χρησιμευει εκτός απο μασκα προσωπου?
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Κάθε άργιλος έχει τις δικές της ιδιότητες και διαφορετική χρήση. Σκοπεύω να γράψω άρθρα για όλους τους τύπους καλλυντικής άργιλου που υπάρχουν στο άμεσο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποση ποσοτητα μπορουμε να βαλουμε στην οδοντοκρεμα και ποιο νατριουχο ή ασβεστουχο μπεντονιτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα.μπορεις να μου πεις που μπορω να βρω μπεντονιτη αργυλο στην Ελλαδα για εσωτερικη χρηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γεια σας! εχω αγορασει απο καταστημα με βοτανα λευκο αργιλο.. θεωρειται αυτο αργιλος μπετονιτης? μπορω να το χρησιμοποιησω στη συνταγη για οδοντοκρεμα που δωσατε? ευχαριστω εκ των προτερων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επισης γινεται να αντικαταστησω το θαλασσινο αλατι με αλατι ιμαλαιων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλο πράγμα ο λευκός, άλλο ο μπεντονίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο μπετονιτης εχει καμμια σχεση με τον Ζεολιθο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπερα!!μου εφεραν αργιλο/πηλο σε μορφη πετρας απο παραλια της κεφαλονιας!μπορω να τον χρησιμοποιησω εξωτερικα χωρις καποια περαιτερω κατεργασια,πχ απολυμανση και πως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω διαρροια χρόνια Τι πρέπει να πάρω και πως ? Σ ευχαριστώ πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σας!Εχω την εξής ερωτηση. Αν πάρω πράινο άργιλο απο κάποια παραλία που έχει άργιλο (πχ στην κερκυρα ολόκληρη η βόρεια πλευρά είναι γεμάτη) μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως πόσιμο;Και πως; Ευχαριστώ προκαταβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπερα που μπορω να βρω ποσιμο μπετονιτη για εσωτερικη χρηση ευχαριστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF