Φτιάξε μεξικάνικες tortillas

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, οι "ζυμαροπαρασκευές" είναι (ένα από) τα πάθη μου. Με λίγο αλευράκι και νερό μπορείς να κάνεις γαστριμαργικά θαύματα που χορταίνουν τα πλήθη.


Οι μεξικάνικες tortillas είχαν μπει εδώ και χρόνια στη ζωή μας. Μετά από τόνους συσκευασίες που έχω αγοράσει, αποφάσισα (τι άλλο;) να τις φτιάξω στο σπίτι. Κυκλοφορούν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο οι οποίες διαφέρουν τόσο σε γεύση όσο και σε αισθητική. Η παρακάτω συνταγή είναι πανεύκολη και δοκιμασμένη.
Θα χρειαστείτε:
  1. 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. ¾ κούπας χλιαρό γάλα (ή νερό)
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  4. 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)
Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ενσωματώνουμε στο αλεύρι. Το μίγμα θα κάνει σβώλους, ωστόσο προσπαθήστε να τους "σπάσετε" σε όσο γίνεται μικρότερα κομμάτια.


Με αργό ρυθμό προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια.

Συνήθως δε χρειάζεται να προσθέσετε περισσότερο υγρό ή αλεύρι. Βέβαια αυτό εξαρτάται από την ποιότητα και τον τύπο του αλευριού που θα χρησιμοποιήσετε.
Καλύπτουμε το μπωλ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" για 15 - 20 λεπτά.
Κόβουμε σε 8 ίσα τμήματα, τα κάνουμε μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα στην αρχή με τα δάκτυλα μας και έπειτα με τον πλάστη, ώστε να πάρουν το λεπτό και κυκλικό σχήμα της πίτας τορτίγια.




Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μεγάλη διάμετρο ( >28 cm) και ψήνουμε τη κάθε πιτούλα για περίπου 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, ίσα να πάρουν χρώμα τα εξογκώματα που θα δημιουργηθούν.


Σημειώσεις

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μια κούπα αλεύρι με καλαμποκάλευρο για πιο αυθεντική γεύση. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης. Φροντίστε μόνο η μία κούπα, από τις δύο της συνταγής, να παραμείνει λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Μη χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση ελαιόλαδο ή άλλο λάδι στη ζύμη. Θα δυσκολευτείτε στο άνοιγμα των πιτών με τον πλάστη αλλά και το αποτέλεσμα δε θα είναι τόσο ικανοποιητικό. Οι παραδοσιακές μεξικάνικες τορτίγιας παρασκευάζονται με ζωικό λίπος (λαρδί).
Όσες πίτες δεν καταναλώσετε άμεσα αποθηκεύστε τις σε ένα σακουλάκι zip-lock στο ψυγείο. Θα διατηρηθούν για 3-5 μέρες.
Όταν θέλετε να φάτε τις πιτούλες από το ψυγείο τις βγάζετε και τις ζεσταίνετε για μερικά δευτερόλεπτα στο τηγάνι, χωρίς λάδι.
Αν θέλετε να φτιάξετε nachos (chips από τορτίγια) φτιάξτε τις πίτες (χωρίς να τις ψήσετε!), κόψτε τις σε τριγωνάκια και ψήστε τα σε δυνατό φούρνο για 5-7 λεπτά ή τηγανίστε τα σε καυτό λάδι για 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα. Βάλτε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και σερβίρετε τα με το αγαπημένο σας dip.

7 σχόλια:

  1. Carb free tortillia. Εδώ η συνταγή και η εκτέλεση:
    http://www.youtube.com/watch?v=42cdMafDdvI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το link σου παραπέμπει σε απόρρητο video. Έχεις κάποια άλλη πρόταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Real Μeal Revolution channel στο youtube είναι πολύ πρόσφατο και ίσως άλλαξαν το link.

    Προσπάθησε ξανά εδώ:
    http://www.youtube.com/channel/UCRTd0NTec0G_skYSO_hw5AA?feature=watch
    Εκτός από τα carb free tortilla θα βρείς βίντεο για carb free ψωμί, carb free ζυμαρικά.

    To Real Meal Revolution είναι το βιβλίο του καθηγητή Tim Noakes)
    που έγραψε μαζί με 2 αθλητές σεφ, και μια διατροφολόγο.

    Περισσότερα εδω για το βιβλίο:
    http://realmealrevolution.com/
    (Εγώ πρόλαβα και πήρα 2 αντίτυπα πριν εξαντληθεί η πρώτη έκδοση από το http://www.kalahari.com/ )

    btw
    αφού έχεις απενεργοποιήσει την αντιγραφή κάνε τουλάχιστον clickable τα links στα σχόλια για να μπορούν να τα επισκεφθούν οι αναγνώστες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απέχω από οτιδήποτε -free, όπως θα έχεις διαπιστώσει. Για την ακρίβεια είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος των προϊόντων αλλά και της φιλοσοφίας -free. Τα θεωρώ ημίμετρα και φτηνά δείγματα του ανηλεούς marketing της εποχής μας.
    Δε θα έτρωγα ποτέ ψωμί ή μακαρόνια χωρίς υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά, κρέμα γάλακτος 3%, γλυκά χωρίς ζάχαρη, κρέας χωρίς πρωτεΐνη κτλ. κτλ. κτλ. Αν κάτι είναι "χωρίς" ή "αντί για" απλά δεν το αγοράζω ή δεν το καταναλώνω. Για κάποιους μπορεί να ακούγεται δελεαστικό, για εμένα αυτό είναι υποκριτικό. Αν θέλω να αποφύγω κάτι απλά το αποφεύγω, δεν ψάχνω για υποκατάστατα. Αυτά για τα carb-free που παραπέμπεις.
    Όσο για το βιβλίο δε το γνωρίζω, σε ευχαριστώ όμως για τη παραπομπή.
    Καλή συνέχεια να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Oliviart
    Δεν διαφωνώ με τις αρχές σου όπως τις εκθέτεις. Καμμιά φορά όμως πρέπει να εξετάζουμε και το πρίσμα κάτω από το οποίο γίνεται μια πρόταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συνταγές φτιάχθηκαν όχι για να πουλήσουν κάποιο βλαβερό προιόν που κρύβει την τοξικότητα του πίσω από την ταμπλέλα free αλλά για να βοηθήσουν εξαρτημένους ανθρώπους να επανακτήσουν την υγεία τους σωματική και ψυχική σε πολλές περιπτώσεις ( W. Davis: during World War II, the men and women of Finland, Norway, Sweden, Canada and the United States required fewer hospitalizations for schizophrenia when food shortages made bread unavailable)

    btw
    η ταινία του μήνα ;)
    http://www.cerealkillersmovie.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλειο το video (preview) φίλε nikcha. Αν τύχει να το βρεις κάπου ολόκληρο θα σου είμαστε όλοι, αναγνώστες και εγώ, υπόχρεοι!
    Εγώ στο σχόλιο μιλούσα για τις πατέντες τύπου "free" και "χωρίς..." που έχουν κατακλύσει την αγορά λόγω marketing και οι φίλοι καταναλωτές πέφτουν στη παγίδα σαν τις μύγες. Σου είπα πω αγνοώ το βιβλίο στο οποιο αναφέρεσαι και δεν πήγαινε εκεί το σχόλιο μου.
    Αλλά και πάλι, όσον αφορά τη διατροφή θα προτιμούσα να αποφύγω τελείως ένα τρόφιμο που μου προξενεί προβλήματα από το να ψάχνω εναλλακτικές. Προσωπικά μιλώντας πάντα.
    Μου θυμίζεις την πεθερά μου (να'ναι καλά η γυναίκα, την υπεραγαπώ) που ξεκινάει να φτιάξει ένα γαλακτομπούρεκο και από την πολλή αντικατάσταση υλικών προς μείωσιν λιπαρών και χοληστερίνης καταλήγει να φτιάχνει κάτι απροσδιόριστο με γεύση γαλακτοκτομπούρεκου... Χα! Άστο, προτιμώ να μη φάω. Αλλά αν φάω θέλω να είναι full fat και full flavour. Όχι ημίμετρα.
    Και πάλι σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου και τις πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορούμε αντί για μελισσοκέρι να βάλουμε απλώς μέλι σε μια ενυδατική κρέμα προσωπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF