Σαπούνι ξυρίσματος με μπεντονίτη

Σαπούνι για ξύρισμα. Οι λάτρεις της παράδοσης θα ενθουσιαστούν. Στην εποχή των παππούδων μας ο μπαρμπέρης βουτούσε το πινέλο στο σαπούνι, έκανε πλούσιο αφρό ανακατεύοντας το, έπειτα το άπλωνε αποφασιστικά στο πρόσωπο του πελάτη και ξεκινούσε η ιεροτελεστία του ξυρίσματος.


Η συνταγή απευθύνεται σε όσους νοσταλγούν εκείνες τις εποχές αλλά και τους υπόλοιπους που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από το συμβατικό αφρό ξυρίσματος. Το σαπούνι παράγει εξαιρετικό, κρεμώδη αφρό, με τον μπεντονίτη άργιλο να δημιουργεί προστατευτικό film πάνω στην επιδερμίδα που κάνει το ξυράφι να γλυστράει μοναδικά. Και δεν είναι μόνο για άνδρες...

Τι πρέπει να έχει ένα σαπούνι ξυρίσματος που σέβεται τον εαυτό του
Πρέπει να κάνει σταθερό, κρεμώδη και πυκνό αφρό. Οι μπουρμπουλήθρες δεν έχουν θέση στο σαπούνι ξυρίσματος.
Πρέπει να λιπαίνει το πρόσωπο ώστε να γλιστράει το ξυράφι όσο πρέπει. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.
Πρέπει να ξεπλένεται, δίχως να αφήνει λιπαρή αίσθηση.
Πρέπει να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα και πιο αγνά συστατικά.
Πρέπει να είναι σχετικά μαλακό, ώστε να μπορούμε να το μεταχειριστούμε με το πινέλο ξυρίσματος.
Πρέπει να περιποιείται το δέρμα και να μη το ξηραίνει.

Τι έλαια να επιλέξω;
Η επιλογή ελαίων στη παρασκευή αυτού του τύπου σαπουνιού, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα, είναι πραγματική επιστήμη. Η βασική πρόκληση με το σαπούνι ξυρίσματος είναι να κάνεις τέτοια επιλογή ελαίων ώστε να παραχθεί πλούσιος αφρός χωρίς όμως να προκαλείται ξηρότητα στην επιδερμίδα. Αξιόλογα έλαια περιποίησης είναι το ελαιόλαδο, το λάδι canola, το ηλιέλαιο, το έλαιο κάνναβης κτλ. τα οποία περιέχουν υψηλό ποσοστό ακόρεστων λιπαρών. Το αρνητικό με αυτά τα έλαια είναι πως εξαιτίας της σύστασης τους έχουν την τάση να χαλάνε πιο εύκολα και επιπλέον δε δημιουργούν πυκνό αφρό. Αντίθετα το λάδι καρύδας, το φοινικέλαιο και το ζωικό λίπος έχουν υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων, άρα χαλάνε δυσκολότερα και αντίθετα παράγουν πλούσιο αφρό. Θα έλεγε κανείς πως αυτά τα έλαια θα ήταν ιδανικά για τη παραγωγή σαπουνιού ξυρίσματος, αν δεν είχαν την τάση να ξηραίνουν την επιδερμίδα. Όπως είδαμε και στην ανάρτηση για το "σαπούνι από 100% λάδι καρύδας", πολλοί σαπωνοποιοί για να αποτρέψουν την έντονη ξηρότητα που προκαλούν αυτά τα έλαια αφήνουν ένα μεγάλο ποσοστό ασαπωνοποίητων ελαίων ώστε να αντισταθμίσουν την απώλεια. Ωστόσο αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει στη παραμονή ενός film λιπαρότητας στην επιφάνεια της επιδερμίδας μετά το ξέπλυμα, γεγονός που μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να φράξει τους πόρους και να δημιουργήσει σπυράκια στα ευαίσθητα δέρματα.


Το λάδι καρύδας παράγει μεγάλες μπουρμπουλήθρες. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδανικό για τα σαπούνια χεριών ή σώματος, αλλά στο ξύρισμα δε θέλουμε μπουρμπουλήθρες που σκάνε αλλά κρεμώδη αφρό. Κάπου εδώ έρχεται το καστορέλαιο να σώσει τη κατάσταση. Το λάδι αυτό ενισχύει τον αφρό και τον κάνει ιδιαίτερα κρεμώδη. Με τη προσθήκη ελαίων όπως το φοινικέλαιο ο αφρός σταθεροποιείται ενώ το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το βούτυρο κακάο αναλαμβάνουν το ρόλο της περιποίησης του δέρματος.
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:
  1. 300 gr φοινικέλαιο (30%)
  2. 300 gr λάδι καρύδας (30%)
  3. 100 gr ελαιόλαδο (10%)
  4. 100 gr καστορέλαιο (10%)
  5. 150 gr ηλιέλαιο (15%)
  6. 50 gr βούτυρο κακάο (5%)
  7. 330 gr αποσταγμένο νερό
  8. 143 gr καυστική σόδα
  9. 2 κουταλιές της σούπας μπεντονίτη άργιλο
  10. Αιθέριο έλαιο ή άρωμα της επιλογής σας


Η παραπάνω συνταγή έχει ποσοστό υπερλίπανσης 5% και θα σας δώσει περίπου 1½ κιλό σαπούνι.
Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο. Κάντε την ανάμιξη σόδας - ελαίων σε χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου στους 35 - 38°C. Το trace δε θα αργήσει πολύ. Όταν λοιπόν φτάσετε σε ελαφρύ trace προσθέστε τον άργιλο και ανακατέψτε καλά με το stick blender. Καλουπώστε το σαπούνι και αφήστε το για 24 ώρες περίπου να σκληρύνει. Έπειτα το σαπούνι είναι έτοιμο να βγει από το καλούπι και να κοπεί σε μπάρες.

Σημειώσεις
Ο μπεντονίτης έχει τη τάση να σβωλιάζει. Καλό θα ήταν να τον διαλύσετε πρώτα σε λίγη γλυκερίνη ή έστω σε λίγο από το σαπουνοπολτό σας και έπειτα να τον προσθέσετε στο μίγμα σας. 
Μπορείτε επίσης να τον προσθέσετε στο αρχικό μίγμα των ελαίων, πριν την ανάμιξη με τη σόδα. Σημειώστε όμως πως αν τον προσθέσετε από την αρχή θα επισπεύσει κατά πολύ το trace.
Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε τη συνταγή όπως σας αρέσει. Χρησιμοποιήσετε άλλα έλαια και βούτυρα όπως κακάο, kokum, illipe κτλ. Αυτά τα βούτυρα δίνουν στο σαπούνι ξυρίσματος τον απαραίτητο πυκνό αφρό. Ένα ποσοστό 5-10% επί των συνολικών ελαίων της συνταγής είναι αρκετό.
Μερικοί προσθέτουν σκόνη από νιφάδες βρώμης. Η βρώμη έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει τους ερεθισμούς και να περιποιείται το δέρμα, ενώ άλλοι κάνουν μάσκες με βρώμη σε περιπτώσεις επιπλεγμένων δερματοπαθειών όπως έκζεμα και ψωρίαση. Αλέστε τις νιφάδες πολύ καλά μέχρι να πάρετε μια πολύ λεπτή σκόνη (πούδρα). Χρησιμοποιήστε περίπου 1½ κουταλιά της σούπας ανά κιλό σαπουνιού.
Αν θέλετε μπορείτε να χυτεύσετε το σαπούνι απευθείας σε μεμονωμένα βάζα. Φροντίστε μόνο να αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν κατά τη χύτευση.
Θα ακολουθήσει εντός των ημερών συνταγή για σαπούνι ξυρίσματος με λανολίνη.



Credits: soapmakingforum, badgerandblade.com, talksoapforum.com, debbiemay

34 σχόλια:

  1. καλημερούδια !!!!

    να πω ευχαριστώ;
    τέλεια η συνταγή, μόλις βρω και τα κατάλληλα βαζάκια θα την εκτελέσω...ανελέητα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Έκανα σήμερα ένα μικρό update στις ποσότητες της συνταγής, ελπίζω να το προσέξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σας θα ηθελα την γνωμη σας στο γεγονος οτι δεν μου πηζει το σαπουνι στισ δυο τελευταιες φορες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα!
    Φτιάχνω σαπούνια εδώ και κάποια χρόνια, αλλά ανέκαθεν με προβλημάτιζε η προμήθεια ελαίου καρύδας. Σε μικρότερες συσκευασίες (πχ μισό λίτρο) συνήθως παίρνω από μαγαζιά με βιολογικά(είναι ακριβούτσικο), γιατί το χρησιμοποιώ στο φαγητό και σε σπιτικές κρέμες. Για σαπούνια, παλιότερα αγόραζα από ιντερνετ, αλλά το κατάστημα δεν υπάρχει πλέον. Μήπως κάποιος/α θα μπορούσε να με βοηθήσει, αναφέροντας από πού το προμηθεύεται (ποσότητα/τιμή)? Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα nex !
    εγώ προμηθεύομαι απο εδώ...
    http://candlemaking.gr/shop/%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD2013-06-06-09-02-57_
    μπορείς να τσεκάρεις τις τιμές αν σε εξυπηρετούν. οι ποσότητες είναι ακόμα και στα τρία κιλά. δες το και αποφασίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα και στους δυό σας.
    Θα σας δώσω λίγη τροφή για σκέψη και ιδίως σε εσένα frixo.
    Το γεγονός πως τα προϊόντα του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων ελληνικών, e-shop είναι τελείως no name, no information, no sticker, no origin, no nothing δε σας κινεί καθόλου τη περιέργεια;
    Προσωπικά θα προτιμούσα μερικές πληροφορίες πάνω στη συσκευασία του προϊόντος σχετικά με το που παράχθηκε, με ποιά μέθοδο, τι περιέχει κτλ. και όχι απλά ένα αυτοκόλλητο που να λέει πάνω "λάδι καρύδας" ώστε να το αγοράσω. Και μη ξεχνάτε πως το λάδι καρύδας είναι ένα βρώσιμο λάδι, άρα θεωρητικά υπάγεται στη νομοθεσία περί τροφίμων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα, σας ευχαριστώ για τη συνταγή αλλά έχω ένα σχόλιο.
    Περνώντας τα έλαια που περιγράφετε παραπάνω σε ένα lye calculator μας δίνει ότι η συγκέντρωση stearic acid στο τελικό σαπούνι είναι μόλις 5%. Δηλαδή πολύ δύσκολο ως ακατόρθωτο να δημιουργηθεί σταθερός αφρός με αυτό το σαπούνι.
    Το ξέρω ότι ο μπεντονίτης βοηθάει στο γλίστρημα, αλλά αν δείτε σαπούνια ξυρίσματος (εμπορικά και artisan), το stearic acid είναι >50%. Δηλαδή χρησιμοποιείται tallow, stearic acid, kokum butter κτλ.
    Έχετε ξυριστεί με αυτό το σαπούνι; Σας ρωτώ γιατί και εγώ έχω φτιάξει τέτοιου είδους σαπούνι (και επίσης έχω αγοράσει από artisans στην Αθήνα) και αυτά είναι ακατάλληλα για ξύρισμα.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας,
    Το 50% που αναφέρεστε είναι ένα τεράστιο ποσοστό στεατικού οξέος για να επιτευχθεί με τα απλά έλαια και βούτυρα στο σπίτι, πολλά από τα οποία είναι και δυσεύρετα στην ελληνική αγορά. Οι επαγγελματίες σαπωνοποιοί το πετυχαίνουν παρασκευάζοντας σαπούνι κυρίως με ζωικό λίπος και προσθέτωντας μεγάλη ποσότητα καθαρού στεατικού οξέος. Η παραπάνω συνταγή είναι μια μέση λύση για τα δεδομένα της χώρας μας και των πρώτων υλών που είναι διαθέσιμες. Αν θέλετε να διαμορφώσετε τη δική σας συνταγή για σαπούνι ξυρίσματος μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα λίπη και βούτυρα στο soapcalc, ώστε να δείτε ποιά είναι αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε στεατικό και να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ίσως να έχετε δίκιο. Μπορούμε να βρούμε στεατίνη στην Ελληνική αγορά, αλλά δυστυχώς tallow πρέπει να το φτιάξεις μόνος σου από λίπος.

    Μια άλλη ερώτηση, ίσως περισσότερο προχωρημένη.
    Πολλοί artisans χρησιμοποιούν NaOH και KOH για την παρασκευή σαπουνιού ξυρίσματος. Μήπως ξέρετε αυτήν τη τεχνική;

    Και πάλι ευχαριστώ για την συνταγή και την πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τη γνωρίζω τη τεχνική αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο οπότε δε θα μπορέσω να σε βοηθήσω παραπάνω από τις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες του διαδικτύου. Άσε που μπαίνουμε σε περίπλοκα μονοπάτια και το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μπερδέψουμε και τους υπόλοιπους αναγνώστες. Πάντως η όλη μας συζήτηση μου κέντρισε το ενδιαφέρον να περιγράψω τη διαδικασία παρασκευής ζωικού λίπους για σαπωνοποίηση και σε ευχαριστώ για αυτό, αλλά και για τα καλά σου λόγια.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φυσικά και με έβαλες σε σκέψεις ! δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα θα έπρεπε να αναγράφουν προέλευση, πληροφορίες και τα σχετικά γιατί απλά ως τώρα η επαφή μου με το όλο αντικείμενο ήταν εντελώς ερασιτεχνική και άσχετη σε μεγάλο ποσοστό. η αλήθεια είναι πως σε ξένα sites βρίσκω τα ίδια προιόντα σε καλύτερες τιμές και με την αναγραφή πληροφοριών οι οποίες είναι απαραίτητες.
    σ' ευχαριστώ πολύ που εκτός από ενδιαφέρουσες συμβουλές μας δίνεις και πολύ χρήσιμες πληροφορίες για να πορευθούμε !
    τώρα φυσικά, θα σε ζαλίζω περισσότερο με τις χαζές μου ερωτήσεις, αλλά δείξε κατανόηση στην άπειρη μαθήτρια ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία frixo, η τιμή είναι λογική :)
    Όσο για την επισήμανση εννοείται, ασφαλώς και θα έπρεπε να υπάρχει για λόγους προστασίας καταναλωτή/ιχνηλασιμότητας. Aλλά μια και παραγγέλνω χρόνια από εξωτερικό, έχω δει ότι κι από κει, με εξαίρεση τα προϊόντα bio, τα υπόλοιπα απλώς φέρουν ένα αυτοκόλλητο του εκάστοτε e-shop (πχ aromazone, behawe κλπ) με εντελώς στοιχειώδη περιγραφή. Αν τυχόν έχει κανείς υπ'όψη ανάλογα καταστήματα (εγχώρια ή μη), συνεπή και πιο αναλυτικά στις περιγραφές, ας τα παραθέσει, καλό είναι να ενισχύουμε τέτοιες προσπάθειες.
    Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό blog οliviart!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προσωπικά εμπιστεύομαι πολύ το www.fresholi.co.uk σε ότι αφορά τις αγορές από το εξωτερικό, γιατί έχει και καλές τιμές και απίστευτη εξυπηρέτηση. Εδώ στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχω συναντήσει ούτε τέτοιες τιμές αλλά ούτε την αντίστοιχη εξυπηρέτηση. Το προτείνω. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση για εγχώρια ή του εξωτερικού καταστήματα ευπρόσδεκτη. Ας αλληλοβοηθηθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα karatsompanis. Διάβασε αυτό το άρθρο μήπως και σε βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ερώτηση επείγουσα! Τα υλικά (πχ 10 ή 20ml δαφνελαιο ή αιθ. έλαιο) που προστιθενται στη φάση trace, τα μετράμε από την αρχή ωστε να υπολογιστεί η σόδα, ή το βάζουμε ως υπερλίπανση;
    Ευχαριστώ πολύ
    Τάνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλημερα..χαζη ερωτηση αλλα την κανω..αν κανω αυτο το σαπουνι θα χρειαζεται κ πινελο ξυρισματος για να ξυριστει καποιος η μπορει κ με το χερι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Booboo επείγουσα ερώτηση αλλά καθυστερημένη απάντηση...
    Δε τα υπολογίζουμε συνήθως στη ποσότητα της σόδας αλλά ως υπερλίπανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Puppeta το πινέλο είναι αυτό που βοηθά να γίνει πλούσιος ο αφρός... Μπορείς όμως να ξυριστείς και χωρίς πινέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. να σαι καλα ολιβια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το Ολίβια από που σου ήρθε έτσι αυθαίρετα; Δεν με λένε Ολίβια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΤΕΛΕΙΑ ΤΕΛΕΙΑ! Να φανταστώ πως οι περισσότεροι ξυριζόμαστε με straight ή safety razor τριών κομματιών; Εγώ πάντως ναι. Καιρός να το φτιάξω διότι τα σαπούνια ξυρίσματος του εμπορίου με κούρασαν και ιδιαίτερα λόγω σσυτατικών(SLS, EDTA, parabens). Ναι δυστυχώς και τα σαπούνια ξυρίσματος εμπορίου τα έχουν αυτά τα συστατικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σας
    Θα μπορούσατε, σε θεωρητικό επίπεδο όσα γνωρίζεται, να μας περιγράφατε την διαδικασία παρασκευής σαπουνιού με NaOH & KOH? Ή έστω αν γνωρίζεται κάποιο link – ιστοσελίδα ώστε να ενημερωθώ από εκεί?
    Ευχαριστώ προκαταβολικά

    Τα συγχαρητήρια είναι λίγα για το μέγεθος της εργασίας σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πήγα σήμερα να αγοράσω ανάμεσα στα άλλα και μπετονίτη άργιλο όπως λέτε από ένα κατάστημα χημικών. Με ρωτάει ο μαγαζάτορας: "Μπετονίτη ή άργιλο;" "Μπετονίτη άργιλο το λέει" του λέω. "Άλλο το ένα και άλλο το άλλο" μου λέει: "Τότε δός μου μπετονίτη" απαντάω. "Καλύτερα να σου δώσω άργιλο μου λέει είναι πιο λευκός, ο άλλος είναι πιο μπεζ και τον άργιλο τον χρησιμοποιούνε συνέχεια για καλλυντικά". Με έπεισε και πήρα τον "άργιλο" και όχι τον "μπετονίτη". Μετά ήρθα εδώ και διάβασα για τους διάφορους άργιλους και διαπίστωσα ότι μάλλον δεν αγόρασα το "μπετονίτη - άργιλο" δηλαδή "μπετονίτη" αλλά κατά πάσα πιθανότητα τον άργιλο caolin που αναφέρεις.

    Ερώτημα: Είναι ...βαρύ το αμάρτημα, ἠ να προχωρήσω κανονικά στην παρασκευή σαπουνιού ξυρίσματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα φίλε Μηδέν Άγαν.
    Η στιχομυθία που μου περιγράφεις θα γίνει πολύ αστεία αν αντί για τη λέξη "μπεντονίτη" χρησιμοποιήσεις τη λέξη "ουίσκι" και αντί για "άργιλο" βάλεις τη λέξη "αλκοολούχο".
    -Γειά σας. Θα ήθελα ένα αλκοολούχο ουίσκι.
    -Εννοείται ουίσκι ή αλκοολούχο;
    -Δε γνωρίζω, έτσι μου το ζητήσανε.
    -Κάλα πάρτε μια βότκα τότε, και αυτή αλκοολούχο είναι.
    Δύο είναι τα τινά· ή δεν είχε μπεντονίτη ή δεν ξέρει τι προϊόντα πουλάει. Και τα δύο άργιλοι είναι, διαφορετικού είδους όμως. Όσο για το τι θα κάνεις τον άργιλο και αν πρέπει να τον χρησιμοποιήσεις αντί για αυτό που λέει η συνταγή, αυτό είναι δικό σου θέμα. Ο kaolin, ή ότι άλλο σου έδωσε, δεν έχει τις ιδιότητες του μπεντονίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πραγματικὰ αὐτὸ τὸ ἀστεῖο συμβαίνει... ἔτσι τὸ κατάλαβα κι ἐγὼ... Γιὰ τὸ συγκεκριμένο ποὺ πουλάει γενικὰ χημικά, ἔχω πολλὲς ἐπιφυλάξεις, καθ΄ ὄτι οἱ πληροφορίες παρασκευῆς ποὺ δίνει εἶναι ὅ,τι ἔχει ἀκούσει... σὲ πολλὰ θέματα ἔχω διαπιστώσει ἀνακρίβειες.

    Τὸ ἐρώτημά μου ἦταν τῶρα ποὺ τὴν πάτησα νὰ τὰ πετάξω αὐτὰ ποὺ ἔφτιαξα ἢ ἁπλῶς δὲ θὰ εἶναι ἴδιας ποιότητος τὸ σαποῦνι ἀλλὰ τὴ δουλειά μου θὰ τὴν κάνω;4

    Φυσικὰ μιὰ δοκιμὴ θὰ μὲ πείσει. Ἤθελα νὰ ξέρω ὅμως δεδομένης ὡς ἀληθοῦς τῆς γνώσης ὅτι ὁ ἄργιλος ποὺ μοῦ πούλησε εἶναι καλυντικῆς χρήσης, θὰ εἶναι ἐπικίνδυνο τὸ κατασκεύασμα, ἢ ἁπλῶς δὲ θὰ ἔχει τὶς ἰαματικὲς - ἀντισηπτικὲς ἰδιότητες ποὺ ἔχει ὁ μπετονίτης ποὺ περιγράφετε ἐσεῖς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεια σας
    Τα τελευταία δυο χρόνια φτιάχνω σαπούνια .
    Φτιάχνω επίσης και σαπούνια για ξύρισμα. Έχουν αναλογία stearic acid από 8-20% εξαρτάται το σαπούνι βέβαια (το βλέπω σε ένα lye calculator )
    Χρησιμοποίησα φυτικά βούτυρα και έλαια για την κατασκευή και φυσικά μπεντονίτη άργιλο. Αποτέλεσμα, κρεμώδη υφή, μαλακώνει τα γένια, δεν στεγνώνει στο δέρμα, δεν χρειάζομαι after shave.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητό Oliviart αν επιτρέπεται να παραθέσω την παρακάτω συνταγή δημοσιεύστε την
    Ευχαριστώ


    Γεια σας
    Θέλω να σας δώσω μια συνταγή σαπουνιού για ξύρισμα την οποία έχω φτιάξει και την θεωρώ πολύ καλή.
    Στον lye calculator δίνει τιμή stearic acid 19 % και πιστεύω ότι θα σας αρέσει η κρεμώδη υφή.
    Η συνολική ποσότητα είναι περίπου 480gr.
    Λοιπόν θα χρειαστούμε

    ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΚΑΟ χωρίς άρωμα 50 gr
    ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΡΙΤΕ 90 gr
    ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ 80 gr
    ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ 30 gr
    ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 50 gr
    ΛΑΔΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 20 gr
    ΑΠΟΣΤΑΓΜΕΝΟ ΝΕΡΟ 122 gr
    ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΣΟΔΑ 45 gr
    ΜΠΕΝΤΟΝΙΤΗ ΑΡΓΙΛΟ 1 κουταλιά της σούπας
    ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΔΙ 5 gr

    Ακολουθήστε τις οδηγίες του site για την παρασκευή σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο και όλα θα πάνε καλά.

    Καλές δημιουργίες και καλά ξυρίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. kalispera!! Exete mipws kanei ti syntagi me lanolini ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γειά σας! Πολύ ωραία συνταγη.. ο χρόνος ωρίμανσης του συγκεκριμένου σαπουνιού πόσος ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. 2 μήνες minimum, 6 το ιδανικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γεια σας
    Επανέρχομαι για να σας προτείνω μια βελτίωση στην παραπάνω συνταγή που σας έδωσα για σαπούνι ξυρίσματος.
    Προθέτουμε 20 γραμ καστορέλαιο στο μίγμα το οποίο θα προσδώσει πιο πλούσιο αφρό στο σαπούνι αν το θέλετε. Εγώ το έφτιαξα και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να το ξαναδείτε.
    Επίσης θα πρέπει να ανεβάσουμε στα 129 γραμ το αποσταγμένο νερό και στα 48 γραμ την καυστική σόδα.

    Καλές δημιουργίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γεια σας
    Αγαπητό Oliviart ευχαριστούμε για το βήμα που μας δίνετε να παραθέτουμε τις απόψεις και τις εμπειρίες για διάφορες δημιουργίες.
    Συγχαρητήρια για το καταπληκτικό site.
    Πριν από 6 μήνες έφτιαξα ένα σαπούνι με μούργα από δικό μου λάδι.
    1100γρ ελαιόλαδο και 300γρ μούργα (3 χρόνων σε ανοξείδωτο βαρέλι ,το χρώμα της είχε γίνει σκούρο καφέ) και έβαλα μερικά λάδια ακόμη σε ποσότητες των 50γρ. (λάδι καρύδας, καστορέλαιο, φοινικοπυρηνέλαιο και δαφνέλαιο) .
    Το δοκίμασα για ξύρισμα και διαπίστωσα ότι έχει ένα «αξιοπρεπή» κρεμώδη αφρό και προσφέρει πάρα πολύ καλή ενυδάτωση.
    Να σας πω ότι λούστηκα και ότι είναι μια χαρά, δεν θα το πιστέψετε!!
    Αυτά προς το παρόν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα.
    Παρακολουθώ το blog σου εδώ και 2 χρόνια τώρα και έχω βοηθηθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις στον μέγιστο βαθμό. να σαι καλά να μας δίνεις τα φώτα σου.
    Θα ήθελα να μου λύσεις μια απορία μάλλον ειδική.
    Το σαπούνι ξυρίσματος μπορώ να το χυτεύσω σε αλουμινένιο ή πήλινο - κεραμικό ή γυάλινο ή ξύλινο βαζάκι?
    Σ ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF