Γιατροσόφια για τους οφθαλμικούς ερεθισμούς

Καθίσατε πολλές ώρες στον υπολογιστή και τσούζουν τα μάτια σας; Τα νιώθετε βαριά και κουρασμένα από τους φακούς επαφής; Σας ταλαιπωρεί ξηρότητα; Εμφανίσατε αλλεργική αντίδραση ή σας ερέθισε κάποιο καλλυντικό προϊόν ή άλλο προϊόν περιποίησης;


Παρακάτω θα σας δείξω μερικούς εύκολους τρόπους για να αντιμετωπίζετε τα οφθαλμικά μικροπροβλήματα, χωρίς να τρέχετε σε γιατρούς και φαρμακεία με τη πρώτη ευκαιρία.
Τα τυπικά συμπτώματα του οφθαλμικού ερεθισμού περιλαμβάνουν ερυθρότητα, οίδημα (πρήξιμο), φαγούρα, θάμβος (θάμπωμα), αίσθημα καύσου, πόνο, δακρύρροια ή ξηρότητα.
Αν έχετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω μπορείτε να εφαρμόσετε τα εξής:


1. Κρύες κομπρέσσες
Πρόκειται για την πιο απλή και εύκολη μέθοδο αντιμετώπισης του οφθαλμικού οιδήματος και ερεθισμού. Βρέξτε κομπρέσσες με παγωμένο νερό και εφαρμόστε στη περιοχή των ματιών για μερικά λεπτά. Αν έχετε ερεθισμένα μάτια και φαγούρα τυλίξτε παγάκια σε μια καθαρή πετσέτα και εφαρμόστε τα πάνω τους (με κλειστά βλέφαρα πάντα) για μερικά λεπτά της ώρας.







2. Πατάτα
Πάρτε μια ωμή πατάτα, καθαρίστε τη, πλύντε τη και τρίψτε τη στον τρίφτη τυριού. Τοποθετήστε το τρίμμα πάνω στα βλέφαρα σας για 15 λεπτά. Θα λειτουργήσει στυπτικά και θα απορροφήσει το οίδημα.







3. Μέλι
Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για τις αντισηπτικές ιδιότητες του μελιού. Εάν υποφέρετε από ερεθισμό ή κάποια μόλυνση του οφθαλμού αναμίξτε ίση ποσότητα από μέλι και βραστό νερό ώστε να φτιάξετε ένα οφθαλμικό διάλυμα. Εμποτίστε μέσα στο διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι, ανοίξτε το μάτι σας και πιέστε από πάνω του το βαμβάκι ώστε να πέσουν μέσα μερικές σταγόνες υγρού. Ξεπλύνετε τα μάτια σας με αυτό το διάλυμα 3 φορές την ημέρα μέχρι να υποχωρήσει εντελώς η φλεγμονή.



4. Μαγειρική σόδα
Αναμίξτε ¼ κουταλάκι του γλυκού με ½ κούπα νερό ώστε να φτιάξετε ένα ήπιο οφθαλμικό διάλυμα καθαρισμού. Βουτήξτε το μάτι σας στο διάλυμα, κρατήστε ανοιχτό το βλέφαρο σας και "παίξτε" αριστερά και δεξιά το μάτι μερικές φορές ώστε να πάει το διάλυμα παντού.






5. Θαλασσινό αλάτι
Αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι με ½ κούπα χλιαρό νερό ώσπου να διαλυθεί καλά. Έχετε περίπου φτιάξει φυσιολογικό ορό, σαν αυτόν που αγοράζετε από το φαρμακείο. Ξεπλύνετε τα μάτια σας με αυτό το διάλυμα είτε βυθίζοντας τα μέσα, όπως κάναμε προηγουμένως με τη σόδα, είτε διαβρέχοντας μια κομπρέσσα ή γάζα και σκουπίζοντας τα απαλά. Να θυμάστε πάντα να μη χρησιμοποιείτε την ίδια κομπρέσσα (ή γάζα) από το ένα μάτι στο άλλο ώστε να μη μεταφέρονται μικρόβια.



 

6. Μηλόξυδο
Αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού οργανικό μηλόξυδο σε μια κούπα νερό. Βουτήξτε στο διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι ή γαζούλα και ξεπλύνετε τα μάτια σας. Το μηλόξυδο περιέχει μηλικό οξύ το οποίο καταπολεμά τις οφθαλμικές φλεγμονές και τις βακτηριακές λοιμώξεις.







7. Κατεψυγμένος αρακάς
Αν έχετε συσκευασία με κατεψυγμένο αρακά στη κατάψυξη σας τυλίξτε γύρω της μια λεπτή πετσέτα και τοποθετήστε τη πάνω στα κλειστά μάτια σας για 10 λεπτά της ώρας. Θα δροσίσει και θα ξεκουράσει άμεσα τα μάτια σας.




 

8. Καστορέλαιο
Με τη βοήθεια ενός καθαρού σταγονόμετρου (από το φαρμακείο) ρίξτε μια σταγόνα οργανικό καστορέλαιο σε κάθε οφθαλμό, μέχρι και 3 φορές ημερησίως. Θα σας ανακουφίσει από το οίδημα και την ερυθρότητα.





9. Ψωμί
Εάν υποφέρετε από επιπεφυκίτιδα τοποθετήστε μια φέτα κρύου ψωμιού πάνω στο ερεθισμένο βλέφαρο. Θα βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας και του κνησμού.










10. Γάλα
Άλλο ένα πολύ καλό γιατροσόφι για την επιπεφυκίτιδα είναι το γάλα. Για τα μωρά το καλύτερο είναι το μητρικό γάλα, μια με δύο σταγόνες είναι αρκετές για κάθ μάτι. Για τους ενήλικες χρησιμοποιείστε αγελαδινό ή κατσικίσιο. Χρησιμοποιήστε 2-3 σταγόνες ανά δύο ώρες ώστε να σας ανακουφίσει, μέχρι να περάσει η φλεγμονή.







11. Χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού
Το τσάι περιέχει φυσικά φλαβονοειδή που αντιμάχονται τα βακτήρια και τους ιούς και κατά συνέπεια τις φλεγμονές. Τοποθετήστε ένα χλιαρό, μουσκεμένο φακελάκι τσαγιού πάνω σε κάθε μάτι και αφήστε το για 15 λεπτά. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Αν το μάτι σας είναι πρησμένο μουσκέψτε το φακελάκι σε κρύο νερό και μετά εφαρμόστε. Το ταννικό οξύ που περιέχει το τσάι θα σας ανακουφίσει και από τη φαγούρα.



12. Σπόροι κόλιανδρου
Βράστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου σε μια κούπα νερό ώστε να φτιάξετε ένα φυσικό οφθαλμικό υγρό καθαρισμού. Χρησιμοποιείστε το 3-4 φορές την ημέρα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη κρίθη ή "κριθαράκι", όπως το ξέρουμε οι περισσότεροι. Προσοχή στο χειρισμό του διαλύματος από μάτι σε μάτι γιατί το κριθαράκι είναι μεταδοτική μικροβιακή λοίμωξη.




13. Χαμομήλι
Φτιάξτε ένα ελαφρύ αφέψημα με ξερό χαμομήλι και σουρώστε το υγρό. Με μια γαζούλα ή βαμβάκι καθαρίστε τα μάτια σας όσες φορές την ημέρα θέλετε. Το χαμομήλι έχει ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πολύ απαλό για τα μάτια αλλά και το δέρμα.






14. Υδραστίδα (Goldenseal)
Ιδιαίτερα χρήσιμο βότανο για την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας και των οφθαλμικών λοιμώξεων. Φτιάξτε ένα αφέψημα με δύο κουταλάκια του γλυκού από το βότανο σε μια κούπα βραστό νερό, αφήστε το να κρυώσει και κάντε κομπρέσσες πάνω στα μάτια. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σαν κολλύριο, εφαρμόζοντας 2-3 σταγόνες 3 φορές την ημέρα.




15. Χυμός αλόης
Φιλετάρετε ένα φύλλο αλόης (μάθετε εδώ πως γίνεται η διαδικασία), πολτοποιήστε το gel και αναμίξτε το με λίγο παγωμένο νερό. Εφαρμόστε το μίγμα με τη βοήθεια μιας γάζας πάνω στα κουρασμένα και ερεθισμένα μάτια σας και θα βιώσετε μια πρωτόγνωρη αίσθηση δροσιάς και ανακούφισης.










16. Ροδόνερο
Είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις οφθαλμικού ερεθισμού. Χρησιμοποιείστε το αυτούσιο με μια γάζα ή λίγο βαμβάκι πάνω στα μάτια σαν κομπρέσσα και θα σας ανακουφίσει άμεσα από τα συμπτώματα, ενώ το αίσθημα καψίματος θα υποχωρήσει μέσα σε μερικά λεπτά. Μάθετε πως να το φτιάξετε εδώ.








17. Ανθόνερο αμαμελίδας
Αποτελεί παραδοσιακό γιατρικό των Ινδιάνων της βορείου Αμερικής για τις οφθαλμικές λοιμώξεις. Χρησιμοποιείστε το αυτούσιο σαν κομπρέσσα, με μια γάζα ή λίγο βαμβάκι, πάνω σε κλειστά μάτια. Έχει στυπτικές ιδιότητες και θα ανακουφίσει από το οίδημα και τη φλεγμονή.




Αν πάσχετε από κάποιο σοβαρό οφθαλμικό πρόβλημα συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Το παρόν άρθρο δεν υποκαθιστά τις ιατρικές οδηγίες.
Credits: katjuju, top10homeremedies, onegoodthingbyjillee, webmd

4 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα.. Γνωρίζετε αν μπορούν αυτά να εφαρμοστούν και σε κατοικίδια.. έχω ένα που έχει αυτά τα προβλήματα.. Μπορώ να φανταστώ πως είναι το ίδιο και για τα ζώα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολλές καλησπέρες !
    με εμάς που φοράμε φακούς επαφής τι μπορεί να γίνει όταν νιώθουμε τα ματάκια μας στεγνά και κουρασμένα; ισχύει κάτι από τα παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αμα δεν δουλεψει καποιο απο αυτα υπαρχει προβλημα να δοκιμασω αλλο κατευεθειαν η πρεπει να περασει καποιο χρονικο διαστημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ένα ακόμη που πρέπει να μπει στη λιστά και το συστήνουν και οφθαλμίατροι είναι το λάδι τεϊόδεντρου το λεγόμενο tea tree oil και κάνει πάρα πολύ καλό κυρίως στη βλεφαρίτιδα και όταν έχουμε τσούξιμο στα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF