Τροφές - Frankenstein

Πιασάρικος ο τίτλος, ο μόνος σκοπός που εξυπηρετεί είναι να σας υποδείξει τις τροφές-εκτρώματα που δημιουργήθηκαν τεχνητά ώστε η κατανάλωση τους να σας οδηγήσει με σταθερά βήματα σε έναν πρώιμο και επώδυνο θάνατο. Τις περισσότερες από αυτές τις γνωρίζετε ήδη και όμως συνεχίζετε να τις καταναλώνετε. Άλλωστε η πλύση εγκεφάλου τόσων ετών έγινε από επαγγελματίες του είδους. Όχι αστεία.


Εμπλουτισμένα και επεξεργασμένα σιτηρά και δημητριακά
Λευκό ψωμί, ζυμαρικά, έτοιμα cake, δημητριακά πρωινού, λευκό parboiled ρύζι και πολλά άλλα. Αποφύγετε το ψωμί του supermarket, οτιδήποτε είναι φουσκωτό και αφράτο, οτιδήποτε παραπέμπει σε δημητριακά και οτιδήποτε σε λευκό χρώμα, μιας και λευκαίνεται με την ίδια χλωρίνη που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Αν δείτε στην ετικέττα τη λέξη "εμπλουτισμένο" αποφύγετε το. "Εμπλουτισμένο" σημαίνει "επεξεργασμένο". Ο μοναδικός που "εμπλουτίζεται" είναι οι τσέπες των εταιρειών τροφίμων, πάντα σε βάρος της υγείας μας.

Ζάχαρη σε όλες τις μορφές της
Μπισκότα, cake, παγωτά, γλυκά, επιτραπέζια ζάχαρη κτλ. Διαβάστε τις ετικέττες τροφίμων με προσοχή, ώστε να εντοπίσετε κάθε είδους κρυμμένα σάκχαρα όπως σουκρόζη, φρουκτόζη, αμυλοσιρόπι, καραμέλα κτλ. Οτιδήποτε τελειώνει σε -όζη αφορά σάκχαρο. Μη ξεχνάτε πως η ζάχαρη είναι ο πραγματικός υπαίτιος για τις μεγάλες αρρώστιες-επιδημίες (καρδιοπάθεια, καρκίνος, διαβήτης) που ταλανίζουν τον πληθυσμό των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.

Αμυλοσιρόπι
Το συναντούμε πλέον σε όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα γιατί είναι πιο φθηνό και ευέλικτο από τη ζάχαρη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τεχνητά γλυκαντικά
Είναι χημικές ουσίες που προσφέρουν τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης χωρίς όμως τις θερμίδες της. Στην οικογένεια αυτή συμπεριλαμβάνονται οι ουσίες ασπαρτάμη (Canderel®, NutraSweet®), σουκραλόζη (Splenda®), ζαχαρίνη (Sweet’N Low®), ακεσουλφάμη-Κ ή ακεσουλφαμικό κάλιο (μόνο για βιομηχανική χρήση) και η πιο πρόσφατη D-ταγκατόζη (D-tagatose). Όλα τα προϊόντα διαίτης, τα προϊόντα "χωρίς ζάχαρη" και τα light αναψυκτικά περιέχουν κάποιο από τα παραπάνω. Έχει αποδειχτεί πλέον πως τα προϊόντα "χωρίς ζάχαρη" αποτελούν μια νίκη του marketing έναντι της επιστημονικής αλήθειας και πως κατά κανόνα προάγουν τη κατανάλωση επιπλέον υδατανθράκων και κατά συνέπεια την παχυσαρκία, προκαλούν βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παραθέτω ενδεικτικά μερικά επιστημονικά άρθρα εδώ, εδώ και εδώ.

Λιπαρά εργαστηρίου και φυτικά έλαια
Σε αυτή τη κατηγορία συναντούμε τα υδρογονωμένα, τα μερικώς υδρογονωμένα και τα trans-λιπαρά. Μαργαρίνες και υποκατάστατα βουτύρου, με ή χωρίς αντιχοληστερινικές ιδιότητες, και πολλά λάδια όπως λάδι canola, λάδι σόγιας, βαμβακέλαιο, αραβοσιτέλαιο κτλ. Όλα αυτά τα προϊόντα βρίσκονται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι μεταλλαγμένα μέχρι το κόκκαλο, απέχουν έτη φωτός από την έννοια "φυσικό" και βρίθουν από εντομοκτόνα. Μείνετε μακριά αν θέλετε να μακροημερεύσετε με υγεία.

Όξινο γλουταμινικό νάτριο
Έχουμε επεκταθεί στο έπακρο σε αυτό το άρθρο. Διαβάστε το προσεκτικά.

Άπαχα προϊόντα (0% και 2%)
Όλα τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν σκόνη γάλακτος. Η σκόνη γάλακτος παράγει οξειδωμένη χοληστερίνη που οδηγεί σε βλάβες του αρτηριακού τοιχώματος.

Έτοιμοι χυμοί φρούτων
Οι χυμοί φρούτων του εμπορίου, σε αντίθεση με τη πεποίθηση του ευρέως κοινού, παρασκευάζονται από τα σάπια και χτυπημένα φρούτα που δε μπορούν να διατεθούν για κατανάλωση. Επιπλέον η παρασκευή ενός χυμού χρειάζεται κατά μέσο όρο 4-7 φρούτα και σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αυτό το γεγονός δημιουργεί μεγάλο stress στο πάγκρεας μας ώστε να μεταβολίσει τη μεγάλη ποσότητα σακχάρου που περιέχουν τα φρούτα και που μπορεί μακροχρόνια να οδηγήσει στην εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη.
Ο οργανισμός μας, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη, είναι σχεδιασμένος να τρώει τα φρούτα και όχι να πίνει το χυμό τους, δηλαδή 6-7 φρούτα με μιάς, πρακτική που είναι εξ'ολοκλήρου ανθρώπινη εφεύρεση. Μη θεωρήσετε πως η καθημερινή κατανάλωση χυμών, ακόμα και σπιτικών, είναι κάτι το απολύτως ευεργετικό. Μέτρο στα πάντα.
Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMO)
Η συντριπτική πλειοψηφία πχ. του καλαμποκιού και της σόγιας που παράγεται στον πλανήτη προέρχεται από γενετικά τροποποιημένο σπόρο. Αναφέρω αυτά τα δύο γιατί περιέχονται σχεδόν σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου, κατά συνέπεια μια βόλτα στο super market και έχετε πάρει την ημερήσια δόση καρκίνου που σας αναλογεί.
Το να παριστάνουμε τις θεότητες παίζοντας καθημερινά με το DNA των οργανισμών, φυτικών ή ζωικών, μόνο καλά αποτελέσματα δε μπορεί να έχει. Και αυτό δε χρειάζεται πολλή σκέψη, ούτε φιλοσοφία.
Τεχνητά αυγά
Εσείς συνεχίζετε να πετάτε τους κρόκους των αυγών όπως σας έχουν προστάξει; Αν έχει αρχίσει να σας εγκαταλείπει η μνήμη σας, ίσως αυτό να οφείλεται στο παραπάνω γεγονός.
Έχουμε κατορθώσει να αναπαράγουμε σχεδόν τα πάντα τεχνητά στο εργαστήριο. Γιατί όχι και τα αυγά; Προσεχώς στην πόρτα σας. Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο της εφημερίδας DailyMail και ένα δεύτερο άρθρο κάνοντας click εδώ.

Αυγά, κοτόπουλο και προϊόντα κοτόπουλου κλωβοστοιχίας
Πέρα από τις απίστευτα απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και σφαγής των κακόμοιρων ζώων μέσα στα κλουβιά θα πρέπει να σας προβληματίσει η απίθανη ποσότητα αντιβιοτικών και ορμονών με τα οποία ενίονται τα κοτόπουλα ώστε να μην αρρωσταίνουν αλλά και να αναπτύσσονται τάχιστα. Οι ουσίες αυτές προκαλούν βιοχημικό shock στον οργανισμό μας και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση αλλοιώσεων στο ανθρώπινο (και όχι μόνο) DNA, ασθενειών και συγγενών ανωμαλιών στα έμβρυα.

Επεξεργασμένο κρέας
Σε αυτή τη κατηγορία εμπίπτουν τα αλλαντικά και όλα τα είδη επεξεργασμένου κρέατος, τύπου μπιφτέκια, λουκάνικα κτλ., τα οποία μόνο ως κρέας δε θα χαρακτηρίζονταν από κάποιον που γνωρίζει τη διαδικασία παραγωγής. Είναι γεμάτα χημικά, νιτρώδη και MSG σε καρκινογόνες δόσεις και καλό θα ήταν να αποφεύγονται δια ροπάλου. Μπορείτε να ζήσετε και χωρίς burger, καπνιστή γαλοπούλα ή λουκάνικα hot dog.

Παστεριωμένο γάλα
Πρόκειται για ένα νεκρό τρόφιμο. Ένα ποτήρι περιέχει πολλά και διαφορετικά είδη παρασιτοκτόνων και μεγάλη ποσότητα ανασυνδυασμένης αυξητικής ορμόνης, η οποία χορηγείται για να παράγουν τα καημένα βοοειδή αδιάλειπτα τόνους γάλακτος. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε φρέσκο γάλα από τον παραγωγό καλύτερα να μη καταναλώσετε καθόλου γάλα.

Bottom Line, ήτοι σε τελική ανάλυση
Αποφύγετε, αν γίνεται εντελώς, τα δημητριακά και ιδίως τα προϊόντα σίτου (λευκό αλεύρι, ψωμί και ρύζι, ζυμαρικά κτλ) που οδηγούν σε σταδιακή αύξηση βάρους, τροφικές αλλεργίες (δυσανεξία στη γλουτένη) και διαβήτη. Αντικαταστήστε το σιτάρι στη διατροφή σας με μικρές ποσότητες από σπόρους όπως quinoa, ζέα, καστανό ρύζι, kamut, κεχρί, αμάρανθο και άλλα.
Αντικαταστήστε τη ζάχαρη, εφόσον αδυνατείτε να την αποβάλλετε εντελώς από τη διατροφή σας, με υγιεινές εναλλακτικές. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χρησιμοποιείτε μόνο καλής ποιότητας έλαια ψυχρής έκθλιψης και λίγο αγνό βούτυρο αντί για τις "υγιεινές" μαργαρίνες που σας πασάρουν. Διαβάστε περισσότερα για τη μαργαρίνη και για το βούτυρο. Αποφύγετε τα light γαλακτοκομικά με κάθε κόστος. Μειώστε τη ποσότητα, όχι την ποιότητα.
Φυλάξτε τα χρήματα σας και αγοράστε αυθεντικά τρόφιμα με πραγματική θρεπτική αξία. Ενισχύστε τους μικρούς και τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις. Μείνετε μακριά από οτιδήποτε επεξεργασμένο, από οτιδήποτε πλαστικό, από οτιδήποτε προωθείται σε μεγάλη κλίμακα και σας υπόσχεται υγεία, ευεξία και είναι "εγκεκριμένο" ή "το συνιστά" κάποια επιστημονική ομάδα.

3 σχόλια:

  1. Σωστή ... δια(σ)τροφή.....

    κάθε άρθρο σου είναι όλο και πιο ενδιαφέρον
    σ'ευχαριστούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα αγαπητή φίλη!
    Όπως ακριβώς το είπες... δια(σ)τροφή!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Είναι εκπληκτικό το ότι ακούμε όλα αυτά, αλλά αρνούμαστε να δώσουμε την δέουσα προσοχή και αξία. Φαίνεται χρειάζεται ένα ορισμένο επίπεδο για να κατανοήσουμε αληθινά και να ακολουθήσουμε απλούς κανόνες που θα κάνουν τη ζωή μας και τη ζωή των επόμενων γενεών καλύτερη. Τεράστιο θέμα το διατροφικό, αλλά τόσο απλό όταν μπορέσουμε να το δούμε στο φώς της λογικής. Όπως και το θέμα της καθαριότητας, με τα άπειρα "καθαριστικά" κάθε είδους που η προπαγάνδα του μάρκετινγκ μας έχει πείσει να αγοράζουμε και να χρησιμοποιούμε! Πεταμένα χρήματα, κόπος να τα αποκτήσουμε και βλάβες στην υγεία μας και στο περιβάλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF