Άλατα Epsom

Η ονομασία των αλάτων προέρχεται από την επαρχιακή πόλη Epsom και την ομώνυμη υφάλμυρη πηγή της, στη κομητεία Surrey της Αγγλίας.


Τα άλατα epsom ήταν γνωστά από πολύ παλιά για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση πολλών χρόνιων και μη παθήσεων και σε αντίθεση με τη κοινή πίστη ουδεμία σχέση έχουν με το κοινό αλάτι· πρόκειται στη πραγματικότητα για καθαρό θειικό μαγνήσιο.
Η μόνη ομοιότητα των αλάτων epsom με το κοινό αλάτι είναι στην εμφάνιση· η μορφή τους ποικίλει από πολύ λεπτούς κόκκους, όπως το επιτραπέζιο αλάτι, εώς χοντρούς κόκκους όπως το χοντρό αλάτι, ανάλογα πάντα με τον προμηθευτή. Προσοχή σε αυτούς που σας λένε πως μπορείτε να το αντικαταστήσετε στις συνταγές με απλό αλάτι.
Πρόκειται για ένα ανόργανο άλας με χημικό τύπο MgSO4 και υψηλή διαλυτότητα στο νερό, το οποίο θα βρείτε πολύ συχνά σαν συστατικό σε έτοιμα άλατα μπάνιου. Έχει αποδειχθεί η συμβολή των αλάτων στη διατήρηση και τη προαγωγή της ομορφιάς, και η χρήση τους επεκτείνεται στο σπίτι αλλα και τον κήπο.
Έρευνες έχουν δείξει πως το μαγνήσιο και οι θειικές ενώσεις που περιέχουν τα άλατα epsom είναι υψηλής βιοδιαθεσιμότητας για το σώμα μας. Κατά συνέπεια αποτελούν έναν εύκολο και ίσως ιδανικό τρόπο να απολαύσουμε τις μοναδικές ωφέλιμες ιδιότητες τους στην υγεία και την ευεξία. Το μαγνήσιο, όπως μάθαμε σε προηγούμενο άρθρο, είναι ένα απολύτως απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό, ενώ πολλοί από εμάς υποφέρουμε από έλλειψη του δίχως να το γνωρίζουμε.

Ωφέλη στην υγεία μας από τη χρήση των αλάτων Epsom
Η χρήση των αλάτων epsom γίνεται εσωτερικά και εξωτερικά. Οι θετικές επιδράσεις τους στην υγεία και την ευεξία μας είναι γνωστές εδώ και αιώνες. Μερικές από αυτές είναι οι εξής: Χαλάρωση του νευρικού συστήματος, καταπολέμηση του stress, θεραπεία από δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, ανακούφιση από οξείς ή χρόνιους (ρευματικούς και αρθριτικούς) πόνους σε κορμό και άκρα, μείωση της έντασης των μυών, θεραπεία ελκών και τραυμάτων, ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του άσθματος και της ρινικής συμφόρησης, ανακούφιση από δήγματα εντόμων καθώς και απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Τέλος αποτελεί ένα φυσικό μαλακτικό παράγοντα για την επιδερμίδα. Τα άλατα epsom ρυθμίζουν την ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού, διασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία των μυών, νεύρων αλλά και τις ενζυμικές διεργασίες. Πιο αναλυτικά:



Αποβολή stress και χαλάρωση του σώματος
Το stress αποψιλώνει τον οργανισμό από τις εφεδρείες μαγνησίου και αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης. Όταν διαλύσουμε άλατα epsom στο νερό της μπανιέρας τα θειικό μαγνήσιο απορροφάται διαμέσου του δέρματος και έτσι αποκαθίστανται τα επίπεδα του. Κάτι σαν το διαδερμικό spray μαγνησίου στο οποίο αναφερθήκαμε στο παρελθόν. Επιπλέον το μαγνήσιο συμβάλλει στο σχηματισμό της σεροτονίνης, χημικής ουσίας υπεύθυνης για το αίσθημα ευφορίας και ψυχικής ανάτασης του ανθρώπου (χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση επεισοδίων κατάθλιψης).
Λουτρά σε άλατα epsom έως και 3 φορές την εβδομάδα μας βοηθούν να είμαστε πιο όμορφοι και υγιείς, να κοιμόμαστε καλύτερα, να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι αλλά και να έχουμε περισσότερη ενέργεια.
Ανακούφιση από μυικούς πόνους και κράμπες
Ο εμποτισμός του σώματος σε νερό με άλατα epsom βοηθά στη καταπολέμηση του πόνου και της φλεγμονής σε μύες και αρθρώσεις. Επιπλέον το λουτρό με άλατα epsom είναι ευεργετικό για τους ασθματικούς αλλα και σε αυτούς που υποφέρουν από ημικρανίες. Δοκιμάστε να μουλιάσετε τα κουρασμένα, πονεμένα πόδια σας σε νερό με άλατα epsom. Θα μαλακώσει το δέρμα των ποδιών, θα τα ξεκουράσει και παράλληλα θα εξουδετερώσει τυχόν δυσοσμία τους.


Πρόληψη αθηροσκλήρυνσης και σχηματισμού θρόμβων
Τα άλατα epsom πιστεύεται πως βελτιώνουν τη καρδιακή λειτουργία και τη κυκλοφορία του αίματος. Προστατεύουν τα αγγεία προάγωντας την ελαστικότητα τους, αποτρέπουν το σχηματισμό θρόμβων και μειώνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου, καρδιογενούς αιτιολογίας, θανάτου. Αν πάσχετε από καρδιολογικές παθήσεις ή λαμβάνετε καρδιολογικά φάρμακα συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν τη χρήση των αλάτων.
Καθιστούν την ινσουλίνη πιο αποτελεσματική
Η διατήρηση των επιπέδων μαγνησίου και θειικών ενώσεων στον οργανισμό αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνη και κατ'επέκταση μειώνουν το κίνδυνο εκδήλωσης αλλά και τη βαρύτητα του διαβήτη. Αν είστε διαβητικός συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν προχωρήσετε στη χρήση των αλάτων.
Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα άλατα epsom αποτοξινώνουν το παχύ έντερο και δρουν σαν ήπιο καθαρτικό, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, όταν λαμβάνονται εσωτερικά. Καλό θα ήταν, ιδίως σε χρόνιες περιπτώσεις, η χρήση των αλάτων για αυτό το σκοπό να γίνεται κάτω από την επίβλεψη κάποιου ειδικού.
Αποτοξίνωση του οργανισμού
Οι θειικές ενώσεις που περιέχουν τα άλατα epsom βοηθούν στην αποβολή τοξινών και βαρέων μετάλλων από τα κύτταρα μέσω της όσμωσης. Η προσθήκη των σωστών συστατικών στο νερό του λουτρού είναι πιο σημαντική από όσο πιστεύετε· μέσω της όσμωσης ο οργανισμός αποβάλλει άχρηστες και επιβλαβείς ουσίες και απορροφά χρήσιμες όπως το μαγνήσιο και τις θειικές ενώσεις των αλάτων epsom. Ένα λουτρό διάρκειας 10 λεπτών μπορεί να δώσει μεσοπρόθεσμα ορατά αποτελέσματα.

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω τα άλατα epsom;
Όπως προανέφερα η χρήση των αλάτων είναι εσωτερική και εξωτερική. Η συνηθέστερη μέθοδος είναι το μπάνιο σε νερό όπου έχουν διαλυθεί προηγουμένως τα άλατα.
Το διάλυμα χονδρικά θα πρέπει να έχει πυκνότητα 1%, δηλαδή περίπου 500 gr άλατα epsom ανά 60 lt νερό. Αυτή η αναλογία μας δίνει μια ασφαλή δόση μαγνησίου για το σώμα μας.
Προσθέστε μια ικανοποιητική ποσότητα στο νερό, περίπου 1½-2 κούπες σε μια γεμάτη μπανιέρα, μη διαλύσετε μέσα καθόλου σαπούνι, και χαλαρώστε μέσα σε αυτό το νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά της ώρας.


Για επιπλέον ενυδάτωση προσθέστε στο ίδιο νερό ½ κούπα ελαιόλαδο. Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο ώστε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπως το "πόδι του αθλητή", μυκητιάσεις, διαστρέμματα και τενοντίτιδες.

Χρήση στο σπίτι και τον κήπο
Συνδυάστε άλατα epsom με το κοινό καθαριστικό σας και τρίψτε τα πλακάκια του μπάνιου ώστε να απομακρύνετε άλατα και βρωμιά. Μια άλλη χρήση των αλάτων είναι στη παρασκευή σπιτικών ταμπλετών για το πλυντήριο πιάτων που είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Τα άλατα θα τα συναντήσετε σαν συστατικά για διάφορα χειροποίητα καθαριστικά προϊόντα.
Μια χρήση που ίσως αγνοείτε είναι στον κήπο, σαν λίπασμα. Το μαγνήσιο και το θείο είναι ουσιώδη στοιχεία για τη καλή υγεία των καλλωπιστικών φυτών και των λαχανικών σας. Επίσης βοηθά στη διατήρηση του έντονου πράσινου χρώματος του γκαζόν αλλά και στην απομάκρυνση ορισμένων εντόμων όπως τους γυμνοσάλιαγκες. Σκορπίστε μια μικρή ποσότητα αλάτων στο χώμα και ποτίστε κανονικά ή διαλύστε τα στο νερό του ποτίσματος (περίπου 2 κουταλιές της σούπας ανά 5 λίτρα νερό).

Μερικές επιπλέον ιδέες...
  • Αναμίξτε μια κουταλιά της σούπας άλατα epsom με λίγο ελαιόλαδο και κάντε με το μίγμα αυτό απολέπιση σε όλο το σώμα.
  • Για να απελευθερώσετε τους φραγμένους πόρους της επιδερμίδας και να καταπολεμήσετε τα μαύρα στίγματα αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού άλατα epsom και 4 σταγόνες betadine σε ½ κούπα βραστό νερό. Εφαρμόστε με λίγο βαμβάκι ταμποναριστά στις περιοχές αυτές.
  • Για να αφαιρέσετε ακίδα που πιθανόν να σας ταλαιπωρεί μουλιάστε το άκρο σε πυκνό διάλυμα με άλατα epsom για μερικά λεπτά.


Προφυλάξεις χρήσης
Η χρήση των αλάτων epsom θεωρείται γενικά ασφαλής. Αν έχετε οποιονδήποτε ενδοιασμό για τη χρήση τους, εσωτερική ή εξωτερική, λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, πάσχετε από καρδιοπάθεια ή διαβήτη, είστε έγκυος ή θηλάζετε συμβουλευτείτε πρώτα τον ιατρό σας.

Από που τα προμηθεύομαι;
Θα τα βρείτε πολύ εύκολα. Πολλά φαρμακεία τα εμπορεύονται, όπως και μερικά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και πρώτες ύλες καλλυντικών. Πωλούνται συνήθως σε μεγάλες συσκευασίες (πχ. kg) και η τιμή τους είναι σχετικά χαμηλή (5 - 6 €/kg).


Credits: care2, epsomsaltcouncil, wikipedia, littlehouseliving, naturalnews, fengshuidana, wellnessmama, saltworks, britannica, livestrong

1 σχόλιο:

  1. Καλή χρονιά και ευλογημένη σε όλους.
    Μια ερώτηση αν μπορείτε να με βοηθήσετε καθότι άσχετος στο κομμάτι αυτό.

    Άλατα μπορώ να χρησιμοποιήσω στη παρασκευή σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο και εάν ναι με τι τρόπο;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF